11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan |  Ambil perhatian bahawa maklumat dalam artikel ini tepat pada masa penerbitan. Ahh, kawasan indah Kashmir! Tanah yang subur dan suci di antara gunung-gunung yang indah, tidak ada tempat lain di India seperti Kashmir. Dengan alam semulajadinya yang tidak dicemari, tidak menghairankan tempat itu disebut “syurga di bumi” oleh Mughals!

Untuk mendapatkan pengalaman paling tidak dapat dilupakan di Kashmir, jangan ketinggalan aktiviti-aktiviti ini yang anda tidak pernah tahu yang boleh anda lakukan di sini!

Image result for kashmir

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/20045757_565715803552202_6292894736783863051_o.jpg
Kredit: Discover Kashmir di Facebook

1. Pergi berbasikal di bukit-bukit!

Dari cerun Lembah Kashmir ke batu kelikir di Ladakh, Kashmir adalah tempat yang sempurna untuk sifat pengembara di dalam diri anda yang hanya suka pergi ke alam lebih mencabar. Laluan popular untuk peminat berbasikal bermula dari Srinagar ke Gulmarg, Gulmarg ke Pahalgam, Pahalgam ke Srinagar, Srinagar ke Sonamarg, Sonamarg ke Manasbal Lake dan kemudian kembali ke Srinagar.

BACA JUGA : 10 sebab mengapa Kashmir mampu penuhi kepuasan trip anda

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/876071622_91ad977f93_b.jpg
Kredit: Prabhu B Doss di Flickr

Aktiviti ini memerlukan banyak stamina dan kecergasan secara keseluruhan jadi bagi orang yang baru mula belajar, anda sama ada boleh menyertai lawatan berbasikal atau memulakan hanya sebahagian daripada trek. Pastikan anda dilengkapi dengan basikal berkualiti tinggi, pertolongan cemas dan pakaian keselamatan berbasikal yang sesuai semasa pergi untuk aktiviti ini!

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: @rzelldhamue di Instagram

2. Ski di puncak salji putih seperti di Alps!

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan. Dari pertengahan Disember hingga pertengahan April, musim ski sedang berlangsung di Gulmarg! Menaiki gondola dari Gulmarg ke Kondori dan nikmati cerun menuruni 3km! Selain daripada menaiki gondola, orang yang baru belajar dan juga kanak-kanak boleh menikmati bermain golf di kawasan cerun dengan lereng lembut dan kawasan terbuka. Sudah tentu, di mana anda boleh ski anda boleh menaiki toboggan juga!

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Kashmir Heliski di Facebook

Jika anda seorang peminat perkara yang mencabar, cuba heli-ski dari Kashmir Heliski! Diperkenalkan pada tahun 2011, pengalaman heli-ski adalah di mana anda dijatuhkan dari helikopter yang pasti akan mendebarkan anda. Berbanding dengan pengalaman ski kontemporari, anda akan ke ski di ketinggian yang lebih tinggi dengan curam yang lebih tinggi di ski heli.

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Paragliding in Kashmir di Facebook

3. ‘Free-fall’ berlatar belakang Himalaya yang luar biasa semasa luncur terjun!

Kita terbang ke langit! Keseronokan ‘free-fall’, pemandangan lembah dan gunung yang menakjubkan, salji di sekeliling membuatkan luncur terjun (paragliding) di Kashmir adalah satu pengalaman yang anda tidak akan pernah lupa! Dikendalikan oleh juruterbang berpengalaman yang membimbing keseluruhan proses, luncur terjun di sini sesuai untuk orang yang baru belajar dari semua kumpulan umur.

Mengikut keutamaan anda, anda juga boleh meminta juruterbang untuk membuat penurunan secara perlahan atau beberapa tindakan akrobatik dalam perjalanan anda.

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Paragliding in Kashmir di Facebook

Apa yang anda perlukan adalah pengembaraan dan anda sedia untuk lakukannya! Untuk maklumat lebih lanjut mengenai paragliding di Kashmir, lihat laman web ini! (http://www.karakoramexplorers.com/)

4. Memancing Trout di Lembah Lidder

Jika anda lebih suka membuat sesuatu yang perlahan, cuba tangan anda untuk memancing trout di Lidder Valley di Pahalgam! Satu syurga nelayan, pelangi dan trout coklat sangat banyak di sini, jadi anda pasti akan mendapat tangkapan. Semasa mempertaruhkan masa anda, berjemurlah dengan keindahan murni udara gunung yang segar, tasik-tasik yang berkilat dan padang rumput yang subur.

