10 cara untuk elakkan hutang pada umur 20-an  |  Lewat dan awal 20-an adalah masa dalam hidup anda dimana ramai orang melakukan peralihan dari kebergantungan kepada berdikari. Dengan itu, timbul lah kebebasan kewangan. Mungkin anda sedang berada kolej atau baru sahaja pindah dari rumah tempat anda dibesarkan.

Walau apa pun belajar tentang mengimbangi sewa, bil, bahan makanan dan perbelanjaan lain boleh mengejutkan dan ramai orang dewasa muda akhirnya menanggung hutang besar yang akan ditanggungnya selama bertahun-tahun.

Ramai pemberi pinjaman kredit menyasarkan orang muda dengan menawarkan kemudahan kredit dengan faedah tinggi seperti kad kredit, kad khusus pasar raya dan pinjaman. Ia sering dijual kepada orang muda sebagai jaring keselamatan semasa keadaan darurat, realitinya adalah kemudahan kredit ini akan digunakan dengan cepat, membebankan peminjam dengan hutang faedah tinggi yang boleh memakan masa bertahun-tahun untuk dibayar balik.

Berikut adalah beberapa nasihat yang mudah dan tidak mengarut untuk mana-mana orang muda yang ingin menjalani kehidupan tanpa hutang dan bebas tekanan sepanjang tahun-tahun terbaik mereka.

BACA JUGA : 12 cara menjaga orang yang disayangi menghidap kemurungan

10 cara untuk elakkan hutang pada umur 20-an

1. Elakkan kad kredit

Sekiranya kita ingin memberikan satu nasihat kewangan kepada sesiapa yang berusia 20-an, pasti tentang perkara ini. Anda mungkin berpendapat bahawa ada baiknya kad kredit dalam keadaan kecemasan atau menggunakannya untuk meningkatkan penilaian kredit anda dan walaupun semuanya baik dan berjalan lancer, realitinya kad kredit jarang digunakan untuk tujuan tersebut dan godaan untuk membelanjakan mereka sentiasa ada.

Syarikat kad kredit bertujuan untuk membuat orang berhutang semasa mereka masih muda dan menjaganya dengan melukakan mereka perlahan-lahan (melalui pembayaran minimum dan faedah kompaun). Pemberi pinjaman kredit adalah pakar dalam menghasilkan wang dan mereka akan bermain dengan ketakutan anda untuk menyesatkan anda supaya mendapatkan kad kredit.

Satu-satunya cara untuk melawan syarikat kad kreadit adalah dengan mengelakkan pengambilan kad kreadit.

10 cara untuk elakkan hutang pada umur 20-an

2. Lebihkan anggaran pengeluaran anda, rendahkan anggaran pendapatan anda

Adalah rasional mempunyai anggaran untuk sewa, bil, makanan dan perbelanjaan lain tetapi satu perkara yang selalu diabaikan oleh orang muda adalah untuk mempertimbangkan anggaran mereka adalah bahawa pendapatan dan pengeluaran dapat berubah-ubah secara tak disangka-sangka. Disebabkan perkara ini, menyusun anggaran menggunakan anggaran perbelanjaan maksimum dan anggaran pendapatan minimum anda adalah idea yang baik untuk ditekankan.

Ingatlah bahawa jika anda jatuh sakit selama sebulan, pendapatan anda akan berkurang, dan apabila musim sejuk tiba, bil pemanasan anda akan meningkat. Menggunakan kaedah ini akan membantu memastikan bahawa tidak ada kejutan buruk pada akhir bulan anda apabila angka perbelanjaan tersebut berubah.

10 cara untuk elakkan hutang pada umur 20-an

3. Bersedia untuk perbelanjaan yang tiba-tiba

Jangan sesekali membuat kesalahan dengan menganggap bahawa perkara buruk tidak akan berlaku. Barangan boleh rosak, harga boleh naik dan denda boleh dikenakan. Semasa menyusun belanjawan, saya rasa adalah bijak untuk mengasingkan 15% daripada pendapatan anda sebagai penyangga daripada perbelanjaan yang mendadak.

Kereta anda mungkin akan rosak, pemanas anda mungkin akan bermasalah dan haiwan peliharaan anda mungkin akan jatuh sakit. Sentiasa bersedia dengan perkara-perkara ini.

4. Terimalah bahawa anda mungkin tidak dapat bermewah sepanjang masa

Barang-barang mewah membawa kebahagiaan sementara, dimana ianya boleh hilang secepat ia datang. Pakaian, teknologi dan perabot yang mahal sebenarnya tidak banyak (jika ada) meningkatkan tahap kehidupan dan kepuasan umum anda.

Itulah sebabnya lebih baik melabur dalam melakukan sesuatu ‘benda’ daripada mempunyai ‘benda’. Anda tidak semestinya perlu menjalani gaya hidup tanpa keperluan, tetapi mengurangkan kemewahan yang tidak perlu pada tahun-tahun muda anda bukan sahaja dapat menjimatkan banyak hutang yang harus anda bayar, tetapi juga akan membolehkan anda hidup lebih sederhana, lebih bebas.

