100 perkara boleh dilakukan untuk menambah baik Bahasa Inggeris anda  |  Silakan membaca senarai di bawah dan kami yakin anda akan mendapat banyak tip berguna untuk menambah baik Bahasa Inggeris anda!

100 perkara boleh dilakukan untuk menambah baik Bahasa Inggeris anda1. Jangan takut membuat kesilapan. Yakin. Orang hanya boleh membetulkan kesilapan anda apabila mereka mendengar anda menyebutnya.

2. Memenuhi diri anda dalam bahasa Inggeris. Letakkan diri anda dalam semua persekitaran berbahasa Inggeris di mana anda boleh belajar secara pasif. Cara terbaik untuk belajar adalah melalui bercakap.

3. Berlatih setiap hari. Wujudkan satu pelan kajian untuk diri anda sendiri. Tentukan berapa banyak masa seminggu anda akan menghabiskan masa belajar dan berpegang kepadanya. Mewujudkan satu rutin harian.

4. Beritahu keluarga dan rakan anda mengenai rancangan pembelajaran anda. Dapatkan mereka untuk mendorong anda untuk belajar dan juga jangan biarkan mereka mengganggu anda.

5. Mengamalkan 4 kemahiran teras: membaca, menulis, bercakap dan mendengar. Semua perkara ini perlu diusahakan untuk anda memperbaiki Bahasa Inggeris.

6. Simpan satu buku catatan untuk perkataan-perkataan baru yang anda pelajari. Gunakannya dalam ayat dan cuba untuk menyebutnya sekurang-kurangnya 3 kali apabila anda bercakap.

7. Lakukan pembelajaran anda sekurang-kurangnya sekali sehari.

8. Menghafal satu senarai adalah salah satu cara yang paling umum untuk mempelajari perbendaharaan kata untuk ujian. Ia hanya satu latihan yang baik untuk belajar bagi jangka masa pendek kerana anda sering tidak menyimpan maklumat yang telah anda pelajari untuk ujian.

9. Gunakan jam badan anda. Jika anda bukan seorang yang aktif pada waktu pagi, belajarlah pada sebelah petang.

BACA JUGA : Lemah Bahasa Inggeris penyebab utama Universiti tempatan merosot teruk

10. Anda akan mendapati kata-kata adalah lebih mudah untuk diingati jika anda cuba untuk mengingati contoh ayat dengan menggunakan perkataan itu dan bukan perkataan itu sahaja.

11. Rancang untuk mengambil ujian. Anda akan mendapati bahawa anda bekerja dengan lebih keras apabila anda perlu belajar untuk sesuatu.

12. Katakan, adalah lebih baik tidak belajar hanya untuk mengambil ujian. Fikirkan gambaran yang lebih besar. Apa yang boleh anda lakukan apabila anda mempunyai percakapan dalam bahasa Inggeris yang baik? Bagaimanakah kualiti hidup anda bertambah baik?

13. Beri diri anda matlamat jangka panjang. Fokus untuk berusaha ke arah itu.

14. Beri diri anda juga matlamat jangka pendek dan beri ganjaran kepada diri apabila anda mencapai setiap satu matlamat.

15. Bina satu suasana di mana anda merasa ingin belajar, bukan kerana anda perlu. Anda akan belajar lebih banyak apabila anda belajar kerana anda mahu.

16. Mengetahui apa yang paling sesuai untuk anda. Fikirkan kaedah apa yang telah berjaya untuk anda pada masa lalu dan teruskan dengannya.

17. Perhatikan bagaimana anda belajar. Ia boleh dengan menghafal, membaca, bercakap, meringkaskan atau kaedah lain. Ketahui cara yang terbaik utnuk anda belajar. Ia boleh jadi dengan berada di tempat yang tenang bersendirian atau dengan kumpulan.

18. Dapatkan bantuan! Sekiranya anda tidak memahami sesuatu, anda perlu bertanya kepada seseorang. Tanya guru, rakan sekelas atau rakan anda untuk mendapatkan bantuan.

19. Semak dan semak semula dan semak semula! Pastikan anda meluangkan masa untuk mengulangkaji perkara yang telah anda pelajari pada masa lalu.

