10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk  | Dari sukan musim sejuk yang meningkatkan adrenalin sehingga ke perjalanan melihat Northern Lights di utara, berikut adalah 10 idea hebat untuk percutian musim sejuk – tanpa perlu meninggalkan negara ini :

1. NEWQUAY, CORNWALL

Terbaik untuk : berpeluang meluncur tanpa orang ramai

Airnya mungkin berais tetapi ia tidak perlu sehingga menutup wetsuit anda: meluncur pada musim sejuk di Cornwall adalah satu tempat yang bebas dari kesesakan orang ramai juga selain daripada segelintir penduduk setempat tegar yang keluar dalam semua cuaca untuk menggunakan peluang ini sebaiknya (semasa bulan-bulan yang lebih sejuk-Sistem tekanan rendah dibina di Atlantik, membawa peluncur ke arah pantai barat). Dan terdapat banyak tempat yang menarik untuk dipilih, sama ada pantai Fistral legenda Newquay atau Praa Sands yang dilindungi, satu jam pemanduan di Porthleven, di mana angin barat laut dan timur laut menjadikan ombak lebih laju dan sesuai untuk meluncur.

2. CLEY MARSHES, NORFOLK

Terbaik untuk: melihat burung-burung dan menaiki bot

Anda akan tahu musim sejuk sedang menghampiri apabila beribu-ribu angsa berkaki merah jambu bermigrasi ke UK. Setiap tahun, burung-burung jambu merah ini menukar tempat pembiakan mereka di Greenland dan Iceland untuk mendapatkan lumpur dan garam Norfolk (kebanyakannya tiba pada akhir bulan November), di mana mereka menghabiskan hari mereka makan di puncak dan sisa-sisa tebu yang ditinggalkan di ladang oleh petani. Pemandangan itu, apabila kawanan yang terbang kembali ke roost mereka pada waktu senja, adalah sangatluar biasa. Disember dan Januari juga adalah bulan-bulan puncak untuk anjing laut kelabu untuk melahirkan anak-anak mereka: pergi dari perjalanan bot dari Morston Quay untuk melihat ke atas makhluk-makhluk ini yang berenang di dalam air dan beriadah di pantai.

BACA JUGA : 9 bandaraya mesra-muslim yang terbaik untuk bercuti di Eropah

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

3. CAIRNGORMS, THE HIGHLANDS SCOTTISH

Terbaik untuk: semua sukan musim sejuk (dan rusa)

Lupakan tentang Switzerland, Scotland mempunyai tempat bermain ski yang lebih dekat dengan rumah. Kawasan yang berlainan di Glenshee, di Taman Negara Cairngorms, menjadikannya salah satu pilihan terbaik untuk pemain ski dan papan luncur ais untuk semua peringkat. Berjalan melangkaui tiga lembah dan beberapa pergunungan, termasuk Glas Maol, yang menawarkan akses kepada beberapa lereng luar paya yang terbaik. Semasa anda berada di Highlands, jangan terlepas peluang untuk melawat Kumpulan Rusa Cairngorm yang mengembara di pergunungan. Perjalanan setiap hari untuk memberi makan kepada 150 ekor kawanan rusa yang bebas di pusat di Glenmore sepanjang tahun kecuali beberapa minggu pada akhir Januari / awal Februari – sila bawa kasut but dan pakaian kalis air.

Untuk maklumat lanjut: www.ski-glenshee.co.uk dan www.cairngormreindeer.co.uk

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

4. HAY-ON-WYE, WALES

Terbaik untuk: percutian hujung minggu yang bijak

Perbezaan utama antara Festival Musim Sejuk musim panas di Hay-on-Wye dan kisah sasteranya yang sama yang lebih lama pada bulan Mei adalah bahawa walaupun ceramah-ceritera – oleh penulis, artis, ahli akademik, pemikir – masih berlaku di dalam khemah, ada tumpuan sebenar pada acara di bandar juga. Pada hari Jumaat apabila lampu Krismas dihidupkan, dengan nyanyian carol untuk diikuti (pada tahun 2018 terdapat juga hiburan dan perarakan tanglung melalui jalan-jalan); Sabtu adalah Festival Makanan Hay, dengan sekitar 50 gerai menjual hasil tempatan; dan pada hari Ahad, tempat-tempat utama menjadi perayaan pasar lambak dari 28 November hingga 1 Disember 2019.

Untuk maklumat lanjut: www.hayfestival.com

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

5. WOODSTOCK, THE COTSWOLDS

Terutama untuk: iluminasi perayaan yang luar biasa

Jejak cahaya yang diterangi sentiasa menyerlahkan perayaan Krismas di Istana Blenheim, dari Terowong Cahaya berkubah yang berkilauan dengan lebih daripada 100,000 mentol putih sehingga ke Taman Laser futuristik Laser Garden dan Water Terrace pièce de résistance, di mana lampu berwarna disiarkan ke bangunan hadapan istana. Hirup secawan ‘mulled cider’ sambil anda meneroka kawasan, dan kemudian marshmallows bakar di sekitar lubang api. Terdapat juga mainan untuk dinaiki (karusel Victoria, helter-skelter) oleh kanak-kanak dan pasar Krismas dari 22 November 2019 hingga 1 Januari 2020.

