12 perjalanan sehari dipenuhi bunga dari London yang menakjubkan  |  Manfaatkan cuaca yang hangat dengan lawatan ke salah satu taman Inggeris, hutan dan ladang bunga yang indah ini

Kami bernasib baik kerana mempunyai begitu banyak taman dan ruang hijau di depan pintu kami di London. Tetapi jika anda telah mengunjungi Kew Gardens lebih banyak daripada yang anda kira, dan penjual di pasar bunga Columbia Road mengenali anda dengan nama, mungkin sudah waktunya untuk menjelajah lebih jauh untuk mendapatkan bunga anda. Nasib baik, terdapat banyak tempat dalam jarak sehari dari ibu kota. Dari berkeliling taman mawar dan rumah kaca eksotik hingga berjalan-jalan di hutan dan ladang bunga PYO, lawatan sehari yang indah ini akan membawa ahli florikultur di dalam diri kita masing-masing (oh, dan mereka akan membuat tatapan Instagram yang luar biasa juga)

BACA JUGA : 10 lokasi rahsia Ladang Lavender di UK ketika bercuti pada musim panas

12 perjalanan sehari dipenuhi bunga dari London yang menakjubkan

1. Taman Istana Sissinghurst

Taman-taman di Sissinghurst adalah satu bahan puisi. Cukup harfiah. Dihasilkan oleh penyair Vita Sackville-West sejak dulu, kini mereka menjadi antara yang paling terkenal di England. Setiap taman mempunyai skema warna tersendiri, dari taman pondok dengan warna merah dan kuning, sempadan ungu dengan campuran warna biru, merah jambu dan ungu dan taman putih dengan gladioli, dahlia dan anemon yang – anda dapat menekanya – putih. Dari bulan Mei semua bunga-bungaan ini hidup dalam kelompok mereka, mengubah kebun menjadi lautan warna.

 • Untuk sampai di sini: 1 jam 30 minit pemanduan perjalanan dari London. Atau 1 jam dari Charing Cross ke Staplehurst.
 • Tiket : Dari £ 9.90 pada musim sejuk, £ 13.80 9 Mac – 31 Oktober. Tempat letak kenderaan £ 3 untuk bukan ahli.
 • Website : nationaltrust.org.uk

12 perjalanan sehari dipenuhi bunga dari London yang menakjubkan

2. Pashley Manor Gardens, Sussex Timur

Sekiranya anda mencari taman negara Inggeris klasik, tidak perlu cari lebih jauh dari Pashley dengan taman bersejarahnya yang berdinding, rumput yang sempurna dan latar belakang rumah negara Gred I. Anda akan dapati bunga berlimpah di seluruh kawasan seluas 11 ekarnya. Sekiranya anda mempunyai bunga kegemaran (dan siapa yang tidak), ia juga akan mengadakan acara bunga khas sepanjang musim untuk meraikan mana-mana bunga yang boleh didapati dengan banyak. Berhenti di Festival Tulipnya pada musim bunga, Minggu Mawar Istimewa pada bulan Jun (anda akan menemui lebih daripada 100 jenis) atau Hari Dahlia pada akhir musim panas.

 • Untuk sampai di sana: 1 jam 30 minit pemanduan perjalanan dari London. Atau, kereta api 1 jam 15 minit dari Charing Cross ke stesen Etchingham atau 1 jam dari London Bridge ke stesen Wadhurst, dan kemudian teksi.
 • Tiket : Dari £ 11.
 • Website : www.pashleymanorgardens.com

12 perjalanan sehari dipenuhi bunga dari London yang menakjubkan

3. Mottisfont, Hampshire

Segala sesuatu di Mottisfont akan muncul dengan bunga mawar. Harta tanah National Trust ini adalah rumah bagi taman mawar berdinding terkenal di dunia yang mula hidup dari bulan Jun yang kaya dengan kewangian dan warna. Terdapat ribuan jenis yang dipamerkan, dari kuno sebelum tahun 1900 untuk mawar teh Cina yang indah. Tidak seperti spesies moden, bunga mawar ini hanya mekar setahun sekali, jadi pergi ke sana pada musim panas untuk melihatnya. Sempadan peonies, geranium, bunga lili, phlox dan clematis memanjat melengkapkan fantasia bunga.