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Brad A Johnson di Facebook
11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Brad A Johnson di Facebook

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan. Aktiviti ini sempurna untuk beberapa masa yang berkualiti dan mengeratkan ikatan dengan orang tersayang anda! Aktiviti memancing paling lama boleh berlangsung bila-bila sahaja di antara 4 hingga 7 hari, sesuai dengan keinginan anda. Semak contoh jadual lawatan di sini! (https://www.tourmyindia.com/states/jammu-kashmir/angling-tour-in-kashmir.html)

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Beautiful Kashmir di Facebook

5. Berakit melalui jeram sungai di Kashmir

Tidak ada cara yang lebih baik untuk mengalami lembah Kashmir daripada melakukan aktiviti berakit di sungai! Dua laluan popular untuk berakit di sini adalah sama ada berakit di sungai di Pahalgam atau berakit di River Sind di Sonmarg. Di kedua-dua destinasi, terdapat pelbagai laluan yang berbeza-beza dan kekuatan yang berlainan dari orang yang baru belajar, pertengahan hingga tahap mahir.

Perakit amatur biasanya menyertai aktiviti ini sebagai sebahagian daripada kumpulan dengan pemandu yang berpengalaman. Beri perhatian kepada latihan keselamatan dan latihan pedal oleh pemandu dan pastikan anda mengikuti isyarat mereka semasa perjalanan!

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Jammu & Kashmir Tourism di Facebook

Tip: Ingatlah untuk membawa pakaian untuk ditukar kerana anda akan basah! Juga, simpan barang-barang berharga anda di dalam beg kalis air atau tinggalkan barang-barang kerana ia akan basah juga.

6. Nikmati pemandangan Himalaya yang megah menggunakan Shikara dan Rumah bot!

Melayari Sungai Dal menaiki Shikara sambil menikmati pemandangan perairan biru yang mendalam dan lembah gunung di sekitar anda. Shikara adalah bot kayu panjang yang khusus ditemui di Jammu dan Kashmir sebagai pengangkutan dan boleh mengangkut sekitar empat orang pada satu masa. Menaiki secara santai selama satu jam berharga kira-kira RM 23 dan anda boleh tawar-menawar juga!

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: Colin Tsoi di Flickr

Rumah-rumah bot yang direka dengan rumit kini menjadi rumah tamu yang sangat bagus untuk percutian romantis atau beberapa masa yang berkualiti dengan orang tersayang dan sering diiringi dengan pelayan yang akan gembira untuk membantu!

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan
Kredit: John Clicks Sony di Facebook

Rumah bot ini biasanya terdiri daripada beberapa bilik berkongsi tetapi anda juga mempunyai pilihan untuk mempunyai keseluruhan rumah bot untuk diri sendiri, tetapi sudah tentu dengan harga yang lebih tinggi.

7. Rasai masakan Kashmiri

Makanan di Kashmir kebanyakannya berasaskan daging jadi pencinta daging di luar sana, masa untuk bergembira! Umat Islam di India terutamanya adalah penggemar daging berbanding dengan orang Hindu di India yang cenderung mengikuti diet vegetarian. Dari kambing-kambing yang dimasak dengan ‘curd’ dan daging yang dipanggang selama berjam-jam, makanan di Kashmir mempunyai banyak rempah dan rasa!

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/15-wazwan.jpg
Kredit: @jannat_i_kashmir di Instagram

Pastikan untuk mencuba wazwan, yang merupakan hidangan tradisional pelbagai hidangan dan kebanggaan Kashmiris! Hampir semua hidangan wazwan berasaskan kambing atau ayam dan sebagai pakar daging, daging-daging ini sentiasa dimasak dengan kesempurnaan sama ada dalam saus pedas atau ‘curd’.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/21147181_149776782274448_4612543847950450688_n.jpg
“Gushtaba” (bermaksud berhenti) – Bola kekacang dimasak dengan curd dan rempah Kredit: @rotikapdaaurkitab di Instagram

Di jalanan di Kashmir, anda juga akan mendapati vendor membuat kulcha (sejenis roti) atau jenis rotis yang berbeza untuk dimakan dengan kuah-kuah yang berlainan.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/21689207_599409797115301_3312486375919452160_n.jpg
Kredit: wuchubaaaya di Instagram
https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/3458745966_244541d8d0_b.jpg
Kredit: Benjamin Chodroff di Flickr

