10 negara paling selamat di dunia |  Indeks Keamanan Global adalah ranking negara paling selamat di dunia. Laporan ini diterbitkan setiap tahun oleh Institute for Economics and Peace, “sebuah organisasi bebas, tidak berpihak, tidak berkeuntungan yang didedikasikan untuk mengalihkan fokus dunia kepada keamanan sebagai ukuran kesejahteraan dan kemajuan manusia yang positif, dapat dicapai dan nyata.” Laporan itu meneliti negara untuk menentukan negara mana yang paling selamat, dan juga peringkat yang paling berbahaya.

Sebanyak 163 negara ditampilkan dalam laporan itu. Terdapat 23 indikator berbeza yang digunakan untuk menentukan seberapa selamat atau bahaya negara. Faktor-faktor ini dibahagikan kepada kategori berikut:

 • Konflik Antarabangsa dan Domestik yang sedang berlaku
 • Keselamatan dan Keselamatan Sosial
 • Ketenteraan

Faktor-faktor yang digunakan untuk menyusun laporan ini termasuk:

 • Jumlah konflik ganas dalaman dan luaran
 • Tahap tidak amanah
 • Ketidakstabilan politik
 • Berpotensi untuk melakukan tindakan pengganas
 • Bilangan pembunuhan
 • Perbelanjaan ketenteraan sebagai peratusan KDNK

10 negara paling selamat di dunia

Berdasarkan faktor-faktor ini, skor dikira untuk setiap 163 negara yang dipaparkan dalam laporan. Semakin rendah skornya, semakin tinggi kedudukan negara dari segi keselamatan.

Sebilangan besar 25 negara paling selamat adalah negara Eropah. Eropah adalah satu-satunya benua yang tidak mengalami penurunan keselamatan sejak 2009. Wilayah kedua yang paling biasa di 25 teratas adalah Asia. Kedua-dua wilayah mempunyai kadar pembunuhan sekitar 3 per 100,000 penduduk.

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Terutama adalah negara-negara Nordik Eropah. Norway, Sweden, Denmark, Iceland, dan Finland semuanya berada di 25 negara paling selamat, itulah sebabnya wilayah ini dianggap paling aman di dunia. Kadar pembunuhan di wilayah ini adalah 0.8 kejadian setiap 100,000 penduduk. Lima negara Nordik ini juga termasuk dalam 10 negara paling gembira di dunia.

10 negara paling selamat di dunia adalah seperti berikut:

 1. Iceland
 2. New Zealand
 3. Portugal
 4. Austria
 5. Denmark
 6. Kanada
 7. Singapura
 8. Republik Czech
 9. Jepun
 10. Switzerland

10 negara paling selamat di dunia

1. Iceland

Menurut Indeks Keamanan Global, Iceland adalah negara paling selamat di dunia untuk tahun ke-12 berturut-turut. Iceland adalah negara Nordik dengan populasi yang agak kecil iaitu 340,000. Iceland mempunyai tahap jenayah yang sangat rendah disebabkan oleh taraf hidupnya yang tinggi, populasi kecil, sikap sosial yang kuat terhadap jenayah, tahap kepercayaan yang tinggi terhadap pasukan polis mereka yang terlatih, berpendidikan tinggi, dan kurangnya ketegangan antara sosial dan ekonomi kelas. Iceland tidak mempunyai tentera dan polis tidak membawa senjata api bersama mereka (hanya baton dan penyembur lada). Iceland juga memiliki undang-undang untuk menjamin kesetaraan, seperti perkahwinan sesama jenis dan adopsi sesama jenis, kebebasan beragama, dan gaji yang setara untuk lelaki dan wanita.

10 negara paling selamat di dunia

2. New Zealand

New Zealand adalah negara kedua paling selamat di dunia. Seperti Iceland, New Zealand mempunyai kadar jenayah yang sangat rendah, terutamanya jenayah ganas. Pencurian, bagaimanapun, adalah kejadian biasa, terutama bagi pelancong. New Zealand tidak memiliki binatang yang berbahaya, tidak seperti negara jirannya yang berada di bawahnya, Australia, yang terkenal dengan beberapa hidupan liar yang berbahaya. Skor New Zealand sedikit menurun dari tahun sebelumnya kerana serangan keganasan di dua masjid di Christchurch pada 15 Mac 2019, yang mengorbankan 51 orang. Warga New Zealand umumnya berpikiran terbuka dan mempunyai undang-undang untuk mencegah penyalahgunaan kebebasan bersuara atau bersuara. Seperti Iceland, polis di New Zealand tidak membawa senjata api peribadi.