Untuk maklumat lanjut: www.blenheimpalace.com

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

6. LODE, CAMBRIDGESHIRE

Terbaik untuk: berkeliaran di taman-taman musim sejuk

Ada sesuatu yang agak indah tentang berjalan-jalan di jalan sempit yang dingin di Anglesey Abbey, tepat di luar Cambridge, pada pagi yang cerah dan sejuk. Di sini, Taman Musim Sejuk telah direka khas dengan tumbuh-tumbuhan yang paling mekar pada bulan-bulan yang lebih sejuk: pokok ‘flaming scarlet willow’ dan ‘red-barked dogwood’, pokok strawberry Killarney, yang menghasilkan buah sejurus sebelum Krismas, dan pokok birch silver Himalaya dengan batang yang berwarna sangat putih. Snowdrops mekar pada bulan Januari dan Februari, dan bau honeysuckle musim sejuk-berbunga dan kotak Krismas mengisi ruang udara. Mereka yang ingin menjadikannya lebih banyak ‘perjalanan yang mengasyikkan’ dapat mengambil peta jejak dari tempat menyambut tetamu, yang menandakan tempat yang paling aman untuk menenangkan diri.

Untuk maklumat lanjut: www.nationaltrust.org.uk

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk7. THE WILD ATLANTIC WAY, IRELAND

Terbaik untuk: melihat ‘Northern Lights’

Daripada melompat ke atas kapal terbang untuk ke Bulatan Arktik untuk melihat ‘Northern Lights’, menyewa kereta dan memandu ke bahagian Jalan Atlantik Liar, yang merangkumi 1,500 batu di sepanjang pantai barat Ireland. Dengan teluk-teluk yang terpencil, tanjung berbatu dan bukit-bukit yang dipenuhi biri-biri, ia cukup ajaib pada bila-bila masa sepanjang tahun tetapi perlu berani menghadapi cuaca yang berubah-ubah dan peluang untuk menyaksikan Aurora Borealis juga. Langit-langit yang cerah dari Headlands Utara yang tidak tercemar di hujung laluan adalah pertaruhan terbaik untuk pemandangan yang jelas.

Untuk maklumat lanjut: www.wildatlanticway.com

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

8. THE LAKE DISTRICT, CUMBRIA

Terbaik untuk: berjalan-jalan di bukit

Sama ada berjalan-jalan sepanjang Lembah Borrowdale yang beribu-ribu kilometer atau menjelajah laluan curam ke Tarn Hows, melalui hutan dan air terjun yang melimpah, kemungkinan untuk berjalan pada musim sejuk di Lake District tidak akan habis. Ya, ia sangat mengagumkan di bawah matahari musim panas tetapi ia juga menjadi atmosferik dalam kabus musim hujan dan hujan renyai, apabila terdapat bilangan pejalan kaki yang hanya sedikit dan orang yang berseorangan di gunung-ganang merasakan seperti sedang menetapkan kembali jiwa. Pek kalis air dan kasut but yang kukuh, dan rancang jalan anda dan terdapat kedai teh yang memberi ganjaran atau pub yang selesa pada akhir perjalanan.

10 destinasi terbaik di United Kingdom ketika percutian di Musim Sejuk

9. BEAULIEU, NEW FOREST

Terbaik untuk: berkayak di muara peribadi

Beaulieu River adalah lokasi yang indah untuk menyegarkan sesi berkayuh musim sejuk yang dikawal selama dua jam bersama dengan aktiviti-aktiviti New Forest: memilih sama ada kano Kanada yang terbuka atau kayak khas yang biasa dan tolak dari Baileys Hard. Bahagian besar sungai adalah sebahagian daripada Rizab Alam Semulajadi Solen Utara, yang bermaksud banyak burung yang terbang di sepanjang tebing-tebing sungai untuk mengalihkan perhatian dari sebarang lengan yang sakit. Ingatlah untuk membawa sebotol coklat panas untuk membantu anda memanaskan badan selepas itu.

Untuk maklumat lanjut: www.newforestactivities.co.uk

10. CANTERBURY, KENT

Terbaik untuk: singgah untuk makanan yang mengenyangkan

Dari restoran-restoran yang berbintang Michelin – fikirkan tentang Daniel Smith, iaitu pemilik-chef di tepi sungai yang telah diubahsuai, The Fordwich Arms di Fordwich dan Stephen Harris ‘The Sportsman di Seasalter – sehingga ke Barangan Pasar petani dan makanan-makanan di Canterbury, orang-orang yang gemar pada makanan sudah lama heboh tentang sudut ini di UK telah berkembang untuk beberapa waktu. Rancang hujung minggu di sekitar senarai restoran yang mesti dirasai dan, di antara waktu makan, buang semula apa yang anda makan dengan berbasikal di sepanjang Viking Coastal Trail, yang mengambil masa melawat bandar-bandar di tepi pantai seperti Margate, Broadstairs dan Ramsgate.

Sumber :
www.cntraveller.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here