10 khasiat Susu Emas atau Susu Kunyit dan cara menyediakannya | Susu emas – juga dikenali sebagai susu kunyit – adalah minuman India yang telah mendapat populariti dalam budaya Barat.

Minuman kuning terang ini dibuat secara tradisional dengan memanaskan susu lembu atau susu yang berasaskan tumbuhan dengan kunyit dan rempah lain, seperti kayu manis dan halia.

Ia terkenal dengan banyak manfaat kesihatannya dan sering digunakan sebagai ubat alternatif untuk meningkatkan imuniti dan mencegah penyakit.

Berikut adalah 10 faedah berasaskan susu emas – dan resipi untuk membuatnya sendiri.

10 khasiat Susu Emas atau Susu Kunyit dan cara menyediakannya

1. Bahan Utama Dipenuhi Dengan Antioksidan

Bahan utama dalam susu emas adalah kunyit, rempah kuning yang popular dalam masakan Asia, yang memberi kari warna kuningnya.

Curcumin, komponen aktif dalam kunyit, telah digunakan dalam perubatan Ayurveda selama berabad-abad kerana sifat antioksidan yang kuat.

Antioksidan adalah sebatian yang melawan kerosakan sel, melindungi tubuh anda dari tekanan oksidatif.

BACA JUGA : 9 fakta hebat mengenai kopi protein dan mengapa ia baik untuk kesihatan

Ia penting untuk fungsi sel anda, dan kajian secara berkala menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan antioksidan dapat membantu menurunkan risiko jangkitan dan penyakit anda.

Sebilangan besar resipi susu emas ini juga termasuk kayu manis dan halia – keduanya mempunyai sifat antioksidan yang mengagumkan juga.

RINGKASAN : Susu emas kaya dengan antioksidan, yang membantu melindungi sel dari kerosakan, melawan penyakit dan jangkitan dan menyumbang kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

10 khasiat Susu Emas atau Susu Kunyit dan cara menyediakannya

2. Boleh Membantu Mengurangkan Keradangan dan Sakit Sendi

Bahan-bahan dalam susu emas mempunyai sifat anti-radang yang kuat.

Keradangan kronik dianggap berperanan besar dalam penyakit kronik, termasuk barah, sindrom metabolik, penyakit Alzheimer dan jantung. Atas sebab ini, diet yang kaya dengan sebatian anti-radang boleh mengurangkan risiko anda menghidapi keadaan ini.

Penyelidikan menunjukkan bahawa halia, kayu manis dan Curcumin – bahan aktif dalam kunyit – mempunyai sifat anti-radang yang kuat.

Kajian bahkan menunjukkan bahawa kesan anti-radang Curcumin setanding dengan kesan ubat-ubatan farmaseutikal tanpa kesan sampingan.

Kesan anti-radang ini dapat mengurangkan sakit sendi dari osteoartritis dan rheumatoid arthritis.

Sebagai contoh, satu kajian pada 45 orang dengan artritis reumatoid mendapati bahawa 500 miligram Curcumin setiap hari mengurangkan sakit sendi lebih daripada 50 gram ubat arthritis biasa atau kombinasi Curcumin dan ubat.

Begitu juga, dalam kajian 6 minggu pada 247 orang dengan osteoartritis, mereka yang diberi ekstrak jahe mengalami kesakitan yang lebih sedikit dan memerlukan ubat sakit yang lebih sedikit daripada yang diberi plasebo.

RINGKASAN : Kunyit, halia dan kayu manis, bahan utama dalam susu emas, mempunyai sifat anti-radang yang kuat yang dapat mengurangkan keradangan dan sakit sendi.

10 khasiat Susu Emas atau Susu Kunyit dan cara menyediakannya

3. Boleh Meningkatkan Fungsi Memori dan Otak

Susu emas mungkin juga baik untuk otak anda.

Kajian menunjukkan bahawa Curcumin dapat meningkatkan tahap faktor neurotropik otak (BDNF). BDNF adalah sebatian yang membantu otak anda membentuk hubungan baru dan mendorong pertumbuhan sel otak.

Tahap BDNF yang rendah mungkin dikaitkan dengan gangguan otak, termasuk penyakit Alzheimer.

Bahan-bahan lain mungkin memberi faedah juga.

Sebagai contoh, salah satu ciri khas Alzheimer adalah pengumpulan protein tertentu di otak, yang disebut protein tau. Kajian tabung uji dan haiwan menunjukkan bahawa sebatian dalam kayu manis dapat membantu mengurangkan penumpukan ini.

Lebih-lebih lagi, kayu manis nampaknya dapat mengurangkan simptom penyakit Parkinson dan meningkatkan fungsi otak dalam kajian haiwan.

