13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda  |  Apa yang anda makan boleh menjejaskan secara drastik banyak aspek kesihatan anda, termasuk risiko anda untuk merawat penyakit kronik seperti penyakit jantung, kencing manis dan kanser.

Perkembangan kanser khususnya, telah terbukti sangat dipengaruhi oleh diet anda. Banyak makanan mengandungi campuran yang bermanfaat yang boleh membantu mengurangkan pertumbuhan kanser.

Terdapat juga beberapa kajian yang menunjukkan bahawa pengambilan makanan tertentu yang lebih tinggi boleh dikaitkan dengan risiko penyakit yang lebih rendah.

Artikel ini akan menunjukkan penyelidikan dan melihat 13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

1. Brokoli

Brokoli mengandungi sulforaphane, sebatian tumbuhan yang terdapat dalam sayur-sayuran yang mempunyai sifat antikanser yang kuat.

Satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa sulforaphane mengurangkan saiz dan bilangan sel kanser payudara sehingga 75% (Sumber 1).

Begitu juga, kajian haiwan mendapati bahawa merawat tikus dengan sulforaphane membantu membunuh sel kanser prostat dan mengurangkan jumlah tumor lebih daripada 50% (Sumber 2).

Beberapa kajian juga mendapati bahawa pengambilan sayur-sayuran jenis ‘cruciferous’ yang lebih tinggi seperti brokoli mungkin dikaitkan dengan risiko kanser kolorektal yang lebih rendah.

Satu analisis daripada 35 kajian menunjukkan bahawa makan sayur-sayuran jenis ‘cruciferous’ dikaitkan dengan risiko kanser kolorektal dan kolon yang lebih rendah (Sumber 3).

Memasukkan brokoli dalam beberapa hidangan seminggu boleh datang dengan beberapa manfaat mencegah kanser.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kajian yang ada tidak melihat langsung bagaimana brokoli boleh menjejaskan kanser pada manusia.

Sebaliknya, ia telah terhad kepada kajian tabung uji, kajian haiwan dan pemerhatian yang sama ada menyiasat kesan sayur-sayuran jenis ‘cruciferous’, atau kesan sebatian tertentu dalam brokoli. Oleh itu, lebih banyak kajian diperlukan.

Ringkasan :

Brokoli mengandungi sulforaphane, sebatian yang telah terbukti menyebabkan kematian sel tumor dan mengurangkan saiz tumor dalam ujian tiub dan kajian haiwan. Pengambilan sayur-sayuran jenis ‘cruciferous’ yang lebih tinggi juga boleh dikaitkan dengan risiko kanser kolorektal yang lebih rendah.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

2. Lobak merah

Beberapa kajian mendapati bahawa makan lebih banyak lobak dikaitkan dengan risiko penurunan beberapa jenis kanser.

Sebagai contoh, satu analisis melihat hasil lima kajian dan menyimpulkan bahawa makan lobak boleh mengurangkan risiko kanser perut sehingga 26% (Sumber 4).

Satu lagi kajian mendapati bahawa pengambilan lobak yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko kanser prostat sebanyak 18% lebih rendah (Sumber 5).

Satu kajian menganalisis diet sebanyak 1,266 peserta dengan dan tanpa kanser paru-paru. Ia mendapati bahawa perokok yang tidak makan lobak merah adalah tiga kali lebih mungkin untuk mendapat kanser paru-paru, berbanding dengan orang yang makan lobak merah lebih dari sekali seminggu (Sumber 6).

Cuba masukkan lobak merah ke dalam diet anda sebagai snek yang sihat atau hidangan sampingan yang lazat hanya beberapa kali seminggu untuk meningkatkan pengambilan anda dan berpotensi mengurangkan risiko kanser.

Namun, ingatlah bahawa kajian ini menunjukkan hubungan antara penggunaan lobak merah dan kanser, tetapi tidak mengambil kira faktor lain yang mungkin memainkan peranan.

