10 langkah mudah untuk ajar anak anda membaca di rumah  |  Kebanyakan orang tidak memikirkan proses belajar membaca sehingga mereka memutuskan untuk mula mengajar anak mereka sendiri di rumah.

Berbeza dengan apa yang diyakini oleh beberapa orang, belajar membaca bukanlah proses ‘semula jadi’ yang berlaku dengan sendirinya. Ini adalah kompleks yang memerlukan pengajaran yang betul mengenai pelbagai kemahiran dan strategi, seperti fonik (mengetahui hubungan antara huruf dan bunyi) dan kesedaran fonemik.

Berita baiknya adalah bahawa walaupun membaca itu sendiri adalah proses yang kompleks, langkah-langkah yang diambil untuk membina kemahiran ini agak mudah dan mudah. Untuk mengajar anak-anak bagaimana membaca dan menjadikannya pengalaman positif dan bermanfaat, cubalah strategi mudah dan tepat pada masa di bawah ini.

Berikut adalah 10 langkah mudah untuk mengajar anak anda membaca di rumah :

10 langkah mudah untuk ajar anak anda membaca di rumah

1. Gunakan lagu dan sajak kanak-kanak untuk membina kesedaran fonemik

Lagu kanak-kanak dan sajak kanak-kanak tidak begitu menggembirakan – sajak dan irama membantu kanak-kanak mendengar bunyi dan suku kata dalam perkataan, yang membantu mereka belajar membaca. Kaedah yang baik untuk membina kesedaran fonemik (salah satu kemahiran terpenting dalam belajar membaca) adalah bertepuk tangan secara berirama dan membaca lagu secara serentak. Aktiviti suka bermain dan ikatan ini adalah cara yang baik untuk anak-anak untuk mengembangkan kemahiran literasi secara tersirat yang akan menjadikan mereka berjaya membaca.

BACA JUGA : 12 strategi motivasi berkesan anak anda untuk belajar

10 langkah mudah untuk ajar anak anda membaca di rumah

2. Buat kad perkataan ringkas di rumah

Potong kad dan tulis satu perkataan yang mengandungi tiga bunyi pada setiap satu (mis. ram, sat, pig, top, sun, pot, fin). Ajak anak anda memilih kad, kemudian baca perkataan itu bersama-sama dan angkat tiga jari. Mintalah mereka mengucapkan bunyi pertama yang mereka dengar dalam perkataan, kemudian yang kedua, dan kemudian yang ketiga. Aktiviti sederhana ini memerlukan sedikit masa persediaan dan membina kemahiran fonik dan kod penting (membantu mereka belajar bagaimana mengeluarkan perkataan). Sekiranya anak anda baru mulai mempelajari huruf-huruf abjad, fokuskan pada bunyi yang dihasilkan setiap huruf, lebih dari sekadar nama huruf.

10 langkah mudah untuk ajar anak anda membaca di rumah

3. Libatkan anak anda dalam persekitaran yang kaya dengan cetakan

Buat peluang harian untuk membina kemahiran membaca anak anda dengan mewujudkan persekitaran yang kaya dengan cetakan di rumah. Melihat perkataan yang dicetak (pada poster, carta, buku, label dll) membolehkan kanak-kanak melihat dan menerapkan hubungan antara bunyi dan simbol huruf. Semasa anda keluar, tunjukkan surat pada poster, papan iklan dan papan tanda. Pada waktunya anda dapat membuat model membunyikan huruf untuk mengeluarkan kata-kata. Fokus pada huruf pertama dalam perkataan. Tanya anak anda “Bagaimana bunyi huruf itu?” “Apa kata lain yang dimulakan dengan bunyi itu?” “Apakah perkataan yang sepadan dengan perkataan itu?”

4. Main permainan perkataan di rumah atau di dalam kereta

Berdasarkan langkah sebelumnya, perkenalkan permainan kata sederhana secara berkala. Fokus pada bermain permainan yang mendorong anak anda untuk mendengar, mengenal pasti dan memanipulasi suara dalam perkataan. Contohnya, mulakan dengan mengemukakan soalan seperti “Bunyi apa yang dimulakan oleh perkataan itu?” “Bunyi apa yang diakhiri oleh perkataan itu?” “Kata-kata apa yang dimulakan dengan sesuatu bunyi?” dan “Apakah perkataan yang sepdan dengan itu?”.