10 negara paling selamat di dunia

3. Portugal

Portugal menduduki tempat ketiga dalam kedudukan negara paling aman. Pada tahun 2014, Portugal menduduki tempat ke-18 di dunia dan sejak itu membuat kemajuan besar untuk berada di tempat ketiga. Tidak seperti Iceland dan New Zealand, Portugal mempunyai polis bersenjata; namun, nampaknya peningkatan kehadiran polis mengakibatkan penurunan kadar jenayah di negara ini. Dalam enam tahun terakhir, Portugal telah membuat kebangkitan ekonomi, menurunkan kadar pengangguran dari lebih dari 17% menjadi di bawah 7%. Oleh kerana sebahagian besarnya adalah tahap keselamatannya, Portugal disenaraikan sebagai negara terbaik untuk bersara pada tahun 2020 menurut Indeks Persaraan Global Tahunan.

Austria Map and Satellite Image

4. Austria

Austria adalah negara paling selamat ke empat di dunia. Pada peringkat 2019, Austria bertambah baik di beberapa bidang termasuk peningkatan dana Keamanan PBB, eksport senjata, dan pengurangan kesan keganasan. Austria, bagaimanapun, melihat kemerosotan kemungkinan penunjuk perasaan demonstrasi ganas setelah pemilihan Parti Rakyat Sebastian Kurz pada bulan Oktober 2017. Kerana ketidakstabilan politik negara itu, kerusuhan sosial meningkat. Sebaliknya, Austria adalah negara yang sangat selamat untuk dikunjungi. Kejahatan berat tidak biasa berlaku, walaupun orang ramai harus berhati-hati dengan penyeluk saku dan peragut dompet. Selain itu, Austria telah terhindar dari sebarang tindakan keganasan besar.

5. Denmark

Kedudukan kelima di Indeks Keamanan Global, Denmark adalah salah satu negara paling selamat dan paling bahagia di dunia. Denmark adalah salah satu dari beberapa negara di mana orang melaporkan merasa selamat pada bila-bila masa siang atau malam, bahkan kanak-kanak. Denmark mempunyai tahap kesamaan yang tinggi dan rasa tanggungjawab bersama yang kuat untuk kesejahteraan sosial – dua perkara yang menyumbang kepada keselamatan dan kebahagiaan Denmark. Rasuah jarang berlaku dalam perniagaan atau politik, kerana kejujuran dan kepercayaan adalah keutamaan di Denmark. Denmark juga merupakan negara kesejahteraan, yang bermaksud bahawa setiap orang menerima perkhidmatan dan faedah yang membantu mereka menjalani kehidupan yang selesa. Setiap orang di Denmark mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan tanpa bayaran tambahan kepada mereka, pendidikan tanpa tuisyen, dan orang tua diberikan pembantu penjagaan di rumah.

6. Kanada

Kanada adalah negara ke enam paling selamat di dunia menurut Indeks Keamanan Global, mengekalkan kedudukannya mulai tahun 2018. Kanada mendapat skor yang sangat baik untuk konflik dalaman, tahap jenayah, dan kestabilan politik. Sebagai tambahan kepada peluang pekerjaan yang baik, akses yang baik untuk penjagaan kesihatan, dan pemerintahan yang efektif, Kanada mempunyai beberapa orang yang paling terkenal di dunia. Kanada mempunyai kadar jenayah sekitar satu pertiga daripada negara jirannya, Amerika Syarikat (masing-masing 1.6 kejadian per 100,000 berbanding 4.5 per 100,000). Dalam tinjauan Gallup 2018, 84% orang Kanada yang ditemubual mengatakan bahawa mereka merasa selamat di negara mereka.

Singapore Map | Map of Singapore

7. Singapura

Singapura menduduki tempat ketujuh dalam GPI. Dalam laporan Gallup yang sama dari tahun 2018, penduduk Singapura merasakan rasa keselamatan diri yang tertinggi dan mempunyai pengalaman positif dengan penguatkuasaan undang-undang daripada negara lain. Singapura mempunyai salah satu kadar jenayah terendah di dunia, yang disebabkan oleh hukuman berat yang dikeluarkan untuk jenayah kecil sekalipun. Pemerintah dan polis mengawal senjata api dan senjata api lain dengan ketat, jadi jenayah ganas dan konfrontasi jarang berlaku di Singapura. State-state juga merupakan bandar kedua paling selamat di dunia menurut Safe Cities Index dari Economist Intelligence Unit (EIU). Singapura menduduki tempat pertama untuk keselamatan infrastruktur dan keselamatan peribadi, kedua untuk keselamatan digital, dan kelapan untuk keselamatan kesihatan.

