10 tips dan teknik terbaik untuk temuduga kerja  |  Adakah anda tahu bagaimana untuk menonjolkan diri anda dalam temuduga? Pernahkah anda mendapati diri anda kaku? Pernahkah anda mempunyai soalan di mana anda tidak dapat menyelesaikan apa yang ditanya oleh penemuduga – atau anda boleh memberi jawapan, tetapi tidak tahu sama ada ia betul? Inilah 10 tips terbaik saya untuk bulan ini. Seperti yang dikatakan seseorang di Twitter, ini bukan sains roket, tetapi adalah peringatan yang berguna untuk asas perkara tersebut:

1. Menyelidik organisasi tersebut

Semua orang berasa gementar dalam temuduga. Ia adalah satu peristiwa yang besar dan anda perlu berasa gementar. Walau bagaimanapun, jika anda memulakan dengan penyelidikan yang teliti, anda mula membina sebuah kes di dalam fikiran anda sendiri tentang mengapa anda perlu duduk di dalam bilik temuduga atau di hadapan panel. Mempunyai keyakinan adalah langkah pertama yang mantap untuk mengatasi gementar.

Anda sebenarnya boleh mendapat banyak pengetahuan tentang majikan anda dari laman web pekerjaan di laman web mereka. Perkara-perkara seperti nilai-nilai yang mereka miliki, betapa mudahnya untuk mengetahui tentang pekerjaan yang berpotensi dan tanggapan mereka kepada anda apabila anda memohon, semuanya boleh memberitahu anda tentang cara mereka mengendalikan pengambilan pekerja mereka. Ini pada masa yang sama boleh menjadi gambaran tentang bagaimana keadaan bekerja di sana. Sekiranya ia mesra dan mudah untuk memohon pekerjaan, maka kemungkinan mereka telah memikirkan mengapa anda ingin bekerja untuk mereka.

BACA JUGA : 43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga

Laman web ini penuh dengan fakta-fakta sedemikian, tetapi apa yang perlu anda lakukan, adalah menjadikannya sebagai maklumat. Anda boleh melihat laporan tahunan, siaran media dan maklumat produk dan perkhidmatan. Direktori dalam talian mempunyai maklumat syarikat dan Google mengindeks berita media dan rujukan terkini dari sumber lain. Jika halaman kerjaya mempunyai hubungan e-mel untuk pekerja, dan menjemput kenalan, lakukannya. Selalunya syarikat akan menggunakan testimonial cara untuk menarik orang baru. Gunakan laman web seperti linked in untuk menyelidik syarikat-syarikat.

Apabila anda mencari maklumat ini, anda bukan sahaja mencari satu set fakta yang tidak berkaitan. Anda harus mencari sebab-sebab yang anda mahu bekerja untuk majikan itu. Anda benar-benar akan menarik perhatian penemuduga jika anda mendapati beberapa sebab yang mudah namun menarik tentang mengapa anda ingin bekerja untuk majikan dan apa yang menarik anda tentang tugasan/peranan tersebut.

10 tips dan teknik terbaik untuk temuduga kerja

2. Menyelidik peranan anda

Satu perkara yang sentiasa mengejutkan saya adalah bagaimana sesetengah orang benar-benar memahami apa peranan/tugasan yang mereka mohon. Iklan pekerjaan sebahagiannya dipersalahkan untuk ini. Iklan tersebut sering mengelirukan. Orang yang menulis iklan sering bukan orang yang akan anda laporkan diri. Perkara selalu berbeza di atas kertas berbanding dengan apa yang sebenarnya anda lakukan dalam peranan anda.

Salah seorang pelanggan saya baru-baru ini memohon pekerjaan di sektor awam. Penerangan tentang peranannya adalah seperti:

“Membangun strategi komunikasi yang berkesan dengan pelbagai pihak berkepentingan dan rakan sekerja untuk memastikan pertukaran maklumat adalah tepat pada masanya, tepat dan berguna.”

Inilah yang dimaksudkan dengan pernyataan ini:

“Memberi nasihat kepada kakitangan dan pelajar mengenai status tentang permohonan penyelidikan mereka.”