 • Untuk sampai di sini: 2 jam pemanduan perjalanan dari London. Atau 1jam kereta api 51 jam dari Waterloo ke stesen Mottisfont & Dunbridge melalui Southampton.
 • Tiket : Dari £ 15.80 dengan hadiah.
 • Website : Dapatkan maklumat lebih lanjut di nationaltrust.org.uk

12 perjalanan sehari dipenuhi bunga dari London yang menakjubkan

4. Taman Beth Chatto, Essex

Sekiranya anda suka membuat kek dan roti, anda pasti pernah mendengar tentang Mary Berry. Dan jika anda menyukai tanaman, anda mungkin akan mengenali nama Beth Chatto OBE. Selama bertahun-tahun, Chatto, yang meninggal pada bulan Mei 2018, mengubah taman Essex ini dari gurun yang berpaya menjadi syurga hortikultur. Kekurangannya dari kebun ini- hanya tujuh ekar – ia dapat ditebus dengan kecantikannya. Di tengah-tengahnya, anda akan menemui taman kerikil: rumah untuk menampilkan bunga yang subur walaupun pada hakikatnya a) dulu tempat letak kereta dan b) tidak pernah disiram. Ini adalah tempat yang tepat untuk mencari inspirasi untuk tanaman rumah yang pasti anda akan abaikan. Dan kerana bunga dan kuih bersama-sama dengan baik, akhiri kunjungan anda di ruang minum yang lapang dengan makanan buatan sendiri.

 • Untuk sampai ke sini: 1 jam 45 minit pemanduan perjalanan dari London, atau kereta api dari London Liverpool Street ke Colchester Town (1 jam 15 minit). Dari Colchester Town anda boleh mendapatkan Bas Pertama nombor 76.
 • Tiket : Dari £ 4.50- £ 8.45 bergantung pada musim.
 • Website : Dapatkan maklumat lanjut di bethchatto.co.uk

12 perjalanan sehari dipenuhi bunga dari London yang menakjubkan

5. Winkworth Arboretum

Arboretum biasanya berkaitan dengan pokok-pokok, tetapi Winkworth hidup dengan bunga berwarna permata setiap musim bunga juga. Pergilah ke Azalea Stepsnya, dilapisi bunga-bunga kecil (azaleas, natch) yang mengalir menuruni lereng bukit di sepanjang tangga dan turun ke tasik. Ditanam di sini semasa Perang Dunia Kedua, azalea hampir berusia lapan puluh tahun, dan mereka masih berwarna dengan indah setiap tahun. Bunga-bunga di bunga paling cerah pada musim bunga, tetapi kunjungi pada musim luruh untuk dedaunan yang berapi-api, atau pada musim sejuk untuk berjalan-jalan di antara salji salji.

 • Untuk sampai di sini: 1jam 30 minit pemanduan perjalanan dari London. Atau kereta api 50 minit dari Waterloo ke stesen Godalming, kemudian bas.
 • Tiket : Dari £ 9.05.
 • Website : nationaltrust.org.uk

https://media.timeout.com/images/105229807/630/472/image.jpg

6. Wakehurst, Sussex Barat

Memanggil semua pencinta Kew Gardens; ladang Wakehurst dibangunkan oleh kebun raya dengan nama besar di London, jadi tidak mengejutkan apabila ia berada dalam senarai kami. Di kawasan seluas 500 ekar (dibandingkan dengan Kew’s 300), anda akan menemui taman hiasan, tempat alam semulajadi, hutan, sebuah rumah besar dan Millennium Seed Bank, projek pemuliharaan biji liar terbesar di dunia. Kagumi flora dari kedua belahan: teratai terapung dan rhododendron terang di taman rumah, sebatang bunga mawar wangi di taman berdinding dan anggrek yang dikelilingi oleh rumput dan pokok palma di sempadan monocotyledon. Err, Kew siapa?

