10 tips keibubapaan yang terbaik untuk anda praktikkan |  Menjadi ibu-bapa bukan mudah. Menjadi ibu-bapa yang baik adalah usaha keras. Bagaimana untuk menjadi seorang ibu-bapa yang baik? Apa yang membuatkan seseorang ibu-bapa itu baik?

ibu-bapa yang baik berusaha untuk membuat keputusan yang terbaik demi kepentingan anak. ibu-bapa yang baik tidak perlu sempurna. Tiada siapa yang sempurna.

Tiada ibu-bapa yang sempurna.

Tidak ada kanak-kanak sempurna juga…simpan ini dalam minda adalah penting apabila kita menetapkan harapan kita. Tetapi ini tidak bermakna kita tidak harus berusaha ke arah matlamat itu. Tetapkan standard yang tinggi untuk diri kita sendiri dan kemudian yang kedua, anak. Kita menjadi contoh kepada mereka.

Berikut ialah 10 petua untuk mempelajari kemahiran keibubapaan yang berkesan.

Banyak dari petua ini yang tidak cepat dan mudah. Dan mungkin tiada sesiapa yang dapat melakukan semua ini sepanjang masa.

Tetapi jika anda boleh terus melakukannya, walaupun anda hanya dapat melakukan sebahagian daripada ini untuk beberapa waktu, anda masih akan bergerak ke arah yang betul.

10 Tips Terbaik untuk Meningkatkan Kemahiran Keibubapaan

10 tips keibubapaan yang terbaik untuk anda praktikkan

1. Jadilah Model Peranan yang Baik

Lakukannya. Jangan hanya memberitahu anak anda apa yang anda mahu mereka lakukan. Tunjukkan kepada mereka.

Manusia adalah spesies khas sebahagiannya kerana kita boleh belajar melalui tiruan. Kita diprogram untuk meniru tindakan orang lain untuk memahami mereka dan memasukkannya ke dalam kita sendiri. Kanak-kanak, khususnya, melihat segala-galanya yang ibu-bapa mereka lakukan dengan berhati-hati.

Oleh itu, jadi sebagaimana orang yang anda mahukan anak anda jadi – hormati anak anda, tunjukkan kepada mereka sikap dan sikap positif, empati terhadap emosi anak anda – dan anak anda akan mengikutinya.

10 tips keibubapaan yang terbaik untuk anda praktikkan

2. Cinta Mereka Dan Tunjukkan Mereka Melalui Tindakan

Tunjukkan kasih sayang anda. Tidak ada perkara seperti menyayangi anak anda dengan terlalu banyak. Menyayangi mereka tidak boleh merosakkan mereka.

Hanya apa yang anda pilih (atau memberi) atas nama sayang boleh menjadikan perkara itu – perkara-perkara seperti kelonggaran-harta benda, kelonggaran, jangkaan yang rendah, dan perlindungan yang lebih. Apabila perkara-perkara ini diberikan sebagai pengganti untuk kasih sayang sejati, itulah apabila anda akan mempunyai anak manja.

Mennyayangi anak anda semudah memberikan pelukan, menghabiskan masa dengan mereka dan mendengar masalah mereka dengan serius.

Menunjukkan perbuatan sayang ini dapat menimbulkan pelepasan hormon-hormon yang baik seperti oxytocin, opioid, dan prolaktin. Neurokimia ini dapat membawa kita kehangatan tenang, emosi dan kepuasan yang mendalam, dari kanak-kanak ini akan membangun daya tahan dan begitu juga hubungan yang lebih dekat dengan anda.

10 tips keibubapaan yang terbaik untuk anda praktikkan

3. Mempraktikkan Keibubapaan Baik dan Tegas yang Positif

Bayi dilahirkan dengan sekitar 100 bilion sel otak (neuron) dengan sambungan yang agak sedikit. Sambungan ini menghasilkan pemikiran kita, mendorong tindakan kita, membentuk keperibadian kita dan pada dasarnya menentukan siapa kita. Mereka dicipta, diperkukuh dan “diukir” melalui pengalaman sepanjang hidup kita.

Berikan pengalaman positif kepada anak anda. Mereka akan mempunyai keupayaan untuk mengalami pengalaman positif diri mereka sendiri dan memberikannya kepada orang lain.

Berikan pengalaman negatif kepada anak anda. Mereka tidak akan mempunyai pengalaman sebegitu yang diperlukan untuk mereka membesar.

Berikan lagu yang teruk itu. Menyertai maraton. Pergi ke Taman. Tertawa dengan anak anda. Melayan rengekan emosi. Menyelesaikan masalah bersama dengan sikap positif.

Bukan sahaja pengalaman positif ini menghasilkan sambungan yang baik dalam otak anak anda, tetapi ia juga membentuk ingatan kepada anda bahawa anak anda sedang menjalani kehidupannya.