20. Ia bukan idea yang baik untuk belajar sendiri selama lebih daripada 30 minit pada satu masa. Ambil rehat yang kerap, dapatkan udara segar dan meregangkan kaki anda.

21. Jangan tergesa-gesa untuk bergerak ke tahap lain. Tumpukan perhatian pada tahap anda sekarang.

22. Tonton DVD adalah lebih baik daripada TV. Adalah lebih baik untuk menggunakan sesuatu yang boleh anda lihat semula untuk menangkap maklumat yang mungkin anda terlepas semasa kali pertama.

23. Menonton TV hanya memberi anda peluang untuk mendengar sesuatu dengan betul kali pertama. Ini lebih baik untuk pelajar peringkat tinggi. Ia boleh menjadi amalan yang bagus untuk bercakap dengan orang-orang yang berbahasa Inggeris supaya anda tidak perlu meminta mereka mengulanginya sekali lagi!

24. Baca jenis buku ‘graded readers’. Buku-buku ini ditulis khusus untuk peringkat anda. Baca keseluruhan novel. Anda boleh lakukannya! Anda akan berasa hebat selepas itu.

25. Buku kanak-kanak mempunyai kata-kata yang lebih mudah dan merupakan alternatif yang baik untuk pembaca yang diawal pembelajaran.

26. Akhbar adalah bahan bacaan yang baik untuk mencari pembinaan pasif. Baca melalui artikel dan lihat jika anda boleh mencari ayat-ayat pasif.

27. Bacalah makna umum terlebih dahulu. Jangan bimbang memahami setiap perkataan, kemudian baca semula dan cari perkataan-perkataan baru.

28. Untuk perkataan yang anda tidak faham dalam ayat, lihat perkataan lain di sekelilingnya. Ia akan memberikan anda petunjuk. Cuba untuk meneka makna dari konteks ayat tersebut.

29. Ketahui kata-kata dasar. Mereka akan membantu anda untuk meneka makna perkataan. Sebagai contoh: scrib = menulis, min = kecil

30. Apabila anda belajar perkataan baru, fikirkan tentang semua bentuk lain: Cantik (kata sifat), kecantikan (kata benda), indah (kata keterangan).

100 perkara boleh dilakukan untuk menambah baik Bahasa Inggeris anda

31. Belajar ayat awalan (dis-, un-, re-) dan sufiks (-ly, -ment, -ful), ini akan membantu anda untuk memahami makna perkataan dan membina perbendaharaan kata anda.

32. Bahasa Inggeris, tidak seperti Jepun atau Perancis, yang menggunakan tekanan kata. Untuk perkataan baru, hitungkan suku kata dan cari di mana tekanan itu. Hanya satu tekanan setiap perkataan dan ia selalunya pada vokal. Kata kerja dua suku kata mempunyai tekanan pada suku kata kedua (beGIN). Kata nama suku kata (TEAcher) dan kata sifat (HAPpy) menekankan yang pertama.

33. Gunakan bahasa Inggeris bila-bila masa yang boleh. Ia semudah itu!

34. Jangan terjemahkan bahasa anda sendiri ke dalam bahasa Inggeris. Fikirkan Bahasa Inggeris untuk meningkatkan kelancaran anda. Bercakap dengan diri anda…tetapi tidak di dalam bas jika tidak orang akan fikir anda telah gila!

35. Anda tidak boleh belajar bahasa Inggeris dari buku. Seperti memandu kereta, anda hanya boleh belajar dengan melakukannya.

36. Cara yang paling semula jadi untuk mempelajari tatabahasa adalah melalui bercakap.

37. Simpan diari atau jurnal bahasa Inggeris. Mulakan dengan menulis beberapa ayat setiap hari dan kemudiannya menjadi kebiasaan dengan menulis lebih banyak lagi.

38. Mengapa tidak memulakan blog dalam talian dan berkongsi tulisan anda dengan dunia?

39. Untuk menjadi seorang penulis yang lebih baik, memerah idea dan cadangan sebanyak mungkin di atas kertas tanpa perlu bimbang tentang tatabahasa atau ejaan. Kemudian fikirkan tentang struktur. Selepas itu, tulis bahagian anda menggunakan tatabahasa dan ejaan yang baik. Akhirnya, baca sekali lagi atau berikan kepada orang lain untuk memeriksa kesilapan.

