10 lokasi bahaya di dunia ini bukan untuk mereka yang lemah jantung !  |  Walaupun ada banyak tempat di dunia yang mudah dikethaui sebagai cerminan surga, ada juga tempat di mana seseorang tidak disarankan untuk melangkah kerana bahaya yang tidak diketahui yang bersembunyi di setiap sudut.

Di sini, kita telah membincangkan tempat-tempat yang TIDAK perlu dikunjungi jika mereka mencari destinasi percutian yang ideal yang juga selamat dan bukannya hanya cantik. Bagi semua orang yang ingin mengadakan lawatan dunia, maka disarankan untuk mengelakkan tempat-tempat tertentu yang terbukti sebagai tempat paling berbahaya di dunia untuk dikunjungi. Kami telah menyenaraikan beberapa yang paling berbahaya di antaranya di sini. Sekiranya anda bersedia untuk melakukan pengembaraan yang serius, tempat-tempat ini sesuai untuk anda.

10 Tempat Paling Berbahaya Di Dunia

Sekiranya anda tidak mengetahui semua tempat paling berbahaya untuk dikunjungi di dunia ini dan memasukkannya ke dalam senarai kunjungan anda selama ini, anda pasti terkejut! Terus ke bawah dan rasai keseramannya!

  • Jalan Kematian – Jalan yang Sangat Berbahaya
  • Pulau Ular – Tempat Paling Berbahaya Di Bumi
  • Tasik Natron – Kawasan Paling Tidak Dikehendaki di Bumi
  • Oymyakon – Mengalami Keadaan Iklim yang Ekstrem
  • Death Valley – Tempat Paling Ekstrim Di Bumi
  • Pantai Skeleton – Iklim yang Dasyat
  • Gurun Danakil – Kawasan Aktif Gunung Berapi
  • Gates Of Hell – Pintu Ke Neraka
  • Pulau Sentinel Utara – Tempat Terlarang, Berbahaya Dan Misteri
  • Taman Negara Madidi – Syurga Rimba

10 lokasi paling bahaya di dunia ini bukan untuk mereka yang lemah jantung !

1. Jalan Kematian – Jalan yang Sangat Berbahaya

Jalan Yungas Utara dikenali sebagai “Jalan Kematian” untuk semua alasan yang tepat yang anda dapat teka. Memandu ke atas atau ke bawah jalan balik ini sejauh 43 batu (69 kilometer) sangat berbahaya kerana kabus, tanah runtuh, air terjun dan tebing sedalam 2.000 kaki (610 meter) di setiap belokan. Sehingga tahun 1994, hampir 300 pemandu terbunuh setiap tahun, mengesahkan nama samarannya dan memasukkannya ke dalam senarai tempat paling berbahaya untuk dikunjungi di dunia.

Jalan itu cukup jauh untuk menghubungkan hutan hujan Amazon ke ibu kota, dikelilingi oleh kawasan pergunungan. Ini bermaksud bahawa peniaga tidak biasa memasuki trak dan bas yang cuba menjual kayu dan tanaman mereka di kawasan itu. Bagaimanapun, tidak cukup lebar untuk setiap kenderaan – yang kebanyakannya membawa banyak trak untuk menumpang orang dan mata pencarian mereka.

BACA JUGA : 10 negara paling selamat di dunia

10 lokasi paling bahaya di dunia ini bukan untuk mereka yang lemah jantung !

10 lokasi paling bahaya di dunia ini bukan untuk mereka yang lemah jantung !

2. Pulau Ular – Tempat Paling Berbahaya Di Bumi

Terdapat sebuah pulau sekitar 25 batu di lepas pantai Brazil di mana tidak ada penduduk tempatan yang berani berjalan. Terdapat khabar angin bahawa nelayan terakhir yang tersasar terlalu dekat ke tepinya didapati hanyut di perahunya beberapa hari kemudian, tidak bernyawa di kolam darah. Pulau misterius itu dikenal sebagai Ilha da Queimada Grande, dan menjejakkan kaki ke sana dilaporkan sangat berbahaya sehingga pemerintah Brazil menjadikannya haram bagi siapa pun untuk berkunjung. Ancaman pulau itu datang dalam bentuk ular lancehead emas – spesies pit viper dan salah satu ular paling berbahayadi dunia.

10 lokasi paling bahaya di dunia ini bukan untuk mereka yang lemah jantung !

3. Tasik Natron – Kawasan Paling Tidak Dikehendaki di Bumi

Jangan biarkan lingkaran debu garam di tepi Tasik Natron memperbodohkan kita. Tasik ini lebih dikenali sebagai salah satu kawasan paling tidak dikehendaki di Bumi. Tasik Natron di Tanzania Utara kelihatan dan bertindak seperti tasik api. Natron (sodium carbonate decahydrate) yang tinggi di tasik menjadikan perairannya menghakis kulit dan mata manusia, kadang-kadang mencapai tahap ph lebih dari 12.

