11 tips bagaimana untuk menjadi pengasuh yang baik  |  Menjadi pengasuh yang baik memerlukan banyak kerja keras, penjagaan, dan kepintaran. Anda perlu mengetahui kaedah-kaedah, bagaimana untuk memastikan kanak-kanak itu dilayan, dan apa yang perlu dilakukan apabila timbul hal kecemasan.

Sama ada ia adalah kali pertama anda menjaga kanak-kanak atau anda telah menjaga kanak-kanak selama bertahun-tahun, berikut adalah 11 tips untuk menjadi pengasuh yang baik.

BACA JUGA : Bagaimana untuk mendidik seorang kanak-kanak Muslim

11 tips bagaimana untuk menjadi pengasuh yang baik

1. Memahami tahap keselesaan anda

Sebelum anda bersetuju untuk mengasuh, ketahui batasan anda. Tanya kepada ibu bapa soalan-soalan tertentu dan berhati-hati tentang jangkaan mereka dan apa yang mereka mahukan dari seorang pengasuh. Ini akan membantu anda memahami dengan lebih baik jika anda boleh atau tidak boleh memenuhi keperluan tersebut. Ia akan membantu anda menentukan sama ada anda layak untuk keluarga tersebut. Sentiasa bertanya secara khusus berapa ramai anak yang anda akan jaga, dan usia mereka.

2. Pastikan ruang komunikasi terbuka

Apabila anda menjaga kanak-kanak, jangan merasa seperti anda perlu memikirkan segala-galanya sendiri. Sentiasa mendapatkan ibu bapa jika anda mempunyai sebarang soalan atau menghadapi sebarang masalah. Ia semudah seperti, “Saya tidak dapat mencari tisu tambahan” atau sesuatu yang kompleks seperti, “Anak anda sangat terganggu dan saya tidak pasti bagaimana untuk menenangkannya. Tidak ada yang saya lakukan menjadi.”

Anda juga harus membiarkan mereka mengetahui tentang kebimbangan yang anda miliki, seperti jika anak mereka dibuli oleh jiran. Dengan mengekalkan komunikasi terbuka, anda membina kepercayaan dengan ibu bapa. Ia menunjukkan bahawa anda ingin memastikan anaknya selamat dan sihat.

3. Bersedia untuk segala-galanya

Keutamaan nombor satu anda sebagai pengasuh adalah untuk memastikan anak jagaan anda selamat. Itu bermakna untuk bersedia untuk mana-mana dan setiap masalah atau kecemasan yang boleh berlaku.

Simpan senarai nombor telefon penting di tangan sepanjang masa. Anda akan ingin memasukkan nombor untuk ahli keluarga dan kawalan racun supaya anda tahu siapa yang akan dihubungi untuk sesuatu krisis.

Minta senarai alahan kanak-kanak (makanan, bermusim, haiwan, dan jenis lain) dan apa yang perlu anda lakukan sekiranya berlaku tindak balas alahan. Ketahui jenis mainan dan makanan yang mendatangkan bahaya yang boleh mencekik supaya anda dapat mengelakkannya. Menjadi proaktif akan membolehkan anda untuk bertenang dan bertindak sewajarnya jika berlaku kecemasan.

4. Berpengetahuan dengan baik

Persediaan tidak terhad kepada nombor kecemasan dan pemeriksaan alergi. Sesetengah bahaya boleh berada di bawah radar anda semasa anda sedang merancang sendiri. Bercakap kepada pengasuh yang berpengalaman dan mengambil kursus latihan keselamatan kanak-kanak atau latihan pengasuh untuk mendapatkan persediaan rapi pada semua jenis kemungkinan penjagaan bayi.

11 tips bagaimana untuk menjadi pengasuh yang baik

5. Jadi teratur

Kanak-kanak bagus dengan struktur dan rutin. Sebagai pengasuh, tugas anda adalah untuk menegakkan jadual yang ditetapkan oleh ibu bapa. Anda mungkin ingin menetapkan perancang harian yang berasingan untuk setiap kanak-kanak yang anda sedang jaga.

Kalendar tersebut harus termasuk jadual makan, waktu tidur, dan waktu bermain untuk setiap hari yang menjadi tugasan anda. Senaraikan jenis makanan yang akan anda sediakan untuk setiap hari, dan berapa lama mereka perlu tidur dan bermain. Mempunyai agenda yang jelas tentang bagaimana hari kanak-kanak harus berjalan akan membantu anda mengehadkan potensi kekacauan. Tanya secara khusus jika ada kawan yang dibenarkan dan jika ya, tanyakan nama mereka terlebih dahulu.

