10 tempat terbaik untuk diterokai ketika percutian anda di UK  |  Banyak kali dalam usaha saya mencari percutian terbaik di luar negara, saya lupa bahawa saya tinggal di UK, salah satu destinasi pelancongan paling popular di dunia. Jadi saya memutuskan untuk memeriksa banyak bandar besar dan tempat yang boleh anda jelajahi jika anda melawat negara yang indah ini. Terdapat begitu banyak pilihan di luar London, saya secara peribadi tinggal di Utara England jadi saya pergi ke tempat-tempat yang indah seperti Yorkshire dales dan Lake District. Negara ini mempunyai beberapa lokasi menarik yang berbaloi untuk diterokai sama ada anda adalah warga tempatan atau pelancong. Saya suka hakikat bahawa setiap kali saya melangkah keluar dari pintu saya, saya dikelilingi oleh kecantikan. Oleh itu mari kita mulakan dengan halaman belakang saya sendiri.

10 tempat terbaik untuk diterokai ketika percutian anda di UK

1. London

London sudah semestinya adalah tempat yang perlu anda lawati. Adalah mustahil untuk tidak memasukkan ibu kota England yang indah dan salah satu bandar terbesar di dunia dan paling banyak dikunjungi ini. Bermula dengan tempat-tempat seperti Big Ben, London Eye, Madame Tussauds, Istana Buckingham dan terus dengan banyak taman, anda memerlukan lebih dari satu hari untuk meneroka tempat yang ajaib ini.

10 tempat terbaik untuk diterokai ketika percutian anda di UK

2. Stonehenge

Stonehenge, Salah satu monumen prasejarah yang paling penting dan menakjubkan di UK, dipercayai bahawa pembinaannya terdiri daripada tiga peringkat. Tujuan batu-batu masih belum jelas, tetapi ia pasti berbaloi untuk dikunjungi. Ia terletak di Wiltshire, sebuah daerah di barat daya England.

10 tempat terbaik untuk diterokai ketika percutian anda di UK

3. Edinburgh

ibukota Scotland adalah tempat yang mesti dikunjungi semasa penginapan anda di UK. Terdapat taman-taman yang indah yang anda dapat terokai di sana, seperti Princes Street Gardens dan Holyrood Park. Di Princess Street anda boleh berbelanja di kedai-kedai seperti Debenhams dan Primark dengan pemandangan sebuah istana. Sekiranya anda berada di Edinburgh, janganlah ketinggalan Istana Edinburgh, kubu bersejarah, yang menguasai pencakar langit di bandar itu. Saya suka Edinburgh dan jika saya terpaksa berpindah ke suatu tempat, ia akan berada di dalam senarai teratas. Tambahan pula orang Scotish cukup hebat dan ramah.

BACA JUGA : Tempat terbaik untuk meluncur ski musim salji di Britain

10 tempat terbaik untuk diterokai ketika percutian anda di UK

4. York

Mengunjungi kota York yang bersejarah, adalah sesuatu yang pasti anda lakukan, sama ada anda keluarga atau pengembara solo. Memandangkan ia adalah 2.5 jam dari London, ia akan menjadi perjalanan seharian yang hebat jika anda tinggal di bandar besar. Dengan sejarah yang benar-benar kuno, terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan di sana – nikmati tarikan, melawat muzium dan bangunan bersejarah, pergi membeli-belah, mengambil banyak foto jalan-jalan yang cantik.

Top 10 Places to Explore When Visiting the UK for Your Next Holiday

5. Manchester

Adakah anda suka bola sepak dan seni? Kemudian Manchester adalah tempat yang sesuai untuk anda. Sebagai bandaraya kosmopolitik utama, Manchester menawarkan banyak tarikan, muzium, tapak seni bina, perpustakaan, dan kedai-kedai untuk pengunjungnya. Salah satu tempat yang indah dan berbaloi untuk dikunjungi di bandar adalah Perpustakaan John Rylands.

Top 10 Places to Explore When Visiting the UK for Your Next Holiday

 6. Bath

Terletak di bandar Bath, Roman Baths adalah salah satu lokasi yang paling banyak dikunjungi di UK dengan sekitar 1 juta pengunjung setiap tahun. Ia adalah, seperti namanya, tapak Roman yang dipelihara dengan baik untuk mandian awam dan mempunyai 4 ciri utama. Sekiranya anda berada di Bath, ia pasti menjadi tempat yang harus anda lawati.

BACA JUGA : 15 tempat menarik di UK ketika Musim Salji

Top 10 Places to Explore When Visiting the UK for Your Next Holiday

7. Dataran Tinggi Scotland

Kecantikan, keanggunan dan alam semula jadi adalah apa yang setiap pengunjung akan dapat semasa di Dataran Tinggi Scotland. Pemandangan semasa menaiki kereta api adalah yang paling menakjubkan, Glen Coe, lawatan bot, istana, pantai, dan Loch Ness yang terkenal di dunia adalah apa yang akan anda temukan di sana. Jika itu bukan destinasi impian, saya tidak tahu apa lagi.

Top 10 Places to Explore When Visiting the UK for Your Next Holiday

8. Taman Negara Lake District

Adakah anda mencari pemandangan yang indah di England? Kemudian anda tidak boleh ketinggalan Lake Disctrict di bahagian barat laut UK! Di taman ini anda ditawarkan peluang untuk menikmati banyak aktiviti fizikal dan 12 tasik untuk ditemui. Pandangan yang menakjubkan dan percayai saya, anda tidak akan mahu meninggalkan tempat ini di penghujung hari.

9.  Tapak Warisan Dunia Jurassic Coast

Top 10 Places to Explore When Visiting the UK for Your Next Holiday

Apabila kita teringat pada Britain, kita tidak menjangkakan pantai berpasir dengan air yang biru. Bagaimanapun Pantai Jurassic boleh membuktikan anda salah. Ia terbentang 154km dari Exmouth ke Dorset dan ia mempunyai beberapa pemandangan yang paling menakjubkan. Pantai Jurassic adalah seperti mengimbau masa lalu, 185 juta tahun yang lalu. Berjalan melalui pantai berpasir dan batu-batu lama, anda boleh menemui sejumlah besar tentang apa yang membentuk pantai dan terus membentuk dunia hari ini. Pada tahun 2001 ia menjadi sebahagian daripada Senarai Warisan Dunia dan ia pasti berbaloi untuk dilawati ketika di UK.

BACA JUGA : 10 keretapi yang berkelajuan tinggi di negara yang mesra muslim

Top 10 Places to Explore When Visiting the UK for Your Next Holiday

10. Eden Project

Projek Eden adalah tempat yang berbaloi untuk dikunjungi, bukan hanya kerana kepelbagaian yang dapat dilihat di sana, tetapi juga konsep projek yang menakjubkan! Pelbagai bunga dari seluruh dunia dan hutan hujan dalaman terbesar di dunia, boleh didapati di Cornwall di dalam dua biomes. Jika anda seorang pencinta tumbuhan ini adalah destinasi yang anda tidak patut ketinggalan! Juga jangan ketinggalan untuk meneroka keindahan dan pantai di selatan England, sedangkan anda sedang berada di sebuah pulau.

Sumber :
www.muslimtravelgirl.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here