12 strategi motivasi berkesan anak anda untuk belajar  |  Kebanyakkan pelajar yang bagus tidak semestinya bagus dalam belajar. Ya, keperibadian individu berperanan besar dalam kesediaan anak mereka untuk belajar dan keseluruhan kecenderungan anak-anak adalah ketika waktu persekolahan dan pendidikan, tetapi kebanyakan anak yang boleh belajar dengan bagus pada satu tahap akan menjadi pelajar yang bagus. Apa yang paling penting, mana-mana pelajar yang memiliki bakat asas dan mendapat motivasi yang tepat akan bagus dalam pelajaran.

12 strategi motivasi berkesan anak anda untuk belajar

Salah satu kesalahan terbesar yang boleh dilakukan guru dan ibu bapa apabila membentuk pelajar dan anak-anak menjadi pelajar yang bagus adalah had pembelajaran di kelas. Walaupun kelas mungkin menjadi sumber pengajaran utama, intelektual, pertumbuhan sosial dan akademik harus meluas di luar bilik darjah – jika anda ingin benar-benar meningkatkan keinginan dan kemampuan anak untuk belajar.

Berikut adalah tip-tip dan strategi yang telah dibuktikan dapat memotivasikan anak anda untuk belajar. Guna dengan betul dan anda akan melihat anak atau pelajar anda mengetahui keseronokan pembelajaran.

BACA JUGA : 15 cara menyiapkan anak anda untuk bersekolah

12 strategi motivasi berkesan anak anda untuk belajar

1. Wujudkan Suasana Membaca

Sebilangan orang berpendapat bahawa membaca adalah kunci kejayaan dalam hidup. Kami pasti akan pendapat ini bahawa membaca adalah kunci kejayaan dalam pembelajaran. Kanak-kanak yang mewujudkan minat membaca akan mewujudkan minat untuk belajar. Mereka yang susah untuk membaca akan merasa susah untuk belajar.

Membaca bukan hanya membantu kanak-kanak mengembangkan perbendaharaan kata yang lebih kaya tetapi membantu otak mereka belajar bagaimana memproses konsep dan komunikasi formal. Kemahiran yang diperoleh dari membaca melampaui peningkatan prestasi dalam kelas seni bahasa. Pelajar yang membaca dengan baik mengalami peningkatan keupayaan untuk belajar dalam semua mata pelajaran – termasuk subjek teknikal seperti matematik dan sains.

Bantu anak anda mengembangkan kemahiran dan minat membaca dengan mengisi dunianya dengan membaca. Bacalah kepada anak anda sekerapnya. Minta anak anda bersungguh-sungguh. Buat masa membaca keluarga di mana setiap orang menumpukan perhatian untuk membaca selama 20 minit sehari. Melalui contoh amalan membaca anda sendiri dan dengan mengisi bilik darjah dan/atau rumah anda dengan bahan bacaan (novel, poster, surat khabar, majalah, dll.), anda akan mewujudkan suasana membaca yang akan menunjukkan kepada anak anda (atau pelajar) betapa pentingnya amalan membaca.

Kunci untuk mengembangkan pembaca yang baik, menjadikan amalan membaca menyeronokkan – tidak menghampakan. Sekiranya seseorang memutuskan bahawa membaca itu membosankan atau menghampakan, mereka tidak mahu membaca dan kemampuan mereka untuk belajar akan berkurang. Biarkan kanak-kanak memilih buku mereka sendiri untuk dibaca, bantu mereka membaca, dan buat aktiviti untuk mereka yang membuatkan membaca menjadi seronok.

12 strategi motivasi berkesan anak anda untuk belajar

2. Biarkan Anak Anda Mengawal Sekerap Mungkin

Apabila dikaitkan dengan pendidikan, pengalaman semua kanak-kanak adalah berkaitan dengan kawalan, kawalan dan kawalan. Apabila seorang anak merasa dirinya dikongkong atau diluar kawalan melibatkan pendidikan mereka, mereka selalunya akan berhenti untuk belajar. Penting untuk membimbing anak-anak melalui proses pembelajaran tetapi sama pentingnya juga untuk membiarkan anak-anak mempunyai kawalan terhadap pengalaman belajar mereka sendiri. Beri anak-anak peluang untuk mempunyai input langsung daripada pilihan pembelajaran mereka sama ada di rumah atau di dalam kelas. Cara terbaik adalah dengan memberikan mereka pilihan. Sebagai contoh, semasa memberikan tugasan penulisan, benarkan mereka memilih sendiri topik apa untuk diceritakan.

Kami juga menyarankan agar membenarkan kanak-kanak untuk memilih aktiviti kokurikulum mereka sendiri. Lebih banyak kawalan dan input yang anda serahkan kepada anak anda dan hormat terhadap suasana pembelajaran, aktiviti dan gaya mereka, mereka akan lebih bermotivasi dan mula berkecimpung untuk belajar.

