10 cara menjadikan wanita muda Muslim mendekatkan diri dengan iman & komuniti | “Anak perempuan saya enggan datang ke Masjid lagi,” seorang kakak baru-baru ini memberitahu saya. Sekarang mereka berusia 20-an, sedang wanita-wanita muda ini terus menganggap diri mereka Muslim, ibu mereka berkata anak-anaknya tidak pernah merasakan kepunyaan di mana-mana masjid tempatan, kerana beberapa alasan yang berbeza. Dan ini bertentangan dengan fakta bahawa kedua-dua ibu bapa mereka telah pun aktif di masjid tempatan mereka selama bertahun-tahun.

Saya berasa tertekan apabila mendengar perkara ini, tetapi tidak terkejut. Ia satu lagi anekdot yang saya dengar selama bertahun-tahun. Ia juga perasaan yang saya alami sebagai wanita Islam sendiri. Sering kali, rasa keterasingan bukan hanya mengenai masalah jantina. Kadang-kadang, ia berkaitan dengan etnocentrism di institusi tertentu; pada masa lain pula, ia hanyalah pengurusan yang buruk.

10 cara menjadikan wanita muda Muslim mendekatkan diri dengan iman

 

Tanpa melihat sebabnya, hakikatnya kita kehilangan lebih banyak wanita Islam dari masyarakat dan Masjid. Dalam jangka panjang, ini adalah kehilangan generasi akan datang. Di manakah Islam akan berdiri dalam sepuluh tahun, apatah lagi 20 atau 30 tahun, jika kita membenarkan perkara ini diteruskan? Kita dengan jelas perlu mengekalkan belia secara umum, dan kanak-kanak perempuan dan wanita khususnya, jika kita mahu komuniti Islam bukan hanya dapat bertahan, tetapi benar-benar berkembang maju. Nabi Muhammad SAW, selamat sejahtera dan berkat ke atasnya, mengajar wanita Islam dengan tidak hanya mengajar mereka tentang Islam, tetapi membuat mereka merasa dihargai, berkuasa, dan turut dihormati. Sunnahnya dalam aspek ini perlu dihidupkan semula, kerana kita membincangkan keperluan untuk Sunnah lain yang akan digunakan dalam kehidupan kita.

Berikut adalah beberapa cara yang mungkin kita dapat membantu wanita muda Islam merasa lebih dekat dengan kepercayaan dan komuniti mereka sebelum terlambat :

1. Tinggalkan fokus pada pakaian

Walaupun pakaian yang sesuai adalah penting untuk kedua-dua jantina, ia tidak sepatutnya menjadi tumpuan utama apabila cuba mengalu-alukan remaja kita kepada masyarakat. Sangat penting untuk diingati bahawa kebanyakan orang Islam muda membesar di dalam persekitaran di mana mereka biasanya digalakkan untuk berpakaian dan mempersembahkan diri mereka dengan cara yang mereka suka. Untuk tiba-tiba mengharapkan mereka melepaskan sikap ini dalam masa yang singkat yang mereka luangkan dalam masyarakat Islam adalah tidak realistik dan tidak adil.

Apabila melibatkan perempuan dan wanita, pengalaman pertama yang ada telah diberitahu oleh seseorang adalah untuk “menutup kepala anda” atau mendapat jelingan dengan cara mereka berpakaian tepat ketika mereka tiba di pintu Masjid. Secara umumnya, lelaki dan budak lelaki tidak diperlakukan dengan cara ini, walaupun terdapat beberapa pengecualian.

Nabi memahami dan mengamalkan bertolak-angsur apabila menangani sebarang masalah. Itulah sebabnya dia pada awalnya akan bertolak ansur dan mengabaikan tabiat tertentu dan mengatasi mereka hanya selepas benih iman ditanam di hati seseorang. Isu pakaian juga tidak berbeza.

10 cara menjadikan wanita muda Muslim mendekatkan diri dengan iman

2. Memperbaiki kawasan wanita di masjid atau pusat Islam anda

“Saya tidak suka datang ke Masjid ini,” seorang gadis berusia 6 tahun memberitahu saya pada suatu hari semasa lawatan ke salah satu masjid tempatan di bandarnya. Sebabnya: “kawasan gadis sentiasa kecil dan gelap berbanding lelaki”. Saya tertanya-tanya jika dia akan bersusah payah ke sini lagi apabila dia membesar dan mempunyai pilihan untuk pergi atau tidak.

