10 tips terbaik untuk belajar di luar negara  |  Sedang merancang untuk belajar di luar negara? Jangan terlepas tips-tips ini. Belajar di luar negara boleh menjadi salah satu pengalaman yang paling menggembirakan, berpendidikan dan menarik dalam hidup anda. Malangnya ada sesetengah perangkap yang boleh menimpa anda, terus terang, sebaiknya dielakkan.

Sepuluh tip terbaik kami untuk belajar di luar negara akan memastikan perkara berjalan dengan lebih lancar :

10 tips terbaik untuk belajar di luar negara

1. Rancang Anggaran Anda

Belajar di luar negara boleh menjadi perkara yang paling menyeronokkan yang pernah anda lakukan, tetapi terkurung di bilik anda kerana anda terlebih belanja untuk beberapa bulan pertama, sehingga anda kehabisan wang untuk beberapa bulan yang terakhir bukanlah satu perancangan yang baik. Merancang belanjawan anda bermula dari hari 1; cari Tawaran Penerbangan Murah atau Tawaran Penerbangan Satu Arah ke destinasi anda dan mulailah dengan kaki kanan.

BACA JUGA : Nasihat Paling Tepat Untuk Anak Muda Di Universiti

10 tips terbaik untuk belajar di luar negara

2. Belajar Bahasa

Tidak ada yang lebih teruk daripada tiba di negara asing dan tidak dapat bercakap Bahasa mereka. Pasti, dengan sedikit bahasa Inggeris mungkin dapat membantu di kebanyakan tempat, tetapi ia akan memudahkan anda dengan penduduk setempat jika anda berusaha untuk bercakap bahasa ibunda mereka (walaupun ia adalah buruk dan anda anda akhirnya kembali ke Bahasa Inggeris .)

10 tips terbaik untuk belajar di luar negara

3. Menyelidik Pilihan Kad Kredit & Debit

Penting untuk memaksimumkan wang anda apabila anda belajar di luar negara, dan membayar premium untuk mengeluarkan wang anda atau membayar pada kad tidak sesuai untuk rancangan itu. Lakukan penyelidikan anda sebelum anda meninggalkan rumah dan anda akan dapati beberapa tawaran hebat pada kad UK yang membolehkan anda membelanjakan wang anda secara bebas di luar negara untuk sedikit, atau tiada, caj tambahan. Gagal melakukan penyelidikan anda, dan anda perlu membayar dengan banyak.

4. Ketahui Nombor Kecemasan Setempat

Ini adalah sesuatu yang penting, anda perlu tahu apa yang harus dilakukan sekiranya anda mengalami sebarang masalah. Perkara pertama yang anda boleh mulakan adalah dengan menghafal nombor kecemasan setempat. Malangnya, mereka tidak semuanya semudah 999, tetapi dengan sedikit persediaaan, anda akan baik-baik saja.

Image result for documents to studying abroad

5. Fotostat dokumen-dokumen penting

Satu tahun boleh menjadi masa yang lama untuk belajar di luar negara, terutamanya jika anda tidak mendapat (atau tidak mahu) peluang untuk pulang ke rumah pada satu ketika. Pada masa itu, cukup mudah untuk lupa di mana anda meletakkan pasport anda pada hari pertama apabila anda tiba. Oleh itu, jadi selamat dan simpan fotokopi pasport anda di beberapa tempat berbeza. Ini akan memastikan anda mendapatnya secepat mungkin melainkan perkara yang paling teruk berlaku dan anda kehilangan pasport anda.

6. Dapatkan Insuran

Bukan semua tempat mempunyai Perkhidmatan Kesihatan Nasional seperti UK, bermakna anda memerlukan insurans perjalanan yang komprehensif untuk perjalanan anda untuk melindungi anda dalam keadaan kecemasan. Di tempat-tempat seperti Amerika, anda perlu mempunyai insurans ini (atau banyak wang) jika tidak, anda tidak akan menerima rawatan, sementara di Eropah anda berhak untuk perlindungan tertentu dengan EHIC. Pastikan anda mengisytiharkan semua keadaan perubatan yang sedia ada apabila membeli insurans perjalanan anda untuk menjamin anda dilindungi dengan betul.

7. Berkenalan dengan rakan yang lain

Sekolah-sekolah yang menerima pelajar asing seringkali merupakan tempat yang menarik orang-orang yang berbeza dari negara-negara dan budaya yang berbeza-beza, selalunya tidak seperti sesiapa yang pernah anda temui sebelum ini. Jangan lepaskan peluang ini, semua orang berada di dalam situasi yang sama dan ingin keluar dan mencari kawan-kawan baru untuk menikmati pengalaman menarik ini seterusnya. Sekiranya anda sedang bergelut untuk mencari rakan baru, pertimbangkan untuk menempah Jelajah Aktiviti Murah di kawasan tempatan anda dari masa ke masa dan anda mungkin akan bertemu dengan beberapa pelajar yang berada dalam kedudukan yang sama.

 

8. Pertimbangkan untuk mendapatkan pekerjaan

Belajar di luar negara bukan percuma, sebenarnya ia boleh menjadi agak mahal. Anda boleh meringankan beban kewangan ini dengan mendapatkan pekerjaan separuh masa di sekitar pengajian anda. Seringkali terdapat beberapa peluang yang unik untuk penutur bahasa Inggeris yang belajar di luar negara, contohnya mengajar Bahasa Inggeris sebagai bahasa asing. Ini sering boleh dibayar dengan baik dan bermakna anda mungkin meninggalkan tempat belajar di luar negara dengan sedikit wang dalam akaun bank anda.

9. Cari Penginapan Yang Sesuai

Mencari penginapan yang sesuai adalah berdasarkan banyak perkara yang berbeza. Ia boleh menjadi berdasarkan kedudukan kewangan anda, keperluan anda yang sesuai dengan sesuatu perkara, tempoh penginapan anda atau banyak lagi. Cara terbaik untuk mencari apa yang sesuai untuk anda adalah untuk menitikberat keutamaan anda, dan bermula dari situ. Adakah anda perlu berada dekat dengan tempat belajar anda atau adakah anda belajar terutamanya dari rumah? Adakah anda perlu menyimpan wang untuk penginapan atau bolehkah anda membelanjakan lebih sedikit? Adakah anda di sana selama setahun penuh atau hanya sebulan atau dua? Semua soalan ini dan lebih banyak dapat membantu membentuk apa yang sesuai untuk anda, tetapi pastikan ia membantu.

Petunjuk utama dari kami adalah untuk melawat destinasi belajar anda sebelum anda memulakan, menginap di Hotel Murah, dan meluaskan pilihan penginapan yang ada.

10. Mengambil Peluang dalam setiap Perkara

tips terakhir adalah sangat mudah; mengambil peluang dalam sesuatu perkara dan melibatkan diri anda. Ini boleh menjadi masa terbaik anda, tetapi anda perlu membuat perkara itu. Lakukan perkara-perkara tersebut, jangan mengatakan tidak kepada mana-mana pengalaman baru yang tersedia untuk anda, mengenali orang ramai di luar kumpulan jenis persahabatan tradisional anda dan lihat di mana anda berakhir. Beribu-ribu orang yang belajar di luar negara tidak pernah meninggalkan tempat yang mereka berpindah untuk belajar, atau akhirnya kembali untuk tinggal di sana ketika mereka selesai belajar. Itu semua datang dari mengambil peluang untuk sesuatu yang baru.

Sumber :
www.studentuniverse.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here