Jika anda melihat sesuatu seperti di atas, cuba bercakap dengan seseorang yang mengetahui tentang peranan tersebut. Satu soalan yang baik untuk bertanya ialah “bagaimana hari/minggu biasa kelihatan?” Sebaik sahaja anda tahu apa yang boleh anda jangkakan, bersiap sedia untuk temubual adalah lebih mudah.

Juga penting adalah gambaran sebenar mengenai peranan dan proses pengambilan. Menggali lebih mendalam daripada hanya iklan. Hubungi mereka jika ada nombor untuk dihubungi yang disediakan. Anda boleh mengetahui kemahiran manakah yang diperlukan oleh majikan sebenarnya adalah keutamaan. Anda boleh menentukan apa yang boleh anda lakukan tanpa sesuatu dan pentingnya anda boleh mula membuat diri anda dikenali (dengan cara yang baik) kepada majikan pada masa depan anda. Walaupun iklan itu tidak menyatakannya, anda masih boleh menghubungi perekrut. Jika tidak ada butiran tentang nombor yang dihubungi, bersikap sopan, biasanya ia bermakna majikan menjangkakan banyak panggilan dari pemohon-pemohon.

Tanya kepada mereka tentang proses pengambilan, apakah langkah-langkahnya, berapa lama setiap langkah diambil, dan adakah mereka mempunyai ramai pemohon. Anda akan terkejut dengan maklumat yang akan anda terima jika anda berbunyi sopan dan berminat.

3. Selidik potensi diri 

Majikan mahu anda menyedari kemampuan diri. Memperhatikan dengan mendalam apa yang telah anda capai, cara anda mencapai hasil dan kemahiran yang anda kembangkan atau ditunjukkan di sepanjang perjalanan anda.

Jenis refleksi ini membantu anda memahami kekuatan anda. Ia memberi anda keyakinan dan membantu anda mengatasi gementar.

10 tips dan teknik terbaik untuk temuduga kerja

4. Pemahaman penemuduga

Tiada dua proses temuduga adalah sama. Bergantung pada organisasi dan peranan, anda boleh ditemubual oleh perunding perekrut, jabatan HR, pengurus, ketiga-tiga individu, atau mana-mana gabungan tersebut. Setiap orang akan mempunyai agenda yang berbeza untuk temuduga. Ini penting untuk diingati kerana pendekatan anda dengan setiap satu mereka harus sedikit berbeza.

Perunding perekrutan selalu menjadi pengimbas pertama. Peranan mereka adalah untuk memadankan anda dengan syarat majikan dan menonjolkan anda sebagai pemohon. Perunding membuktikan kredibiliti mereka dengan setiap calon yang baik yang dikemukakan kepada majikan. Luangkan masa untuk meminta bantuan mereka, walaupun anda fikir mereka tidak tahu apa yang mereka lakukan (begitu juga dengan kritikan). Peranan mereka pada asasnya adalah jualan: untuk menjual pekerjaan kepada anda dan, jika mereka percaya anda adalah sesuai untuk peranan tersebut, untuk menjual anda kepada pelanggan mereka. Buat peranan perunding lebih mudah dengan menumpukan pada kekuatan dan pencapaian anda dan tunjukkan mengapa anda adalah calon yang baik.

Perunding HR biasanya pakar dalam prosedur pengambilan pekerja. Salah satu tugas mereka adalah untuk memastikan organisasi memenuhi keperluan undang-undangnya. Mereka sering menubuhkan proses pengambilan dan mempunyai lampiran yang kuat untuk memastikan ia berfungsi. Ini adalah jangkaan yang selamat bahawa anda akan menghadapi temuduga yang lebih berstruktur daripada mereka, daripada yang anda akan hadapi dari pengurus. Mereka sering kali membuat keputusan pertama majikan dan mungkin perlu menonjolkan diri anda lebih jauh, bergantung pada kedudukan dan pengaruh mereka dalam organisasi.

Pengurus adalah orang yang paling prihatin untuk mencari seseorang untuk peranan tersebut. Mereka mungkin menjadi penyebab untuk seseorang itu gagal atau tidak memenuhi objektif organisasi mereka dengan kekurangan tenaga kerja. Dalam temuduga itu, pengurus akan menjadi orang yang mempunyai perasaan yang sangat mendesak untuk memenuhi peranan/tugasan tersebut. Tumpukan pada pencapaian di tempat kerja anda semasa menjawab pertanyaan mereka. Berusaha untuk membina hubungan dengan mereka. Mereka akan menilai anda atas kesesuaian anda untuk pasukan mereka.

