11 makanan yang boleh membantu anda nampak lebih muda  |  Penuaan adalah sebahagian semula jadi kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, makanan yang anda makan dapat membantu usia anda lebih baik, baik di dalam mahupun di luar. Berikut adalah 11 makanan yang dapat membantu anda kelihatan lebih muda.

1. Minyak Zaitun Extra Vigin

11 makanan yang boleh membantu anda nampak lebih muda

Minyak zaitun extra virgin adalah salah satu lemak paling sihat di bumi.

Penyelidikan telah membuktikan bahawa ia dapat membantu mencegah banyak penyakit biasa yang berkaitan dengan penuaan.

Ia menurunkan tekanan darah, mengurangkan risiko penyakit jantung, membantu mencegah sindrom metabolik dan mungkin berkesan untuk memerangi kanser.

Minyak zaitun juga dapat membantu kulit anda kelihatan lebih muda. Kajian haiwan dan makmal menunjukkan bahawa ia mempunyai kesan anti-radang yang kuat pada kulit dan dapat melindunginya dari kerosakan akibat sinar matahari.

Selain itu, hampir 73% minyak zaitun terdiri daripada lemak tak tepu tunggal (monounsaturated fat), yang dikaitkan dengan peningkatan keanjalan dan ketegangan kulit.

Dua kajian melihat rekod makanan dan soal selidik yang dilengkapkan oleh orang dewasa pertengahan umur dan tua. Mereka mendapati bahawa mereka yang mempunyai pengambilan tertinggi lemak tak tepu tunggal dari minyak zaitun paling kurang berkemungkinan untuk mengalami kerosakan cahaya matahari yang teruk.

KESIMPULAN: Minyak zaitun mempunyai sifat anti-radang yang kuat yang dapat melindungi keanjalan kulit dan mengurangkan risiko kerosakan sinar matahari.

BACA JUGA : 13 cara berkesan untuk mencegah Diabetes Jenis 2

11 makanan yang boleh membantu anda nampak lebih muda

2. Teh Hijau

Teh hijau adalah tinggi antioksidan, yang dapat melindungi daripada radikal bebas.

Radikal bebas adalah molekul yang tidak stabil yang terbentuk semasa metabolisme dan sebagai tindak balas kepada tekanan. Antioksidan mengubah strukturnya sehingga tidak dapat menyebabkan kerosakan.

Teh hijau sangat tinggi antioksidan yang disebut polifenol, yang dapat melawan diabetes, ketahanan insulin, keradangan dan penyakit jantung.

Polifenol juga dapat membantu melindungi kolagen, protein utama dalam kulit anda. Ini boleh mengurangkan dan sebahagiannya menterbalikkan beberapa tanda penuaan.

Dalam satu kajian, wanita dengan kulit yang rosak akibat sinar matahari yang dirawat dengan krim teh hijau dan suplemen selama 8 minggu mengalami peningkatan keanjalan kulit yang sederhana.

KESIMPULAN: Teh hijau mempunyai sifat antioksidan yang kuat yang melindungi kolagen kulit anda dari kerosakan akibat sinar matahari dan dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan.

11 makanan yang boleh membantu anda nampak lebih muda

3. Ikan Berlemak

Ikan berlemak benar-benar adalah makanan untuk anti-penuaan.

Lemak omega-3 berantai panjang bermanfaat untuk penyakit jantung, keradangan dan kolitis ulseratif, di antara banyak penyakit lain.

Kajian menunjukkan bahawa ia juga dapat melindungi dari keradangan dan kerosakan yang berlaku semasa terdedah kepada sinar matahari.

Salmon, salah satu jenis ikan berlemak yang paling popular, mempunyai komponen tambahan yang dapat menjadikan kulit anda kelihatan lebih muda.

Ia mengandungi antioksidan karotenoid yang disebut astaxanthin, yang bertanggungjawab untuk warna merah jambu salmon.

Dalam satu kajian, orang dengan kulit yang rosak sinar matahari yang diberi kombinasi astaxanthin dan kolagen selama 12 minggu mengalami peningkatan yang ketara dalam keanjalan dan penghidratan kulit.

KESIMPULAN: Ikan berlemak dapat memberikan perlindungan dari kerosakan kulit yang terjadi sebagai tindak balas terhadap keradangan dan pendedahan cahaya matahari. Astaxanthin dalam salmon juga dapat meningkatkan keanjalan dan penghidratan kulit.

11 makanan yang boleh membantu anda nampak lebih muda

4. Coklat Gelap / Koko

Profil antioksidan coklat gelap tiada duanya. Ia lebih hebat daripada beri acai, blueberi dan kranberi

Penyelidikan menunjukkan bahawa ia dapat mengurangkan tekanan darah, meningkatkan kepekaan insulin dan meningkatkan fungsi dan keanjalan arteri.

