10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo |  Sama ada anda belum bertemu dengan seseorang yang istimewa, melakukan perjalanan perniagaan, atau hanya memerlukan “waktu bersendirian,” mengembara bersendirian mungkin berbeza daripada pergi bersama kawan. Daripada tinggal di rumah kerana anda takut jika mengembara bersendirian tidak akan menjadi seronok, sepuluh tip untuk perjalanan solo ini boleh memberi anda keyakinan yang anda perlukan.

10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo

1. Mengelakkan Penginapan Dengan Tambahan Perseorangan

Sesetengah syarikat pelayaran dan hotel mungkin memerlukan dua orang untuk berkongsi penginapan tersebut. Jika anda menginginkan semuanya untuk diri anda, anda perlu membayar tambahan perseorangan supaya penyedia perjalanan masih boleh membuat pendapatan yang dijangkakan seolah-olah anda membawa teman perjalanan.

Bayaran ini akan ditunjukkan sebelum anda menempah. Jika tidak, pastikan untuk bertanya sebelum mengesahkan tempahan.

2. Menginap di Tempat Dengan Banyak Penilaian Positif

Perjalanan solo mungkin membuatkan anda berasa lebih terdedah di tempat yang tidak dikenali. Sebelum membuat tempahan tempat tinggal, lakukan penyelidikan sedikit dan tinggal di hotel atau penginapan Airbnb dengan beberapa ulasan positif. Tinjauan ini akan memberikan anda idea yang baik tentang apa yang diharapkan daripada tuan rumah, kejiranan, dan jika mana-mana penyewa lain yang mungkin berkongsi tempat tinggal dengan anda.

10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo

3. Menginap di Tempat Dengan Wi-Fi Percuma

Bergantung pada masa pada tahun yang anda mengembara, ia mungkin akan menjadi gelap lebih awal yang bermakna anda tidak mahu berada di luar meneroka sebagaimana yang anda mungkin lakukan pada malam musim panas. Jika anda akan menghabiskan banyak masa di hotel anda, pastikan anda tinggal di mana-mana dengan percuma wi-fi. Anda boleh menggunakan masa ini untuk Skype atau Facetime keluarga dan rakan anda ke rumah untuk menceritakan pengembaraan anda untuk hari itu.

BACA JUGA : Panduan terbaik mencari penerbangan murah pada tahun 2020

Dan, anda juga boleh menggunakan wi-fi untuk menyiarkan filem, balas e-mel, dan melayari web. Sekiranya anda tinggal di tempat yang mengenakan yuran untuk mengakses hotspot wi-fi, anda mungkin dapat mengelakkan yuran tersebut dengan menginap di sebuah hotel di mana anda mempunyai status keahlian yang tinggi dan boleh menikmati wi-fi di dalam bilik sebagai tawaran percuma. Atau, American Express Platinum Card akan memberi anda akses kepada lebih daripada 1,000,000 lokasi hotspot Boingo wi-fi di seluruh dunia. Carian pantas di laman web Boingo dapat membantu anda menentukan di mana anda boleh mendapatkan akses wi-fi apabila anda memerlukannya.

4. Bertemu Pelancong Lain

Satu lagi cara untuk memecahkan monotoni perjalanan solo adalah untuk bertemu pelancong lain. Perbualan anda tidak perlu berakhir apabila anda mendarat dan menuruni pesawat. Malah, dua sumber hebat yang dapat membantu anda berhubung dengan rakan-rakan dan penduduk tempatan adalah Couchsurfing (sama seperti Airbnb) membolehkan anda tinggal bersama pemilik rumah tempatan di mana anda mungkin juga dapat bertemu dengan pelancong lain.

10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo

Tidak kira di mana anda tinggal ketika anda melancong, anda juga boleh menggunakan Meetup untuk mencari acara-acara dan aktiviti-aktiviti tempatan yang sedang berlaku di bandar. Anda mungkin boleh bergaul di kafe tertentu atau bahkan menghadiri festival tempatan yang tidak disebut dalam mana-mana buku panduan. Terdapat banyak peluang di setiap bandar jadi pastikan anda menyemak perkara ini sebelum anda tiba.

5. Bersantai Semasa Makan

Makanan juga boleh menjadi masa yang baik untuk berehat dan menjadi diri sendiri. Ya, anda boleh membuat perbualan dengan pelayan, tetapi hidangan anda juga boleh menjadi masa yang baik untuk duduk dan berfikir. Mungkin anda akan menggunakan masa untuk merancang sepanjang hari anda, membaca e-mel jika di sana mempunyai wifi percuma, atau membaca buku.

