10 perkara mudah dilakukan untuk ceriakan pagi anda  |  Setiap kali kita membaca tentang perkara yang harus dilakukan setelah bangun tidur, kita diberi senarai perkara yang tidak boleh dilakukan, seperti “memvisualisasikan hari yang akan datang” atau mengucapkan banyak terima kasih. Mari kita jujur ​​- tidak semua orang dapat melakukan ini setiap hari, hari demi hari. Oleh itu, mari kita lakukan perkara ini dan bincangkan langkah-langkah yang boleh anda ambil dengan mudah untuk menjadikan pagi anda menyenangkan.

10 perkara mudah dilakukan untuk ceriakan pagi anda

1. Minum segelas air

Paling mudah dilakukan, tetapi paling banyak diabaikan. Minum segelas atau dua gelas air pagi (setelah anda menggosok gigi) membantu memulakan metabolisme, membuang toksin, dan menghidrat badan. Lakukannya sebagai pelaburan untuk kesihatan anda.

BACA JUGA : 8 ujikaji menandakan tubuh badan anda sihat dengan baik

10 perkara mudah dilakukan untuk ceriakan pagi anda

2. Regangkan badan anda

Tubuh anda bertindak seperti menginginkan lebih banyak tidur, seperti yang anda lakukan. Peregangan dapat membangunkan otot-otot itu, membuat darah mengalir ke semua bahagian, dan menghantar isyarat ke badan anda untuk bangun dan bersiap untuk hari itu. Anda boleh menggabungkan dengan senaman atau yoga jika anda mempunyai rutin seperti itu atau merancang untuk memulakannya. Sekiranya tidak, peregangan sudah mencukupi.

10 perkara mudah dilakukan untuk ceriakan pagi anda

3. Berjemur di bawah sinaran matahari

Anda telah menghabiskan sepanjang malam (termasuk mungkin lewat malam) di dalam rumah, dan di bawah lampu buatan. Pergilah ke luar pada waktu pagi untuk merasai kehangatan cahaya matahari di badan anda. Mata anda akan bersinar, kulit anda akan bersinar, dan anda akan merasa seperti berada di puncak dunia.

10 perkara mudah dilakukan untuk ceriakan pagi anda

4. Hidupkan senarai lagu pagi anda

Senarai lagu pagi atau hanya pilihan lagu kegemaran anda dapat menaikkan semangat anda dalam masa yang singkat dan membuat anda tenang dan santai sepanjang hari. Sekiranya anda tidak mempunyai senarai lagu, buatlah senarai tersebut. Dan jika itu menyusahkan, pilihlah kegemaran anda dan mainkan setiap pagi.

Close up woman hand writing on notebook

5. Tulis nota ringkas dalam jurnal anda

Buat entri dalam jurnal anda setiap pagi. (Dapatkan jurnal sekarang jika anda tidak memilikinya.) Ia mudah sahaja “Saya benci bangun pada waktu pagi …” atau berangan “Kita adalah produk sampingan dari bintang.” Apa apa yang menimbulkan bot awak. Latihan ini hanya bertujuan untuk mengusir pemikiran yang masih ada dan membuka minda kita untuk kemungkinan yang baru dan menarik.

6. Makan sesuatu

Makan makanan pagi akan membantu anda menghilangkan kelambatan itu, dan membuat anda berasa segar dan bertenaga.

Nota nasihat: jangan dapatkan paket wafer pada waktu pagi. Makan dengan sihat akan menetapkan nada untuk tabiat makan anda sepanjang hari.

At-home yoga videos to help ease your mind during a lockdown ...

7. Luangkan masa 10 minit untuk berehat atau bermeditasi

Pagi boleh menjadi masa yang tergesa-gesa. Jangan diserao ke dalamnya. Duduk di tempat yang selesa selama 10 minit dan berehat atau bermeditasi. Ini akan membantu menstabilkan minda anda, dan melengkapkan anda untuk melawan tekanan yang mungkin berlaku pada hari itu.

8. Membaca

Apa yang anda baca pada waktu pagi dapat mempengaruhi hari anda secara drastik. Sekiranya anda ingin mendapat inspirasi, baca karangan atau buku inspirasi. Sekiranya anda ingin merasa gembira, baca karangan atau buku mengenai kebahagiaan. Baca apa sahaja yang anda suka – ini adalah kaedah yang baik untuk membuat pemikiran fikiran dan perasaan hati anda.

9. Tuliskan tugas anda untuk hari itu

Sama ada anda melakukan ini di rumah atau di tempat kerja tidak menjadi masalah; tetapi menulis tugas untuk hari itu adalah sangat penting. Ini membantu anda menjadi lebih produktif, lebih cekap, dan lebih peka tentang apa yang akan anda capai pada hari tersebut.

10. Pastikan perbualan anda positif

Lakukan perbualan positif pada waktu pagi untuk memulakan hari dengan catatan positif. Hujah atau pertengkaran yang kuat pada awal hari boleh menyebabkan hari anda kecewa dan tidak akan pulih sepanjang hari.

Bonus: Lihat yang terbaik

Anda tidak perlu memakai apa yang dipakai oleh model Paris untuk kelihatan terbaik setiap pagi. Cukup pakai pakaian yang sesuai dan sesuai dan mungkin gayakan sedikit dengan aksesori atau pilihan warna yang menarik. Buat apa yang anda ada, dan buat tambahan kecil dari semasa ke semasa. Anda akan berasa yakin secara automatik, dan itu akan kelihatan sepanjang hari.

Sumber :
www.medium.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here