Ringkasan :

Sesetengah kajian mendapati bahawa terdapat kaitan di antara penggunaan lobak merah dan risiko menurunkan kanser prostat, paru-paru dan perut.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

3. Kacang

Kacang adalah serat yang tinggi, yang mana beberapa kajian telah dijumpai boleh membantu melindungi daripada kanser kolorektal (Sumber 7, Sumber 8, Sumber 9).

Satu kajian meliputi oleh 1,905 orang dengan sejarah tumor kolorektal, dan mendapati bahawa mereka yang menggunakan lebih banyak kacang kering yang dimasak, cenderung mengalami risiko penurunan tumor (Sumber 10).

Kajian haiwan juga mendapati bahawa tikus makan kacang hitam atau kacang navy dan kemudian menghidap kanser kolon menghalang perkembangan sel-sel kanser sehingga 75% (Sumber 11).

Mengikut keputusan ini, makan beberapa hidangan kacang setiap minggu boleh meningkatkan pengambilan serat anda dan membantu mengurangkan risiko kanser.

Walau bagaimanapun, penyelidikan semasa adalah terhad kepada kajian haiwan dan kajian yang menunjukkan kaitannya tetapi bukan penyebabnya. Lebih banyak kajian diperlukan untuk mengkaji ini pada manusia, khususnya.

Ringkasan :

Kacang adalah serat yang tinggi, yang mungkin melindungi kanser kolorektal. Kajian manusia dan haiwan mendapati bahawa pengambilan kacang yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko tumor kolorektal dan kanser kolon.

4. Beri

Beri tinggi anthocyanin, pigmen tumbuhan yang mempunyai sifat antioksidan dan boleh dikaitkan dengan risiko kanser yang berkurangan.

Dalam satu kajian manusia, 25 orang dengan kanser kolorektal dirawat dengan ekstrak bilberry selama tujuh hari, yang mana didapati dapat mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser sebanyak 7% (Sumber 12).

Satu lagi kajian kecil dengan memberi raspberi hitam beku untuk pesakit kanser mulut dan menunjukkan bahawa ia menurunkan tahap tanda-tanda tertentu yang dikaitkan dengan perkembangan kanser (Sumber 13).

Satu kajian haiwan mendapati bahawa memberikan tikus raspberi hitam beku mengurangkan kadar tumor esofagus hingga 54% dan menurunkan jumlah tumor sehingga 62% (Sumber 14).

Begitu juga, kajian haiwan lain menunjukkan bahawa memberikan tikus ekstrak beri didapati dapat menghalang beberapa tanda-tanda awal kanser (Sumber 15).

Berdasarkan penemuan ini, memasukkan satu hidangan atau dua buah beri dalam diet anda setiap hari boleh membantu menghalang perkembangan kanser.

Perlu diingat bahawa ini adalah kajian haiwan dan pemerhatian hanya melihat kesan dos tumpuan ekstrak beri, dan lebih banyak penyelidikan manusia diperlukan.

Ringkasan :

Beberapa ujian tiub dan kajian haiwan mendapati bahawa sebatian dalam buah beri dapat mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran beberapa jenis kanser.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

5. Kayu manis

Kayu manis terkenal dengan manfaat kesihatannya, termasuk keupayaannya untuk mengurangkan gula dalam darah dan mengurangkan keradangan (Sumber 16, Sumber 17).

Di samping itu, beberapa ujian tabung uji dan kajian haiwan mendapati bahawa kayu manis boleh membantu menghalang penyebaran sel-sel kanser.

Kajian tabung uji mendapati bahawa ekstrak kayu manis mampu menurunkan penyebaran sel-sel kanser dan menyebabkan kematian sel-sel tersebut (Sumber 18).

Satu lagi kajian tabung uji menunjukkan bahawa minyak pati kayu manis membantutkan pertumbuhan sel-sel kanser kepala dan leher, dan juga mengurangkan saiz tumor (Sumber 19).