8. Slovenia

Kedudukan ke lapan dalam kedudukan Indeks Keamanan Global adalah Slovenia. Slovenia meningkat dengan tiga kedudukan, kedudukan ke-11 pada tahun 2018. Slovenia berada di kedudukan lima negara teratas untuk demiliterisasi, termasuk penurunan perbelanjaan ketenteraan sebagai peratusan jumlah KDNK dan bilangan ketenteraannya. Kadar jenayah, terutamanya kadar jenayah kekerasan, sangat rendah di Slovenia, dan masalah jenayah terbesar adalah kecurian kecil, ragut beg, dan kerosakan kenderaan. Slovenia juga mempunyai risiko keganasan yang sangat rendah. Slovenia dianggap sebagai salah satu negara paling selamat untuk dikunjungi di Eropah Timur.

9. Jepun

Negara paling selamat di ke sembilan di dunia ialah Jepun. Jepun telah berada di sepuluh negara teratas dalam Indeks Keamanan Global selama 12 tahun, secara konsisten menerima nilai tinggi untuk kadar jenayah rendah, konflik dalaman, dan keganasan politik. Beberapa bidang yang menjadi perhatian merangkumi hubungan Jepun yang bermasalah dengan negara jirannya dan peningkatan saiz dan kekuatan pasukan pertahanan diri negara itu. Jepun terkenal dengan imigrasi yang terhad dan akses terhad kepada senjata api. Jepun tidak melihat membawa senjata api sebagai hak individu. Tokyo dianggap sebagai kota paling aman di dunia, menurut Indeks Bandar Selamat dari Unit Perisikan Ekonomi, menduduki tempat pertama dalam keselamatan siber, kedua untuk keselamatan kesihatan, dan keempat untuk keselamatan infrastruktur dan keselamatan diri.

10. Republik Czech

Menamatkan sepuluh negara paling selamat di dunia adalah Republik Czech. Republik Czech jatuh tiga tempat dari kedudukan 2018 dari tujuh hingga sepuluh. Kadar jenayah telah menurun secara berterusan selama bertahun-tahun, terutamanya jenayah ganas. Republik Czech juga memiliki akses yang rendah terhadap senjata dan kesan keganasan yang rendah. Kejatuhan kedudukan negara ini disebabkan oleh keterlibatannya yang tinggi dalam konflik asing, nisbah tinggi jumlah tahanan per kapita, dan penilaian pasukan keselamatan dan polis.

Terdapat beberapa persamaan di antara negara-negara paling aman di dunia, seperti tahap kekayaan, kesejahteraan sosial, dan pendidikan mereka. Selain itu, negara-negara ini mempunyai sistem dan pemerintahan keadilan jenayah yang berkesan yang menjaga hubungan yang sihat dengan warganya.

Amerika Syarikat kini berada di tangga ke-128 dalam Kedudukan Kedamaian Global. Kedudukan Amerika Syarikat menurun setiap tahun sejak 2016 dan dapat dikaitkan dengan penurunan kepuasan hidup dan peningkatan jurang kekayaan.

Ketika membandingkan laporan tahun 2019 dengan laporan sebelumnya yang dikeluarkan pada tahun 2018, sejumlah 86 negara lebih aman daripada tahun sebelumnya. Walau bagaimanapun, 76 “kemerosotan” dilaporkan dalam laporan 2019, yang menunjukkan bahawa 76 negara kurang tenteram pada tahun 2019 berbanding pada tahun 2018. Rata-rata skor negara meningkat sebanyak 0.09%. Eropah kekal sebagai wilayah paling damai di dunia, kedudukan yang dipegangnya untuk setiap tahun dalam Indeks Keamanan Global.

Ketenangan global meningkat sedikit untuk pertama kalinya dalam lima tahun. Kedamaian rata-rata meningkat di kedua-dua domain Keselamatan dan Militerisasi, tetapi terdapat kemerosotan kecil dalam domain Konflik yang Berlangsung.

Sumber :
www.worldpopulationreview.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here