 • Untuk sampai ke sini: 1 jam 30 minit pemanduan perjalanan dari London, atau kereta api 45 minit dari London Bridge ke Haywards Heath, kemudian bas 272.
 • Tiket : Dari £ 12.95.
 • Website : Dapatkan maklumat lanjut di kew.org/wakehurst.

https://media.timeout.com/images/105229774/630/472/image.jpg

7. Mekar Hijau, Kent

Pernah membayangkan diri anda berkeliaran di padang rumput, memeluk bunga liar ke pelukan anda? Bukankah kita semua pernah membayangkannya. Inilah peluang untuk mewujudkan lamunan bucolik itu. Ladang buah ini mengkhususkan diri dalam bunga organik bermusim dan membuka pintu gerbang untuk anda kunjungi setiap hari Jumaat antara 12-4pm, dari bulan Julai hingga Oktober. Sekiranya anda pernah ke ladang untuk memilih strawberi sendiri, maka anda akan mengetahui bagaimana untuk melakukannya. Tidak perlu membuat tempahan, cukup ambil bekas PYO dan pilih. Mereka bahkan akan membungkus bunga segar di ladang anda sehingga mereka akan bertahan sepanjang perjalanan pulang. Impian menjadi kenyataan.

 • Untuk sampai ke sini: 1 jam 30 minit pemanduan perjalanan dari London, atau 1 jam 35 minit kereta api ke Marden kemudian 27 bas.
 • Tiket : Masuk percuma, £ 15 untuk kontena PYO.
 • Website : Ketahui lebih lanjut di bloominggreenflowers.co.uk

https://media.timeout.com/images/105229771/630/472/image.jpg

8. RHS Garden Wisley, Surrey

Sebagai destinasi botani, taman utama RHS Wisley memiliki semuanya. Rumah kaca yang mengagumkan? Periksa: Struktur seperti katedral Wisley menempatkan tanaman sederhana hingga tropika. Taman bunga mawar? Mudah: Bowes-Lyon Rose Garden yang romantis dipenuhi dengan lebih dari 4,000 bunga. Anda juga dapat melihat taman batu, taman eksotik, taman berdinding, rumput konifer, jalan bonsai, padang rumput alpine, kebun, teres Mediterranean, taman buah dan ramuan, arboretum dan taman pondok yang menawan yang mekar dengan teratai, mawar dan lavender. Dengan anggrek pada bulan April, fuchsias pada bulan Julai dan krisan pada bulan November, anda juga dijamin kekuatan bunga sepanjang tahun.

 • Untuk sampai di sini: 1 jam pemanduan perjalanan dari London. Atau 27min kereta api dari Waterloo ke West Byfleet kemudian teksi.
 • Tiket : Dari £ 15.95 termasuk bantuan hadiah.
 • Website : Dapatkan maklumat lanjut di rhs.org.uk

Bluebell Walk

9. Dewan RHS Garden Hyde, Essex

Sekiranya anda mendapati diri anda mencari rumah-rumah bandar yang seperti wisteria di London setiap musim bunga, pergi ke timur untuk menemui kawasan desa seluas 360 ekar ini. Masuk ke Hilltop Garden melalui pergola yang cantik ditutupi dengan wisteria dan clematis sebelum bersiar-siar di sepanjang teres. Ini adalah jalan keluar yang sempurna dari kehidupan bandar yang sibuk. Anda boleh meluangkan masa selama beberapa jam (atau sepanjang hari) duduk di bawah sinar matahari, mengagumi bunga di setiap warna pelangi. Jangan ketinggalan Woodland Garden: bunga yang telah diiktiraf termasuk spesies kamelia, rhododendron dan magnolia yang jarang berlaku. Subur.

