10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan  |  Teh hijau adalah minuman paling sihat di dunia. Ia dimuatkan dengan antioksidan dan nutrien yang mempunyai kesan yang kuat pada badan. Ini termasuk untuk fungsi otak yang lebih baik, kehilangan lemak, risiko kanser yang lebih rendah dan banyak faedah lain yang menarik. Berikut adalah 10 manfaat kesihatan teh hijau yang disokong oleh beberapa kajian.

1. Teh Hijau Mengandungi Sebatian Bioaktif yang Menambah baik Kesihatan

Teh hijau lebih daripada sekadar cecair biasa.

Banyak sebatian tumbuhan dalam daun teh yang masih kekal di dalamnya hingga ke akhirnya, yang mengandungi sejumlah besar nutrien penting.

Teh kaya dengan polifenol yang mempunyai kesan seperti mengurangkan keradangan dan membantu melawan kanser.

Teh hijau mengadungi kira-kira 30 peratus polifenol mengikut berat, termasuk sejumlah besar catechin yang dipanggil EGCG. Catechin adalah antioksidan semulajadi yang membantu mencegah kerosakan sel dan memberi manfaat lain.

Bahan-bahan ini dapat mengurangkan pembentukan radikal bebas dalam tubuh, melindungi sel dan molekul dari kerosakan. Radikal bebas ini diketahui memainkan peranan dalam penuaan dan pelbagai jenis penyakit.

BACA JUGA : 9 Tips Mudah Hilangkan Blackhead, Whitehead Pada Muka

EGCG (Epigallocatechin Gallate) adalah salah satu sebatian yang paling kuat dalam teh hijau. Ia telah dikaji untuk merawat pelbagai penyakit dan mungkin salah satu sebab utama teh hijau mempunyai ciri-ciri ubat yang kuat.

Teh hijau juga mempunyai sejumlah kecil mineral yang penting untuk kesihatan.

Cuba untuk memilih jenama teh hijau yang berkualiti tinggi, kerana sesetengah jenama berkualiti rendah boleh mengandungi jumlah fluorida yang berlebihan.

Tambahan juga, walaupun anda memilih jenama berkualiti rendah, manfaatnya masih jauh lebih besar daripada risiko.

RINGKASAN

Teh hijau dimuatkan dengan antioksidan polifenol, termasuk catechin yang dipanggil EGCG. Antioksidan ini boleh mempunyai pelbagai kesan yang baik terhadap kesihatan.

2. Kompaun dalam Teh Hijau Boleh Menambah baik Fungsi Otak dan Membuatkan Anda Lebih Bijak

Teh hijau boleh lakukan lebih daripada sekedar membuat anda terjaga, ia juga boleh membuat anda lebih bijak.

Bahan aktif utama ialah kafein, yang merupakan perangsang yang sudah diketahui.

Kandungannya tidaklah sebanyak seperti di dalam kopi, tetapi cukup untuk menghasilkan tindak balas tanpa menyebabkan kesan “gelisah” yang berkaitan dengan terlalu banyak kafein.

Apa yang kafein lakukan di dalam otak adalah untuk menyekat neurotransmitter yang dipanggil Adenosine. Dengan cara ini, ia sebenarnya meningkatkan penembusan neuron dan kandungan neurotransmitter seperti dopamin dan norepinephrine.

Kafein telah dikaji secara intensif sebelum ini dan secara konsisten membawa kepada penambahbaikan dalam pelbagai aspek fungsi otak, termasuk mood yang lebih baik, kewaspadaan, masa tindak balas dan ingatan.

Walau bagaimanapun, teh hijau mengandungi lebih daripada sekadar kafein. Ia juga mempunyai asid amino L-theanine, yang dapat menyeberangi penghalang darah-otak.

L-theanine meningkatkan aktiviti perencatan neurotransmitter GABA, yang mempunyai kesan anti-kegelisahan. Ia juga meningkatkan dopamin dan pengeluaran gelombang alfa di otak.

Kajian menunjukkan bahawa kafein dan L-theanine boleh mempunyai kesan sinergik. Gabungan kedua-dua adalah sangat kuat untuk meningkatkan fungsi otak.

Kerana L-theanine dan kafein dengan dos yang lebih kecil, teh hijau dapat memberikan anda “buzz” yang lebih ringan dan berbeza daripada kopi.

Ramai orang melaporkan nahawa mereka mempunyai tenaga yang lebih stabil dan menjadi lebih produktif apabila mereka minum teh hijau, berbanding dengan kopi.

RINGKASAN

Teh hijau mengandungi kurang kafein daripada kopi, tetapi cukup untuk menghasilkan kesan. Ia juga mengandungi asid amino L-theanine, yang boleh berfungsi secara sinergistik dengan kafein untuk meningkatkan fungsi otak.

Image result for green tea make better memory"

3. Teh Hijau Meningkatkan Pembakaran Lemak dan Menambah baik Prestasi Fizikal

Jika anda melihat senarai ramuan untuk sebarang pembakaran lemak, kemungkinan bahawa teh hijau akan berada di sana.