Sekiranya mesyuarat di Masjid atau pusat perancangan anda akan diadakan, buatlah keutamaan untuk memperbaiki kawasan saudara perempuan tahun ini. Apabila saya berkata membaik pulih, fikir perubahan besar, bukan beberapa perubahan kosmetik kecil. Keutamaan utama termasuk: ruang yang lebih besar yang dapat menampung bukan sahaja wanita, tetapi kanak-kanak yang biasanya menemani mereka; pencahayaan yang mencukupi (lampu hiasan yang bagus, seperti yang ada di kawasan saudara lelaki, sudah mencukupi); memasang papan pengumuman di mana acara dan aktiviti akan disiarkan dan dikemas kini secara berkala; membersihkan, bilik air yang berfungsi; sistem bunyi yang baik untuk mendengar Khutbah dan ucapan lain.

Ini hanya permulaan dan setiap masjid perlu dibincangkan dengan para jemaah wanita apa keperluan mereka. Tetapi perubahan awal ini akan memerlukan masa yang lama untuk menjadikan wanita dan gadis merasa lebih selamat dan sebahagian daripada masyarakat.

10 cara menjadikan wanita muda Muslim mendekatkan diri dengan iman

3. Menghapuskan etnosentrisme

Tidak semua perasaan dipinggirkan dikaitkan dengan jantina untuk perempuan dan wanita. Ditinggalkan kerana perbezaan dalam bangsa, etnik, dan bahasa juga membawa kepada rasa pengasingan. Tingkah laku ini juga bertentangan dengan ajaran Islam. Pastikan terdapat dasar keterbukaan kepada semua kaum dan budaya di masjid atau komuniti anda, dan yang lebih penting, perhatikan tingkah laku etnosentris. Ini termasuk bercakap dalam bahasa yang tidak semua orang memahami semasa program umum; bertolak ansur dengan jenaka dan ejekan etnik; membolehkan hanya ahli-ahli kumpulan kaum atau etnik tertentu untuk memegang jawatan kepimpinan atau tidak menawarkan terjemahan semasa program-program Islam.

4. Hargai kesukarelawanan mereka

Itu terjadi bertahun-tahun yang lalu tetapi masih diingati: seorang saudari mencatat bagaimana di masjidnya, setiap kali lelaki melakukan apa-apa, sama ada ia memberikan wang atau membaik pulih sesuatu, mereka dipuji oleh presiden institusi itu. Sumbangan wanita, sebaliknya, diabaikan dan dibiarkan tanpa diketahui. Seorang wanita yang berkaitan dengan ini, pernah menjadi ahli masjid yang sangat aktif, lama-kelamaan meninggalkannya.

Ia bukan tentang mencari pujian. Kita semua akan melakukan pekerjaan yang lebih baik dan lebih komited terhadap sesuatu apabila kita mendapat tepukan yang sangat diperlukan di belakang. Walaupun kita berusaha untuk melakukan sesuatu demi Allah, kita juga menghargai pengiktirafan ahli komuniti kita.

“Dan katakanlah: Kerja keras (kebenaran): Tidak lama lagi Allah akan melihat hasil kerja kamu, dan Rasul-Nya, dan orang-orang yang beriman: Tidak lama lagi kamu akan dikembalikan kepada Yang Mengetahui apa yang tersembunyi dan apa yang terbuka; kemudian Dia akan menunjukkan kepadamu kebenaran semua yang kamu lakukan “(Quran 9: 105).

5. Hargai suara mereka

Bagaimana keputusan dibuat di Masjid, pusat atau organisasi Islam anda? Adakah terdapat ketelusan dan keterbukaan, atau beberapa Lembaga Pengarah yang sama mengambil bahagian? Siapa yang mendapat nasihat dan siapa yang tidak?

Wanita adalah separuh daripada masyarakat, dan mencari pendapat mereka hanya akan meningkatkan program dan institusi kita. Allah menjadikan lelaki dan wanita saling melengkapi. Secara praktiknya, ini bermakna kita tidak boleh berfungsi tanpa kedua-duanya. Ia seperti berjalan kaki, bercakap, dan berfungsi dengan hanya separuh badan anda.

