12 cara menjaga orang yang disayangi menghidap kemurungan  |  Sokongan, , mengambil berat dan memahami…ini adalah cara yang paling berkuasa untuk membantu orang yang menderita dengan masalah kemurungan secara peribadi, yang mungkin merupakan masalah kesihatan mental paling tidak difahami dalam masyarakat kita. Sering kali, ahli keluarga dan sahabat sama ada mengabaikan atau tidak menyedari betapa pentingnya penjagaan dan sokongan mereka kepada orang yang mereka cintai yang mengalami kemurungan.

Kemurungan adalah keadaan berbahaya yang menjejaskan 1 dalam 10 orang Amerika pada satu masa dalam kehidupan. Kira-kira 8% orang dewasa di Kanada akan mengalami kemurungan utama pada masa tertentu dalam kehidupan mereka. Lebih 121 juta orang di seluruh dunia mengalami beberapa bentuk kemurungan.

12 cara menjaga orang yang disayangi menghidap kemurungan

Sentimen Islamophobia dan anti-Islam yang semakin meningkat dalam media, politik dan institusi, kemurungan sememangnya semakin meningkat di kalangan orang Islam yang tinggal di Barat. Tinjauan Universiti Yale mendapati bahawa kira-kira 50% dari semua orang Arab-Amerika yang dikaji mempunyai tanda-tanda kemurungan secara klinikal.

Tanda dan simptom kemurungan berbeza pada setiap orang. Walaupun kaunseling profesional dan intervensi perubatan sangat disyorkan untuk kes-kes yang melibatkan bentuk kemurungan klinikal yang serius atau kronik, terdapat banyak yang anda boleh lakukan untuk menenangkan keadaan orang yang anda sayangi.

12 cara menjaga orang yang disayangi menghidap kemurungan

1. Memahami kemurungan. Mengakui bahawa kemurungan adalah masalah kesihatan mental. Memandangkan ‘taboo’ yang mengelilingi kemurungan dan isu kesihatan mental dalam komuniti Islam, tidak ada orang yang bercakap tentang kemurungan. Ia mudah untuk merawat kemurungan sebagai satu ketidakseimbangan emosi sementara atau masalah rohani. Anda perlu meluangkan sedikit masa belajar tentang gejala dan kemungkinan rawatan yang melibatkan kemurungan.

2. Berada bersama mereka secara fizikal. Tunjukkan bahawa anda ada bersama mereka untuk membantu orang yang anda sayangi menjalani masa sukar ini bersama-sama. Mengakui keseriusan keadaan individu dan menawarkan sokongan penuh. Jangan meremehkan kesakitan mereka. Bersiaplah untuk memeluk. Berada bersama untuk menunjukkan betapa pentingnya dia kepada anda dan kepada orang lain.

3. Pendengar yang setia. Mendengar secara aktif adalah seni yang memerlukan latihan. Individu yang tertekan mungkin tidak berminat dengan nasihat yang panjang daripada anda. Hanya meluangkan masa untuk mendengar dan mengakui masalah dan kebimbangannya membawa kepada dunia kelegaan secara psikologi.

4. Cuba lakukan perkara lain selain rutin. Kejutkan orang tersayang anda dengan gerak cinta. Jika dia berasa selesa, pergi keluar untuk makan malam, bersenam bersama, bersiar-siar di taman, menjemput kawan-kawan rapat, memberi sejambak bunga, atau menulis kad hati untuk menyatakan sayang anda. Cuba perkara yang berbeza setiap minggu untuk menghiburkan orang yang anda sayangi, tetapi berhati-hatilah untuk tidak melakukannya secara berlebihan.

5. Tunjukkan gambaran yang lebih besar. Ingatkan orang yang anda cintai bahawa keadaan akan menjadi lebih baik lambat laun, Insya-Allah. “Sesungguhnya, selepas kesulitan datangnya kesenangan” (Quran 94: 6). Inilah janji Allah. Sinar matahari akan berada di kaki langit apabila awan gelap kesedihan dan kemurungan mula bergerak.