Halia juga dapat meningkatkan fungsi otak dengan meningkatkan reaksi ingatan dan masa. Lebih-lebih lagi, dalam kajian haiwan, halia nampaknya melindungi terhadap kehilangan fungsi otak yang berkaitan dengan usia.

Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut pada manusia diperlukan untuk memahami sepenuhnya kesan bahan-bahan ini pada ingatan dan fungsi otak.

RINGKASAN : Beberapa bahan dalam susu emas dapat membantu melestarikan ingatan dan mengurangkan penurunan fungsi otak akibat penyakit Alzheimer dan Parkinson.

10 khasiat Susu Emas atau Susu Kunyit dan cara menyediakannya

4. Curcumin pada Kunyit Boleh Meningkatkan Mood

Nampaknya kunyit – lebih khusus lagi bahan aktifnya curcumin – dapat meningkatkan mood dan mengurangkan gejala kemurungan.

Dalam kajian selama 6 minggu, 60 individu dengan gangguan kemurungan utama mengambil Curcumin, antidepresan atau kombinasinya.

Mereka yang diberi hanya Curcumin mengalami peningkatan yang serupa dengan yang diberi antidepresan, sementara kumpulan kombinasi menunjukkan faedah terbanyak.

Depresi juga boleh dikaitkan dengan tahap rendahnya faktor neurotropik otak (BDNF). Oleh kerana Curcumin dapat meningkatkan kadar BDNF, ia berpotensi untuk mengurangkan gejala kemurungan.

Oleh itu, beberapa kajian telah dilakukan di kawasan ini dan banyak lagi yang diperlukan sebelum kesimpulan yang kuat dapat dibuat.

RINGKASAN : Curcumin, bahan aktif kunyit, dapat membantu mengurangkan gejala kemurungan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan.

Hubungan Penyakit Jantung dan Gangguan Pendengaran - ABDI Blog

5. Boleh Melindungi Daripada Penyakit Jantung

Penyakit jantung adalah penyebab kematian utama di seluruh dunia. Menariknya, kayu manis, halia dan kunyit – bahan utama dalam susu emas – semuanya dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

Sebagai contoh, tinjauan 10 kajian menyimpulkan bahawa 120 mg kayu manis setiap hari dapat menurunkan kadar kolesterol total, trigliserida dan LDL “buruk” sambil meningkatkan tahap HDL “baik”.

Dalam kajian lain, 41 peserta dengan diabetes jenis 2 diberi 2 gram serbuk halia setiap hari. Pada akhir kajian 12 minggu, faktor risiko penyakit jantung yang diukur adalah 23-28% lebih rendah.

Lebih-lebih lagi, curcumin dapat meningkatkan fungsi lapisan saluran darah anda – dikenali sebagai fungsi endotel. Fungsi endotel yang betul penting untuk jantung yang sihat.

Dalam satu kajian, orang yang menjalani pembedahan jantung diberi 4 gram Curcumin atau plasebo beberapa hari sebelum dan sesudah pembedahan mereka.

Mereka yang diberi Curcumin 65% lebih kecil kemungkinannya mengalami serangan jantung semasa tinggal di hospital berbanding orang yang berada dalam kumpulan plasebo.

Sifat anti-radang dan antioksidan ini juga dapat melindungi dari penyakit jantung. Walau bagaimanapun, kajiannya kecil dan jauh, dan banyak lagi yang diperlukan sebelum kesimpulan yang kuat dapat dibuat.

RINGKASAN : Kunyit, halia dan kayu manis – bahan utama dalam susu emas – semuanya mempunyai khasiat yang dapat memberi manfaat kepada fungsi jantung dan melindungi daripada penyakit jantung. Masih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan kesan ini.

6. Boleh Menurunkan Tahap Gula Darah

Bahan-bahan dalam susu emas, terutama halia dan kayu manis, dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

Sebagai contoh, 1-6 gram kayu manis setiap hari dapat menurunkan kadar gula darah puasa hingga 29%. Lebih-lebih lagi, kayu manis dapat mengurangkan ketahanan insulin.

Sel tahan insulin kurang mampu mengambil gula dari darah anda, jadi menurunkan ketahanan insulin secara amnya menurunkan kadar gula dalam darah.

Kayu manis sepertinya dapat mengurangkan seberapa banyak glukosa diserap dalam usus anda selepas makan, yang dapat meningkatkan kawalan gula dalam darah.

Begitu juga, menambahkan halia dalam makanan anda secara berkala dapat membantu menurunkan kadar gula darah puasa hingga 12%.