3. Galakkan komunikasi terbuka dan ikhlas

Galakkan anak atau pelajar anda untuk menyatakan pendapat mereka tentang pendidikannya. Wujudkan suasana terbuka di mana dia merasa selesa untuk menyatakan suka, tidak suka atau kebimbangannya. Apabila dia berkongsi pendapat, pastikan untuk fahami perasaannya – walaupun anda tidak bersetuju. Apabila kanak-kanak merasa seperti pendapat mereka tidak penting atau buntu, mereka cenderung melepaskan diri dari proses pembelajaran. Pelajar yang baik tahu pendapat mereka penting dan merasa yakin bahawa mereka dapat bersikap terbuka terhadap pengalaman pendidikan mereka tanpa dinilai, dihina, tidak digemari atau diabaikan.

4. Beri Tumpuan Terhadap Minat Anak Anda

Pembelajaran akan menjadi menyeronokkan dan kanak-kanak akan tertarik dengan sesi tersebut apabila ianya melibatkan mereka dalam satu bidang atau subjek. Sekiranya anda benar-benar ingin menolong anak anda menjadi pelajar yang baik, dorong dia untuk meneroka topik dan subjek yang menarik perhatiannya. Sekiranya dia suka dinosaur, bantunya untuk mencari buku dan kisah menarik tentang dinosaur. Kemudian cabar dia untuk mengenal pasti lima dinosaurus kegemarannya dan terangkan mengapa dia memilih tiap satunya itu.

https://www.nischwitzgroup.com/wp-content/uploads/2018/06/Lead-Like-a-Parent.jpg

5. Memperkenalkan dan Mendorong Pelbagai Jenis Gaya Pembelajaran

Setiap kanak-kanak mempunyai pilihan dan gaya belajar yang paling sesuai dengan cara belajar mereka. Sesetengah mereka mempunyai gaya pembelajaran yang dominan, sementara yang lain lebih suka belajar menggunakan gabungan gaya pembelajaran. Tidak semestinya satu gaya pembelajaran yang betul atau salah, atau gabungan gaya pembelajaran. Namun, dengan menolong anak anda menemui gaya pembelajaranya tersendiri, anda boleh menggunakan teknik yang dapat meningkatkan kadar dan kualiti pembelajarannya.

Terdapat tujuh gaya pembelajaran asas: Visual, Auditori, Verbal, Fizikal, Logik (matematik), Sosial dan Bersendirian. Sebagai contoh, kanak-kanak yang merupakan pelajar visual belajar dengan lebih baik dengan melihat bagaimana sesuatu berfungsi. Sebaliknya, kanak-kanak yang merupakan pelajar pendengaran belajar dengan baik dengan mendengar perkara yang dijelaskan. Bagi kanak-kanak kecil, adalah bermanfaat untuk meneroka dan menggunakan pelbagai jenis gaya pembelajaran.

6. Kongsikan Semangat Belajar Anda

Semangat makin pudar terutamanya ketika belajar perkara baru. Sekiranya anak atau pelajar anda melihat bahawa anda benar-benar bersemangat untuk belajar, mereka mungkin akan mengikuti jejak anda. Sama ada sejarah, sains, pembacaan, penulisan atau bahkan matematik, bantu dia melihat bahawa pembelajaran adalah perjalanan penemuan baru yang menarik. Rebut setiap peluang – tanpa keterlaluan atau memaksa – untuk menemui maklumat baru bersama mereka. Apabila anak anda melihat kegembiraan dan keseronokan belajar dalam hidup anda, mereka akan mula bersemangat untuk belajar benda baru juga.

7. Jadikan Pembelajaran Menyeronokkan Melalui Pembelajaran Berasaskan Permainan

Pembelajaran berasaskan permainan bukanlah konsep baru. Ianya sudah lama wujud. Pembelajaran berasaskan permainan boleh menjadi sangat bermanfaat kerana pelbagai sebab. Menggunakan permainan sebagai alat pendidikan bukan sahaja memberi peluang untuk pembelajaran yang lebih mendalam dan pengembangan kemahiran bukan kognitif, tetapi membantu memotivasi anak-anak untuk ingin belajar. Apabila seorang kanak-kanak terlibat secara aktif dengan permainan, fikiran mereka mengalami keseronokan mempelajari sistem baru. Tak kira sama ada permainan dianggap “hiburan” (mis., Permainan video) atau “serius” (mis., Simulator ketenteraan). Permainan yang menghiburkan memberikan faedah tambahan memotivasi anak-anak untuk ingin terlibat dalam proses pembelajaran dan ingin belajar lebih banyak.

Pembelajaran berasaskan permainan juga merupakan motivasi yang efektif untuk pembelajaran berdasarkan pasukan – yang sangat memberi bermanfaat bagi anak-anak dalam suasana kelas. Kebiasaannya pelajar berusaha lebih keras dalam permainan daripada yang mereka lakukan dalam kursus. Permainan adalah lebih menarik. Terdapat juga aspek persaingan semasa bermain apa-apa jua permainan. Pelajar berusaha untuk bertanding atau menang, bagi pihak mereka atau pasukan mereka. Mereka mungkin berusaha untuk tampil di tahap yang lebih tinggi dalam usaha mendapatkan lebih banyak mata untuk pasukan mereka atau kerana mereka menginginkan peluang untuk bermain.