Ia mungkin kelihatan jelas tetapi melayan setiap penemuduga seolah-olah mereka tidak bercakap antara satu sama lain dan tidak mengetahui apa-apa tentang anda. Anda akan kagum betapa sedikit komunikasi yang berlaku di antara setiap pihak.

5. Latihan

Kebanyakan organisasi sekarang menggunakan soalan tingkah laku – yang bermaksud mereka akan mengharapkan anda memberikan contoh secara khusus di mana anda telah menunjukkan kemahiran anda yang mereka cari.

Saya amat menyarankan supaya berlatih untuk temuduga dan mencari bantuan profesional. Seorang profesional mahir dalam melukis contoh-contoh daripada anda dan memperhaluskan apa yang anda sudah ada. Walaubagaimanapun, jangan pernah hafal ayat-ayat anda kerana anda tidak boleh meramalkan semua yang ditanya oleh perekrut. Menghafal jawapan akan membuatkan anda tertekan dalam temuduga itu jika anda tidak dapat ingat apa yang anda mahu katakan. Lebih buruk lagi, anda mungkin tidak dapat menjawab soalan yang ditanya penemuduga.

6. Membina hubungan baik

Jadilah ramah. Mereka menyukainya!

Salah satu cara terbaik untuk bertenang ialah dengan menganggap penemuduga berada di pihak anda. Penemuduga yang baik tidak berminat untuk menjatuhkan anda. Malah, kebanyakan mereka berada di pihak anda, atau sekurang-kurangnya mereka akan menjalankan temuduga secara profesional. Ia juga mungkin membantu anda untuk bertenang jika anda memikirkan penemuduga sebagai seseorang yang ingin anda lakukan yang terbaik.

Image result for ready for interview

7. Berikan masa untuk diri sendiri

Pastikan anda mempunyai banyak masa untuk sampai ke tempat temuduga. Bergegas akan mendatangkan panik. Tidak peduli apa pun alasan yang anda miliki, kelewatan anda akan diperhatikan. Ia mewujudkan kesan negatif dan ia meletakkan anda di belakang dengan segera. Menyediakan masa menunggu untuk temuduga memberi anda masa untuk menyusun diri anda, memberi ruang untuk anda berfikir dan bersedia secara mental.

9. Jadi diri sendiri

Itulah masanya untuk menjadi diri anda sendiri. Anda tidak akan melakukan apa-apa kebaikan jika anda mencuba dan menahan keperibadian anda, atau berpura-pura menjadi sesuatu yang bukan diri anda.

9. Bertenang

Walaupun anda fikir ini mungkin pekerjaan yang sempurna untuk anda, mungkin ia tidak. Terdapat pekerjaan lain di luar sana. Sekiranya anda menyimpan ini dalam minda maka anda akan mengeluarkan beberapa tekanan dari diri anda sendiri bahawa ini adalah satu-satunya peluang untuk anda lakukan.

Jika anda fikir temuduga itu tidak berjalan dengan baik, tenang dan gunakannya sebagai latihan untuk yang seterusnya. Anda tidak pernah tahu, anda juga dapat pulih jika anda mengambil pendekatan ini.

10. Tips dalaman

Temuduga hanyalah cara rasmi untuk menilai kesesuaian anda sebagai calon. Walaubagaimanapun, anda bukan sahaja dinilai di sana. Setiap interaksi yang anda miliki dengan majikan masa depan anda memberi gambaran yang lebih besar tentang gambaran mereka terhadap anda. Gunakan pengetahuan ini. Bersikap sopan dan bersahabat dengan sesiapa yang anda jumpai dalam proses dari panggilan telefon pertama ke selamat tinggal yang terakhir kepada penyambut tetamu semasa dalam perjalanan anda keluar.

Temu bual boleh jadi menakutkan. Sila hubungi saya jika anda memerlukan bantuan untuk melakukan latihan atau hanya beberapa nasihat tambahan. Berikut adalah satu lagi tips yang jelas. Apabila melibatkan temuduga kemahiran, berlatih dengan profesional akan menjadikannya sempurna.

Sumber :
www.theundercoverrecruiter.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here