11 kaedah berkesan untuk hentikan bayi menangis  |  Bayi boleh menangis sebanyak dua hingga tiga jam dalam jangka waktu 24 jam, dan hidup dengan tangisan tidaklah mudah. Cubalah strategi ini untuk menenangkan anda berdua.

Anak saya George adalah seorang yang suka menjerit. Tidak seperti kakaknya, dia menangis untuk apa-apa sahaja dalam enam bulan pertama dalam hidupnya. Dia menangis ketika dia lapar, ketika dia basah, ketika dia letih, ketika dia bosan. Dia akan berubah dari pari-pari manis menjadi seorang yang membuat kekacauan dalam beberapa saat. Wajahnya akan menjadi merah, dan dia melengkungkan belakangnya dan menghentak lengannya. Saya berusaha sedaya upaya untuk menenangkannya dengan menyusu, menukar lampin, dan pelukan. Apabila itu tidak berjaya, saya juga akan menangis. Pemikiran seperti, “Apa yang salah dengan bayi saya?” segera digantikan dengan, “Apa yang salah dengan saya?” Saya merasa sangat keterlaluan dan, lebih buruk lagi, seperti saya gagal dalam tugas asas ibu – kemampuan untuk menenangkan anak saya.

BACA JUGA : Bahasa Isyarat Bayi : Bilakah dan bagaimana perlu melakukannya

11 kaedah berkesan untuk hentikan bayi menangis

“Bagi ibu bapa baru, mengetahui apa yang dimaksudkan dengan tangisan itu boleh menjadi sesuatu yang mencabar, mengecewakan, dan bahkan menakutkan,” kata Rallie McAllister, M.D., seorang doktor keluarga di Lexington, Kentucky, dan pengarang bersama The Mommy M.D. Guide to the First Baby Anda. “Jika mereka tidak dapat mengetahui alasan tangisan itu dengan segera, mereka takut bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada bayi.”

Anak kecil yang tidak dapat dipuaskan juga dapat membuat ibu bapa merasa tidak berdaya, kata Crystal Clancy, dari Eagan, Minnesota, ahli terapi perkahwinan dan keluarga berlesen yang pakar dalam kesihatan mental perinatal. Ini sangat menyedihkan bagi wanita yang merasa cekap dan terkawal dalam kehidupan pra-ibu mereka, katanya. Berita baik: Anda akan menjadi lebih baik dalam menafsirkan dan menanggapi tangisan bayi anda, kata Dr McAllister. Sehingga itu, gunakan tips ini.

11 kaedah berkesan untuk hentikan bayi menangis

1. Lakukan Shoosh-Bounce

Goyangkan bayi kecil anda ke dalam pembawa sambil membuat bunyi shoosh berulang kali di telinganya. “Saya meletakkan bayi saya yang menangis di sling dan mengayunkannya ke seluruh apartmen, blok, bandar,” kata Lili Zarghami, dari Brooklyn. “Saya memasak dan membersihkan sambil mengayunkannya ke belakang dan ke hadapan.”

Mengapa ia berfungsi: “Kajian menunjukkan bahawa tindak balas yang menenangkan dicetuskan di otak bayi ketika dibawa atau diayunkan, menyebabkan degup jantung bayi menjadi perlahan dan otot menjadi lebih santai,” kata Kristie Rivers, MD, seorang pakar pediatrik di Fort Lauderdale . Pada masa yang sama, bunyi shooshing menimbulkan gangguan berulang pada bayi anda dan bukannya menangis.

11 kaedah berkesan untuk hentikan bayi menangis

2. Tukar Lagu

Anda tidak perlu mengehadkan diri anda kepada lagu-lagu tidur. Cuba semua genre dan lagu yang berbeza, termasuk yang anda suka. “Vivien biasa bersantai untuk ‘Lupakan Anda,’ oleh CeeLo,” kata Jennifer Rainey Marquez, dari Atlanta. Reggae adalah pilihan kegemaran bagi anak lelaki Brooklyn, Lindsay Reinhardt. Dan Melanie Pleva, dari Springfield, New Jersey, mempunyai bayi dengan kecenderungan “Iron Man” oleh Black Sabbath. “Dia akan tertawa segera setelah mendengarnya mulai dimainkan,” kata Pleva.

