12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan |  Mempelajari cara menggunakan pam susu memerlukan masa dan dedikasi, tetapi sepadan dengan usaha. Baca tips mengepam susu dari pakar kami ini.

Seperti kemahiran lain yang berbaloi untuk dimiliki, mungkin memerlukan sedikit masa untuk menggunakan pam susu. Kuncinya adalah bersabar, walaupun anda tidak dapat menyatakan sebanyak yang anda perlukan sekarang. Lagipun, pam susu tidak akan merangsang perasaan yang sama dalam diri anda seperti bayi anda. Tetapi, seiring dengan berjalannya waktu, badan anda biasanya akan belajar untuk memulakan refleksi pengeluaran susu anda ketika anda mengepam, dan kuantiti susu yang anda keluarkan akan meningkat.

BACA JUGA : Contoh jadual mengepam susu ibu dan cara melakukannya dengan betul

12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

1. Tidak perlu tergesa-gesa untuk mula mengepam…

Dalam empat minggu pertama, anda dan bayi bekerjasama untuk memulakan dan membina bekalan susu anda. Sekiranya bayi anda sihat dan penyusuan susu ibu berjalan lancar, anda tidak memerlukan pam untuk membantu. Walau bagaimanapun, mengepam sangat berguna jika anda perlu berjauhan dengan bayi anda pada bila-bila masa (lihat petua di bawah). Sekiranya tidak, nikmati masa ini bersama bayi anda dan yakinlah bahawa walaupun anda merancang untuk mengepam secara berkala pada masa akan datang, anda tidak perlu ‘melatih’ badan anda untuk mengeluarkan susu dalam beberapa minggu pertama.

12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

2. Kecuali bayi anda tidak dapat menyusu

Sekiranya bayi anda tidak dapat menyusu secara langsung dari susu, mungkin kerana dia lahir terlalu awal atau mempunyai keperluan khas, atau jika anda berpisah dengan sebab apa pun, mulailah mengepam susu ibu dua kali ganda secepat mungkin setelah kelahiran.

Penyelidikan menunjukkan bahawa breastm ula mengeluarkan susu dalam beberapa jam pertama (ketika bayi baru lahir yang sihat biasanya akan menyusu buat pertama kalinya) membantu ibu menghasilkan jumlah susu yang lebih tinggi pada hari-hari awal dan minggu, memberi bayi mereka peluang terbaik untuk diberi makan secara eksklusif pada susu ibu.

Sekiranya anda menjangkakan bayi anda akan dilahirkan pra-kelahiran, memerlukan rawatan intensif, atau mempunyai keadaan yang mungkin menyukarkan penyusuan, persiapkan diri anda. Ketahui mengenai peralatan, sumber yang mungkin anda perlukan, dan minta sokongan daripada pakar kesihatan, perunding laktasi atau pakar penyusuan.

Mungkin akan ada pam susu berganda hospital di hospital atau kemudahan kelahiran anda, jadi minta kakitangan menunjukkan cara menggunakannya. Penting untuk mengeluarkan susu dari payudara anda setiap kali bayi anda biasa minum – ini bermakna susu anda akan tetap mendapat isyarat untuk membuat susu. Bertujuan untuk lapan hingga 10 sesi mengepam setiap 24 jam pada mulanya, dan teruskan frekuensi ini setelah susu anda masuk.

12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

3. Masa yang betul

Untuk sesi mengepam susu pertama anda, keluarkan sekurang-kurangnya 15 minit. Jangan bimbang jika anda tidak mengumpulkan banyak susu pada mulanya – penyedut tambahan biasa akan segera merangsang susu anda untuk menghasilkan lebih banyak susu.

Sebilangan ibu mendapati mengepam satu jam selepas makanan memberikan hasil susu yang paling banyak, yang lain lebih suka mengepam terus setiap kali selepas makan – cuba keluarkan pada masa yang berlainan untuk melihat bilakah masa paling sesuai dengan gaya hidup anda. Apabila anda menemui masa yang sesuai untuk anda, ikutinya agar badan anda terbiasa dengan penggunaan pam susu anda dan permintaan tambahan terhadap bekalan susu anda. Anda mungkin tergoda untuk memanjangkan waktu untuk mengeluarkan susu dalam usaha mengumpulkan jumlah susu yang lebih besar. Namun, jika anda menunggu sehingga susu penuh, satu sesi mengepam tidak akan mengalirkannya dengan baik, jadi kuncinya adalah mengepam dengan kerap dan berkala.

