10 tip terbaik memiliki percutian “stress free” yang sempurna  |  Keseluruhan tujuan percutian adalah untuk berehat dan melegakan tekanan. Anda perlu bercuti untuk pulih dari kerja anda. Berikut adalah 10 tip untuk membuat percutian anda sebagai “stress-free” yang benar-benar sepatutnya.

Image result for a stress-free vacation"

10. Fahami Mengapa Percutian Anda Menjadi Sangat Tertekan

Jika anda hanya bercuti seketika, ia meletakkan banyak tekanan pada tempoh masa itu untuk segalanya menjadi sempurna. Cuba mengambil rehat setiap suku atau 2 kali setahun dan pastikan jadual perjalanan anda fleksibel supaya anda tidak akan tertekan dengan percutian anda.

BACA JUGA : 10 sebab mengapa Kashmir mampu penuhi kepuasan trip anda

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/1376581028447773001.jpg

9. Bercuti selama 10 Hari

Percutian selama tiga hari adalah bagus dan satu minggu yang panjang adalah biasa, tetapi 10 boleh menjadi nombor percutian yang ajaib. Anda mempunyai masa yang cukup untuk pergi ke tempat yang anda akan pergi, mungkin dengan banyak kali perhentian, dan anda cukup lama sehingga anda terpaksa melupakan tugas anda di tempat kerja.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/1376581028655688777.jpg

8. Bercuti dengan Anak-Anak Sambil Memastikan Semua Orang Gembira (Somehow)

Perjalanan dengan kanak-kanak menambah cabaran yang unik, terutamanya apabila anda perlu menjadualkan waktu tidur dan waktu makan. Jangan biarkan anak-anak muda (atau anak-anak dari mana-mana peringkat umur) menghalang anda dari percutian. Apa yang anda perlukan adalah beberapa perancangan tambahan dan persediaan untuk perjalanan yang lancar. Malah terbang bersama anak-anak tidak semestinya menjadi mimpi buruk, terutamanya jika anda mengembara menggunakan sebuah syarikat penerbangan yang mesra kanak-kanak.

https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/1376581028786607433.jpg

7. Biarkan Orang Lain Merancang Perjalanan Anda

Kebanyakan kita menggunakan laluan DIY semasa membuat tempahan perjalanan kita, tetapi ejen perjalanan dapat menjimatkan masa dan tekanan apabila anda mempunyai percutian yang kompleks yang dirancang seperti perjalanan dengan kumpulan atau anda mempunyai masalah kesihatan yang perlu ditempatkan. Anda juga boleh menyimpan banyak wang dengan menggunakan ejen perjalanan jika anda merancang perjalanan antarabangsa.

10 tip terbaik untuk memiliki percutian "stress free" yang sempurna

6. Pergi ke Destinasi Percutian yang ‘Underrated’ (kurang popular)

Jika anda suka orang yang ramai dan barisan yang panjang, lawati destinasi popular di musim utama pelancong. Jika tidak, anda mungkin lebih menikmati percutian anda jika anda pergi ke tempat yang kurang popular, seperti salah satu cadangan daripada pembaca Lifehacker, atau melakukan ‘staycation’(percutian yang hanya tinggal di rumah). Begitu juga, musim panas mungkin bukan masa terbaik untuk bercuti, bergantung ke mana anda pergi. (Saya melihat anda, Disney World!)

10 tip terbaik untuk memiliki percutian "stress free" yang sempurna

5. Rancang Perancangan Percutian Anda

Kadang-kadang bercuti adalah tertekan hanya kerana anda perlu membuat begitu banyak keputusan dan perlu selaras dengan orang lain. Kami peminat TripIt untuk secara automatik menganjurkan pelan perjalanan kami di satu tempat, tetapi terdapat banyak aplikasi perancangan perjalanan lain yang dapat memudahkan pelan anda. Anda boleh merancang perjalanan perjalanan menggunakan Google Map anda sendiri atau ‘spreadsheet’ mudah ini juga.

10 tip terbaik untuk memiliki percutian "stress free" yang sempurna

4. Tetapkan Garis Panduan Semasa Mengembara dengan Kawan-kawan

Perjalanan dengan rakan-rakan adalah banyak keseronokan, tetapi ia juga boleh menjadikan anda gila, kerana anda akan bersama-sama sentiasa dan mungkin tidak akan bersetuju pada segala-galanya sepanjang masa. Pastikan anda tenang dengan memastikan semua orang berada dalam keputusan yang sama apabila melibatkan penginapan dan aktiviti yang dirancang.

10 tip terbaik untuk memiliki percutian "stress free" yang sempurna

3. Bekerja semasa Percutian

10 tip terbaik untuk memiliki percutian “stress free” yang sempurna. Kadang-kadang anda perlu membawa kerja bersama dengan anda semasa bercuti, ia tidak dapat disangkal. Jika demikian, cubalah mengetepikan sedikit masa yang akan anda gunakan untuk mengikuti kerja anda dan simpan masa yang selebihnya untuk menikmati percutian anda.

2. Tetapi Jangan Biarkan Kerja Merosakkan Masa Percutian Anda

10 tip terbaik untuk memiliki percutian "stress free" yang sempurna

Sekiranya anda tidak perlu bekerja semasa bercuti, walaupun anda perlu, jangan. Anda boleh memaksa diri anda untuk tidak disedut ke dalam mod kerja dengan alamat e-mel yang memaklumkan percutian anda. Jadualkan percutian anda dengan baik terlebih dahulu dan tandakan tarikh tersebut sebagai “tiada di pejabat” supaya anda dapat mengelakkan kerja yang berterusan yang bercanggah dengan keinginan percutian anda. Sekiranya pemikiran kembali ke tempat kerja membuatkan anda tertekan semasa anda sedang bercuti (atau sebelum anda pergi), anda perlu segera bertindak dengan melakukan beberapa helah mudah seperti membersihkan rumah dan meja sebelum anda pergi dan memulakan hari yang lebih awal supaya anda mempunyai sedikit masa untuk bersendirian.

10 tip terbaik untuk memiliki percutian "stress free" yang sempurna

1. Lakukan Percutian Anda

Melakukan percutian tidak seharusnya membuat anda merasa bersalah. Terlalu ramai daripada kita tidak menggunakan masa bercuti kita, mungkin berfikir bahawa kita akan kelihatan seperti seorang pekerja yang bekerja keras apabila kita tidak bercuti. Itu mengarut. Pergi berehat. Berikut adalah panduan permulaan untuk percutian yang sempurna dan tanpa tekanan.

Sumber :
www.lifehacker.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here