10 kebaikan epal untuk kesihatan termasuk melawan asma  | Epal adalah salah satu buah yang paling popular. Ia adalah buah yang sangat sihat dengan banyak faedah yang disokong oleh penyelidikan. Berikut adalah 10 manfaat epal untuk kesihatan :

10 Impressive Health Benefits of Apples

1. Epal adalah Berkhasiat

Sebiji epal sederhana – dengan diameter kira-kira 3 inci (7,6 sentimeter) – sama dengan 1.5 cawan buah. Dua cawan buah setiap hari disyorkan untuk diet 2.000 kalori.

Sebiji epal sederhana – 6.4 auns atau 182 gram – menawarkan nutrien berikut:

  • Kalori: 95
  • Karbohidrat: 25 gram
  • Serat: 4 gram
  • Vitamin C: 14% daripada Pengambilan Harian Rujukan (RDI)
  • Kalium: 6% daripada RDI
  • Vitamin K: 5% daripada RDI

Lebih-lebih lagi, hidangan yang sama menyediakan 2-4% RDI untuk mangan, tembaga, dan vitamin A, E, B1, B2, dan B6.

BACA JUGA : 26 manfaat terbaik epal hijau untuk kulit dan kesihatan

Epal juga merupakan sumber polifenol yang kaya. Walaupun label pemakanan tidak menyenaraikan sebatian tumbuhan ini, ia mungkin bertanggungjawab untuk banyak manfaat kesihatan.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya epal, biarkan kulit – yang mengandungi separuh serat dan banyak polifenol.

RINGKASAN : Epal adalah sumber serat dan vitamin C. yang baik. Ia juga mengandungi polifenol, yang mungkin mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Easy Apple Recipes for Weight Loss: 4 ingenious and healthy ways of eating apples while dieting | India.com

2. Epal Mungkin Baik untuk Menurunkan Berat Badan

Epal tinggi serat dan air – dua kualiti yang menjadikannya kenyang.

Dalam satu kajian, orang yang memakan potongan epal sebelum makan merasa lebih kenyang daripada ia yang memakan sos epal, jus epal, atau tanpa produk epal.

Dalam kajian yang sama, ia yang memulakan makan dengan irisan epal juga makan rata-rata 200 kalori lebih sedikit daripada ia yang tidak memakan epal.

Dalam kajian 10 minggu lagi pada 50 wanita yang berlebihan berat badan, peserta yang makan epal kehilangan rata-rata 2 paun (1 kg) dan makan lebih sedikit kalori secara keseluruhan, berbanding dengan ia yang memakan biskut oat dengan kandungan kalori dan serat yang serupa.

Para penyelidik berpendapat bahawa epal lebih mengenyangkan kerana ia kurang kalori, namun masih memberikan serat dan isipadu.

Selanjutnya, sebilangan sebatian semula jadi di dalamnya dapat menurunkan berat badan.

Satu kajian pada tikus gemuk mendapati bahawa ia yang diberi suplemen epal dan jus epal kehilangan lebih banyak berat badan dan mempunyai tahap kolesterol LDL “jahat” yang lebih rendah, trigliserida, dan kolesterol total daripada kumpulan kawalan.

RINGKASAN : Epal boleh membantu menurunkan berat badan dengan beberapa cara. Ia juga penuh kerana kandungan seratnya yang tinggi.

3. Epal Mungkin Baik untuk Hati Anda

Epal dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

Salah satu sebabnya ialah epal mengandungi serat larut – jenis yang dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah anda.

Ia juga mengandungi polifenol, yang mempunyai kesan antioksidan. Sebilangan besar tertumpu pada kulit buah.

Salah satu polifenol ini adalah flavonoid epicatechin, yang boleh menurunkan tekanan darah.

Analisis kajian mendapati bahawa pengambilan flavonoid yang tinggi dikaitkan dengan risiko strok 20% lebih rendah.

Flavonoid dapat membantu mencegah penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah, mengurangi pengoksidaan LDL “buruk”, dan bertindak sebagai antioksidan.