40. Perhatikan tanda baca anda kerana ia benar-benar boleh mengubah apa yang anda cuba katakan. Lihat perbezaan makna antara kedua ayat ini: A woman without her man is nothing” dan “A woman: without her, man is nothing.

41. Menyanyi sesuka hati anda! Tunjukkan dunia suara indah anda! Belajar lagu bahasa Inggeris dan bernyanyi bersama dengan mereka untuk meningkatkan kefasihan dan intonasi…sesiapa ingin berkaraoke?

42. Dapatkan sahabat pena atau menggunakan ruang sembang (chat), forum dan laman komuniti. Jika anda tidak boleh bercakap dengan seseorang dalam bahasa Inggeris, ini adalah satu perkara yang baik.

43. Berteman rapat dengan CD Bahasa Inggeris. Dengar beberapa ayat kemudian ulangi apa yang anda dengar. Fokus pada irama dan intonasi.

44. Dapatkan radio berbahasa Inggeris di rumah anda. Walaupun anda tidak mendengarkannya secara aktif, anda masih akan melatih telinga anda.

45. Baca dengan kuat bersama dengan CD. Sekali lagi, ini bagus untuk intonasi, sebutan dan irama.

46. Dictation. Dengar CD atau rakan anda dan tulis apa yang anda dengar.

47. Tiada siapa yang suka mendengar suara mereka sendiri, tetapi berani dan cuba! Rekod suara anda dan dengarkan sebutan dan intonasi anda. Ia akan membantu anda mengenal pasti masalah anda.

48. Tanya guru yang membantu anda jika anda boleh merakamkan pelajarannya. Ini adalah cara terbaik untuk mengkaji semula. Anda juga boleh mendengar guru-guru anda bercakap dengan kelajuan dan intonasi.

49. Gunakan kamus bahasa Inggeris / Inggeris kerana ia akan membantu anda untuk berfikir dalam bahasa Inggeris dan bukannya menterjemah.

50. Sekiranya kamus Inggeris / Inggeris kelihatan menakutkan bagi anda, terdapat kamus bahasa Inggeris untuk orang yang ingin belajar bahasa Inggeris di peringkat anda.

100 perkara boleh dilakukan untuk menambah baik Bahasa Inggeris anda

51. Jangan terlalu bergantung pada kamus anda. Kamus anda perlu menjadi satu bantuan, bukan guru utama anda. Cuba untuk meneka maksud perkataan dan bukannya terus untuk mendapatkan kamus anda.

52. Jangan berputus asa! Kekal positif! Kadang-kadang anda akan merasa bahawa anda tidak belajar dengan cepat. Semua orang berasa seperti ini, jangan risau. Anda akan berjaya pada akhirnya.

53. Nikmatinya! Kita belajar lebih banyak apabila kita berseronok!

54. Sekiranya anda berasa gementar ketika bercakap, ambillah dua nafas dalam sebelum anda mengatakan sesuatu. Anda akan bercakap dengan lebih baik apabila anda berasa santai.

55. Pastikan diri anda bermotivasi dengan melihat kembali buku teks dan CD yang telah anda gunakan pada masa lalu. Anda akan terkejut betapa senangnya perkara itu sekarang! Tahniah, tahap anda sudah bertambah baik!

56. Anda tidak terlalu muda atau terlalu tua untuk mula belajar Bahasa Inggeris. Jangan membuat alasan untuk tidak belajar. Apa yang anda tunggu?

57. Penangguhan boleh menghalang anda daripada berjaya. Untuk berhenti menunda-nunda, penting untuk anda faham bahawa jika anda menangguhkan untuk mengelakkan darpada belajar, atau jika ia adalah tabiat buruk anda.

58. Jika anda belum mendapat hasil yang anda mahu, bukan kerana anda tidak pandai dalam bahasa, ia kerana anda masih belum menemui cara yang khusus untuk anda sendiri.

59. Gunakan sumber yang sepadan dengan tahap anda. Jangan gunakan teks / latihan mendengar yang terlalu sukar atau terlalu mudah. Gunakan bahan yang mencabar anda tetapi tidak mengecewakan anda.

60. Jangan risau untuk menjadikan  anda sempurna. Ia adalah bahagian penting dalam identiti budaya anda untuk mengekalkan loghat anda. Orang yang berbahasa Inggeris suka mendengar bahasa Inggeris yang digunakan dengan loghat.