Nabi juga menghargai Shura, atau perundingan, dan ini tidak terhad kepada lelaki. Dalam hidupnya, beliau juga berunding dengan wanita, dalam hal-hal yang berkaitan dengan politik (mempertimbangkan nasihatnya dari isterinya semasa penandatanganan Perjanjian Hudaibiyah) kepada isu-isu lain.

Apabila wanita dirujuk, dua perkara berlaku. Pertama, pendapat mereka diakui dan disahkan. Kedua, wawasan diperolehi yang hanya dapat menguatkan institusi dan projek kita. Ia adalah situasi menang-menang untuk semua.

10 cara menjadikan wanita muda Muslim mendekatkan diri dengan iman

6. Mewujudkan kumpulan belia dan wanita yang kukuh

Sebuah kumpulan belia telah membantu banyak orang muda mendapatkan kembali rasa tergolong dalam kalangan mereka yang tidak dapat dilihat di luar komuniti Islam. Tetapi itu bergantung kepada bagaimana ia teratur, berapa kerap bertemu, dan jika ahli tidak hanya menghadiri Halaqas dan ceramah, tetapi berseronok bersama-sama juga. Ia adalah jaringan keselamatan yang sering menjaga belia dalam terlepas secara bebas.

Seorang wanita muda Islam yang menamatkan pengajian di sekolah tinggi tahun ini baru-baru ini berkongsi dengan saya bagaimana sekelompok kawan-kawannya di Masjid yang telah membantunya menghadapi kesulitan dipinggirkan dalam persekitaran sekolah awam yang kasar sejak dua tahun yang lalu. Itu adalah sepertimana jenis pengalaman masyarakat kita yang perlu ditawarkan kepada kaum Muslim muda.

Apabila melibatkan wanita, jenis kumpulan yang sama perlu ditubuhkan, yang tidak hanya tertumpu kepada pembelajaran dan bekerja, tetapi juga rekreasi. Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua wanita Islam mempunyai keluarga atau suami untuk mendapatkan sokongan sosial. Ada orang-orang yang keluarganya telah meninggalkan mereka; bercerai; wanita Islam tunggal; pelajar dari luar negara, dan lain-lain yang masyarakatnya mesti menyediakan rangkaian sokongan yang kuat.

7. Menubuhkan saluran untuk penyertaan

Semasa memasak dan menghidangkan makanan dalam majlis-majlis adalah bagus, ia tidak sepatutnya menjadi satu-satunya peluang untuk sukarela yang tersedia kepada saudara perempuan dalam masyarakat. Terdapat pekerjaan yang tidak terkira banyaknya, dari membetulkan paip air yang bocor kepada mencipta surat berita untuk memastikan laman web dikemas kini yang boleh dan harus dilakukan oleh sesiapa saja yang layak, tanpa mengira jantina.

Bukan sahaja penyertaan ini terbuka kepada wanita-wanita, mereka juga harus diberitahu tentangnya. Pengumuman selepas Jumaat, ‘fliers’di bahagian wanita, dan e-mel yang dihantar kepada semua ahli harus menjelaskan bahawa peluang ini terbuka kepada mereka juga.

Di samping itu, dewan Masjid dan pusat perlu berusaha untuk mencipta peluang untuk jenis sukarela baru. Ini termasuk, contohnya, menubuhkan jawatankuasa untuk “hijau” masjid, menyusun unit perkhidmatan sosial atau pasukan petugas perhubungan kejiranan. Maksudnya adalah untuk mewujudkan komuniti dengan melibatkan ahli dalam cara yang bermakna dan positif.

10 cara menjadikan wanita muda Muslim mendekatkan diri dengan iman

8. Sukan bukan sekadar untuk lelaki

Dalam beberapa budaya, dan pada masa yang lain, sukan adalah dikhaskan untuk lelaki. Ia dianggap tidak perempuan jika berada di padang, menendang bola, melompat, dan berpeluh.

50 tahun ke hadapan dan masa telah berubah. Gadis hari ini digalakkan untuk terlibat dalam besbol, bola sepak, ragbi, bola tampar, trek dan padang, dan banyak lagi. Pada tahun-tahun kebelakangan ini, atlet wanita Islam yang memilih untuk memakai pakaian sederhana membuat berita seperti Ruqaya Al Ghasara dari Bahrain, yang memenangi pecut Olimpik pada tahun 2008 berpakaian Hijab dan pakaian yang meliputi seluruh tubuhnya.

