10 cara berkesan untuk belajar di luar negara |  Berkat banyak maklumat yang terdapat di Internet dan kecenderungan media sosial kerana memberi inspirasi kepada #travelgoals, pelajar kolej dan sekolah menengah sangat ingin belajar di luar negara berbanding sebelumnya. Namun, dengan banyaknya sumber, maka terdapat banyak maklumat. Beruntung untuk anda, bukan hanya satu jalan untuk anda belajar di luar negara.

Mungkin sekolah anda terkenal dengan program pertukaran yang hebat. Mungkin anda berjumpa dengan seseorang yang mempunyai pengalaman hebat dengan syarikat yang pakar dalam pengalaman yang mendalam. Atau mungkin seseorang yang anda ikuti di Instagram telah berkongsi akaun motivasi mengenai pengalaman mereka belajar di luar negara dan anda hanya tahu anda ditakdirkan untuk mencubanya sendiri.

Di Go Overseas, kami telah melalui digital noise dan mengkaji beberapa kaedah yang paling popular untuk belajar di luar negara – dan cara memulakannya. Sekarang anda tidak akan terlalu risau dengan “Bagaimana?” dan lebih teruja dengan “Bila !?” Mari selami: berikut adalah 10 cara kreatif untuk belajar di luar negara dan mengalami destinasi baru.

10 cara berkesan untuk belajar di luar negara1. Tempah Program Pengajian Di Luar Negara Melalui Universiti Anda

Pelajar secara tradisional belajar di luar negara melalui kolej atau universiti mereka. Selalunya dianggap sebagai kaedah termudah untuk menempah program, kredit pengajian di luar negara hampir dijamin sesuai dengan keperluan akademik anda, dan yuran utama sering dikaitkan secara langsung dengan pembayaran pengajian anda.

BACA JUGA : 12 strategi motivasi berkesan anak anda untuk belajar

Sebagai tambahan kepada kursus yang mudah untuk dipindahkan, program pengajian di luar negara universiti anda juga dapat menguruskan logistik seperti visa dan perumahan. Bercakap mengenai perumahan: tahukah anda bahawa banyak pelajar melaporkan bahawa belajar di luar negara kosnya lebih murah daripada tinggal di kampus?

Anda boleh bertanya mengenai peluang belajar di luar negara yang tersedia melalui sekolah anda dengan menghubungi kaunselor program di kampus anda atau melayari portal dalam talian pengajian sekolah anda di luar negara.

2. Cari Program Belajar di Luar Negara Melalui Penyedia Pihak Ketiga

Sama seperti tidak semua sekolah dibuat sama, tidak semua program pengajian di luar negara melalui universiti juga sama. Sekiranya universiti anda tidak mempunyai program dengan fokus, lokasi, atau tarikh yang anda cari, jangan berputus asa dan anggap anda tidak ditakdirkan untuk belajar di luar negara.

Terdapat banyak syarikat yang bekerja di dalam sektor pendidikan untuk membantu pelajar menghabiskan semester, tahun, atau musim panas di luar negara – tidak kira jurusan atau sekolah anda. Syarikat-syarikat ini disebut “penyedia pihak ketiga” dan mereka mengkhususkan diri dalam memadankan pelajar dengan program belajar di luar negara di seluruh dunia. Satu perkara yang perlu diperhatikan: hampir selalunya akan ada bayaran program untuk perkhidmatan mereka.

Kadang kala universiti yang mempunyai sedikit pilihan untuk belajar di luar negara telah menjalin hubungan dengan beberapa penyedia program (maksudnya, kredit anda akan dipindahkan dengan mudah), jadi periksa dengan nasihat kaunselor akademik atau pejabat luar negara anda. Sekiranya sekolah anda tidak mempunyai hubungan yang sedia ada, anda boleh memulakan penyelidikan dengan mencari di Go Overseas.

10 cara berkesan untuk belajar di luar negara

3. Mendaftar secara terus dengan Universiti Luar Negara

Kaedah lain untuk belajar di luar negara (yang tidak difikirkan oleh banyak pelajar) adalah dengan mendaftar secara terus di universiti di luar negara. Daripada menjalani program teratur dengan sekolah rumah anda atau pihak ketiga, anda boleh mendaftar secara terus untuk semester, tahun, atau ijazah penuh di universiti di luar negara.

Terkejut mendengar anda boleh bersekolah di negara lain walaupun anda bukan warganegara di sana? Ya, banyak kolej dan universiti di luar negara sebenarnya mengalu-alukan pelajar antarabangsa dengan tangan terbuka! Dan itu adalah salah satu daripada banyak faedah pendaftaran secara terus.