Kajian haiwan juga menunjukkan bahawa ekstrak kayu manis menyebabkan kematian dalam sel-sel tumor, dan juga menurunkan berapa tumor yang telah tumbuh dan tersebar (Sumber 20).

Memasukkan 1 / 2-1 sudu teh (2-4 gram) kayu manis dalam diet anda setiap hari boleh memberi manfaat kepada pencegahan kanser, dan mungkin datang dengan faedah lain, seperti mengurangkan gula darah dan menurunkan keradangan.

Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami bagaimana kayu manis boleh menjejaskan perkembangan kanser pada manusia.

Ringkasan :

Kajian tabung dan haiwan telah mendapati bahawa ekstrak kayu manis mungkin mempunyai sifat antikanser dan boleh membantu mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran tumor. Lebih banyak penyelidikan pada manusia diperlukan.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

6. Kacang

Penyelidikan telah mendapati bahawa makan kacang mungkin dikaitkan dengan risiko untuk mengurangkan beberapa jenis kanser tertentu.

Sebagai contoh, satu kajian mengkaji diet seramai 19,386 orang dan mendapati bahawa makan lebih banyak kacang dikaitkan dengan risiko penurunan kematian akibat kanser (Sumber 21).

Satu lagi kajian meliputi 30,708 peserta berumur sehingga 30 tahun dan mendapati bahawa makan kacang secara teratur dikaitkan dengan risiko menurunkan kanser kolorektal, pankreas dan endometrium (Sumber 22).

Kajian-kajian lain mendapati bahawa jenis kacang tertentu boleh dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah.

Sebagai contoh, kacang Brazil adalah tinggi kandungan selenium, yang boleh membantu melindungi kanser paru-paru pada mereka yang mempunyai status selenium yang rendah (Sumber 23).

Begitu juga, satu kajian haiwan menunjukkan bahawa memberikan walnut kepada tikus dapat menurunkan kadar pertumbuhan sel kanser payudara sebanyak 80% dan mengurangkan jumlah tumor sebanyak 60% (Sumber 24).

Hasil-hasil ini menunjukkan bahawa menambahkan penyajian kacang ke dalam diet anda setiap hari boleh mengurangkan risiko kanser anda di masa depan.

Namun, lebih banyak kajian pada manusia diperlukan untuk menentukan sama ada kacang bertanggungjawab untuk kaitan ini, atau sama ada terdapat faktor lain yang terlibat.

RINGKASAN

Sesetengah kajian mendapati bahawa peningkatan pengambilan kacang boleh mengurangkan risiko kanser. Penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa jenis tertentu seperti kacang Brazil dan walnut juga boleh dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

7. Minyak Zaitun

Minyak zaitun dimuatkan dengan manfaat kesihatan, jadi tidak hairanlah ia adalah salah satu makanan utama untuk diet Mediterranean.

Beberapa kajian juga mendapati bahawa pengambilan minyak zaitun yang lebih tinggi boleh membantu melindungi daripada kanser.

Satu tinjauan besar-besaran yang terdiri daripada 19 kajian menunjukkan bahawa orang yang menggunakan jumlah minyak zaitun yang paling besar mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan kanser payudara dan kanser sistem penghadaman daripada mereka yang mempunyai pengambilan terendah (Sumber 25).

Satu lagi kajian melihat kadar kanser di 28 negara di seluruh dunia dan mendapati bahawa kawasan dengan pengambilan minyak zaitun yang lebih tinggi telah menurunkan kadar kanser kolorektal (Sumber 26).

Menggantikan minyak lain dalam diet anda dengan menggunakan minyak zaitun adalah cara mudah untuk memanfaatkan manfaat kesihatannya. Anda boleh menitisnya ke atas salad dan sayur-sayuran yang dimasak, atau cuba menggunakannya dalam perapan anda untuk daging, ikan atau ayam.

Walaupun kajian ini menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara pengambilan minyak zaitun dan kanser, ada kemungkinan faktor lain juga terlibat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk melihat kesan langsung minyak zaitun terhadap kanser pada manusia.