Tasik ini juga mengandungi bakteria berwarna merah, menghasilkan rona merah-merah yang unik. Walaupun kebanyakan spesies tidak dapat menangani air tasik 120 darjah, cyanobacteria telah menjadikan Natron sebagai rumah mereka dan menjadikan tasik itu sebagai tanda dagang menjadi merah dan oren. Anehnya, 2.5 juta Flamingo Kecil memanggil Danau Natron sebagai rumah mereka, memandangkan itu adalah satu-satunya tempat pembiakan mereka, menjadikan perlindungan tasik sebagai keutamaan untuk iklim tersebut. Ia adalah antara 10 tempat paling berbahaya di dunia.

10 lokasi paling bahaya di dunia ini bukan untuk mereka yang lemah jantung !

4. Oymyakon – Mengalami Keadaan Iklim yang Ekstrem

Oymyakon adalah sebuah kampung kecil yang terletak di daerah Oymyakonsky di Rusia. Tempat ini dianggap sebagai salah satu tempat yang paling berbahaya kerana keadaan iklimnya yang melampau. Suhu yang teruk menjadikan kehidupan tidak mungkin bertahan di rantau ini. Suhu turun hingga -40 darjah Celsius (-90 darjah Fahrenheit), sehingga mustahil bagi pelancong atau pengembara untuk mengunjungi tempat itu dengan selamat kerana tidak banyak yang dapat bertahan dalam suhu ini.

Selain panas, orang tidak mengunjungi tempat ini kerana tidak ada sayur-sayuran dan tidak ada yang dapat ditanam, jadi kekurangan makanan adalah masalah utama yang lain. Hanya kira-kira 500 orang yang berjaya menetap di tempat ini dan bertahan dari sakitnya dari kesejukan.

Death Valley

5. Death Vally – Tempat Paling Ekstrem Di Bumi

Death Valley adalah lembah padang pasir di sempadan California dan Nevada dengan panas terik. Ia dikenali sebagai salah satu tempat terpanas di seluruh dunia. Hanya terdapat beberapa padang pasir di Timur Tengah dan Afrika, mendekati suhu puncak pada musim panas yang dapat memberikan persaingan ke Death Valley. Tempat paling panas di Bumi mempunyai rekod bulan terpanas pada bulan Julai 2018. Suhu rata-rata, termasuk terendah satu malam, adalah 108.1 ° F. Selama empat hari berturut-turut, suhu tertinggi harian mencapai suhu 127 ° F, ini adalah suhu tertinggi yang dicatatkan.

Sekumpulan peneroka yang hilang di sini pada musim sejuk sekitar tahun 1849-1850 memberikan nama terlarang kepada Death Valley. Walaupun hanya satu orang yang mati di sini, setakat yang kami tahu, mereka semua menyangka lembah ini akan menjadi tanah perkuburan mereka. Mereka diselamatkan oleh dua pemuda mereka yang telah belajar menjadi pengakap, William Lewis Manly dan John Rogers. Ketika orang-orang itu mendaki Pergunungan Panamint dari lembah, salah seorang lelaki itu menoleh ke belakang, berkata, “selamat tinggal, Death Valley” mendapat tempat di tempat-tempat paling berbahaya di dunia.

Skeleton Coast View

6. Pantai Skeleton – Iklim yang Dashat

Pantai Skeleton tersebar di selatan Angola di utara Namibia. Ia membentang dari Sungai Kunene (selatan) ke Sungai Swakop. Pantai Skeleton berada dalam senarai “tempat paling berbahaya di bumi” kerana iklimnya yang dasyat, dan ia menawarkan hampir peluang hidup. Cuaca, angin panas, dan kekurangan makanan, dan air menyukarkan pelancong untuk menjelajahi tempat yang sunyi ini.

Terlepas dari keadaan cuaca yang dasyat, daerah ini dipenuhi dengan tulang binatang yang banyak (tulang paus, gajah, kura-kura, anjing laut, dll.), Memberikan penampilan sugul di tempat ini. Terlepas dari keadaan semula jadi, ancaman manusia (keganasan geng dan rompakan) menjadikannya tidak sesuai bagi pelancong untuk menjelajahi tempat tersebut. Tidak dinafikan, ia adalah antara tempat paling berbahaya di Bumi.

Danakil Desert

7. Gurun Danakil – Kawasan Aktif Gunung Berapi

Salah satu persekitaran yang paling tidak berpenghuni di Dunia adalah Gurun Danakil di Afrika Timur. Dengan suhu yang selalu melebihi 50 ° C (122 ° F), gunung berapi dan geyser yang memuntahkan gas beracun, Gurun Danakil bukanlah lokasi yang mudah diakses oleh orang yang suka melancong. Kesihatan fizikal anda boleh mendapat kesan besar walaupun anda tinggal di sana untuk jangka masa yang singkat.