Akan tetapi, perhatikan bahawa jika anda memohon universiti yang tidak menyediakan kursus dalam bahasa Inggeris, anda mesti sudah memahami bahasa tempatan dengan cukup baik. Tidak perlu risau: kami selangkah lebih maju dan mengumpulkan senarai universiti antarabangsa yang mengajar dalam bahasa Inggeris. Pastikan kredit universiti antarabangsa boleh dipindahkan sekiranya anda ingin menamatkan pengajian di sekolah di rumah anda.

4. Ikuti Kajian Bebas Global

Adakah anda mengusahakan projek besar atau penulisan akademik dalam jurusan anda dan program pengajian di luar negara yang anda kaji kelihatan terlalu umum? Mungkin projek ini mungkin penting untuk fasa seterusnya dalam kerjaya akademik dan profesional anda. Sekiranya ini terdengar seperti anda, kajian bebas global di luar negara mungkin hanya yang anda perlukan.

Kajian bebas biasanya merupakan kursus mendalam yang dibuat dan diselesaikan oleh pelajar di bawah bimbingan penaja fakulti. Sebagai contoh, Brown University mempunyai sistem yang indah yang dibentangkan di laman web mereka untuk membantu pelajar menyelesaikan keperluan untuk belajar secara bebas.

Walaupun jenis peluang belajar di luar negeri ini serupa dengan menempah program di sekolah anda (anda harus menghubungi seorang profesor, kaunselor akademik, dan pejabat pengajian anda di luar negara) mereka menonjol kerana saiz, keperluan, dan fokus mereka .

5. Lengkapkan Pembelajaran Anda dengan Penyelidikan Lapangan di Luar Negara

Adakah anda berkembang maju dalam persekitaran pembelajaran yang mudah dan tidak tahan memikirkan duduk di kelas lain (walaupun ia berada di negara lain)? Terdapat jenis pengajian khas di luar negara untuk anda.

Sesuai untuk pelajar yang menganggap kajian bebas global adalah terlalu mendesak, penyelidikan lapangan adalah jenis pengalaman pembelajaran mendalam untuk calon pelajar di luar negara. Walaupun mungkin tidak menawarkan kredit akademik sebanyak kajian berasaskan kelas, pengalaman di lapangan akan bermanfaat.

Pertimbangkan program seperti Institut Penyelidikan Lapangan yang akan membuat anda turun padang dan kotor dalam penggalian arkeologi, atau Ecoteer yang akan membantu anda menyelam di pesisir Malaysia untuk meneliti kehidupan laut. Tidak kira apa yang anda cari, mungkin ada program penyelidikan lapangan untuknya.

10 cara berkesan untuk belajar di luar negara

6. Intern untuk Kredit Sekolah

Walaupun menjadi seorang intern di luar negara biasanya dianggap sebagai langkah seterusnya selepas kolej untuk mendapatkan pekerjaan, anda masih boleh menjalani latihan di luar negara untuk mendapat kredit sekolah sebelum hari tamat pengajian.

Banyak syarikat di seluruh dunia hanya menawarkan intern kepada calon yang dapat menerima kredit akademik, dan banyak universiti di seluruh dunia mungkin memerlukan sejumlah kredit intern (juga dikenali sebagai jam pengalaman) untuk lulus.

Peluang pekerjaan peringkat pra-kemasukan ini mungkin tidak dibayar, tetapi mereka menawarkan banyak peluang belajar sambil memenuhi syarat akademik. Ingat: pastikan program intern anda diluluskan terlebih dahulu untuk memastikan waktu dan jenis magang memenuhi syarat kredit sekolah rumah anda.

7. Belajar Di Luar Negara Melalui Pertukaran Pelajar

Pernahkah anda mempertimbangkan untuk menukar tempat dengan pelajar antarabangsa hanya untuk melihat seperti apa semester atau tahun bagi mereka? Baiklah, anda bernasib baik kerana itu adalah satu perkara!

Program belajar di luar negara dengan pertukaran pelajar biasanya difasilitasi melalui “sekolah saudara”, atau sekolah yang menjalin hubungan di seberang laut. Sekolah-sekolah ini menerima pelajar pertukaran mata wang asing dengan syarat sekolah antarabangsa, seterusnya, akan menerima anda menjadi pelajar mereka. Apabila anda berdua telah menamatkan semester atau tahun anda, anda menukar kembali!

Program pertukaran pelajar adalah yang paling biasa di universiti tetapi juga boleh didapati untuk pelajar sekolah menengah. Biasanya untuk jangka masa yang lebih pendek, program pertukaran sekolah menengah merangkumi pembelajaran bahasa dan penumpukan budaya.