11 tips bagaimana untuk menjadi pengasuh yang baik
CC-BY-NC-2.0: Dagestan Mountains and People Partnership / Flickr. Some rights reserved.

6. Bersikap aktif dan berseronok

Ia mungkin kelihatan mudah untuk menghiburkan kanak-kanak dengan menetapkannya di hadapan skrin TV atau komputer. Seorang pengasuh yang baik, bagaimanapun, akan melibatkan kanak-kanak itu dalam aktiviti lain. Pertama, ketahui peraturan rumah ibu bapa tentang waktu bermain. Tanya jika anak mereka boleh pergi ke taman permainan, apa mainan kegemaran mereka, dan permainan dan elektronik mana yang dilarang. Kemudian merancang aktiviti mana yang terbaik untuk memastikan anak mereka aktif dan berseronok.

Pergi ke luar dan bermain ahli arkeologi. Berada di dalam rumah dan bermain kapten kapal bantal. Dan jika kanak-kanak yang anda jaga mempunyai kecacatan, pastikan anda tahu bagaimana untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti supaya mereka tidak dikecualikan.

7. Menguatkuasakan peraturan dan had

Kanak-kanak akan menguji anda dan melepasi had. Menguji had mereka adalah sebahagian daripada proses membesar. Anda mungkin tergoda untuk membenarkan mereka melepasi semua peraturan ibu bapa mereka supaya mereka melihat anda sebagai pengasuh yang “baik”. Walaupun begitu, anda tidak boleh menyerah.

Kanak-kanak sangat bagus dengan struktur dan sempadan. Ia membantu mengajar kanak-kanak disiplin diri dan kawalan diri. Ketahui peraturan-peraturan di rumah dan berpegang pada peraturan tersebut, walaupun anda tidak bersetuju. Tetapi anda juga perlu tahu apabila ianya OK untuk “melanggar” peraturan, seperti makan biskut tambahan atau berjaga 10 minit sebelum waktu tidur. Anda akan dihormati ibu bapa dan anak jika anda bertanggungjawab dan boleh dipercayai.

8. Sentiasa berjaga-jaga

Terdapat bahaya di dalam dan di luar rumah. Ia tidak mencukupi untuk bersedia semasa kecemasan. Anda juga perlu sentiasa berjaga-jaga. Berada berdekatan dengan anak yang anda sedang jaga. Jika anda berada di taman permainan, letakkan telefon bimbit anda. Pastikan mata anda pada anak, bukan skrin. Jika anda terlampau fokus kepada SMS atau panggilan telefon, anda mungkin terlepas melihat kanak-kanak yang cuba melompat yang boleh mematahkan kaki mereka.

9. Terbuka kepada kritikan

Terdapat kemungkinan yang anda mungkin melakukan sesuatu yang merisaukan ibu bapa. Bersikap terbuka kepada kebimbangan mereka. Tanya bagaimana anda boleh melakukannya dengan lebih baik dan meyakinkan mereka bahawa anda tidak akan membuat kesilapan yang sama.

10. Bersikap lembut dan mengambil berat

Seorang pengasuh yang baik adalah yang bersikap empati dan baik kepada anak yang mereka jaga, walaupun mereka perlu tegas. Kanak-kanak mempunya kedua-dua sikap berdaya tahan dan rapuh. Mereka juga degil dan mudah dipengaruhi. Ingat, mereka masih belajar dan berkembang. Anda perlu memahami kesilapan mereka. Berikan perhatian dan mendengar apabila mereka kecewa. Mengambil berat dan memberitahu kanak-kanak bahawa anda adalah kepercayaan mereka.

11. Jadilah fleksibel

Ibu bapa mungkin terlambat atau mungkin perlu keluar lebih awal daripada yang dijangkakan. Cuba dan jadi fleksibel. Sampai lebih awal dan pulang lambat. Menjelaskan tentang had anda, tetapi fleksibel. Ia akan menunjukkan ibu bapa bahawa anda boleh dipercayai.

Kesimpulan

Mengasuh kanak-kanak boleh menjadi tugas yang mencabar pada masa-masa tertentu, tetapi ia juga dapat memberikan ganjaran. Ingat, keselamatan kanak-kanak adalah keutamaan nombor satu, jadi sentiasa bersedia untuk kecemasan yang mungkin timbul. Tetapi jangan lupa untuk berseronok dengan anak-anak juga.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here