Sekiranya anda tidak mahu melawat tempat, anda mungkin mempertimbangkan melawat sebuah kafe di mana persekitaran kasual membawa ramai orang dan kumpulan yang mencari ketenangan juga. Sekiranya anda mahukan lebih banyak privasi, pilih gerai restoran. Sama ada keadaan itu boleh memberikan anda pengenalan diri yang mungkin anda cari, dan, makanan dan suasana boleh menjadi lebih menyenangkan daripada bersama makanan segera.

6. Mulakan Hari Anda Lebih Awal

Terdapat banyak peluang untuk bersiar-siar bersendirian dan selamat sepenuhnya jika anda melawat sebuah bandar yang besar dan ramai. Bangun awal juga menjadikannya lebih mudah untuk mengelakkan orang ramai di tarikan popular apabila keluarga dan orang yang keluar malam meninggalkan hotel mereka untuk hari itu.

10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo

7. Lakukan Sesuatu yang Anda Biasanya Tidak Akan Lakukan Dengan Orang Lain

Apabila melancong secara solo, anda mungkin teragak-agak untuk mencuba perkara baru jika ia tidak berlaku seperti yang diharapkan dan anda tidak mempunyai seseorang di sebelah anda. Sebaliknya, ini boleh menjadi masa untuk mencuba sesuatu yang lain dari yang kumpulan mengembara anda lakukan. Sebagai contoh, anda boleh menghabiskan sepanjang hari melawat muzium seni apabila mereka lebih suka bergaul di pantai, atau sebaliknya. Mungkin ada sesuatu yang boleh anda lakukan sendiri yang anda tidak boleh lakukan jika anda membawa anak-anak bersama.

Perjalanan ini juga boleh menjadi peluang terbaik untuk melakukan perkara-perkara dalam senarai anda.

8. Mengambil Banyak Gambar

Dengan telefon pintar dan hotspot wi-fi percuma yang hampir universal, lebih mudah untuk mengambil gambar pada setiap kunjungan anda. Dengan serta-merta berkongsi foto anda di media sosial, hampir seolah-olah rakan-rakan dan orang tersayang anda berkonsi bersama dengan perjalanan anda kerana mereka dapat menikmati hampir setiap saat dalam masa nyata. Walaupun anda boleh mengeluarkan ‘selfie-stick’ anda, ia tidak perlu. Kita sentiasa iri hati melihat tempat-tempat baru yang tidak boleh kita lawati.

9. Tinggalkan Salinan Jadual Perjalanan Anda Bersama Kawan dan Keluarga

Meminta rakan-rakan dan keluarga anda pertolongan dan menghantar salinan jadual perjalanan anda yang termasuk waktu penerbangan, tempahan hotel, dan mungkin juga idea kasar mengenai jadual lawatan anda. Jika anda akan melancong ke luar negara, juga mengambil masa beberapa minit untuk mendaftar perjalanan anda (sebelum anda pergi) dengan Jabatan Negara ke kedutaan atau konsulat tempatan yang boleh menghubungi anda jika perlu.

10. Buat Satu Senarai Maklumat Kecemasan Anda yang Boleh Dihubungi

Tip yang terakhir ini adalah idea yang baik untuk setiap pengembara. Buat satu senarai maklumat kecemasan anda yang boleh dihubungi yang mudah diakses. Senarai ini boleh memasukkan maklumat peribadi anda sendiri, nama kenalan kecemasan di rumah, dan sebarang nombor telefon lain yang anda perlukan. Sebagai contoh, anda mungkin memasukkan nombor bebas tol untuk syarikat kad kredit anda sekiranya kad anda dicuri atau anda perlu mengaktifkan manfaat perlindungan perjalanan jika rancangan anda terganggu.

Anda juga harus mengambil gambar dapur anda. Ianya mudah untuk anda lupa untuk mematikan dapur, pembuat kopi atau saterika sebelum anda menuju ke lapangan terbang kerana anda sedang memastikan anda tidak melupakan apa-apa. Sebaik sahaja anda tiba di lapangan terbang, lihatlah gambar dapur anda untuk memastikan semuanya dimatikan. Jika tidak, panggil rakan atau tuan tanah untuk mematikannya untuk anda dan itu akan menjadi kurang bimbang pada fikiran anda semasa anda berada jauh.

Image result for travelling alone"

Ringkasan Perjalanan untuk mengembara bersendirian

Anda mungkin takut untuk melakukan perjalanan solo seterusnya. Jangan. Ia benar-benar boleh menjadi salah satu pengalaman yang paling menyeronokkan yang pernah anda miliki. Pasti menyeronokkan untuk membuat kenangan bersama kawan-kawan dan keluarga anda, tetapi, melancong secara solo mempunyai banyak keseronokan juga. Anda hanya perlu mempunyai sikap positif. Dan, ia ditunjukkan bahawa teknologi telah menjadikan dunia jauh lebih kecil daripada sebelumnya.

Sumber :
www.forbes.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here