 • Untuk sampai ke sini: 1 jam 22 minit pemanduan perjalanan dari London, atau kereta api 50 minit dari Liverpool Street ke South Woodham Ferrers melalui Wickford, kemudian teksi.
 • Tiket : Dari £ 12.65 termasuk bantuan hadiah.
 • Website : Dapatkan maklumat lanjut di rhs.org.uk

https://media.timeout.com/images/105229795/630/472/image.jpg

10. Arlington Bluebell Walk and Farm Trail, Sussex

Menukar perasaan yang berada di platform Central line untuk lautan bluebell yang menyerlah mungkin terdengar jauh, tetapi itulah kenyataannya setiap musim bunga di Arlington. Sebaik sahaja anda meninggalkan kawasan M25, anda dapat menikmati jalan-jalan manis melalui kayu oak kuno, dengan karpet bunga biru di bawah kaki. Bluebells mekar bergantung pada suhu tanah, jadi tarikh jalan-jalan ada di tangan Ibu Alam Semulajadi setiap tahun. Di beberapa jalan, bunga disatukan dengan paparan anemon kayu putih yang mewujudkan pemandangan bunga yang hampir ajaib. Dan menenangkan.

 • Untuk sampai ke sini: 2 jam 30 minit pemanduan perjalanan dari London, atau 1 jam 18 minit kereta api dari London Victoria ke Berwick kemudian 42 bas.
 • Tiket : Dari £ 6. Jejak ditutup untuk tahun ini tetapi akan dibuka semula pada tahun 2019.
 • Website : Ketahui lebih lanjut di bluebellwalk.co.uk

11. Rumah Charles Darwin, Down House, Kent

Rumah Warisan Inggeris pernah menjadi rumah bagi Charles Darwin – dia mempunyai semua evolusi dan pilihan semula jadi. Terdapat banyak perkara yang dapat dilihat pada hari ini di sini. Darwin mengembangkan banyak idea inovatifnya di kebun belakangnya sendiri, atau dikenali sebagai “makmal luar”. Beberapa teori Darwin yang paling terkenal berpunca dari penemuan mengenai pembiakan semula tumbuh-tumbuhan, dan anda juga boleh mengunjungi rumah kaca biru kesayangannya, yang kini menjadi rumah tanaman orkid dan karnivor. Pencinta sains, ini untuk anda.

 • Untuk sampai di sana: 1 jam 20 minit pemanduan perjalanan dari London, atau kereta api 16 minit dari London Bridge ke Orpington kemudian bas R8.
 • Tiket : Dari £ 13.20 dengan hadiah.
 • Website : Dapatkan maklumat lebih lanjut di english-heritage.org.uk

12. Green and Gorgeous, Oxfordshire

Anda suka menggunakan pengetahuan bunga anda dalam suasana taman negara Inggeris? Ladang bunga hijau dan cantik menawarkan kursus penanaman dan bunga untuk semua orang, dari penggemar bunga hingga profesional. Dan kerana semua hari yang baik termasuk makanan yang baik, kelas utama termasuk makanan yang enak, segar dari kebun. Ladang bunga ‘tanpa batasan’ ini hidup pada bulan Mac, dan setiap musim melihat mekar yang berbeza, dari bunga tulip yang cerah pada musim bunga hingga bunga dahlia yang kaya pada musim luruh. Musim panas adalah masa yang tepat untuk mengunjungi bunga mawar wangi, stok dan kacang manis yang frilly, serta kegemaran padang rumput seperti bunga jagung, bunga poppy dan bunga aster. Mereka tidak akan pernah berada di dalam sebuah lori sejuk, dan anda tidak akan menjumpai tanaman yang lebih segar di tempat lain.

 • Untuk sampai ke sini: 1 jam 50 minit pemanduan perjalanan dari London, atau kereta api 1 jam 9 minit dari London Padding ke Goring & Streatley kemudian bas 134.
 • Tiket : Harga berbeza-beza.
 • Website : Dapatkan maklumat lanjut di greenandgorgeousflowers.co.uk

Sumber :
www.timeout.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here