10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati  |  Terdapat banyak muzium di dunia yang boleh dikunjungi. Ini termasuk banyak Muzium Seni Islam yang hebat. Di sini pilihan kami dari 10 muzium teratas yang mesti anda lawati jika anda berada di mana-mana bandar tersebut.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

1. Muzium Louvre, Perancis

Terletak di Paris, Louvre adalah salah satu muzium yang paling banyak dikunjungi di dunia. Muzium ini menempatkan ribuan barangan berharga dari tamadun manusia dari pelbagai bahagian dunia. Tumpuan utama muzium ini adalah Mona Lisa yang terkenal dilukis oleh Leonardo da Vinci.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

2. Muzium Hermitage Negeri, Rusia

Terletak di St Petersburg di Rusia, ia merupakan satu muzium besar yang menempatkan koleksi lukisan terbesar di dunia. Koleksi ini merangkumi sejarah dari Zaman Batu hingga zaman moden. Muzium ini juga menempatkan dua karya asal Leonardo da Vinci. Permata emas di Bilik Emas di muzium ini adalah untuk kepentingan khusus.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

3. Muzium British, UK

Muzium ini terletak di London dan menempatkan pelbagai karya seni. Terdapat galeri yang didedikasikan untuk tamadun Mesir, Greece, Rom purba, Asia, Afrika, dan Eropah abad pertengahan. Bilik Grand Reading yang baru-baru ini telah dipulihkan dan Elgin Marbles yang pernah menghiasi Parthenon di Athens adalah tarikan utama muzium ini.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

4. Muzium Seni Metropolitan, Amerika Syarikat

Ia terletak di New York dan menawarkan pelbagai galeri yang memfokuskan pada semua jenis karya seni. Muzium ini juga dilengkapi dengan alat muzik dan koleksi senjata dan senjata yang baik. Artifak ini berkisar dari zaman pra-sejarah hingga zaman moden.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

5. Muzium Mesir, Mesir

Terletak di Kaherah, muzium ini menempatkan lebih daripada 120,000 artifak dari era pra-sejarah hingga zaman Greco-Rom termasuk patung Sphinx. Tarikan utama muzium ini termasuk makam raja-raja dan keluarga diraja, yang paling terkenal adalah makam Raja Tutankhamun.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

6. Muzium Uffizi, Itali

Ia berada di sebuah istana abad ke-16 di Florence dan menempatkan beberapa karya termasuk patung-patung Renaissance yang menakjubkan.

10 muzium sekitar dunia yang perlu anda lawati

7. Muzium Smithsonian, Amerika Syarikat

Ia adalah kompleks muzium terbesar di dunia yang terletak di Washington D.C. Kompleks ini mempunyai 16 muzium dan galeri dan juga termasuk Zoo Kebangsaan. Pameran pada 9/11 di Muzium Nasional Sejarah Amerika adalah sangat mengagumkan.

8. Muzium Prado, Sepanyol

Di Madrid, Prado juga merupakan antara muzium yang paling banyak dikunjungi di dunia. Koleksi seni Sepanyol merupakan tarikan utama muzium ini. Ia juga menempatkan koleksi lukisan, syiling, Pingat, dan seni hiasan.

9. Muzium Rijksmuseum, Belanda

Muzium terbesar Amsterdam, muzium ini mempunyai pelbagai karya seni dan lukisan. Tarikan utama adalah Night Watch oleh Rembrandt.

10. Muzium Vatican, Itali

Terletak di Rom, Muzium Vatikan mempunyai 22 koleksi yang berbeza-beza dari seni ke peta bersejarah dan seni keagamaan moden. Keindahan kubah Michelangelo dan lajur ligkaran Bernini adalah sangat memuaskan.

Sumber :
www.halaltrip.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here