10 lokasi pemandangan cantik yang harus anda lawati di Maghribi  |  Maghribi adalah salah satu daripada negara-negara yang mengujakan dan mengasyikkan! Saya tahu ia kedengaran sangat tidak jelas tetapi ia memang benar! Terdapat sesuatu yang istimewa mengenai lawatan ke Maghribi. Dengan seni bina Arabesque yang menakjubkan, souks dan juga bandar berwarna biru – ia tidak seperti begitu banyak tempat yang anda boleh lawati begitu dekat dengan Eropah (kecuali mungkin beberapa istana Moor di Eropah Selatan).

10 lokasi pemandangan cantik yang harus anda lawati di Maghribi

10 lokasi pemandangan cantik yang harus anda lawati di Maghribi

Dan kemudian terdapat beberapa landskap! Kami bercakap tentang pergunungan Atlas yang dilitupi salji, padang pasir Sahara yang terik (yang sebenarnya hanya disebut sebagai Sahara kerana Sahara adalah bahasa Arab untuk padang pasir) dan bukit-bukit yang berwarna-warni yang menjadi rumah kepada ramai orang Berber.

Dipendekkan cerita – Maghribi adalah tempat yang menarik dan mengasyikkan untuk dikunjungi dan ia adalah satu tempat yang akan membuatkan anda ingin meneroka lebih banyak lagi sebaik sahaja anda melawat! Dengan itu, terdapat 10 tempat yang pasti anda lawati ketika anda berada di Maghribi!

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

10 lokasi pemandangan cantik yang harus anda lawati di Maghribi

1. Rabat

Mari kita mulakan dengan ibu negara. Seperti kebanyakan ibu kota, Rabat adalah destinasi pelancongan yang popular. Ia mempunyai dua daerah utama yang berbeza: Bandar Baru dan Bandar Lama. Bandar Baru adalah tempat yang sempurna untuk berbelanja dan menikmati cuaca panas di bar udara terbuka dan kafe.

Untuk suasana yang sibuk dan lebih bersejarah, Bandar Lama dibekalkan dengan souk Maghribi yang biasa (pasar) dan merupakan tempat yang bagus untuk meneroka, mencari beberapa tawar-menawar yang hebat dan melihat beberapa orang yang berpakaian kuno.

10 lokasi pemandangan cantik yang harus anda lawati di Maghribi

2. Marrakech

Ini adalah yang paling popular dan mungkin adalah penyebab untuk anda mahu melihat lebih banyak lagi di Maghribi! Mengunjungi Marrakech adalah pengalaman yang anda tidak akan dapat fahami sehingga anda berada di sana.

Bandar Lama yang bersejarah di bandar ini hanya boleh digambarkan sebagai serangan ke atas deria, dengan cara yang terbaik. Ia kuat, ia berwarna-warni, dan bau rempah, makanan dan kadang-kadang kulit menjadi gelap tidak dapat dielakkan. Untuk pengalaman yang sebenar, harungi kekacauan dan tinggal di dalam tembok kota di Riad tradisional kemudian pergi membeli-belah di souk yang kelihatan seperti berliku-liku.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (9)

3. Toubkal National Park dan Jebel Toubkal

Pada ketinggian 4,167 m, kenaikan ke puncak Jebel Toubkal tidak semestinya hanya perjalanan yang mudah. Tetapi mereka mengatakan bahawa tiada apa-apa yang baik datang dengan mudah, dan ini tidak akan merasa sama seperti ketika anda mengagumi pemandangan dari titik tertinggi gunung Atlas. Jika anda tidak fikir anda boleh melakukannya hingga ke puncak, taman itu sendiri adalah indah untuk dijelajahi. Dengan hanya 70 km dari Marrakech, ia adalah tempat yang bagus untuk pulih dari kesibukan bandar.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (6)

4. Sidi Ifni

Perkara yang paling menarik tentang bandar memancing di barat daya Maghribi ini adalah warisan Sepanyolnya. Sidi Ifni pada asalnya adalah wilayah Sepanyol, dan jejak ini masih boleh dilihat hari ini. Walaupun ia agak kecil dan tidak dipenuhi dengan daya-daya tarikan lain sepertimana di bandar-bandar besar, Sidi Ifni adalah hangat sepanjang tahun, suasananya adalah mesra dan bersahaja, dan pantai-pantainya adalah sangat indah. Ia adalah tempat yang sempurna di Maghribi untuk percutian yang agak santai.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (7)