Apabila ia melibatkan disiplin, nampaknya sukar untuk kekal positif. Tetapi ada kemungkinan untuk mempraktikkan Disiplin Positif dan mengelakkan tindakan menghukum.

Menjadi ibu-bapa yang baik bermakna anda perlu mengajar anak anda moral dalam apa yang betul dan apa yang salah. Menetapkan had dan konsisten adalah kunci kepada disiplin yang baik. Jadilah baik dan tegas apabila menguatkuasakan peraturan tersebut. Fokus pada sebab di sebalik tingkah laku kanak-kanak. Dan menjadikannya peluang untuk belajar untuk masa depan, daripada menghukum masa lalu.

10 tips keibubapaan yang terbaik untuk anda praktikkan

4. Jadilah Satu Tempat yang Selamat Untuk Anak Anda

Biarkan anak anda tahu bahawa anda akan sentiasa berada di sana untuk mereka dengan menjadi responsif kepada isyarat kanak-kanak dan sensitif terhadap keperluan mereka. Menyokong dan menerima anak anda sebagai seorang individu. Jadilah tempat yang hangat dan selamat untuk diterokai oleh anak anda.

Kanak-kanak yang dibesarkan oleh ibu-bapa yang responsif secara konsisten cenderung mempunyai perkembangan emosi yang lebih baik, pembangunan sosial, dan kesihatan mental.

10 tips keibubapaan yang terbaik untuk anda praktikkan

5. Bercakap Dengan Anak Anda Dan Bantu Otak mereka Berhubung

Kebanyakan kita sudah tahu pentingnya komunikasi. Bercakap dengan anak anda dan juga mendengar dengan teliti.

Dengan mengekalkan komunikasi secara terbuka, anda akan mempunyai hubungan yang lebih baik dengan anak anda dan anak anda akan datang kepada anda apabila terdapat masalah.

Tetapi terdapat sebab lain untuk komunikasi – anda membantu anak anda mengintegrasikan bahagian-bahagian yang berbeza dari otaknya.

Integrasi adalah sama dengan badan kita di mana organ yang berbeza perlu diselaras dan bekerjasama untuk mengekalkan badan yang sihat.

Apabila bahagian-bahagian otak yang berbeza diintegrasikan, mereka boleh berfungsi secara harmoni secara keseluruhan, yang bermakna kurang sifat marahnya, tingkah laku yang lebih koperatif, dan lebih empati.

Untuk melakukan demikian, ceritakan mengenai pengalaman-pengalaman susah yang dihadapinya. Tanya anak anda untuk menerangkan apa yang berlaku dan bagaimana perasaannya.

Anda tidak perlu memberikan penyelesaian. Anda tidak perlu mempunyai semua jawapan untuk menjadi ibu-bapa yang baik. Hanya mendengar kepada mereka ketika bercakap dan bertanya soalan untuk menjelaskannya akan membantu mereka memahami pengalaman mereka dan mengintegrasikan ingatan tersebut.

6. Gambarkan Zaman Kanak-kanak Anda Sendiri

Ramai daripada kita mahu ibu-bapa yang berbeza dari ibu-bapa kita. Malah mereka yang mempunyai masa kecil yang bahagia mungkin ingin mengubah beberapa aspek bagaimana mereka dibesarkan.

Tetapi yang selalunya berlaku, apabila kita bercakap, kita bercakap sama seperti ibu-bapa kita.

Menggambarkan masa kanak-kanak kita sendiri adalah satu langkah ke arah memahami mengapa kita lakukannya cara seperti orang tua kita lakukan.

Catat perkara yang ingin anda ubah dan fikirkan bagaimana anda akan melakukannya secara berbeza dalam senario yang sebenar. Cubalah untuk berhati-hati dan tukar tingkah laku anda pada masa akan datang apabila isu-isu ini muncul.

Jangan berputus asa jika anda tidak berjaya pada mulanya. Ia memerlukan latihan. Banyak latihan.

7. Beri Perhatian Kepada Kesejahteraan Anda Sendiri

Beri perhatian kepada kesejahteraan anda sendiri. Sering kali, perkara-perkara seperti kesihatan anda sendiri atau kesihatan perkahwinan anda disimpan dan tidak dipedulikan apabila anak dilahirkan. Jika anda tidak memberi perhatian kepada masalah-masalah ini, mereka akan menjadi masalah yang lebih besar di kemudian hari.

Berhati-hati dengan diri anda secara fizikal dan mental. Luangkan masa untuk memperkuat hubungan anda dengan pasangan anda. Sekiranya kedua-dua pasangan ini gagal, anak anda juga akan menderita.

8. Jangan Pukul, Walau apa pun

Tidak syak lagi, untuk sesetengah ibu-bapa, pukulan boleh membawa pematuhan jangka pendek yang kadang-kadang merupakan kelegaan yang sangat diperlukan untuk ibu-bapa.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak mengajar kanak-kanak yang mana betul dan yang mana salah. Ia hanya mengajar kanak-kanak untuk takut pada hukuman luaran. Anak itu kemudiannya termotivasi untuk mengelakkan diri daripada ditangkap.

