12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus |  Apabila anda mempunyai bayi di rumah, anda cenderung untuk mempunyai senarai ‘Perkara yang perlu dibeli untuk bayi’ hampir sepanjang masa. Menjaga anak kecil bukanlah perkara yang mudah pada hari-hari biasa, dan pada masa berlakunya wabak COVID-19 coronavirus, ini boleh menyebabkan kegelisahan.

Oleh kerana jumlah kes koronavirus COVID-19 meningkat secara berterusan, anda mesti tinggal di rumah selama yang diperlukan agar semuanya kembali normal. Anda tidak perlu panik pada masa-masa ini, tetap bersiap sedia, untuk diri sendiri dan untuk bayi anda. Selain menyimpan bahan makanan, sayur-sayuran, ubat-ubatan, antara lain ada beberapa keperluan yang anda boleh dan harus sediakan (bukan menimbun atau melampau) untuk bayi anda.

BACA JUGA : Coronavirus : Bilakah wabak ini akan berakhir dan kehidupan kembali normal ?

Berikut adalah senarai barang yang harus anda beli untuk bayi anda semasa wabak coronavirus

12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus

1. Makanan Bayi atau susu Formula

Bayi di bawah usia enam bulan harus disusui sendiri, tidak diragukan lagi, tetapi jika susu ibu tidak mencukupi, mereka boleh diberi susu formula sebagai tambahan kepada susu ibu. Sekiranya anda menggunakan susu formula untuk bayi anda bersama dengan menyusukannya, anda harus membeli sekurang-kurangnya 2-3 bungkus susu formula untuk bayi anda atau bersamaan selama dua minggu pada satu masa untuk mengelakkan anda keluar membeli barang dengan terlalu kerap. Pilih yang disyorkan oleh pakar pediatrik bayi anda dan periksa tarikh luput sebelum menyimpannya.

Sekiranya bayi anda mula menggunakan makanan pepejal, anda juga harus menyimpan makanan bayi seperti bijirin bayi yang diperkaya.

12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus

2. Botol Susu

Sekiranya bayi anda menggunakan botol susu untuk minum susu, beli sekurang-kurangnya 2-3 botol susu sehingga anda dapat menggunakannya apabila diperlukan, tanpa perlu mencuci dan mensterilkan botol yang sama dengan kerap. Apabila cukup, anda boleh membiarkan botol kering sepenuhnya sebelum digunakan. Inilah petua untuk membeli botol – pilih botol makanan yang bebas BPA dan anti-kolik. Injap anti-kolik pada puting direka untuk memastikan bahawa bayi tidak merasa bergas setelah minum melalui botol. Baca perincian pembuatan dengan teliti sebelum membuat pembelian secara tergesa-gesa.

12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus

3. Pakaian

Bayi anda mungkin sudah mempunyai cukup pakaian untuk bertahan beberapa bulan, tetapi selalu ada ruang untuk pakaian yang lebih comel dan selesa, bukan? Baju, t-shirt and seluar pendek,baju siang, baju malam, stokin, sarung tangan, dan banyak lagi – pastikan anda mempunyai cukup semua ini. Ini lebih penting semasa wabak coronavirus berlaku dan lebih baik mencuci dan membasmi kuman pakaian sekerap mungkin. Untuk melakukan ini, anda memerlukan pakaian yang mencukupi dan lebih banyak.

12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus

4. Ubat

Oleh kerana sistem imun bayi anda tidak berkembang sepenuhnya, dia lebih mudah terkena jangkitan dan penyakit. Oleh kerana anda akan berada di rumah dengan agak lama, anda mesti berjumpa dengan pakar pediatrik bayi anda dan dapatkan ubat-ubatan yang disyorkan olehnya. Pastikan ini berguna sekiranya bayi anda jatuh sakit dalam tempoh jarak sosial ini.

12 senarai lengkap keperluan bayi ketika Wabak Coronavirus

5. Lampin

Dengan adanya bayi di rumah, lampin tidak mencukupi. Anda boleh mendapatkan bekalan lampin bayi sebulan atau dua, dan anda mungkin tertanya-tanya adakah ia mencukupi. Dengan jadual makan bayi anda sepanjang masa, ia akan kerap menjadi kotor, jadi stokkan lampin pakai buang, lampin kain, dan seluar lampin, dan kerap menukarnya.