61. Terdapat banyak jenis bahasa Inggeris: Inggeris, Amerika, Afrika Selatan dan sebagainya. Tiada yang salah atau tidak terlalu penting. Bahasa Inggeris adalah bahasa Inggeris.

62. Sebaliknya, ketahui perbezaan dalam bahasa Inggeris Amerika dan Inggeris dan gunakan kata-kata anda dengan sewajarnya. Contohnya: Elevator (AS) / Lift (Inggeris).

63. Bawa kad bantuan dengan anda. Ini adalah kad kecil yang boleh anda tulis perkataan baru. Anda boleh keluarkan kad-kad ini dan melihatnya apabila anda mempunyai masa yang sesuai.

64. Gunakan nota lekat dan letakkan di sekitar rumah anda. Anda boleh menggunakannya untuk melabelkan barang/benda. Lekatkan satu pasa haiwan peliharaan anda!

65. Anda tidak boleh mengabaikan kata kerja phrasal (dua kata kerja), ada ratusan kata dalam bahasa Inggeris dan digunakan secara meluas. Semakin banyak anda menumpukan pada maknanya, semakin anda dapat meneka perkataan yang baru. Anda akan mula mengenali coraknya.

66. Gunakan gerak hati anda. Teruskan dengan gerak hati anda, anda akan terkejut betapa kerap tekaan pertama anda adalah betul. Seperti yang kita katakan sebelum ini, yakin.

67. Kumpulkan semua idea anda. Ambil masa sekali lagi untuk berfikir tentang apa yang akan anda katakan. Anda tahu tentang tatabahasa, tetapi mungkin anda tidak menggunakannya dengan betul semasa anda bercakap.

68. Jumpa orang baru. Buat usaha untuk bercampur dengan orang yang berbahasa Inggeris di bandar anda. Anda boleh menyertai kelab atau pergi ke bar di mana orang asing meluangkan masa. Belanja mereka satu minuman, mereka suka!

69. Jadilah orang yang memulakan perbualan dalam bahasa Inggeris. Cuba teruskan perbualan dan gunakan perkataan-perkataan mendengar (‘really?’ / ‘go on …’ / ‘what happened then?’) Jangan tunggu orang lain bercakap dengan anda. Cuba masuk perbualan tersebut!

https://lh3.googleusercontent.com/u8rIJIv8LfjZzOIe54dw3AupCJh6vERg4UXu3DeeKaX6KUptBKoMYtemnbFBQO9C6XjtmPRJWnndDrU2CyG2qaBC3Z9qXKvl51_k7RWnl_2fU85Y9zDcXJTwvQspKg

70. Perbahasan. Bincangkan topik-topik dalam kumpulan. Setiap orang harus memilih satu sudut pandangan (walaupun anda tidak bersetuju dengannya) dan membahaskannya dalam kumpulan. Pastikan anda dapat meyakinkan hujah anda. Belajarlah untuk mendengar secara aktif. Mendengar aktif akan membantu di dalam bilik darjah dan ia akan membantu anda mendapatkan lebih banyak pengetahuan, dan menyumbang lebih banyak dalam sesi pembelajaran kumpulan. Fokus kepada orang yang bercakap. Menumpukan perhatian pada orang yang bercakap menggunakan telinga dan mata anda.

71. Ia tidak cukup untuk hanya mempelajari perkataan-perkataan bahasa Inggeris. Anda boleh mengajar perkataan bahasa Inggeris kepada seekor burung nuri tetapi itu tidak bermakna ia boleh berbahasa Inggeris! Anda masih perlu memahami pemahaman tatabahasa.

72. Kata kerja yang menunjukkan waktu digunakan oleh orang yang berbahasa Inggeris untuk membincangkan tentang masa tindakan tertentu. Anda mungkin tidak mempunyai ungkapan yang sama dalam bahasa anda sendiri. Adalah penting bahawa anda tahu tenses ini dan bila masa untuk menggunakannya.

73. Bahasa Inggeris mempunyai banyak kata kerja tidak teratur. Anda harus berusaha untuk memahaminya.

74. Teruskan! Jika anda berehat dari bercakap Bahasa Inggeris, anda akan mendapati bahawa tahap anda semakin berkurangan dan semua kerja keras anda telah dibazirkan.