Walaupun beberapa komuniti telah ditangkap, kebanyakannya tidak. Malam sukan untuk lelaki adalah penting, tetapi ini juga berlaku untuk wanita, yang lebih komited hari ini daripada tidak hanya bermain sukan tetapi mengekalkan kesihatan yang lebih baik.

Masjid dan masyarakat Islam sepatutnya mengadakan malam-malam (atau hari) sukan perempuan sahaja, lengkap dengan pengadil wanita di gim-gim wanita sahaja. Berenang juga merupakan aktiviti kegemaran dan harus ditempatkan dengan masa untuk wanita sahaja dan penyelamat. Tetapi, secara idealnya, ini bukan sahaja menjadi acara satu-tembakan. Pasukan harus dibentuk dengan belia dari pelbagai masjid, sekolah sepenuh masa atau hujung minggu, sebagai contoh, dan mereka harus berkumpul untuk permainan yang kompetitif.

9. Melebihi kelas memasak dan menjahit

Memasak dan menjahit adalah kemahiran hidup yang berguna. Tetapi jika mereka menjadi tumpuan utama program wanita muda Islam di komuniti anda, maka sudah tiba masanya untuk mengembangkan repertoar aktiviti dan kelas-kelas. Kebanyakan belia Muslim menghadiri sekolah awam, di mana kanak-kanak perempuan digalakkan untuk mengejar aktiviti bukan tradisional. Mereka secara semula jadi berjalan ke Masjid dengan harapan mereka akan mendapat sesuatu yang serupa untuk menarik minat dan perhatian mereka. Apabila mereka tidak mendapatkannya, mereka akan berhenti datang.

Itu tidak bermakna kita harus menggugurkan bidang tradisional. Ia hanya bermakna ada keperluan untuk menjadi lebih pelbagai dan ia harus dibuka kepada kedua-dua jantina.

10. Menguasai seni penjelasan

Ia bukan sekadar bukan Islam yang sering mempunyai kesan negatif terhadap Islam. Banyak kali, ia adalah umat Islam juga. Kebanyakannya adalah disebabkan oleh dua masalah utama: tidak mengetahui tentang ajaran Islam dan tingkah laku Islam yang bertentangan dengan prinsip-prinsip Islam. “Isu wanita” adalah contoh klasik itu.

Wanita dan gadis Islam yang tidak terhitung banyaknya telah memutuskan untuk menjauhkan diri dari masjid atau komuniti tempatan kerana pemahamannya mengenai Islam dan hak wanita. Pada masa yang lain, inilah cara yang diterangkan oleh aspek iman ini iaitu mematikan.

Inilah sebabnya mengapa setiap pemimpin masyarakat Islam, aktivis, dan guru menguasai seni dapat menjelaskan isu wanita dengan cara yang memuaskan. Ia tidak memerlukan Doktor Falsafah dalam Pengajian Islam, dengan kepakaran dalam isu-isu wanita Islam. Ia hanya bermaksud duduk dan membaca buku ringkas dan padat seperti Gender Equity dalam Islam, contohnya, dan cuba menawarkan penjelasan ajaran Islam yang bersesuaian.

Adalah penting untuk diingatkan bahawa kita hidup dalam budaya di mana kebanyakan masa, apa-apa sempadan atau batasan dianggap sekatan yang tidak perlu. Inilah sebabnya mengapa begitu banyak orang Muslim muda, misalnya, susah untuk memahami mengapa terdapat sekatan terhadap pakaian dan tingkah laku antara lelaki dan wanita. Hijab dilihat sebagai serangan ke atas kebebasan berpakaian seperti yang dikehendaki; tidak dibenarkan untuk bertemu janji dilihat sebagai satu lagi contoh pendekatan “sekat-berat” Islam untuk isu-isu tersebut. Tetapi pemahaman yang betul bukan hanya asas ajaran, tetapi juga, aliran masyarakat semasa, membantu kita memberikan penjelasan yang akan menyebabkan Allah membawa mereka lebih dekat kepada iman, bukannya menjauhkan mereka daripada itu.

Sumber :
www.soundvision.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here