12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

4. Pentingkan kebersihan

Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas mengepam susu, dan bersihkan bahagian pam yang bersentuhan dengan susu atau mulut bayi anda. Anda juga perlu memyahkuman selepas membersihkan sekurang-kurangnya sekali sehari. Pastikan semua peralatan kering sepenuhnya dan kemudian anda boleh menyimpan set pam ke dalam beg atau bekas yang lutsinar sehingga penggunaan seterusnya.

12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

5. Bersedia

Untuk mengelakkan mengganggu sesi mengepam susu anda, dapatkan semua yang anda perlukan sebelum anda memulakannya. Anda mungkin memerlukan minuman dan makanan ringan, telefon bimbit atau alat kawalan TV, botol atau beg simpanan susu untuk pengeluaran susu anda, dan kain muslin untuk menyerap titisan.

Bra pengepam susu yang direka khas membolehkan anda membiarkan tangan anda bebas, menjadikannya lebih mudah untuk mengendalikan kawalan dan melakukan perkara lain semasa anda mengeluarkannya.

12 tips cara menggunakan pam susu ibu dengan berkesan

6. Buat diri anda selesa

Posisi terbaik untuk mengepam adalah kedudukan di mana anda merasa selesa. Kekal tenang adalah penting untuk pembebasan hormon oksitosin, yang merangsang refleks pengeluaran susu. Ketidakselesaan dan gangguan boleh mengganggu proses ini, jadi pilihlah tempat yang peribadi dan selesa, dan pastikan lengan dan belakang anda disokong dengan baik semasa anda mengepam.

Sekiranya anda tidak menggunakan bra pengepam, pegang pelindung susu di antara ibu jari dan jari telunjuk anda, dan gunakan telapak tangan dan jari lain untuk menyokong susu anda. Pegang pelindung susu dengan lembut ke arah susu – menekan terlalu kuat dapat memampatkan tisu susu anda dan menghalang aliran susu.

Sebilangan ibu mendapati pernafasan dalam-dalam, muzik yang menenangkan, teknik visualisasi, atau meminta pasangannya mengurut belakang dan bahu, dapat membantu mereka mengeluarkan lebih banyak susu.

7. Mulakan pengeluaran susu anda

Sebilangan besar pam susu Medela elektrik dan pengepam yang dikendalikan oleh bateri mempunyai teknologi Ekspresi 2 Fasa, yang meniru cara bayi anda menyusu (dengan penyedutan ringan yang cepat diikuti dengan menghisap yang lebih perlahan dan kuat), untuk membantu memulakan pengeluaran susu anda. Mengurut susu anda sebelum dan semasa mengepam, serta memanaskan susu anda dengan menggunakan kompres hangat (seperti flanel) padanya sebelum mengeluarkannya telah terbukti dapat membantu merangsang aliran susu anda dan meningkatkan jumlah yang anda kumpulkan.

Para saintis mendapati bahawa melakukan hubungan kulit ke kulit dengan bayi anda sebelum dan semasa mengepam dapat membantu anda mengeluarkan lebih banyak susu juga. Ini kerana kehangatan dan sentuhan kulit bayi anda terhadap anda melepaskan oksitosin di dalam badan anda. Sebenarnya, sebilangan ibu merasa paling berkesan jika memberi makan bayi mereka dari susu yang satu lagi semasa mereka mengepam disebabkan oleh rangsangan tambahan.

Sekiranya bayi anda tidak bersama anda, cubalah melihat foto atau videonya, atau mencium barang pakaiannya, semasa anda mengepam. Mampu berhubung dengan bayi anda pada masa yang sama dengan mengepam adalah cara lain untuk meningkatkan tahap oksitosin anda dan membantu susu anda mengalir.

8. Manfaatkan aliran susu anda

Ramai ibu tidak merasa aliran susu mereka, jadi berhati-hatilah semasa anda mengepam. Apabila anda mula melihat jet susu anda masuk ke dalam botol atau beg koleksi, anda akan tahu ia sedang berlaku.