RINGKASAN

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan minyak zaitun yang lebih tinggi mungkin dikaitkan dengan risiko penurunan jenis kanser tertentu.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

8. Kunyit

Kunyit adalah rempah yang terkenal dengan ciri-ciri untuk menjaga kesihatan. Curcumin, bahan aktifnya, adalah bahan kimia yang mempunyai kesan anti-radang, antioksidan dan juga antikanser.

Satu kajian melihat kesan kurkumin pada 44 pesakit dengan luka di usus besar yang mungkin menjadi kanser. Selepas 30 hari, 4 gram kurkumin setiap hari mengurangkan bilangan lesi yang hadir sebanyak 40% (Sumber 27).

Dalam kajian tabung uji, curcumin juga didapati mengurangkan penyebaran sel-sel kanser kolon dengan mensasarkan enzim tertentu yang berkaitan dengan pertumbuhan kanser (Sumber 28).

Kajian satu lagi tabung uji menunjukkan bahawa curcumin membantu membunuh sel-sel kanser kepala dan leher (Sumber 29).

Curcumin juga telah terbukti berkesan untuk memperlahankan pertumbuhan sel-sel kanser paru-paru, payudara dan prostat dalam kajian-ujian tiub lain (Sumber 30, 31, 32).

Untuk hasil terbaik, sasarkan sekurang-kurangnya 1 / 2-3 sendok teh (1-3 gram) kunyit tanah setiap hari. Gunakannya sebagai rempah asas untuk menambah rasa kepada makanan, dan gabungkannya dengan lada hitam untuk membantu meningkatkan penyerapannya.

Ringkasan :

Turmeric mengandungi kurkumin, sejenis bahan kimia yang telah ditunjukkan untuk mengurangkan pertumbuhan banyak jenis kanser dan lesi dalam ujian tabung uji dan kajian manusia.

13 makanan yang boleh mengurangkan risiko kanser anda

9. Buah-buahan sitrus

Makan buah-buahan sitrus seperti lemon, limau, limau merah dan oren telah dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah dalam beberapa kajian.

Satu kajian besar mendapati bahawa peserta yang memakan lebih banyak buah sitrus yang lebih tinggi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan kanser saluran pernafasan dan saluran pernafasan atas (Sumber 33).

Kajian semula terhadap sembilan kajian juga mendapati bahawa pengambilan buah sitrus yang lebih besar dikaitkan dengan risiko kanser pankreas yang berkurangan (Sumber 34).

Akhirnya, kajian semula 14 kajian menunjukkan bahawa pengambilan yang tinggi, atau sekurang-kurangnya tiga hidangan seminggu, buah-buahan sitrus mengurangkan risiko kanser perut sebanyak 28% (Sumber 35).

Kajian-kajian ini mencadangkan bahawa termasuk beberapa hidangan buah sitrus dalam diet anda setiap minggu boleh mengurangkan risiko anda mengembangkan jenis kanser tertentu.

Perlu diingat bahawa kajian ini tidak mengambil kira faktor lain yang mungkin terlibat. Lebih banyak kajian diperlukan mengenai bagaimana buah sitrus secara khusus mempengaruhi perkembangan kanser.

Ringkasan :

Kajian mendapati bahawa pengambilan buah sitrus yang lebih tinggi boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, termasuk kanser pankreas dan perut, bersama-sama dengan kanser saluran pernafasan dan bahagian atas pernafasan.

10. Biji flaks (benih rami)

Serat yang tinggi serta lemak yang sihat untuk hati, benih rami boleh menjadi tambahan yang sihat untuk diet anda.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ia mungkin membantu mengurangkan pertumbuhan kanser dan membantu membunuh sel-sel kanser.

Dalam satu kajian, 32 wanita dengan kanser payudara menerima sama ada muffin benih rami setiap hari atau plasebo selama lebih dari sebulan.