5. Memahami kemahiran teras yang terlibat dalam mengajar kanak-kanak membaca

Penting untuk diingat bahawa belajar membaca melibatkan pelbagai kemahiran yang berbeza. Terdapat lima komponen penting membaca yang boleh anda baca di sini. Inilah kemahiran yang diperlukan oleh semua kanak-kanak untuk berjaya belajar membaca. Ringkasnya, ini merangkumi:

  1. Kesedaran fonemik – keupayaan untuk mendengar dan memanipulasi bunyi yang berbeza dalam perkataan
  2. Fonik – menyedari perkaitan antara huruf dan bunyi yang mereka buat
  3. Kosa kata – memahami makna perkataan, definisi, dan konteksnya
  4. Kefahaman membaca – memahami maksud teks, sama ada dalam buku cerita dan buku bermaklumat
  5. Kelancaran – kemampuan membaca dengan kuat dengan kepantasan, pemahaman dan ketepatan

teach kids reading skills at home

6. Main dengan magnet huruf

Bunyi vokal tengah sukar untuk sesetengah kanak-kanak, sebab itulah aktiviti ini dapat sangat membantu. Sediakan magnet huruf di atas peti sejuk dan tarik vokal ke satu sisi (a, e, i, o, u). Ucapkan kata CVC (konsonan-vokal-konsonan), misalnya ‘kucing’, dan minta anak anda mengeja dengan menggunakan magnet. Untuk menolong mereka, ucapkan setiap suara vokal dengan kuat (/ ayh /, / eh /, / ih /, / awe /, / eh /) sambil menunjuk hurufnya, dan tanyakan kepada anak anda yang mana yang mengeluarkan bunyi yang serupa dengan bunyi di tengah .

7. Manfaatkan kekuatan teknologi untuk memastikan anak anda terus terlibat

Belajar membaca semestinya merupakan proses yang menyeronokkan agar anak-anak termotivasi untuk bertambah baik. Kadang-kadang seorang kanak-kanak mungkin penuh dengan kegembiraan dan semangat untuk belajar pada awalnya, tetapi sejurus mereka tersekat/terhalang, mereka akan merasa terbeban dan mudah mengalah. Sebagai ibu bapa, adalah mustahil untuk memulakan kembali dan mengetahui di mana untuk mengisi jurang yang mungkin menyebabkan kekecewaan.

Reading Eggs menggunakan pelajaran yang sesuai dengan kemampuan setiap anak masing-masing. Anak-anak diberi penghargaan secara berkala kerana menyelesaikan aktiviti dan mencapai tahap baru, yang membuat mereka termotivasi untuk terus berada di landasan yang betul. Ibu bapa juga dapat melihat laporan kemajuan segera untuk melihat bagaimana kemahiran anak meningkat.

8. Baca bersama setiap hari dan ajukan soalan mengenai buku tersebut

Sebilangan besar orang tidak menyedari berapa banyak kemahiran yang dapat diambil melalui tindakan membaca yang mudah kepada seorang kanak-kanak. Anda bukan sahaja menunjukkan kepada mereka cara membunyikan perkataan, anda juga membina kemahiran pemahaman utama, mengembangkan perbendaharaan kata mereka, dan membiarkan mereka mendengar bagaimana bunyi pembaca yang fasih. Yang paling penting, membaca secara teratur membantu anak anda mengembangkan minat membaca, yang merupakan kaedah terbaik untuk membuatnya berjaya membaca.

Kukuhkan kemahiran pemahaman anak anda dengan mengemukakan soalan semasa membaca. Untuk kanak-kanak yang lebih muda, dorong mereka untuk terlibat dengan gambar (mis. “Adakah anda melihat perahu? Apa warna kucing?”). Untuk kanak-kanak yang lebih tua, ajukan soalan tentang apa yang baru anda baca, seperti “Mengapa anda berfikir burung kecil itu takut?” “Bilakah Sophie menyedari dia mempunyai kekuatan istimewa?”

how to teach kids sight words

9. Main permainan untuk menghafal perkataan penglihatan frekuensi tinggi setiap hari

Perkataan penglihatan adalah perkataan yang tidak dapat didengar dengan mudah dan perlu dikenali semasa penglihatan. Kata penglihatan frekuensi tinggi adalah kata-kata yang sering berlaku dalam membaca dan menulis (mis. Anda, saya, kami, telah, dan, untuk, mempunyai, mereka, di mana, membuat).

Strategi untuk belajar kata penglihatan adalah, “Lihat kata, sebutkan perkataan”. Belajar mengenal pasti dan membaca kata-kata penglihatan adalah mustahak bagi anak kecil untuk menjadi pembaca yang fasih. Sebilangan besar kanak-kanak akan dapat mempelajari beberapa kata penglihatan pada usia empat tahun (mis., Itu, saya, saya, tidak, lihat, dan kita) dan sekitar 20 kata penglihatan pada akhir tahun pertama sekolah mereka. Anda boleh mengajar kata-kata penglihatan dengan bermain dengan kad flash dan menggunakan program membaca seperti Reading Eggs.

10. Bersabar; kaedah terbaik untuk mengajar kanak-kanak membaca adalah menjadikannya seronok!

Setiap kanak-kanak belajar mengikut rentaknya sendiri, jadi selalu ingat satu-satunya perkara terpenting yang boleh anda lakukan adalah menjadikannya menyeronokkan. Dengan membaca secara teratur, mencampurkan sesuatu dengan aktiviti yang anda pilih, dan membiarkan anak anda memilih buku sendiri sesekali, anda akan menanam minat membaca awal dan memberi mereka peluang terbaik untuk membaca berjaya dalam masa yang singkat.

Sumber :
www.readingeggs.com.au

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here