Pelajaran berasaskan permainan adalah cara yang bagus untuk ibu bapa dan guru memperkenalkan idea, tatabahasa, konsep dan pengetahuan baru sejurus dapat memberikan motivasi kepada kanak-kanak untuk belajar.

https://spiremagazine.com/wp-content/uploads/2019/10/gifted-kid-article-image.jpg

8. Fokus Pada Apa yang Dipelajari Bukan Pada Prestasi

Daripada bertanya bagaimana prestasi ujian matematik sebaik sahaja anak anda pulang dari sekolah, lebih baik minta dia mengajar anda apa yang dia pelajari mengenai matematik hari ini. Fokus pada apa yang dipelajari oleh anak anda, berbanding dengan prestasinya. Walaupun prestasi penting, memberi tumpuan pada proses pelajarannya akan (1) memberitahu kepada anak anda bahawa pembelajaran sebenarnya lebih penting daripada nilai ujian, (2) keputusan bukanlah perkara yang paling penting, (3) anda lebih mementingkan dirinya berbanding prestasinya dan (4) dengan menumpukan pada proses pelajarannya pada hari tersebut anda akan memberi dia peluang untuk memasukkan kata-katanya sendiri dalam pelajarannya dan memantapkan apa yang telah dipelajarinya.

9. Bantu Anak Anda untuk Sentiasa Teratur

Membantu anak anda menyusun kertas, buku dan tugasannya akan banyak membantu dia merasa terdorong untuk belajar. Ketidakaturan adalah tipikal di kalangan kanak-kanak muda usia sekolah, tetapi ia juga boleh menyebabkan perasaan terbeban. Kanak-kanak yang merasa terbeban banyak menghabiskan masa dan usaha mereka dengan perasaan bimbang daripada mereka tumpu untuk belajar. Bersabar tetapi konsisten dalam membantu anak anda mengatur barangan dan tugasan sekolahnya. Perkara ini akan membantunya merasa terkawal, kurang terbeban dan lebih bermotivasi untuk belajar.

10. Akui dan Raikan Pencapaian

https://media.siraplimau.com/wp-content/uploads/2015/04/cara-menjaga-anak-ayah-suami.jpg

Tidak kira sekecil mana pun, penting untuk mengakui dan meraikan pencapaian anak anda. Perkara ini sangat penting bagi anak-anak sekolah rendah yang memerlukan peneguhan positif yang berterusan agar mereka termotivasi untuk belajar dan mencabar diri mereka untuk melakukan yang lebih baik. Kami tidak menyarankan anda memuji mereka seperti biasa, tetapi anda perlu berikan pengiktirafan dan meraikan pencapaian anak anda. Menyiapkan projek yang sukar akan mendapat layanan istimewa; melakukan ujian matematik dengan baik boleh diraikan dengan ais krim. Sentiasa gunakan peneguhan positif sebagai alat anda untuk memotivasi pembelajaran anak anda.

https://cdn.24.co.za/files/Cms/General/d/6795/5dda6cb32519443f81a50eaac39d3a5a.jpg

11. Tumpukan pada kekuatan

Memfokuskan pada kekuatan boleh menjadi sukar apabila anak anda masih terkapai-kapai dari segi akademik. Walau bagaimanapun, memberi tumpuan kepada kekuatan anak anda adalah penting untuk perkembangan dan kemajuan emosi dan akademik yang sihat. Menumpukan pada kekuatan anak anda adalah satu lagi bentuk peneguhan positif yang akan memotivasi dia untuk terus belajar. Jika sebaliknya, memberi perhatian pada kelemahan anak anda tidak lain dan tidak bukan menyebabkan rasa putus asa, tekanan dan kekurangan keinginan untuk belajar. Contoh, adakah anak anda gagal dalam ujian matematiknya? Baiklah, selain memberikan sedikit bantuan tambahan untuk matematiknya, pastikan untuk mengucapkan tahniah kepadanya kerana prestasi kerjanya dalam kelas sains.

https://talk2memore.com/wp-content/uploads/2018/03/shutterstock_251541382-post.jpg

12. Jadikan Belajar Setiap Hari Satu Kebiasaan

Mengubah setiap hari menjadi hari pembelajaran mungkin agak melebih-lebih, tetapi sebenarnya tidak, jika anda melakukannya dengan cara yang betul. Sekiranya boleh, dorong anak anda untuk menjelajahi dunia di sekelilingnya, bertanyakan soalan dan membuat kaitannya. Bantu dia mengkategorikan, mengklasifikasikan dan memikirkan secara kritis apa yang dilihat dan dialami. Mengubah setiap hari menjadi hari pembelajaran akan membantu anak anda meningkatkan motivasi dalaman untuk belajar di dalam kelas, di rumah atau di mana sahaja dia berada.

Sumber :
www.educationcorner.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here