Kajian lain yang membandingkan kesan memakan sebiji epal sehari dengan mengambil statin – kelas ubat yang diketahui dapat menurunkan kolesterol – menyimpulkan bahawa epal hampir sama berkesan untuk mengurangkan kematian akibat penyakit jantung seperti mana ubat-ubatan.

Namun, kerana ini bukan percubaan terkawal, penemuan ini tidak lah terlalu tepat dan memerlukan lebih kajian.

Kajian lain mengaitkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran berisi putih, seperti epal dan pir, dengan risiko terkena strok. Untuk setiap 25 gram – kira-kira 1/5 cawan kepingan epal – dimakan, risiko strok menurun sebanyak 9%.

RINGKASAN : Epal meningkatkan kesihatan jantung dalam beberapa cara. Ia tinggi serat larut, yang membantu menurunkan kolesterol. Ia juga mempunyai polifenol, yang berkaitan dengan tekanan darah rendah dan risiko strok.

4. Ia Berkaitan dengan Risiko Diabetes yang Lebih rendah

Beberapa kajian telah menghubungkan epal makan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah.

Dalam satu kajian besar, makan sebiji epal sehari dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 28% lebih rendah, berbanding tidak memakan epal. Walaupun makan hanya sebilangan buah epal setiap minggu mempunyai kesan perlindungan yang sama.

Ada kemungkinan polifenol dalam epal membantu mencegah kerosakan tisu pada sel beta di pankreas anda. Sel beta menghasilkan insulin di dalam badan anda dan sering rosak pada penderita diabetes jenis 2.

RINGKASAN : Makan epal dikaitkan dengan risiko diabetes jenis 2 yang lebih rendah. Ini mungkin disebabkan oleh kandungan antioksidan polifenol.

5. Ia Mungkin Mempunyai Kesan Prebiotik dan Menggalakkan Bakteria Usus Yang Baik

Epal mengandungi pektin, sejenis serat yang bertindak sebagai prebiotik. Ini bermakna ia memberi makan bakteria baik di usus anda.

Usus kecil anda tidak menyerap serat semasa pencernaan. Sebaliknya, ia masuk ke usus besar anda, di mana ia dapat mendorong pertumbuhan bakteria baik. Ia juga berubah menjadi sebatian berguna lain yang beredar kembali ke badan anda.

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa ini mungkin menjadi alasan di sebalik beberapa kesan perlindungan epal terhadap obesiti, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung.

RINGKASAN : Jenis serat dalam epal memberi makan bakteria baik dan mungkin alasannya melindungi mereka daripada kegemukan, penyakit jantung, dan diabetes jenis 2.

Apples 101: Nutrition Facts and Health Benefits

6. Bahan dalam Epal Boleh Membantu Mencegah Kanser

Kajian tabung uji menunjukkan hubungan antara sebatian tumbuhan dalam epal dan risiko kanser yang lebih rendah.

Selain itu, satu kajian pada wanita melaporkan bahawa makan epal dikaitkan dengan kadar kematian akibat barah yang lebih rendah.

Para saintis percaya bahawa kesan antioksidan dan anti-radang ia mungkin bertanggungjawab terhadap kesan pencegahan barah ia.

RINGKASAN : Epal mempunyai beberapa sebatian semula jadi yang dapat membantu melawan barah. Kajian pemerhatian telah mengaitkannya dengan risiko kanser dan kematian akibat barah yang lebih rendah.

7. Epal Mengandungi Sebatian Yang Dapat Membantu Melawan Asma

Epal kaya dengan antioksidan dapat membantu melindungi paru-paru anda daripada kerosakan oksidatif.

Kajian besar daripada 68,000 wanita mendapati bahawaa yang paling banyak makan epal mempunyai risiko asma yang paling rendah. Makan kira-kira 15% sebiji epal besar setiap hari dikaitkan dengan risiko penyakit ini 10% lebih rendah.