6. Bersabarlah dan janganlah menghakimi. Ia mudah untuk berasa terganggu dengan ahli keluarga yang tertekan atau rakan dan kehilangan kesabaran selepas beberapa hari. Individu yang tertekan sering tidak mempunyai tenaga dan merasakan melakukan tugas yang asas menjadi sukar. Dia akan menguji ketabahan dan kesabaran anda. Bersedia untuk pelbagai perubahan mood. Lakukan yang terbaik untuk tetap tenang dan tidak menghakimi.

7. Menasihati supaya menghadkan berita buruk, dan berita secara umum. Majoriti tempatan, kebangsaan, antarabangsa adalah berita buruk pada hari ini. Membunuh, kemalangan, rompakan, peperangan, keganasan, jenayah benci. Ia semua menambah dan membuatkan kita lemah. Biarkan orang yang anda sayangi mengetahui bahawa dia tidak perlu mendengar berita yang menyedihkan untuk menjadi warganegara yang berinformasi. Dia sebaliknya boleh membaca buku dan menjadi selektif untuk mengelakkan lebih banyak negatif lagi.

8. Berkongsi artikel, buku, dan ceramah yang baik dan positif. Terdapat banyak bahan di luar sana, dalam talian, cetak, dan video, yang dapat meningkatkan semangat seseorang yang disayangi. Ia boleh menjadi ceramah atau buku-buku Islam mengenai perkembangan peribadi. Mesej dan pengukuhan positif memberi kuasa semasa keadaan kesihatan mental yang berpanjangan.

9. Galakkan orang yang anda sayangi untuk melibatkan diri dengan lebih banyak solat dan berzikir. Ingatkan mereka tentang janji Allah: “Sesungguhnya, dalam mengingati Allah, hati menjadi tenang” (Al-Quran 13:28). Bagi sesetengah pihak, sambungan rohani, solat, dan meditasi yang lebih mendalam adalah ketenangan yang paling berkesan dari kesedihan, kemurungan , kebimbangan, sekurang-kurangnya buat sementara waktu.

10. Setiap hari, bacalah ayat-ayat Al-Quran dan berdoa untuk penyembuhan yang ditetapkan oleh Rasulullah SAW. Percaya atau tidak, pembacaan ikhlas anda dari ayat-ayat dari Al-Quran dan Sunnah untuk perlindungan, penyembuhan, dan kesihatan di hadapan orang yang anda sayangi boleh berkesan untuk memulihkan harapan.

11. Perkenalkan meditasi Kesedaran. “Kesedaran adalah keadaan yang aktif, terbuka perhatian pada masa kini. Apabila anda sedar, anda mengamati pemikiran dan perasaan anda dari jauh, tanpa menghakimi mereka baik atau buruk. Daripada membiarkan hidup anda melewati anda, kesedaran bermakna hidup pada masa ini dan kebangkitan untuk pengalaman. ” Latihan ini akan membantu orang tersayang anda perlahan-lahan keluar dari mod azab dan kesuraman, yang sering dipenuhi dengan penyesalan masa lalu dan ketakutan masa depan.

12. Dapatkan bantuan perubatan. Galakkan dia untuk berunding dengan pakar psikiatri, terutamanya jika gejala menjadi semakin teruk. Jika individu itu mahu membunuh diri, dapatkan campur tangan perubatan segera.

Image result for comfort a depression

Mempunyai rangkaian sokongan keluarga dan rakan-rakan yang boleh dipercayai adalah penting untuk memastikan pemulihan yang cepat dari kemurungan.

ULANG BACA : 12 cara menjaga orang yang disayangi menghidap kemurungan

Apabila anda memberikan keselesaan, ambil berat, dan pemahaman kepada orang yang anda sayangi yang menghidapi kemurungan, simpanlah janji indah Nabi Muhammad SAW ini, dalam hati:

“Dia yang memudahkan kesengsaraan hidup duniawi ini, kerana orang yang beriman, Allah akan melepaskan kesukaran hari kiamat untuknya, dia yang memudahkan orang yang berhutang, Allah akan memudahkan baginya di dunia ini dan dalam akhirat, dia yang menutup aib seorang muslim (kesilapan dan kelemahannya), Allah akan menutupinya untuknya di dunia dan di akhirat; Allah akan berada dalam keperluan (waktu) hambanya, selagi hambanya berada di dalamnya (percaya) keperluan saudaranya “ [Sahih Muslim].

Sumber :
www.soundvision.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here