Mengapa ia berfungsi: Seperti pergerakan, muzik mempunyai kemampuan untuk menenangkan sistem saraf, menurunkan kadar jantung dan pernafasan bayi. Dan jangan memandang rendah kekuatan suara anda sendiri – walaupun anda bukan Taylor Swift. “Bayi mungkin sangat ditenangkan oleh suara ibu mereka menyanyi, kerana suaranya biasa dan iramanya menenangkan,” kata Dr. Rivers.

3. Mainkan semula

“Ketika anak-anak saya masih bayi, saya akan merakam mereka menjerit dan menangis di telefon saya dan membiarkan mereka mendengarnya. Mereka terpesona dengan suara bayi yang menangis,” kata Jillian St. Charles, dari West Knoxville, Tennessee.

Mengapa ia berfungsi: “Bayi kadang-kadang merasa sangat tertekan, mereka mempunyai masa yang sukar untuk bertenang, walaupun ejen yang menyinggung mereka, seperti lampin kotor, telah dibersihkan,” kata Dr. Rivers. Mereka benar-benar “tersekat” untuk menangis. Tetapi gangguan yang mengejutkan, seperti rakaman suara mereka sendiri, dapat membuat bayi tersentak dari apa yang membuat mereka kecewa. “Bayi sangat berminat dengan dunia di sekitar mereka sehingga hanya memperkenalkan sesuatu yang baru dapat membantu menghentikan kitaran menangis mereka,” katanya.

Should you let babies 'cry it out'? Debate reignited by new study | Life and style | The Guardian

4. Padamkan Lampu

Ketika kembar Polly Blitzer Wolkstein terlalu dirangsang, dia mendapati bahawa meletakkan mereka di dalam bilik yang benar-benar gelap adalah cara yang paling berkesan untuk menenangkan mereka. “Saya akan menurunkan warna pemadaman dan memasukkannya ke dalam ayunan mereka dengan puting. Ayunan memberi mereka rasa goyang dalam tangan kita, dan mereka akan keluar seperti cahaya dalam masa dua minit,” kata New York City ibu.

Mengapa ia berfungsi: Bayi dengan mudah menjadi terlalu terangsang dengan segala kebisingan dan cahaya kehidupan seharian. “Lagipun, bayi yang baru lahir terbiasa dengan rahim yang tenang dan gelap,” kata Dr. Rivers. Menyekat semua rangsangan itu dapat menenangkan mereka.

5. Lakukan kebisingan

Helah lain yang dijamin oleh ibu bapa: Hidupkan bunyi putih (white noise). Cuba kipas atau pembersih vakum, gunakan mesin dengan bunyi putih, atau muat turun aplikasi.

Mengapa ia berfungsi: Teorinya ialah bunyi ini meniru apa yang didengar bayi di dalam rahim ketika darah Ibu melalui plasenta, kata Dr. Rivers. Bunyi putih juga menyamarkan suara lain, seperti adik-beradik sedang bermain atau pinggan mangkuk diangkat. Pastikan kelantangan tetap rendah. Penyelidikan menunjukkan bahawa mesin white-noise boleh menyebabkan gangguan pendengaran jika terlalu kuat dan terlalu dekat dengan bayi untuk jangka masa yang panjang.

6. Tukar Pemandangan

Jessica White, dari Smyrna, Georgia, bersumpah bahawa bayinya yang cerewet dapat merasakan ketika dia mengalami tekanan. “Ketika itulah saya tahu sudah tiba masanya untuk menyerahkannya kepada suami atau Nenek,” kata ibu kepada dua anak itu. Sekiranya dia tidak dapat menukar pengasuh, White sekurang-kurangnya akan berpindah ke persekitaran yang lain. “Pergi dari taman asuhan kanak-kanak ke teras atau dapur kadang-kadang cukup untuk membuatnya keluar dari suara yang menangis,” katanya.

Mengapa ia berfungsi: “Lokasi baru yang harus diberi tumpuan mungkin adala apa yang bayi perlu untuk mengubah moodnya,” kata Dr. Rivers.