75. Jangan berputus asa oleh markah ujian yang teruk. Kadang-kadang pelajar mempunyai keupayaan untuk lulus ujian bahasa Inggeris, tetapi tidak dapat berkomunikasi dengan baik dengan orang yang berbahasa Inggeris. Jika anda boleh bercakap dengan bebas dalam bahasa Inggeris, anda harus bangga dengan diri anda.

76. Ingat bahawa selagi anda telah mencuba yang terbaik, anda telah berjaya!

77. Belajar bahasa Inggeris dengan rakan. Anda akan mempunyai seseorang yang boleh anda berlatih dan anda boleh memotivasi satu sama lain untuk belajar.

78. Ingatlah, cara kita menulis bahasa Inggeris tidak sama seperti cara ia diucapkan. Contohnya ‘Ough’ mempunyai lebih daripada 6 sebutan. Berilah perhatian kepada abjad Fonetik. Ia akan membantu anda mengucapkan perkataan dalam kamus dengan betul.

79. Biasakan dengan bunyi ‘schwa’ [É] – bunyi vokal neutral yang tidak ditekankan dan tanpa nada. ‘Schwa’ adalah bunyi vokal yang paling biasa dalam bahasa Inggeris. Sebagai contoh, ‘a’ inabout dan ‘u’ dalam supply.

https://lh6.googleusercontent.com/FxkxXQjRRo5Rn0_fOslcKODNnXN4_2rdJRfUdTzpP1LbMKRA7HcXszfducE1xVMPoqPGplmzIU9rtbJyF67JOVgnECoh8jiGvtRHq8cySJ71__g33b60ccQn97NyyQ

80. Perlu diingat bahawa ia mengambil masa yang lebih lama untuk menambah baik apabila tahap kita sudah tinggi. Biasanya kemajuan yang paling cepat dibuat apabila kita baru ingin bermula. Jangan fikirkan bahawa anda tiba-tiba tidak mempelajari apa-apa lagi, ia hanya kemajuan yang kurang ketara.

81. Pastikan bahasa Inggeris anda sepadan dengan acara itu. Ia adalah OK untuk menggunakan slang dengan rakan tetapi tidak dalam mesyuarat perniagaan. Tentukan situasi yang sesuai untuk menggunakan perkataan dan frasa yang telah anda pelajari.

82. Buku teks Bahasa Inggeris sering berbeza dari cara kita bercakap secara santai. Untuk belajar slang yang kasual adalah dengan menonton filem.

83. Kiasan adalah sukar untuk dihafal, tetapi mereka sangat menyeronokkan untuk digunakan dan mereka akan menjadikan Bahasa Inggeris anda lebih berwarna-warni.

84. Apabila bercakap biasanya kita menghubungkan perkataan bersama-sama supaya dua perkataan dapat terdengar seperti satu. Ringkasnya, kita menghubungkan perkataan yang berakhir dengan bunyi konsonan kepada perkataan yang bermula dengan bunyi vokal (konsonan> vokal). Kami menghubungkan perkataan yang berakhir dengan bunyi vokal untuk perkataan yang bermula dengan bunyi vokal (vokal> vokal). Berlatihlah dengan cara ini untuk meningkatkan pendengaran dan sebutan anda.

85. Menggunakan internet. Ia penuh dengan sumber untuk membantu anda belajar: BBC Learning English; learnenglish.ecenglish.com

86. Fikirkan tentang kekuatan dan kelemahan anda. Tuliskan bahagian-bahagian yang anda mahu untuk memperbaiki danberusaha untuk memperbaikinya. Sudah tentu, jangan mengabaikan kekuatan anda. Ucapkan tahniah kepada diri anda kerana sudah berusaha dengan baik!

87. Tinggalkan kesilapan anda. Anda mungkin membuat kesilapan tatabahasa yang sama berulang kali. Gunakan hasil ujian Bahasa Inggeris sebagai alat pembelajaran. Teliti kesilapan anda dan pilih satu atau dua yang anda mahu fokuskan. Gunakan buku tatabahasa kegemaran anda untuk memeriksa peraturan.