8. Kem di luar Himalaya yang hebat

Perkhemahan adalah satu cara lain untuk menikmati landskap yang menakjubkan di tanah Kashmir. Memasak di atas api perlahan, barbeku lewat malam dan bersantai di dalam khemah – ini adalah beberapa cara anda boleh menikmati perkhemahan yang dekat dengan alam semulajadi Kashmir

Terdapat banyak tapak untuk perkhemahan bergantung kepada pemandangan pilihan anda dari tasik, ke padang rumput dan tebing gunung. Lihat laman web ini untuk lakaran pengalaman berkhemah yang berbeza Kashmir tawarkan! (http://www.jktourism.org/things-to-do/holiday-types/camping.html)

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/21372974_1566627646740797_7667367735554211840_n.jpg
Lebuh raya Leh-Ladakh yang menghadap ke tasik Pangong yang suci Kredit: @unfortunate_diaries di Instagram
https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/21568461_995991997207624_3189396581765873664_n.jpg
Kredit: @ksg91 di Instagram

9. Perjalanan di jalan raya yang indah untuk mata (dan jiwa!)

Lebuhraya Leh-Ladakh, Leh-Srinagar dan Manali-Leh dikenali sebagai salah satu laluan paling menakjubkan di India dengan pemandangan langit dan gunung yang jelas, membawa anda melalui gunung di ketinggian yang tinggi.

Perjalanan jalan raya di Kashmir bukan untuk hati yang lemah kerana dengan rupa bentuk bumi yang berbatu-batu bolehmenjadikan keadaan berangin, sempit, licin dan kasar (kadang-kadang secara sekaligus!) Jadi pastikan anda pergi dengan pemandu yang berpengalaman!

Lebuh raya hanya dibuka secara bermusim biasanya mengikut keadaan salji, jadi semak tarikh tahunan semasa merancang perjalanan anda. Masa terbaik biasanya antara Jun hingga Oktober apabila cuaca adalah yang terbaik. Ambil perhatian bahawa kios petrol tidak tersedia sebaik sahaja anda memasuki lebuhraya, jadi pastikan anda mempunyai pelan yang jelas sebelum memulakan laluan. Laluan biasanya mengambil masa kira-kira 3-4 hari bergantung kepada kadar pemanduan.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/21820036_1674641455880056_4674313831378321408_n.jpg
Kredit: zaimahath di Instagram
https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/19436345_445986565799939_1383026778376765440_n.jpg
Kredit: @manasvijaitly di Instagram

10. Terokai Lembah Nubra dengan menaiki unta

11 perkara menakjubkan di Kashmir yang anda tak sangka boleh dilakukan. Diliputi dengan gunung-gunung di sekitar, Nubra Valley adalah padang pasir sejuk dengan pasir putih adalah satu lagi permata lain di Kashmir! Bayangkan bukit-bukit pasir di tengah-tengah kawasan gunung di mana anda boleh melihat matahari terbit dan matahari terbenam yang terbaik dan pergi melihat bintang pada waktu malam. Satu pengalaman lain di Nubra adalah menaiki unta melalui padang pasir semasa anda mengambil pemandangan dan bunyi alam semula jadi yang penuh keindahan. Biarkan gambar ini bercakap dengan sendiri!

Untuk mod pengangkutan yang lebih cepat, anda boleh mengembara di sekitar bukit pasir menggunakan ATV.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/14387586798_8c94fbee0b_b.jpg
Kredit: Mike Prince di Flickr

11. Dapatkan diri anda dengan kepakaran Kashmir!

Selendang sutera halus, permaidani buatan tangan, rotan tenunan tangan, buah kering, dan safron tulen – ini hanya beberapa kepakaran Kashmir yang tidak boleh ditemui di mana-mana!

Kualiti barang-barang ini di Kashmir tidak terbanding dan dalam bentuk paling tulen kerana mereka biasanya sama ada buatan tangan atau dari perniagaan kecil yang dikendalikan oleh keluarga.

https://admin.havehalalwilltravel.com/wp-content/uploads/2017/09/9013810069_d3243e3dc2_b.jpg
Kredit: Soumyadeep Paul di Flickr

Oleh itu, inilah dia, panduan bagaimana untuk menjadikan masa anda adalah masa yang terbaik di Kashmir dan mencipta kenangan yang tidak dapat dilupakan. Jangan tunggu terlalu lama, pengembaraan terbaik anda bermula sekarang!

Sumber :
www.havehalalwilltravel.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here