7. Hilangkan Tekanan

Kate Motz, dari Sunnyvale, California, ibu kepada tiga anak, akan merancang untuk bersenam pada waktu petang. “Sebaik sahaja suami saya berjalan masuk di pintu, saya akan memberinya bayi dan menuju ke kelas berpusing untuk menenangkan kepala saya,” kata Motz. Bersenam membebaskan endorfin, hormon yang dapat meningkatkan mood anda. Ia juga menghilangkan perhatian anda untuk sementara waktu sehingga anda dapat menumpukan perhatian pada tubuh anda sendiri, yang dapat memberi anda rasa kawalan, kata Dr. Dan “masa bersendirian” akan membuat anda tidak cukup stres untuk kembali ke perselisihan dan menguruskan tangisan dengan tenang.

8. Keluar dari Rumah

Ketika Jeannie Kim, dari New York City, sedang cuti bersalin bersama anak perempuannya, suaminya mempunyai pekerjaan yang mengharuskannya pergi dari jam 5 pagi hingga lewat tengah malam. “Saya melakukan empat kali perjalanan dalam satu hari hanya untuk tetap waras,” katanya. “Dan jalan-jalan yang panjang hampir juga menenangkan bayi.” Ramai ibu baru bimbang orang akan terganggu dengan mendengar bayi menangis di khalayak ramai, tetapi lebih baik anda keluar dan dapatkan udara segar. Walaupun bayi terus menangis, ia mungkin menyebabkan anda kurang stres di luar rumah berbanding ketika anda terperuk di rumah.

9. Tenangkan Diri Anda Dahulu

Samantha Jacobs menenangkan dirinya dengan sepasang fon kepala yang menghalang kebisingan. “Semua orang bercakap mengenai penggunaan muzik untuk menenangkan bayi, tetapi kadang-kadang saya memerlukan muzik untuk menenangkan diri,” kata ibu Benteng Lauderdale. “Sekiranya tangisan menjadi sangat teruk dan saya seorang diri, saya akan meletakkan anak perempuan saya di dalam buaiannya, kemudian pergi dan menutup diri saya di bilik saya. Saya hanya akan memainkan satu lagu yang saya tahu akan menenangkan saya dan memberi saya kesabaran yang saya perlukan, ”jelasnya. “Kemudian saya akan kembali dan berusaha menenangkannya.” Menutup tangisan selama beberapa minit dapat menghentikan kepala anda daripada berputar dan jantung anda berdebar.

10. Buat Satu Himpunan Ketawa

Sekiranya bayi anda menangis pada waktu yang sama setiap hari, ada sesuatu yang dinantikan semasa anda menangani mereka. Ibu Boston Katie Bugbee akan DVR The Ellen DeGeneres Show dan menontonnya setiap pagi sambil berusaha menenangkan anaknya semasa waktunya menangis. Ketawa sangat berguna bagi sesiapa sahaja yang mengalami emosi yang tidak selesa. (Dengar itu, ibu baru? Dapatkan komik sebanyak mungkin!) “Ini membuat anda keluar dari memikirkannya dan menjauhkan diri dari perasaan yang membuat anda tertekan atau cemas,” kata Clancy.

Mitochondrial diseases can be passed from mothers to their children in DNA.

11. Tarik Nafas Dalam

Jana Davis, dari Norfolk, Virginia, seorang terapis dan ibu baru, mendapati bahawa bukan hanya bayi yang menangis yang tidak menyenangkan. “Ia adalah kurang tidur, hormon cepat berubah, dan peranan baru sebagai ibu juga,” katanya. Selain meminta pertolongan dari ibunya dan sahabatnya, Davis menggunakan teknik bernafas: Dia akan duduk dengan mata tertutup dan kedua-dua tangan di atas perutnya, kemudian bernafas perlahan dan dalam, merasakan tangannya naik dan turun. Jenis pernafasan ini mendorong kelegaan, dan ini membantu Davis menyedari bahawa dia dapat mengawal perasaannya dan bukannya membiarkan perasaan mengawalnya.

Sumber :
www.parents.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here