Seperti kata-kata Roger J Corless, “Kebahagiaan bukanlah sesuatu yang saya miliki, ianya adalah sesuatu yang saya sendiri mahukan. Mencuba untuk bahagia dengan mengumpulkan harta benda adalah seperti berusaha memuaskan rasa lapar dengan menggunakan sandwic di seluruh badan saya. “

5. Belanja diri anda sendiri dan sentiasa lakukanya

Patuh pada belanjawan selalunya lebih mudah diucapkan daripada dilakukan. Kita sering menemui cara termudah untuk mengatur perbelanjaan dengan memiliki akaun gaji anda dan akaun yang lain untuk perbelanjaan dan kemudian mengatur jumlah yang ditetapkan untuk dimasukkan ke dalam akaun perbelanjaan (sama ada bulanan, mingguan atau bahkan setiap hari) untuk memastikan bahawa anda dapat mengawasi kewangan anda tanpa membelanjakan lebih banyak.

6. Simpan untuk perkara yang anda mahukan

Salah satu kesan sampingan makanan segera budaya barat dari kepuasan segera, adalah kita berjuang untuk memikirkan konsep menunggu untuk mendapatkan apa yang kita mahukan. Sebenarnya, kita mempunyai semua jenis skim kredit sedia ada secara aktif mendorong kita untuk tidak menunggu.

Hampir apa sahaja pada hari ini boleh dibeli secara kredit. Ini biasanya melibatkan pembayaran kecil, bulanan selama bertahun-tahun dengan kadar faedah yang besar. Semuanya kelihatan sangat terkawal, tetapi satu pembayaran kecil ditambahkan ke pembayaran kecil yang lain dan yang lain dan yang lain semuanya mulai bertambah.

Tidak lama kemudian, pendapatan anda telah berkurang kepada jumlah yang sedikit sehingga anda hampir tidak dapat membeli gas petrol untuk kereta bersaiz besar yang masih anda bayar. Dan apa yang akan berlaku sekiranya anda kehilangan pekerjaan dan tidak mampu membuat pembayaran balik? Maka, anda harus menyerahkan semuanya kembali.

7. Belajar menikmati sekecil-kecil perkara

Sebilangan perkara terbaik dalam hidup berharga sedikit atau pun hanya percuma. Anda tidak boleh meletakkan harga pada teman, ketawa atau keseronokan. Sesiapa yang mendakwa bahawa dia tidak boleh bergembira tanpa membelanjakan wang mungkin tidak begitu mudah untuk memulakannya. Beberapa aktiviti terbaik dalam hidup anda semestinya murah atau percuma. Gantikan permainan komputer dan TV dengan bersosial dan anda akan dapati kehidupan menjadi lebih kaya (dan anda juga!).

8. Gunakan simpanan untuk membayar hutang

Ini adalah salah satu cara yang paling jelas tetapi sering diabaikan untuk mengurangkan tahap hutang anda. Sekiranya anda mempunyai hutang $ 1,000, faedah yang dikenakan pada 18% APR (jika anda bernasib baik memilikinya begitu rendah), dan penjimatan $ 1,000, faedah pada APR 3% (jika anda bernasib baik memilikinya begitu tinggi ), maka anda boleh segera menjimatkan wang dengan melunaskan hutang menggunakan simpanan anda.

Tidak ada senario di mana anda akan meminjam wang pada kadar yang lebih rendah berbanding faedah pada akaun simpanan.

9. Bayar hutang tepat pada waktunya

Sekiranya anda mempunyai hutang yang perlu dibayar, pastikan anda mempunyai debit langsung / pesanan tetap dan wang yang sedia ada untuk membayarnya tepat pada waktu. Selalunya caj untuk pembayaran yang hilang dapat menyebabkan hutang awal anda melambung tinggi, yang boleh menyebabkan hutang meningkat dan kekacauan kewangan. Sentiasa pastikan anda mengetahui bila wang perlu dibayar, dan pastikan anda mempunyai dana yang diperuntukkan untuk melakukannya.

10. Kredit tanpa faedah bukan wang percuma

Hanya kerana ada yang mengatakan bahawa ia adalah bunga tanpa faedah selama enam bulan, jangan anggap ianya bermakna anda telah diberi sejumlah wang tunai secara percuma. Tawaran ini disediakan secara sengaja untuk mendorong perbelanjaan sembrono, dan sebaik sahaja tempoh tanpa faedah berakhir, anda dibebani dengan kadar faedah yang tinggi pada timbunan hutang yang tidak dapat diatasi, yang mungkin tidak banyak anda dapat tunjukkan.

Sekarang, kami tahu apa yang anda fikirkan; anda boleh memasukkan semua wang ke dalam akaun simpanan, tunggu sehingga enam bulan habis, dan kemudian habiskan semuanya, dengan mengekalkan semua faedah yang dikenakan untuk diri anda.

Idea yang hebat… Secara teori. Realitinya adalah bahawa kurang dari 1% orang yang mencuba ini benar-benar berjaya menguruskannya. Pemiutang anda mengetahui perkara ini. Mereka tidak bodoh, mereka tahu bagaimana membuat anda berhutang dan membuat anda berada di sana selama mungkin. Jangan terperangkap.

Mudah-mudahan ia memberikan anda gambaran mengenai cara mengelakkan hutang. Hutang adalah tekanan yang sangat tidak perlu untuk dihadapi oleh sebahagian besar daripada kita sepanjang hidup kita. Tahun-tahun muda anda harus dihabiskan dengan menikmati perkara-perkara yang lebih sederhana dalam hidup, bukan menyulitkannya dengan masalah kewangan.

Dengan sedikit pengiraan, dan kawalan impuls yang banyak, anda dapat menikmati kehidupan yang menyeronokkan, bebas dan memuaskan. Tanpa Hutang.

Sumber :
www.lifehack.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here