Coklat mengandungi antioksidan yang disebut flavanols, yang melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari. Walau bagaimanapun, jumlah flavanol berbeza dengan ketara di antara pelbagai jenis coklat.

Satu kajian menunjukkan bahawa coklat gelap dengan flavanol yang tinggi menggandakan jumlah masa seseorang dapat berada di bawah sinar matahari sebelum berubah menjadi merah. Ini tidak berlaku pada orang yang makan coklat dengan kurang flavanol.

Dalam kajian lain yang membandingkan koko flavanol tinggi dan rendah flavanol pada fungsi kulit, orang dalam kumpulan flavanol tinggi mengalami aliran darah ke kulit yang lebih baik dan peningkatan ketebalan, penghidratan dan kelancaran.

Ingat, semakin tinggi kandungan koko, semakin tinggi kandungan flavanol. Oleh itu, pastikan untuk memilih coklat gelap dengan sekurang-kurangnya 70% pepejal koko.

KESIMPULAN: Coklat gelap dengan kandungan flavanol yang tinggi dapat melindungi dari kerosakan sinar matahari. Ia juga dapat meningkatkan penghidratan, ketebalan dan kehalusan kulit.

11 makanan yang boleh membantu anda nampak lebih muda

5. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran sangat padat dengan nutrien dan rendah kalori.

Mereka mengandungi antioksidan yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, katarak dan kanser.

Banyak sayur-sayuran juga tinggi karotenoid seperti beta karoten. Ini dapat melindungi dari radiasi matahari dan radikal bebas, yang keduanya boleh menyebabkan penuaan kulit.

Beberapa sumber beta karoten terbaik adalah lobak merah, labu dan ubi keledek.

Banyak sayur-sayuran juga kaya dengan vitamin C, yang penting untuk penghasilan kolagen dan mempunyai kesan antioksidan yang kuat.

Dalam satu kajian, ketika seseorang itu diberi 180 mg vitamin C setiap hari selama 4 minggu, aktiviti antioksidan kulit mereka meningkat 37%.

Sayuran dengan kandungan vitamin C tertinggi termasuk sayur-sayuran berdaun, paprika, tomato dan brokoli.

Dalam kajian lain, para penyelidik mengukur keanjalan dan kualiti kulit lain di lebih daripada 700 wanita Jepun. Mereka mendapati bahawa mereka yang makan lebih banyak sayur-sayuran hijau dan kuning mempunyai kedutan yang lebih sedikit.

KESIMPULAN: Sayur-sayuran memberikan perlindungan dari sinar matahari dan dapat mencegah kerosakan radikal bebas pada kulit. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan antioksidan yang kuat.

The Flaxseed is Full of Many Health Benefits and Uses

6. Biji rami

Biji rami mempunyai manfaat kesihatan yang luar biasa.

Ia mengandungi lignan, yang dapat menurunkan kolesterol, menurunkan kadar gula darah dan insulin, sementara menurunkan risiko barah payudara dan prostat.

Ia juga merupakan sumber asid lemak omega-3 yang hebat yang disebut ALA, yang melindungi kulit anda dari sinaran matahari dan dapat mengurangkan kerosakan kulit yang berkaitan dengan sinar matahari.

Dalam kajian terkawal, wanita yang makan biji rami atau minyak rami selama 12 minggu menunjukkan penghidratan yang lebih baik dan kulit lebih halus.

KESIMPULAN: Biji rami dapat melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari dan meningkatkan kehalusan, antara ukuran kualiti kulit yang lain.

Delima pilihan jaga kesihatan | Harian Metro

7. Buah delima

Buah delima adalah salah satu buah yang paling sihat.

Aktiviti antioksidan mereka nampaknya lebih tinggi daripada teh hijau.

Delima mengurangkan keradangan, membantu mencegah kerosakan dari tahap gula darah tinggi dan dapat menambahbaik keadaan untuk pesakit dengan kanser usus besar.

Ia juga membantu melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinar matahari.

Lebih-lebih lagi, para penyelidik mencadangkan bahawa bahagian berlainan buah delima dapat bekerjasama untuk memperbaiki kulit yang rosak dan meningkatkan pengeluaran kolagen.

KESIMPULAN: Delima kaya dengan antioksidan yang memberikan perlindungan dari sinar matahari dan dapat membantu memperbaiki kerosakan kulit yang ada.

Avocados can help to treat metabolic syndrome, says review

8. Avokado

Avokado kaya dengan lemak, serat dan beberapa vitamin dan mineral yang menyihatkan jantung yang penting untuk kesihatan.

Rasanya juga enak dan sangat serba boleh.