Kesan yang paling buruk berlaku kerana adanya kepekatan keracunan wap sulfur yang tinggi di rantau ini. Wilayah ini adalah kawasan aktif gunung berapi dan di atasnya, untuk meningkatkan risiko, suhu udara di gurun jarang turun di bawah 50 darjah Celsius. Dengan itu menjadikan gurun Danakil sebagai salah satu kawasan paling berbahaya di dunia.

Gates Of Hell View

8. Gerbang Neraka – Pintu Ke Neraka

Kawah Gas Turkmenistan Darvaza dikenal sebagai “Gerbang Neraka.” Ia adalah kawasan gas asli di dalam gua bawah tanah; Ahli geologi membakarnya untuk mencegah gas metana merebak, dan ia telah terbakar sejak tahun 1971. Ia terletak di tengah Gurun Karakum, kira-kira 260 kilometer di utara ibu kota Turkmenistan, berhampiran kampung Derweze, Ashgabat.

Rizab gas yang telah ditemui di sini adalah salah satu gas semula jadi yang paling luas di dunia. Penduduk tempatan memberi nama “Pintu ke neraka” ke daerah itu, merujuk pada letupan, lumpur mendidih, dan api oren di kawah besar, berdiameter 70 meter (230 kaki). Kawasan panas tersebar di kawasan yang panjangnya 60 meter (200 kaki) dan kedalaman kira-kira 20 meter (66 kaki). Ia adalah antara 10 tempat berbahaya di dunia.

North Sentinel Island View

9. Pulau Sentinel Utara – Tempat Larangan, Berbahaya Dan Misteri

Pulau Sentinel Utara terletak di Kepulauan Andaman dan dianggap sebagai salah satu tempat paling berbahaya di dunia untuk dikunjungi pelancong. Orang asli di tempat ini telah hidup dengan cara tradisional mereka dan telah menolak semua kemungkinan cara untuk berhubung dengan dunia luar. Orang-orang suku yang tinggal di pulau ini tidak terbiasa dengan orang luar dan jika pelancong melangkah kaki ke pulau mereka, mereka melihat mereka sebagai ancaman dan terlibat dalam tindakan keganasan.

Sebab lain mengapa orang diminta untuk tidak mengunjungi tempat tersebut kerana keselamatan masyarakat suku. Mereka sama sekali tidak mempunyai imuniti dan pelancong boleh membawa kepada beberapa kuman penyebab penyakit dan dapat menyebarkannya ke seluruh masyarakat.

View of National Park

10. Taman Negara Madidi – Syurga Rimba

Taman Negara Madidi terletak di sepanjang sungai Amazon di Bolivia dan mempunyai luas sekitar 19,000 kilometer persegi. Taman nasional, yang merupakan hutan lebat, dipenuhi dengan semua jenis flora dan fauna, dan beberapa spesies tumbuhan ini berbahaya dan tidak dapat dimakan. Hutan dipenuhi dengan pemangsa oleh itu pelancong disarankan untuk tidak mengunjungi taman itu sendiri. Hutan adalah salah satu kawasan terlindung terbesar di dunia kerana ia menempatkan haiwan, burung, dan tumbuhan yang sangat berbahaya dan menempatkan tempat dalam senarai tempat paling berbahaya untuk dikunjungi di bumi.

Bumi kita adalah rumah bagi banyak tempat liar dan berbahaya yang berada tepat di sebelah destinasi pelancongan terkenal di mana kita selalu ingin melakukan perjalanan. Kami berharap senarai tempat paling berbahaya di dunia ini dapat membantu anda membuat senarai pelancongan anda dengan lebih baik. Jangan lupa untuk berkongsi ini dengan semua rakan perjalanan anda juga!

Soalan Lazim Mengenai Tempat Paling Berbahaya Di Dunia

Q. Bahagian memandu mana yang lebih disukai di jalan raya Yungas Utara?
A. Walaupun semua orang mengikuti peraturan di sebelah kanan di Bolivia, tetapi anda diharapkan berpegang teguh di sebelah kiri jalan di Jalan Yungas Utara atas alasan keselamatan.

Q. Sejauh manakah bahaya ular Golden Lancehead yang terdapat di pulau Ular?
A. Queimada Grande terkenal sebagai rumah Golden Lancehead (Bothrops insularis), salah satu ular berbisa yang paling berbisa di planet ini. Racun ular itu dikatakan lima kali lebih kuat daripada ular wilayah mana pun dan ia boleh mencairkan daging manusia di sekitar gigitannya.

Q. Apakah suhu paling sejuk yang tercatat di Oymyakon?
A. Pada 6 Februari 1933, suhu −67.7 ° C (−89.9 ° F) dicatatkan di stesen iklim Oymyakon. Di Hemisfera Utara, ini adalah suhu paling sejuk yang direkodkan secara formal. Cuma Antartika mencatatkan suhu betul yang lebih rendah (paling minimum ialah −89.2 ° C (-128.6 ° F), didaftarkan di Stesen Vostok pada 21 Julai 1983).

Sumber :
www.traveltriangle.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here