Sekiranya anda menggunakan pam susu dengan teknologi Ekspresi 2 Fasa, ia akan mempunyai mod rangsangan dan mod ekspresi. Mod rangsangan biasanya berlangsung sekitar dua minit, tetapi setelah anda melihat susu mengalir seperti yang dijelaskan, penting untuk beralih ke fasa ekspresi. Ini kerana aliran pertama biasanya memberikan sekitar 36% jumlah susu, jadi anda akan memanfaatkan aliran anda untuk mengumpulkan lebih banyak susu.

BACA JUGA : Adakah saya perlu melepaskan susu apabila bayi tumbuh gigi ?

9. Cari zon selesa anda

Semasa fasa ekspresi, pam pada vakum keselesaan maksimum anda, yang merupakan tetapan pam susu tertinggi yang dapat anda gunakan sambil tetap selesa. Dalam penyelidikan, ini didapati mengeluarkan jumlah susu yang serupa dengan bayi semasa menyusu.

Untuk mencari tahap yang sesuai untuk anda, tingkatkan penyedut pam susu secara beransur-ansur sehingga menjadi sedikit tidak selesa, dan kemudian turunkan satu peringkat.

10. Sesuaikan masa untuk sesi mengepam anda

Setelah bekalan anda habis (setelah kira-kira empat hingga enam minggu), anda boleh mula menyesuaikan berapa minit yang perlu anda pam, yang dapat menjimatkan masa berharga anda. Sebilangan ibu perlu mengepam lebih lama daripada yang lain kerana jumlah alirannya, yang menentukan berapa kerap dan berapa lama susu mengalir. Apa yang sangat mengagumkan ialah walaupun setiap ibu mempunyai corak aliran yang unik, corak aliran anda akan sama setiap kali anda mengepam dan juga semasa anda menyusu.

Oleh itu, bagaimana anda dapat mengetahui apakah corak anda? Pilih masa ketika anda mengepam susu dengan jumlah paling tinggi dan berjaga-jaga ketika anda mengepam, perhatikan ketika aliran susu mula keluar dari puting anda, atau ketika susu menitis ke dalam bekas selama sesi berlangsung.

Seorang ibu yang hanya mengeluarkan susu pada awal sesi akan kehabisan sebahagian besar susunya dalam masa lapan hingga 10 minit, dan mengepam lebih lama tidak akan memberikannya lebih banyak susu. Sebaliknya, seorang ibu yang mengalami aliran susu dengan banyak atau lambat mungkin perlu mengepam selama 15 minit atau lebih lama untuk mengalirkan susunya dengan baik.

11. Berkala

Sekiranya anda merancang untuk mengepam secara berkala, ada baiknya melabur dalam pam susu dua kali ganda. Pam berganda menaikkan tahap prolaktin, hormon penghasil susu, di dalam badan anda. Hebatnya, penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang mengepam berganda mempunyai pengaliran tambahan dalam setiap sesi mengepam. Ini bermaksud mereka biasanya mengeluarkan susu yang hampir lima kali ganda, dan susu dengan kandungan lemak yang lebih tinggi juga, berbanding dengan mengepam dari setiap susu secara bergantian. Ini benar-benar dapat menambah, selain menjimatkan masa, setelah hanya beberapa sesi mengepam anda dapat satu botol tambahan.

Medela PersonalFit Breastshields (2Pcs) Malaysia

12. Jangan abaikan ketidakselesaan

Mengepam susu ibu tidak sepatutnya menjadi sakit. Sekiranya anda merasa tidak selesa semasa mengeluarkan susu, atau melihat melecet atau merekah pada puting atau susu anda, cubalah mengurangkan penyedut pam susu.

Pastikan juga anda menggunakan ukuran pelindung susu yang betul (bahagian berbentuk corong yang sesuai dengan susu anda). Terowong pelindung susu harus mengelilingi puting anda dengan rapat, tetapi biarkan ruang yang cukup untuk bergerak bebas ke depan dan ke belakang tanpa menggosok. Ia tidak boleh merekah atau menarik terlalu banyak areola anda (kawasan gelap di sekitar puting susu), atau kulit susu di sekelilingnya, ke dalam terowong pam semasa anda mengepam. Pelindung susu yang tidak sesuai dapat mengurangkan jumlah susu yang anda keluarkan, sebab itulah Medela membuat pelindung susu dalam beberapa ukuran yang berbeza.

Sekiranya rasa tidak selesa berlanjutan setelah anda mencuba petua ini, berhenti mengepam dan minta nasihat daripada pakar laktasi atau pakar penyusuan.

Sumber :
www.verywellfamily.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here