Tambahan pula, avokado mengandungi sebatian unik yang disebut alkohol lemak polihidroksilasi. Ini dapat melawan keradangan, melindungi kulit anda dari sinar matahari dan membantu memperbaiki DNA yang rosak.

Kandungan lemak tak tepu tunggal (monounsaturated fat) yang tinggi dan antioksidan lutein dan zeaxanthin memberikan perlindungan kulit dan DNA tambahan.

KESIMPULAN: Avokado mencegah kerosakan kulit yang berkaitan dengan sinar matahari dan juga dapat membantu melindungi DNA pada sel kulit anda.

Growing Tomatoes: From Planting to Harvest | The Old Farmer's Almanac

9. Tomato

Tomato memberikan banyak faedah kesihatan yang mengagumkan, beberapa di antaranya disebabkan oleh kandungan Lycopene nya yang tinggi.

Lycopene adalah sejenis karotenoid yang mengurangkan risiko penyakit jantung, strok dan kanser prostat.

Kajian menunjukkan bahawa ia juga dapat melindungi kulit anda dari sinar matahari yang merosakkan.

Dalam satu kajian, wanita yang memakan campuran makanan yang tinggi Lycopene dan antioksidan tumbuhan lain mengalami penurunan kedalaman kedutan setelah 15 minggu.

Memasak tomato dengan lemak yang sihat, seperti minyak zaitun, meningkatkan penyerapan Lycopene ke dalam badan dengan ketara.

KESIMPULAN: Tomat kaya dengan Lycopene, yang melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari dan dapat membantu mengurangkan kedutan.

Mega List of 33 Types of Spices Every Kitchen Needs (Photos & Charts)

10. Rempah

Rempah memberikan lebih banyak daripada sekadar menambah rasa pada makanan anda. Mereka juga mengandungi pelbagai sebatian tumbuhan yang mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan anda.

Menariknya, penyelidikan menunjukkan sebilangan rempah malah dapat membantu kulit anda kelihatan lebih muda.

Kayu manis terbukti dapat meningkatkan pengeluaran kolagen, yang boleh menyebabkan peningkatan ketegasan dan keanjalan kulit.

Ia juga dapat mengurangkan kerosakan kulit yang terjadi akibat produk akhir glycation (AGE) maju, yang terbentuk ketika kadar gula dalam darah tinggi.

Selain itu, penyelidikan menunjukkan bahawa capsaicin, yang terdapat dalam cili, dapat mengurangkan beberapa perubahan berkaitan dengan usia yang terjadi pada sel-sel kulit.

Selanjutnya, halia mengandungi gingerol. Sebatian ini mempunyai kesan anti-radang yang dapat membantu mencegah bintik-bintik usia yang berkembang akibat pendedahan cahaya matahari.

KESIMPULAN: Rempah-rempah tertentu mengandungi sebatian tumbuhan yang meningkatkan pengeluaran kolagen, melindungi sel dari kadar gula darah tinggi dan membantu mencegah kerosakan matahari.

How to Make Bone Broth | Minimalist Baker

11. Sup Tulang

Sup tulang baru-baru ini menjadi sangat popular di kalangan orang yang mementingkan kesihatan.

Ia dibuat dengan memasak tulang dari daging, unggas atau ikan untuk jangka masa yang panjang. Ini membebaskan mineral dan komponen bermanfaat yang lain.

Salah satu komponen ini adalah kolagen, yang dikreditkan dengan kesan yang baik terhadap kesihatan otot dan tulang.

Walaupun tidak ada penyelidikan yang diterbitkan mengenai sup tulang itu sendiri, ada bukti yang menunjukkan bahawa kolagen di dalamnya dapat membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan.

Apabila dimasak, kolagen dipecah menjadi gelatin, yang kaya dengan asid amino glisin, prolin dan hidroksiprolin. Tubuh anda dapat menyerap asid amino ini dan menggunakannya untuk membentuk kolagen baru di kulit anda.

Kajian terkawal menunjukkan bahawa pengambilan kolagen dapat meningkatkan keanjalan kulit, kelembapan dan ketegangan, sekaligus mengurangkan kedutan.

Dalam satu kajian, kedalaman kedutan berkurang dengan ketara pada wanita pascamenopause yang mengambil suplemen kolagen bersama dengan nutrien penyokong kulit lain seperti vitamin C dan E selama 12 minggu.

KESIMPULAN: Kandungan kolagen sup tulang yang tinggi dapat meningkatkan keanjalan kulit dan mengurangkan kedutan dan tanda-tanda penuaan yang lain.

Pesanan Tambahan

Malangnya, tidak ada cara untuk memutarkan kembali masa. Walau bagaimanapun, makanan dalam senarai ini dapat meningkatkan fungsi kulit anda dan membantu anda kelihatan lebih muda. Ia juga akan membantu anda kekal sihat dan kelihatan lebih muda seiring usia anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here