Dos kecil halia setiap hari juga dapat menurunkan kadar hemoglobin A1C hingga 10% – penanda kawalan gula darah jangka panjang.

Oleh itu, bukti tersebut hanya didasarkan pada beberapa kajian, dan lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan pemerhatian ini.

Perlu diperhatikan bahawa kebanyakan resipi susu emas dipermanis dengan madu atau sirap maple. Manfaat penurunan gula dalam darah, jika ada, kemungkinan hanya ada ketika minum minuman tanpa gula.

RINGKASAN : Kayu manis dan halia, dua bahan utama dalam susu emas, dapat menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan.

7. Boleh Mengurangkan Risiko Kanser Anda

Kanser adalah penyakit yang dikesan kerana pertumbuhan sel yang tidak terkawal.

Sebagai tambahan kepada rawatan konvensional, ubat-ubatan anti-kanser alternatif semakin banyak dicari. Menariknya, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa rempah-rempah yang digunakan dalam susu emas mungkin memberikan beberapa manfaat dalam hal ini.

Sebagai contoh, beberapa kajian tabung uji mengaitkan sifat anti-barah dengan 6-gingerol, zat yang terdapat dalam jumlah besar dalam halia mentah.

Begitu juga, kajian makmal dan haiwan melaporkan bahawa sebatian dalam kayu manis dapat membantu mengurangkan pertumbuhan sel barah.

Curcumin, bahan aktif dalam kunyit, juga dapat membunuh sel-sel barah yang terpencil dalam tabung uji dan mencegah pertumbuhan saluran darah baru pada tumor, sehingga membatasi kemampuan mereka untuk tersebar.

Walaupun begitu, bukti mengenai manfaat memerangi barah dari halia, kayu manis dan Curcumin pada seseorang masih terhad.

Lebih-lebih lagi, hasil kajian bertentangan, dan ianya masih tidak jelas berapa ramuan setiap bahan yang perlu dimakan untuk kemungkinan mencapai faedah ini.

RINGKASAN : Kajian menunjukkan bahawa kayu manis, jahe dan kunyit dapat memberikan perlindungan terhadap barah. Walau bagaimanapun, hasilnya bertentangan dan penyelidikan tambahan diperlukan.

Pictures of Fungal Skin Infections

8. Mempunyai Sifat Antibakteria, Antivirus dan Antikulat

Di India, susu emas sering digunakan sebagai rawatan di rumah untuk melawan selesema. Sebenarnya, minuman kuning itu disebut-sebut kerana sifat penambah imunnya.

Kajian tabung uji menunjukkan bahawa curcumin mempunyai sifat antibakteria, antivirus dan antikulat yang dapat membantu mencegah dan melawan jangkitan.

Walaupun hasil kajian tabung uji meyakinkan, pada masa ini tidak ada bukti bahawa susu emas mengurangkan jangkitan pada seseorang.

Lebih-lebih lagi, sebatian dalam halia segar boleh menghalang pertumbuhan beberapa bakteria. Ekstrak halia boleh melawan virus syncytial pernafasan manusia (HRSV), penyebab biasa jangkitan pernafasan.

Begitu juga, kajian ujian makmal menunjukkan bahawa cinnamaldehyde, sebatian aktif dalam kayu manis, dapat mencegah pertumbuhan bakteria. Di samping itu, ia dapat membantu merawat jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh kulat.

Bahan-bahan dalam susu emas juga mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat yang dapat menguatkan sistem imun anda.

RINGKASAN : Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat susu emas mempunyai sifat antibakteria dan antivirus yang dapat melindungi tubuh anda dari jangkitan. Sifat antioksidan dan anti-radang mereka dapat menguatkan sistem imun anda juga.

9. Halia dan Kunyit Boleh Meningkatkan Pencernaan

Gangguan pencernaan kronik, juga dikenali sebagai dispepsia, dicirikan oleh rasa sakit dan ketidakselesaan di bahagian atas perut anda.

Pengosongan perut yang tertangguh adalah penyebab pencernaan yang berpotensi. Halia, salah satu bahan yang digunakan dalam susu emas, dapat membantu melegakan keadaan ini dengan mempercepat pengosongan perut pada orang yang menderita dyspepsia.

Penyelidikan selanjutnya menunjukkan bahawa kunyit, bahan lain yang digunakan untuk membuat susu emas, dapat membantu mengurangkan gejala pencernaan. Kunyit juga dapat meningkatkan pencernaan lemak dengan meningkatkan pengeluaran hempedu hingga 62%.

Akhirnya, kajian menunjukkan bahawa kunyit dapat membantu menjaga pencernaan yang betul dan mencegah timbulnya kemerosotan pada individu dengan kolitis ulseratif, gangguan pencernaan keradangan yang mengakibatkan ulser di usus.

