10 tips tempah tiket penerbangan dengan lebih murah |  Penerbangan boleh menjadi perbelanjaan terbesar perjalanan anda. Tiket pesawat mahal bermakna anda perlu memilih destinasi yang lebih berpatutan atau menghabiskan lebih sedikit wang di perhentian percutian anda untuk kekal dalam had perbelanjaan anda. Jika idea tempahan penerbangan murah menarik perhatian anda, 10 tip ini akan membantu perjalanan udara anda menjadi lebih berpatutan.

10 tips tempah tiket penerbangan lebih murah

1. Tempah Awal untuk Penerbangan Murah

Biasanya, tiket pesawat melonjak harga semasa tiga minggu terakhir sebelum berlepas. Tempahan secepat mungkin adalah salah satu cara yang paling mudah untuk memastikan anda mendapat harga terendah. Anda sepatutnya dapat menjamin kadar terbaik jika anda menempah dalam masa tiga bulan hingga 30 hari sebelum berlepas.

Selain itu, jika anda menggunakan enjin carian perjalanan seperti Google Flights atau Kayak, mereka mempunyai algoritma harga prediktor yang menganalisis tren harga sejarah untuk membantu meramalkan sama ada harga tiket akan meningkat, berkurangan, atau tetap sama. Ramalan-ramalan ini tidak 100% tepat, tetapi, mereka biasanya cukup bagus kerana mereka mengecilkan nombor pada ribuan laluan yang berbeza.

Satu lagi sebab untuk menempah awal adalah memastikan anda mendapat tempat duduk yang anda mahukan, terutamanya untuk penerbangan musim puncak. Anda boleh membayar harga yang sama untuk tempat duduk di sebelah bilik mandi dan satu di bahagian depan kabin. Sekiranya anda menunggu terlalu lama untuk menempah kerusi yang diinginkan, anda perlu membayar wang tambahan untuk kerusi “premium”.

BACA JUGA : 7 keperluan penting ibu bapa yang melancong bersama anak kecil

2. Tetapkan Isyarat Harga

Dengan mencari penerbangan awal, anda tidak perlu membeli penerbangan hari ini kerana harga hanya akan naik jika anda menunggu sehingga saat terakhir membeli. Jika anda tidak bersedia untuk membeli tiket hari ini, anda boleh menetapkan isyarat harga yang akan memberitahu anda apabila harga tiket meningkat atau berkurang. Harga tiket boleh turun naik setiap hari, walaupun penurunan kecil boleh menyebabkan penjimatan besar sekiranya anda perlu membeli tiket untuk setiap ahli keluarga anda.

Penerbangan Google bahkan akan menunjukkan tren penerbangan yang berlainan dalam format graf.

3. Jadilah Fleksibel

Satu lagi cara untuk menjimatkan wang adalah dengan mempunyai rancangan perjalanan yang fleksibel. Dua cara paling mudah untuk mencari penerbangan murah adalah untuk terbang pertengahan minggu atau pada hari cuti sebenar (contohnya Hari Kesyukuran atau Hari Krismas) kerana tidak ramai orang yang mengembara pada hari-hari ini. Anda juga mungkin mempertimbangkan terbang ke lapangan terbang yang lain, contohnya, terbang ke Tampa bukan Orlando boleh menjimatkan $ 30 tiket. Lapangan terbang alternatif atau tarikh perjalanan mungkin tidak menjadi pilihan, tetapi fleksibiliti adalah salah satu cara paling mudah untuk menurunkan kos tiket penerbangan anda.

10 tips tempah tiket penerbangan lebih murah

4. Tempah Penerbangan Sambungan

Jika anda tidak tergesa-gesa untuk sampai ke destinasi terakhir anda, tempah penerbangan sambungan boleh menjadi lebih murah daripada penerbangan tanpa henti. Enjin carian akan membolehkan anda menapis perjalanan penerbangan dengan penerbangan tanpa henti, 1 perhentian, dan perhentian 2+. Malah penerbangan dengan syarikat penerbangan yang berlainan juga mungkin dapat menjimatkan wang.

5. Pertimbangkan Diskaun Syarikat Penerbangan

Walaupun syarikat penerbangan utama boleh membawa anda ke mana sahaja, kos juga boleh menjadi lebih banyak. Syarikat penerbangan ini boleh membantu anda menjimatkan wang dalam penerbangan domestik dan antarabangsa:

  • Southwest Airlines (A.S. dan Caribbean)
  • JetBlue (A.S. dan Caribbean)
  • Alaska Airlines (A.S. West Coast dan Hawaii)
  • Norway (A.S. ke Eropah)

10 tips tempah tiket penerbangan lebih murah

6. Gunakan Lebih Daripada Satu Portal Perjalanan

Sebelum anda menempah terus dari syarikat penerbangan, anda juga harus membandingkan harga dengan sekurang-kurangnya satu laman tempahan pihak ketiga. Kadang-kadang, tawaran yang lebih baik dapat ditemui dari laman pihak ketiga. Terdapat banyak yang berbeza untuk dipilih, tetapi, tiga yang terbaik ialah Momondo, Google Flights, dan Priceline.