88. Gunakan artikel yang betul (a / an, the). Perlu diketahui bahawa ia mempunyai lebih banyak peraturan daripada hanya a / an = tidak spesifik, the = spesifik. Sebagai contoh: A university (bukan an university kerana ia bermula dengan bunyi ‘a’ konsonan. An hour (bukan a hour kerana huruf ‘h’ biasanya disenyapkan).

89. Untuk kefasihan, cuba latihan imej. Sebelum anda pergi ke restoran itu, fikirkan apa yang akan dikatakan pelayan kepada anda. Fikirkan frasa apa yang akan anda gunakan.

https://lh3.googleusercontent.com/SdClsfQ9GCB5HKuNPs9bqFznDh70lmaVOtDnFvlFcCizA9VOx_d179CfIm_nwSW0W7MJwEeBc0EcBwx42rzkFxTu6DRWmNUdn40ykPKyY47_9GhNYU9mMi20T4UhcQ

90. Banyak komunikasi datang melalui bahasa tubuh dan gerak isyarat. Ini boleh berbeza antara budaya dan negara. Sebagai contoh, “V” dua jari untuk simbol kemenangan adalah naik-baik sahaja jika tapak tangannya menghala ke luar. Jika anda membuatnya dengan telapak tangan menghadap ke arah anda, anda akan menyinggung perasaan orang Inggeris. Ini bermakna … , anda boleh bertanya kepada orang Inggeris dan ketahuinya sendiri!

91. Yang paling mudah – Tidur! Anda akan belajar lebih banyak selepas tidur malam yang baik. Anda akan dapat menumpukan perhatian lebih banyak lagi.

92. Mengambil kursus bahasa Inggeris di negara berbahasa Inggeris.

93. Jika anda belajar di luar negara, bergaul dengan orang dari negara lain bukan sahaja orang dari negara anda sendiri. Ia bukan idea yang baik untuk anda tinggal di rumah bersama dengan orang dari negara anda sendiri. Nikmati pengalaman yang lebih budaya dengan menghabiskan masa dengan warganegara lain.

94. Adakah anda pernah berfikir untuk mendapatkan pekerjaan atau melakukan latihan parktikal di luar negara?

95. Dapatkan guru yang berkelayakan. Siapa yang mahu belajar perkara yang salah?

96. Tiada siapa yang boleh belajar semua bahasa Inggeris. Tidak perlu bimbang tentang mencuba. Cara pintas berguna untuk belajar adalah bahawa dalam bahasa Inggeris kita mempunyai banyak kata yang mempunyai sebutan yang sama, tetapi ejaan dan makna yang berbeza. Sebagai contoh, ‘come here‘ mempunyai sebutan yang sama seperti, ‘I can hear the birds’’. Anda mungkin akan lebih mudah untuk membina perbendaharaan kata dengan mengetahui makna yang berbeza.

97. Sebaik sahaja anda mempunyai tahap asas bahasa Inggeris, terokai cara yang berbeza di mana anda boleh menyatakan perkara yang sama. Ini menjadikan bahasa Inggeris anda lebih menarik kepada pendengar dan ia tidak sepatutnya sukar untuk anda kerana anda sudah mengetahui asas-asasnya. Sebagai contoh, berapa banyak cara yang boleh kita katakan, ‘Goodbye‘ dalam bahasa Inggeris?

98. Apabila anda mengikuti kursus Bahasa Inggeris anda, bersedialah untuk kelas anda. Lakukan kerja rumah anda secepat mungkin dan serahkannya pada masanya. Semak nota anda dan pelajaran terakhir anda beberapa minit sebelum kelas. Melakukan perkara ini akan menyegarkan ingatan anda dan anda akan bersiap sedia untuk pembelajaran.

99. Jangan terganggu dalam kelas. Fokus pada pelajaran, jangan memandang ke luar tingkap. Jangan terlambat, tiba beberapa minit sebelum permulaan pelajaran. Jangan duduk di sebelah orang yang tidak akan bercakap dengan anda dalam bahasa Inggeris. Matikan telefon anda. Jadi teratur, ingatlah untuk mengambil buku teks, buku nota dan pen anda.

100. Cari tempat yang selesa dan damai untuk belajar dengan tenang. Anda memerlukan tempat di mana anda boleh memberi tumpuan 100%.

Sumber :
www.langports.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here