Ini kerana teh hijau telah ditunjukkan untuk meningkatkan pembakaran lemak dan meningkatkan kadar metabolik, dalam ujian terkawal manusia.

Dalam satu kajian dalam 10 lelaki yang sihat, teh hijau meningkatkan penggunaan tenaga sebanyak 4%.

Satu lagi kajian menunjukkan bahawa pengoksidaan lemak meningkat sebanyak 17%, menunjukkan bahawa teh hijau secara selektif dapat meningkatkan pembakaran lemak.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian mengenai teh hijau tidak menunjukkan peningkatan dalam metabolisme, jadi kesannya bergantung kepada individu.

Kafein sendiri juga telah ditunjukkan untuk meningkatkan prestasi fizikal dengan menggerakkan asid lemak daripada tisu lemak dan menjadikannya tersedia untuk digunakan sebagai tenaga.

Dalam dua kajian kajian yang berasingan, kafein telah ditunjukkan untuk meningkatkan prestasi fizikal sebanyak 11-12%, secara purata.

RINGKASAN

Teh hijau telah ditunjukkan dapat meningkatkan kadar metabolisme dan meningkatkan pembakaran lemak dalam jangka pendek, walaupun tidak semua kajian bersetuju.

Image result for green tea improves physical"

4. Antioksidan dalam Teh Hijau Boleh Menurunkan Risiko Beberapa Jenis Kanser

Kanser disebabkan oleh pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Ia adalah salah satu punca kematian dunia.

Adalah diketahui bahawa kerosakan oksidatif menyumbang kepada perkembangan kanser dan bahawa antioksidan mungkin mempunyai kesan perlindungan.

Teh hijau adalah sumber antioksidan yang sangat baik, jadi ia dapat difahami bahawa ia dapat mengurangkan risiko kanser, yang seperti:

Kanser payudara: Meta-analisis kajian pemerhatian mendapati bahawa wanita yang minum teh hijau paling banyak mempunyai risiko 20-30% lebih rendah untuk mendapat kanser payudara, kanser yang paling biasa di kalangan wanita.

Kanser prostat: Satu kajian mendapati bahawa lelaki yang minum teh hijau mempunyai risiko yang lebih rendah sebanyak 48% untuk mengembangkan kanser prostat, yang merupakan kanser yang paling biasa di kalangan lelaki.

Kanser kolorektal: Analisis 29 kajian menunjukkan bahawa mereka yang minum teh hijau adalah sehingga 42% kurang berkemungkinan untuk membangunkan kanser kolorektal.

Banyak kajian pemerhatian telah menunjukkan bahawa peminum teh hijau kurang cenderung untuk mengembangkan beberapa jenis kanser. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan berkualiti tinggi diperlukan untuk mengesahkan kesan ini.

Adalah penting untuk diingat bahawa ia mungkin adalah idea yang tidak baik untuk meletakkan susu dalam teh anda, kerana beberapa kajian mencadangkan ia mengurangkan nilai antioksidan.

RINGKASAN

Teh hijau mempunyai antioksidan yang kuat yang boleh melindungi kanser. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa orang yang teh hijau mempunyai risiko yang lebih rendah untuk pelbagai jenis kanser.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

5. Teh Hijau Boleh Melindungi Otak Anda pada Usia Tua, Menurunkan Risiko Alzheimer dan Parkinson

Bukan sahaja teh hijau dapat memperbaiki fungsi otak dalam jangka pendek, ia juga dapat melindungi otak anda pada usia tua.

Penyakit Alzheimer adalah penyakit neurodegenerative yang paling biasa pada manusia dan penyebab utama demensia.

Penyakit Parkinson adalah penyakit neurodegenerative kedua yang paling biasa dan melibatkan kematian neuron yang menghasilkan dopamin di otak.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa sebatian catechin dalam teh hijau boleh mempunyai pelbagai kesan perlindungan pada neuron dalam tiub ujian dan model haiwan, yang berpotensi menurunkan risiko Alzheimer dan Parkinson.

RINGKASAN

Sebatian bioaktif dalam teh hijau boleh mempunyai pelbagai kesan perlindungan pada otak. Mereka boleh mengurangkan risiko kedua-dua Alzheimer dan Parkinson, dua gangguan neurodegeneratif yang paling biasa.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

6. Teh Hijau Boleh Membunuh Bakteria, Yang Menambah baik Kesihatan Gigi dan Menurunkan Risiko Jangkitan

Catechin dalam teh hijau juga mempunyai kesan biologi yang lain.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa mereka boleh membunuh bakteria dan menghalang virus seperti virus influenza, yang berpotensi menurunkan risiko jangkitan anda.

Streptococcus mutans adalah bakteria utama yang berbahaya di dalam mulut. Ia menyebabkan pembentukan plak dan penyumbang utama kepada rongga dan kerosakan gigi.

Kajian menunjukkan bahawa catechin dalam teh hijau boleh menghalang pertumbuhan Streptococcus mutans. Penggunaan teh hijau dikaitkan dengan kesihatan pergigian yang lebih baik dan risiko kerosakan gigi yang lebih rendah.