5. Asilah

Anda sering boleh memberitahu sama ada tempat itu layak dikunjungi dengan melihat sama ada penduduk tempatan terlibat atau tidak. Oleh kerana Asilah sangat popular dengan pelancong Maghribi, ia adalah satu pertaruhan yang selamat sebagai tempat yang bagus untuk dikunjungi. Dari bangunan-bangunan yang dicat putih ke pantai yang indah dan mural berwarna-warni yang menghiasi tembok-tembok kota, Asilah adalah salah satu permata Maghribi yang tidak dapat diabaikan tetapi sering terlepas pandang.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (8)

6. Chefchaouen

Pekan kecil di pergunungan Rif ini jika terkenal dengan rumah berwarna biru yang indah, akan memberikan rupa dan rasa yang nyata. Jika anda ingin meneroka bahagian semula jadi Maghribi dari pangkalan yang bertamadun, Chefchaouen adalah tempat yang sempurna untuk berbuat demikian. Anda akan mempunyai pemandangan pergunungan dari hujung hampir semua jalan, tetapi jika itu tidak mencukupi, anda juga boleh pergi mendaki atau berenang berdekatan.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (2)

7. Meknes

Kota terkandas ini adalah ibu kota Maghribi pada abad ke-17 ketika negara itu diperintah oleh Sultan Moulay. Makam Sultan masih ada sebagai salah satu daya tarikan yang hebat di bandar hari ini.

Daya tarikan Meknes agak santai berbanding dengan Rabat dan Marrakech, jadi itu adalah pilihan yang baik jika anda sedang mencari suasana kota Maghribi yang lebih santai. Ia juga tapak yang sangat baik untuk melawat runtuhan Volubilis, sebuah bandar Berber / Rom yang menarik dan sebahagiannya menganggapnya sebagai ibu kota Mauretania Kuno.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (11)

8. Fes

Walaupun terdapat beberapa bandaraya Maghribi telah mengambil giliran mereka menjadi ibu kota selama bertahun-tahun, Fes berjaya memegang gelaran itu untuk 400 kali. Ia adalah sebuah bandar zaman pertengahan yang penuh dengan bangunan-bangunan bersejarah dan menarik untuk diteroka dengan berjalan kaki. Tarikan utama termasuklah bandar berdinding Fes El Bali yang ke-9 dan Makam Merenid.

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (5)

9. Essaouira

Sekiranya ia cukup baik untuk Jimi Hendrix dan Bob Marley, ia cukup baik untuk kita. Essaouira adalah sebuah bandar kecil tepi laut yang terkenal dengan beberapa nama besar. Anda masih boleh melihat mural berwarna-warni dan penghormatan kepada legenda muzik di bandar ini hari ini. Essaouira adalah sebuah bandar pantai yang kecil tetapi indah dengan pelabuhanyang unik, sesuai untuk melepaskan tekanan kehidupan seharian.

Cukup menyenangkan, ia masih agak diabaikan sebagai tempat untuk dikunjungi dan hanya apabila kami tiba di Maldives dan bercakap dengan tuan rumah kami (dia dari Maghribi) yang mencadangkan ia, menyedarkan kami betapa menakjubnya Essaouira. (Dia berkata ia adalah Maghribi seperti Maghribi sebenarnya dan jauh lebih cantik daripada Marrakesh atau Rabat).

10 Beautiful Places You Have To Visit In Morocco (4)

10. Merzouga

Untuk merasakan sesuatu yang berbeza, pergilah ke ujung bukit pasir Sahara ke kawasan yang dikenali sebagai Erg Chebbi. Di sini anda akan menemui Merzouga, sebuah bandar kecil yang menawarkan pengalaman asli Bedouin. Cara terbaik untuk menerokai persekitaran semula jadi Merzouga adalah dengan menaiki belakang unta; ia adalah pengalaman yang benar-benar tidak dapat dilupakan.

Sumber :
www.handluggageonly.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here