Memukul anak anda menunjukkan kepada anak anda bahawa dia dapat menyelesaikan masalah dengan keganasan.

Kanak-kanak yang dipukul lebih mudah untuk bergaduh dengan anak-anak lain. Mereka lebih cenderung menjadi pembuli dan menggunakan agresif lisan / fizikal untuk menyelesaikan pertikaian. Kemudian dalam kehidupan, mereka juga mungkin akan mengakibatkan kelalaian, kelakuan antisosial dan jenayah, hubungan ibu-bapa dan anak yang lebih teruk, isu kesihatan mental, dan mangsa keganasan rumah tangga atau penderaan.

Terdapat pelbagai alternatif yang lebih baik untuk disiplin yang telah terbukti lebih efektif , seperti Disiplin Positif (Petua # 3 di atas) dan pengukuhan secara positif.

9. Kekalkan Semua Perkara Dalam Perspektif Dan Ingat Matlamat Keibubapaan Anda

Apakah tujuan anda membesarkan anak? Jika anda seperti kebanyakan ibu-bapa, anda ingin anak anda cemerlang di sekolah, menjadi produktif, bertanggungjawab dan bebas, menikmati hubungan yang bermakna dengan anda dan orang lain, bersikap penuh perhatian dan penuh belas kasihan, dan mempunyai kehidupan yang bahagia, sihat dan memuaskan.

Tetapi berapa banyak masa yang anda habiskan untuk bekerja ke arah matlamat tersebut?

Jika anda seperti kebanyakan ibu-bapa, anda mungkin menghabiskan sebahagian besar masa hanya untuk menghabiskan sepanjang hari. Sebagai pengarang, Siegel dan Bryson, menunjukkan dalam buku mereka, The Whole-Brain Child,

“daripada membantu anak anda berkembang, anda menghabiskan sebahagian besar masa hanya untuk terus hidup!”

Untuk tidak membiarkan mod kelangsungan hidup menguasai hidup anda, setiap kali anda merasa marah atau kecewa, jauhkan diri anda.

Fikirkan tentang kemarahan dan kekecewaan yang akan dilakukan untuk anda atau anak anda. Sebaliknya, cari cara untuk mengubah setiap pengalaman negatif menjadi peluang belajar untuknya. Sedangkan kemarahan kanak-kanak juga boleh berubah menjadi detik-detik perkembangan otak yang tidak ternilai.

Melakukan perkara-perkara ini bukan sahaja akan membantu anda memelihara perspektif yang sihat, tetapi anda juga sedang berusaha menjayakan salah satu matlamat utama anda dalam mengasuh anak – membina hubungan yang baik dengan anak anda.

10. Ambil Jalan Pintas Dengan Menggunakan Penemuan Dalam Psikologi Terkini Dan Penyelidikan Neurosains

Dengan jalan pintas, saya tidak bermaksud menukar anak anda. Apa yang saya maksudkan ialah untuk mengambil kesempatan daripada apa yang telah diketahui oleh saintis.

Keibubapaan adalah salah satu bidang yang paling diteliti dalam psikologi.

Banyak amalan atau tradisi keibubapan telah dikaji secara saintifik, disahkan, ditapis atau ditolak.

Untuk nasihat dan maklumat keibubapaan sains yang baik, inilah salah satu buku keibubapaan sains kegemaran saya, The Science of Parenting.

Dengan menggunakan pengetahuan saintifik tentu saja bukan strategi satu-sesuai untuk-semua. Setiap kanak-kanak berbeza. Anda boleh dan sepatutnya menyesuaikan strategi keibubapaan anda mengikut perangai anak anda.

Sebagai contoh, selain daripada memukul, terdapat banyak alternatif yang lebih baik, seperti pengalihan semula, penjelasan, menghapuskan keistimewaan, masa-masuk, dan sebagainya. Anda boleh memilih kaedah disiplin yang tidak menghukum yang paling sesuai untuk anak anda.

Sudah tentu, anda juga boleh memilih untuk menggunakan falsafah “tradisional” (seperti memukul) dan mungkin masih mendapat hasil yang “sama”.

Mengambil “pintasan” ini mungkin memerlukan lebih banyak kerja di pihak anda dalam jangka pendek, tetapi dapat menjimatkan banyak masa dan penderitaan dalam jangka panjang.

Selamat Menjadi Ibubapa!

Kata-kata Akhir Mengenai Keibubapaan

Apa yang baik ialah, walaupun keibubapaan adalah sukar, ia juga sangat bermanfaat. Bahagian yang buruk ialah ganjaran yang biasanya datang lebih lambat daripada kerja keras. Tetapi jika kita mencuba yang terbaik sekarang, akhirnya kita akan meraih ganjaran dan tidak akan menyesal.

Sumber :
www.parentingforbrain.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here