Kajian berganda juga menunjukkan bahawa teh hijau dapat mengurangkan nafas berbau.

RINGKASAN

Catechin dalam teh hijau boleh menghalang pertumbuhan bakteria dan beberapa virus. Ini dapat mengurangkan risiko jangkitan dan membawa kepada peningkatan dalam kesihatan pergigian, risiko kerosakan gigi yang lebih rendah dan mengurangkan nafas berbau.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

7. Teh Hijau Boleh Kurangkan Risiko Diabetes Jenis 2

Kencing manis jenis 2 adalah penyakit yang telah mencapai kadar wabak dalam beberapa dekad yang lalu dan sekarang menimpa 400 juta orang di seluruh dunia.

Penyakit ini melibatkan peningkatan kadar gula darah dalam konteks insulin atau ketidakupayaan untuk menghasilkan insulin.

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau dapat meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan kadar gula dalam darah.

Satu kajian dalam individu Jepun mendapati bahawa mereka yang minum teh hijau paling banyak mempunyai risiko 42% lebih rendah untuk mengubati diabetes jenis 2.

Menurut penilaian semula 7 kajian dengan jumlah 286,701 individu, peminum teh hijau mempunyai risiko 18% lebih rendah untuk mendapat diabetes.

RINGKASAN

Beberapa ujian terkawal menunjukkan bahawa teh hijau boleh menyebabkan pengurangan kadar gula dalam darah. Ia juga boleh mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

8. Teh Hijau Boleh Kurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular, termasuk penyakit jantung dan strok, adalah punca kematian terbesar di dunia.

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau dapat meningkatkan beberapa faktor risiko utama untuk penyakit ini.

Ini termasuk jumlah kolesterol, kolesterol LDL dan trigliserida.

Teh hijau juga meningkatkan kapasiti antioksidan darah, yang melindungi zarah LDL dari pengoksidaan, yang merupakan salah satu bahagian dari laluan ke penyakit jantung.

Memandangkan kesan yang berfaedah ini dalam faktor risiko, tidak menghairankan bahawa peminum teh hijau mempunyai risiko kardiovaskular 31% lebih rendah.

RINGKASAN

Teh hijau telah ditunjukkan untuk mengurangkan jumlah keseluruhan kolesterol dan kolesterol LDL, serta melindungi zarah LDL daripada pengoksidaan. Kajian pemerhatian menunjukkan bahawa peminum teh hijau mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

9. Teh Hijau Boleh Membantu Anda Menurunkan Berat dan Kurangkan Risiko Obesiti

Memandangkan teh hijau boleh meningkatkan kadar metabolik dalam jangka pendek, tidak menghairankan lah jika ia dapat membantu anda menurunkan berat badan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa teh hijau membawa kepada penurunan lemak badan, terutamanya di bahagian abdomen.

Salah satu daripada kajian ini adalah ujian percubaan rawak 12 minggu dalam 240 lelaki dan wanita. Dalam kajian ini, kumpulan teh hijau mempunyai penurunan ketara dalam peratusan lemak badan, berat badan, lilitan pinggang dan lemak perut.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian tidak menunjukkan peningkatan ketara dalam penurunan berat badan secara statistik dengan teh hijau, jadi ini perlu diambil dengan sedikit garam.

RINGKASAN

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa teh hijau membawa kepada penurunan berat badan. Ia mungkin berkesan untuk mengurangkan lemak perut yang berbahaya.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

10. Teh Hijau Boleh Membantu Anda Hidup Lebih Lama

Sudah tentu, kita semua perlu mati akhirnya. Itu tidak dapat dielakkan.

Walau bagaimanapun, memandangkan orang yang minum teh hijau berada pada risiko penyakit kardiovaskular dan kanser yang lebih rendah, masuk akal bahawa ia dapat membantu anda hidup lebih lama.

Dalam kajian 40,530 orang dewasa Jepun, mereka yang minum teh hijau paling banyak(5 atau lebih cawan sehari) kurang berkemungkinan besar akan mati dalam tempoh 11 tahun :

  • Kematian dari semua sebab: 23% lebih rendah pada wanita, 12% lebih rendah pada lelaki.
  • Kematian dari penyakit jantung: 31% lebih rendah pada wanita, 22% lebih rendah pada lelaki.
  • Kematian dari strok: 42% lebih rendah pada wanita, 35% lebih rendah pada lelaki.

Satu lagi kajian dalam 14,001 orang warga Jepun yang berumur tua mendapati bahawa mereka yang minum teh hijau paling banyak adalah 76% kurang berkemungkinan mati dalam tempoh 6 tahun kajian.

RINGKASAN

Kajian menunjukkan bahawa orang yang minum teh hijau mungkin hidup lebih lama daripada orang yang tidak minum teh.

10 manfaat teh hijau yang terbukti berkesan

11. Apa-apa lagi?

Untuk berasa lebih baik, mengurangkan berat badan dan menurunkan risiko penyakit kronik, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menjadikan teh hijau sebagai satu perkara biasa dalam hidup anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here