RINGKASAN : Halia dan kunyit, dua bahan dalam susu emas, dapat membantu melegakan gangguan pencernaan. Kunyit juga dapat membantu melegakan gejala pada orang yag mengalami kolitis ulseratif.

10. Kalsium dan Vitamin D Menyumbang kepada Tulang yang Lebih Kuat

Susu emas boleh menyumbang kepada kerangka yang kuat.

Kedua-dua susu lembu dan diperkaya umumnya kaya dengan kalsium dan vitamin D – dua nutrien penting untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat.

Sekiranya diet anda terlalu rendah kalsium, tubuh anda mula mengeluarkan kalsium dari tulang anda untuk mengekalkan kadar kalsium yang normal dalam darah anda. Dari masa ke masa, ini menjadikan tulang lemah dan rapuh, meningkatkan risiko penyakit tulang, seperti osteopenia dan osteoporosis.

Vitamin D menyumbang kepada tulang yang lebih kuat dengan meningkatkan kemampuan usus anda untuk menyerap kalsium dari makanan anda. Tahap rendahnya vitamin D di dalam badan anda boleh menyebabkan tulang lemah dan rapuh, walaupun diet anda kaya dengan kalsium.

Walaupun susu lembu secara semula jadi mengandungi kalsium dan sering diperkaya dengan vitamin D, tidak semua susu tumbuhan kaya dengan dua nutrien ini.

Sekiranya anda lebih suka membuat susu emas anda menggunakan susu berasaskan tumbuh-tumbuhan, pilihlah susu yang diperkaya dengan kalsium dan vitamin D untuk lebih banyak faedah pengukuhan tulang.

RINGKASAN : Susu emas boleh kaya dengan kalsium dan vitamin D bergantung pada susu yang anda gunakan. Kedua-dua nutrien ini menyumbang kepada kerangka yang kuat, mengurangkan risiko penyakit tulang anda, seperti osteopenia dan osteoporosis.

Golden milk: 10 benefits and how to make it

Cara Membuat Susu Emas

Susu emas senang dibuat di rumah. Untuk satu hidangan susu emas atau kira-kira satu cawan, ikuti resipi ini:

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan (120ml) susu tanpa gula pilihan anda
  • 1 sudu kecil kunyit
  • 1 keping kecil halia segar parut atau 1/2 sudu kecil serbuk halia
  • 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 secubit lada hitam halus
  • 1 sudu teh madu atau sirap maple (pilihan)

Arahan:

Untuk membuat susu emas, campurkan semua bahan dalam periuk kecil atau periuk dan didihkan. Kurangkan api dan reneh selama lebih kurang 10 minit atau hingga wangi dan beraroma. Tapis minuman melalui penapis halus ke dalam cawan dan tutup dengan sedikit kayu manis.

Susu emas juga boleh dibuat terlebih dahulu dan disimpan di dalam peti sejuk anda sehingga lima hari. Panaskan semula sebelum minum.

RINGKASAN : Susu emas mudah dibuat di rumah dengan mengikuti resipi di atas. Cukup campurkan bahan dalam periuk atau periuk dan panaskannya untuk minuman yang enak dan sihat.

Kesimpulan

Susu emas adalah minuman lazat yang mengandung antioksidan yang dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan, mulai dari otak dan jantung yang lebih sihat hingga tulang yang lebih kuat, pencernaan yang lebih baik dan risiko penyakit yang lebih rendah.

Untuk mendapatkan faedah kesihatan yang paling banyak, gunakan susu dengan kalsium dan vitamin D dan hadkan jumlah madu atau sirap yang anda tambahkan ke dalam minuman anda.

Walaupun hasil kajian tabung uji meyakinkan, pada masa ini tidak ada bukti bahawa susu emas mengurangkan jangkitan pada seseorang.

Lebih-lebih lagi, sebatian dalam halia segar boleh menghalang pertumbuhan beberapa bakteria. Ekstrak halia boleh melawan virus syncytial pernafasan manusia (HRSV), penyebab biasa jangkitan pernafasan.

Begitu juga, kajian ujian makmal menunjukkan bahawa cinnamaldehyde, sebatian aktif dalam kayu manis, dapat mencegah pertumbuhan bakteria. Di samping itu, ia dapat membantu merawat jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh kulat.

Bahan-bahan dalam susu emas juga mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat yang dapat menguatkan sistem imun anda.

RINGKASAN : Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat susu emas mempunyai sifat antibakteria dan antivirus yang dapat melindungi tubuh anda dari jangkitan. Sifat antioksidan dan anti-radang mereka dapat menguatkan sistem imun anda juga.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here