Diaper rash cream

6. Krim Ruam lampin

Ruam lampin sangat biasa berlaku pada bayi; hampir semua bayi mengalami ruam pada tahap mereka memakai lampin, tetapi ia lebih kerap berlaku pada bulan-bulan ketika musim panas. Sekiranya bayi anda mempunyai kulit sensitif, dia akan lebih mudah terkena ruam lampin pada musim panas. Panas yang berlebihan pada musim panas boleh menyebabkan kelembapan pada lampin bayi anda, yang boleh merengsakan kulitnya dan menyebabkan ruam lampin; dan lampin berpeluh dan kotor ketika ini dapat menambahkan lagi penderitaannya.

Untuk menguruskan ruam lampin dengan mudah, laburkan pada krim ruam lampin yang berkualiti tinggi. Beli krim yang bebas paraben dan tidak mengandungi warna sintetik, faktor biasa yang menyebabkan alahan dan ruam. Krim ruam lampin yang lembut pada kulit bayi anda akan merawat ruam lampin dengan berkesan dan menjaga bayi kulitnya lembut. Pada masa seperti ini, lebih baik menyimpan stok untuk memastikan bayi anda selesa.

Baby wipes

7. Tisu Bayi

Tisu bayi akan berguna untuk apa-apa sahaja. Anda boleh menggunakannya untuk membersihkan tumpahan lampin, kotoran, permukaan yang kotor, dan juga ludah pada pakaian anda. Tisu bayi boleh menjadikan kehidupan ibu bapa baru agak mudah. Semasa membeli tisu bayi, pilih tisu yang bebas alkohol dan wangian, dan lembut pada kulit bayi.

Baby snacks

8. Makanan ringan

Bayi perlu diberi makan setiap dua jam, dan jika anda mempunyai bayi yang baru mula mendapat makanan pepejal, dia akan menikmati makanan ringan di antara waktu makannya seperti yang anda lakukan. Tetapi untuk bayi, ingatlah anda harus memilih makanan ringan yang sihat sahaja. Anda tidak mahu memberikan makanan bergula tinggi atau makanan ringan goreng kepada bayi anda.

Untuk si kecil anda, beli makanan ringan yang diperbuat daripada biji-bijian gandum, seperti ragi dan gandum. Anda juga boleh membeli makanan ringan yang mempunyai kurma dan buah beri, dan kacang yang ditumbuk di dalamnya. Jauhkan makanan ringan dengan warna buatan dan bahan tambahan.

Baby oil

9. Pelembap dan Minyak Bayi

Untuk menjaga kulit bayi anda sentiasa lembut dan halus, beli pelembap dan minyak bayi. Anda boleh membeli beberapa botol pelembap dan minyak bayi jenama yang anda suka tetapi jangan terlalu banyak. Anda juga boleh membelinya kemudian.

Baby powder

10. Bedak Bayi

Ini mesti ada pada musim panas. Ia akan menjadikan kulit bayi anda kering. Ia juga dapat membantu mencegah masalah gangguan biasa (yang berlaku ketika kulit menggosok kulit atau pakaian, dan dalam kes bayi – lampin) pada musim panas. Gunakan bedak bayi pada kulit bayi anda dua atau tiga kali sehari untuk memastikannya tidak berpeluh.

Hand sanitiser

11. Pembersih Tangan (Hand Sanitiser)

Dengan bayi di rumah, anda tetap harus menjaga kebersihan, tetapi pada zaman coronavirus baru ini, mencuci tangan dan menggunakan pembersih tangan nampaknya satu-satunya cara untuk mencegah kemungkinan terkena jangkitan. Oleh itu, simpan beberapa botol pembersih tangan (dengan kandungan alkohol lebih dari 60%) di sekitar rumah dan kerap menggunakannya semasa berurusan dengan bayi anda. Mintalah semua orang dalam keluarga untuk menggunakannya juga sebelum menyentuh bayi.

Toys for babies

12. Mainan

Mainan mungkin tidak memenuhi syarat sebagai ‘barang keperluan untuk bayi’, tetapi anda akan memerlukannya jika anda perlu menjaga kewarasan anda semasa dikurung di rumah anda semasa wabak coronavirus COVID-19. Bayi anda pasti akan gelisah, dan anda memerlukan lebih banyak dan lebih banyak mainan untuk menghiburkannya (atau terganggu) semasa anda bekerja dari rumah. Oleh itu, beli mainan dari pelbagai saiz dan bentuk. Dari teka-teki hingga menyusun cawan hingga blok hingga set kereta api dan mainan muzik, anda akan berterima kasih kepada keberadaannya!

Ini adalah beberapa keperluan yang mesti anda beli untuk bayi anda semasa wabak coronavirus COVID-19. Ibu bapa, bersiaplah, anda tidak tahu berapa lama anda perlu tinggal di dalam rumah untuk menjaga keselamatan diri anda, jadi simpan apa yang perlu dan jaga bayi anda.

Sumber :
www.parenting.firstcry.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here