Momondo mungkin adalah portal paling komprehensif kerana ia menganalisis harga lebih dari 30 portal perjalanan dan laman web syarikat penerbangan. Mereka juga mempunyai alat penyelidikan yang sangat baik yang memudahkan untuk mencari laluan murah. Dan, mereka menyenaraikan harga penerbangan Southwest Airlines yang kebanyakannya tidak melakukan itu.

Related image

7. Layari Tawaran Istimewa dari Syarikat Penerbangan

Jika anda menunggu sehingga minggu-minggu terakhir untuk menempah, anda mungkin dapat menemui beberapa tawaran terakhir terus dari syarikat penerbangan.

Pilihan ini boleh terkena atau terlepas kerana ia bergantung pada keinginan syarikat penerbangan untuk menjual mana-mana kerusi yang masih tidak terjual. Atau, jika mereka baru-baru ini melancarkan laluan baru dan cuba menarik minat. Bahagian yang baik adalah bahawa tawaran istimewa ini tidak semestinya memerlukan anda untuk terbang dengan penerbangan pada waktu malam sahaja hanya untuk menyelamatkan beberapa dolar!

8. Gunakan Kad Kredit Penerbangan untuk Mengelakkan Yuran Bagasi

Sekiranya anda perlu membawa beg, kebanyakan kad ganjaran syarikat penerbangan akan membiarkan anda mengetepikan yuran bagasi untuk sekurang-kurangnya seorang teman perjalanan. Kad kredit Delta Amex akan membolehkan anda membawa sehingga sembilan beg secara percuma. Hanya dua syarat iaitu anda mesti menempah penerbangan terus dengan syarikat penerbangan tersebut dan menggunakan kad kredit itu untuk membayar penerbangan. Tiada masalah, kan?

9. Gunakan Ganjaran Perjalanan

Sekiranya anda lebih suka berbelanja untuk perjalanan anda lebih daripada wang tunai, atau mungkin gabungan kedua duanya, perjalanan boleh menjadi paling berharga apabila ditebus untuk penerbangan tunai yang mahal. Terdapat pelbagai pilihan ganjaran penerbangan kerana anda boleh menggabungkan mata anda dari kad kredit syarikat berjenama bersama seperti salah satu kad kredit Southwest dengan mata yang anda peroleh dari Chase Sapphire Preferred.

Anda boleh menebus perjalanan anda melalui portal perjalanan kad kredit atau memindahkannya ke program kesetiaan syarikat penerbangan anda untuk mengimbangi baki anda dan menempah penerbangan terus dari syarikat penerbangan.

Berikut adalah sedikit tip bonus. Sekiranya anda perlu menempah ganjaran penerbangan pada saat-saat akhir, pilihan yang baik adalah Delta kerana mereka tidak mengenakan bayaran “perjalanan yang dekat” untuk ganjaran penerbangan.

Image result for miles reward from carrier

10. Gunakan Kad Kredit Perjalanan Kredit Anda

Bukan sahaja anda mendapat mata bonus dengan setiap pembelian penerbangan yang boleh ditebus untuk ganjaran penerbangan masa depan, tetapi, anda mungkin juga dapat menggunakan faedah kad kredit seperti kredit perjalanan udara $ 200 anda untuk membayar yuran bagasi dan pembelian dalam penerbangan dengan Platinum Card dari American Express ketika anda memperoleh 5 poin per $ 1 pada pembelian tiket pesawat.

Selain itu, akses lobi lapangan terbang yang percuma dan bayaran balik Penyertaan Global Entry juga dapat membantu anda menikmati beberapa faedah sampingan jika anda perlu menunggu (di lobi) dengan lama atau ingin melangkau garis keselamatan yang panjang (Global Entry) ketika kembali ke A.S.

Ringkasan

Fleksibiliti dan tempahan awal adalah dua tips terbaik untuk tempahan penerbangan murah. Walaupun tawaran minit terakhir juga boleh didapati, pilihan anda akan terhad. Dengan membandingkan harga dan pilihan dengan syarikat penerbangan, laman tempahan pihak ketiga, dan juga mengambil ganjaran kad kredit anda, anda boleh mencari penerbangan murah anda dengan setiap perjalanan.

Sumber :
www.forbes.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here