8. Mulakan Awal Dengan Program Pengajian Tinggi di Luar Negara

Sekiranya anda ingin memulakan pengalaman belajar di luar negara dan program pertukaran bukanlah pilihan, pergi ke luar negeri di sekolah menengah masih merupakan pilihan yang popular dan boleh dilaksanakan.

Paling biasa dengan senior yang sudah berkelulusan, program pengajian di sekolah menengah di luar negara semakin berjaya untuk meneruskan pengajian di kolej. Di sekolah menengah, anda boleh memulakan pendidikan antarabangsa anda, membuat hubungan yang akan membantu anda di kolej atau kerjaya anda, dan memperoleh perspektif mengenai dunia yang akan mengubah cara anda menghargai pengalaman hidup anda sendiri.

Program pengajian di sekolah menengah di luar negara boleh berlangsung pada musim panas dan cuti sekolah, atau sepanjang tahun! Semak imbas ratusan program pengajian sekolah menengah di luar negara yang disenaraikan di Go Overseas dan dinilai oleh pelajar sebenar untuk memulakannya.

9. Dapatkan sokongan Kerajaan Persekutuan untuk belajar di luar negara

Adakah anda tahu Jabatan Negara dan agensi persekutuan membiayai peluang belajar di luar negara untuk pelajar dari semua peringkat umur? Sama ada anda berada di kelas K-12 atau di sebuah kolej atau universiti, anda boleh meningkatkan pendidikan dan penyelidikan projek anda dengan mengikuti program rakan mereka.

Pelajar sekolah menengah ditawarkan biasiswa dan program bahasa berdasarkan prestasi sepanjang tahun dan musim panas, seperti The Congress Bundestag Youth Exchange dan National Security Language Initiative for Youth. Pelajar sarjana dan siswazah mempunyai akses kepada keperluan dan biasiswa berdasarkan prestasi, tugasan pembantu mengajar, kajian bahasa, sokongan penyelidikan lapangan, dan banyak lagi.

Ketahui lebih lanjut mengenai peluang belajar dan penyelidikan di luar negara yang disokong oleh kerajaan persekutuan di laman web Jabatan Negara A.S.

All Abroad! Why You Should Consider Studying Overseas | Edukasyon.ph

10. Mendaftar di Sekolah Bahasa di Luar Negara

Sama ada anda masih mendaftar di kolej, belum memulakan, atau sudah lama menjadi graduan, cara lain untuk belajar di luar negara adalah dengan mendaftar di sekolah bahasa di luar negara.

Ini sedikit berbeza daripada belajar di luar negara melalui penyedia pihak ketiga, kerana banyak dari mereka akan merangkumi tambahan, seperti kursus bukan bahasa, lawatan, atau menghubungkan anda dengan universiti tempatan. Belajar ke luar negeri dengan sekolah bahasa hanya: anda mengikuti kelas bahasa, mungkin tinggal bersama keluarga angkat atau menyewa sebuah apartmen, dan memulakan perjalanan linguistik baru.

Sekolah bahasa adalah pilihan yang popular kerana mereka sering berpatutan, menyeronokkan, dan tidak banyak kertas kerja dan aplikasi tambahan seperti program pengajian tradisional di luar negara.

3 Essential Steps to Break into Travel Writing

Bonus: Belajar di Luar Negara Secara Maya

Kadang-kadang pergi ke luar negara tidak boleh berlaku, sama ada kerana jadual akademik anda terlalu penuh, itu tidak sesuai dengan anggaran anda, atau mungkin ada pandemi global yang telah menghentikan perjalanan antarabangsa (kami melihat anda, Coronavirus). Tetapi itu tidak bermaksud bahawa “belajar di luar negara” tidak boleh dilakukan.

Terima kasih kepada pelbagai teknologi pembelajaran jarak jauh yang baru, kajian maya di luar negara adalah trend baru yang semakin cepat. Dengan mendaftar dalam program pengajian secara dalam maya di luar negara, anda dapat memperluas rangkaian anda, membuat hubungan antarabangsa, mengembangkan rangkaian global anda, dan membenamkan diri dalam budaya dan bahasa baru, semuanya dari rumah anda sendiri. Pasti, anda mungkin terlepas berkeliaran di jalan-jalan di bandar baru, tetapi jika kajian tradisional di luar negara tidak berhasil untuk anda, belajar maya di luar negara adalah alternatif yang bagus. Selain itu, ia sering hanya memerlukan sebahagian daripada kos!

Sumber :
www.gooverseas.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here