Kulit epal mengandungi quercetin flavonoid, yang dapat membantu mengatur sistem kekebalan tubuh dan mengurangkan keradangan. Ini adalah dua cara di mana ia boleh mempengaruhi reaksi asma dan alahan.

RINGKASAN : Epal mengandungi sebatian antioksidan dan anti-radang yang dapat membantu mengatur tindak balas imun dan melindungi terhadap asma.

8. Epal Mungkin Baik untuk Kesihatan Tulang

Makan buah dikaitkan dengan kepadatan tulang yang lebih tinggi, yang merupakan penanda kesihatan tulang.

Para penyelidik percaya bahawa sebatian antioksidan dan anti-radang pada buah dapat membantu meningkatkan kepadatan dan kekuatan tulang.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa epal, secara khusus, dapat mempengaruhi kesihatan tulang secara positif.

Dalam satu kajian, wanita memakan makanan yang merangkumi epal segar, epal kupas, sos epal, atau tanpa produk epal. Mereka yang memakan epal kehilangan lebih sedikit kalsium dari badan ia berbanding kumpulan kawalan.

RINGKASAN : Sebatian antioksidan dan anti-radang dalam epal dapat meningkatkan kesihatan tulang. Lebih-lebih lagi, makan buah boleh membantu memelihara jisim tulang ketika anda meningkat usia.

10 kebaikan epal untuk kesihatan termasuk melawan asma

9. Epal Boleh Melindungi Terhadap Kecederaan Perut Daripada NSAID

Kelas ubat penahan sakit yang dikenali sebagai ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) boleh mencederakan lapisan perut anda.

Kajian di tabung uji dan tikus mendapati bahawa ekstrak epal kering beku membantu melindungi sel perut dari kecederaan akibat NSAID.

Dua sebatian tumbuhan dalam epal – asid klorogenik dan katekin – dianggap sangat membantu.

Walau bagaimanapun, penyelidikan pada manusia diperlukan untuk mengesahkan hasil ini.

RINGKASAN : Epal mengandungi sebatian yang dapat membantu melindungi lapisan perut anda dari kecederaan akibat ubat penahan sakit NSAID.

10 kebaikan epal untuk kesihatan termasuk melawan asma

10. Epal Boleh Membantu Melindungi Otak Anda

Sebilangan besar penyelidikan menumpukan pada kulit epal dan isinya.

Walau bagaimanapun, jus epal mungkin mempunyai manfaat untuk penurunan mental yang berkaitan dengan usia.

Dalam kajian haiwan, jus yang pekat mengurangkan spesies oksigen reaktif berbahaya (ROS) dalam tisu otak dan meminimumkan penurunan mental.

Jus epal boleh membantu memelihara asetilkolin, neurotransmitter yang boleh menurun seiring bertambahnya usia. Tahap rendah asetilkolin dikaitkan dengan penyakit Alzheimer.

Begitu juga, para penyelidik yang memberi makan epal pada tikus tua mendapati bahawa penanda ingatan tikus dikembalikan ke tahap tikus yang lebih muda.

Walaupun begitu, keseluruhan epal mengandungi sebatian yang sama dengan jus epal – dan selalu menjadi pilihan yang lebih sihat untuk memakan buah anda secara keseluruhan.

RINGKASAN : Menurut kajian haiwan, jus epal dapat membantu mencegah penurunan neurotransmitter yang terlibat dalam ingatan.

10 kebaikan epal untuk kesihatan termasuk melawan asma

Kesimpulan

Epal sangat baik untuk anda, dan memakannya dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah dari banyak penyakit utama, termasuk diabetes dan barah.

Lebih-lebih lagi, kandungan serat larutnya dapat menggalakkan penurunan berat badan dan kesihatan usus.

Epal sederhana sama dengan 1.5 cawan buah – yang merupakan 3/4 daripada cadangan 2 cawan setiap hari untuk buah.

Untuk faedah terbesar, makan keseluruhan buah – kulit dan isinya.

 

Sumber : 
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here