Pada akhir kajian, kumpulan flaxseed telah menurunkan tahap penanda spesifik yang mengukur pertumbuhan tumor, serta peningkatan kematian sel kanser (Sumber 36).

Dalam satu lagi kajian, 161 lelaki dengan kanser prostat dirawat dengan benih rami, yang didapati mengurangkan pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser (Sumber 37).

Benih rami mempunyai serat yang tinggi, yang kajian lain telah dijumpai sebagai perlindungan terhadap kanser kolorektal (Sumber 7, 8, 9).

Cuba tambah satu sendok makan (10 gram) asas benih rami ke dalam diet anda setiap hari dengan mencampurkannya ke dalam minuman, titiskannya ke atas bijirin dan yogurt, atau menambah pada makanan-makanan bakar kegemaran anda.

Ringkasan :

Beberapa kajian mendapati bahawa benih rami boleh mengurangkan pertumbuhan kanser pada payudara dan kanser prostat. Ia juga tinggi serat, yang boleh mengurangkan risiko kanser kolorektal.

11. Tomato

Lycopene adalah sebatian yang terdapat dalam tomato yang bertanggungjawab terhadap warna merahnya serta sifat antikansernya.

Beberapa kajian mendapati bahawa peningkatan pengambilan lycopene dan tomato boleh menyebabkan risiko kanser prostat berkurang.

Kajian semula untuk 17 kajian juga mendapati pengambilan tomato mentah yang lebih tinggi, tomato yang dimasak dan lycopene semuanya dikaitkan dengan risiko kanser prostat yang berkurangan (Sumber 38).

Satu lagi kajian tentang 47,365 orang mendapati bahawa pengambilan sos tomato yang lebih besar, khususnya, dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan kanser prostat (Sumber 39).

Untuk membantu meningkatkan pengambilan tomato anda, sediakan satu hidangan atau dua tomato dalam diet anda setiap hari dengan menambahkannya dalam hidangan sandwich, salad, sos atau pasta.

Namun, ingat bahawa kajian ini menunjukkan terdapat hubungan antara makan tomato dan risiko kanser prostat, tetapi mereka tidak mengambil kira faktor lain yang mungkin terlibat.

Ringkasan :

Beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan tomato dan lycopene yang lebih tinggi dapat mengurangkan risiko kanser prostat. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan.

12. Bawang putih

Komponen aktif dalam bawang putih adalah allicin, sebatian yang telah ditunjukkan untuk membunuh sel-sel kanser dalam pelbagai kajian tabung-tabung uji (Sumber 40, 41, 42).

Beberapa kajian telah menjumpai satu hubungan di antara pengambilan bawang putih dan risiko yang lebih rendah terhadap beberapa jenis kanser.

Satu kajian tentang 543,220 peserta mendapati bahawa mereka yang makan banyak sayur-sayuran Allium, seperti bawang putih, bawang merah, daun bawang dan bawang merah, mempunyai risiko kanser perut yang lebih rendah berbanding mereka yang jarang memakannya (Sumber 43).

Satu kajian terhadap 471 lelaki menunjukkan bahawa pengambilan bawang putih yang lebih tinggi dikaitkan dengan pengurangan kanser prostat (Sumber 44).

Satu lagi kajian mendapati bahawa peserta yang memakan banyak bawang putih, serta buah-buahan, sayur-sayuran kuning yang mendalam, sayur-sayuran dan bawang merah gelap, kurang berkemungkinan untuk mengembangkan tumor kolorektal. Walau bagaimanapun, kajian ini tidak mengasingkan tentang kesan bawang putih (Sumber 45).

Berdasarkan penemuan ini, termasuk 2-5 gram (kira-kira satu cengkih) bawang putih segar ke dalam diet anda sehari boleh membantu anda memanfaatkan ciri-ciri yang mempromosikan kesihatannya.

Walaupun hasil yang menjanjikan menunjukkan kaitan di antara bawang putih dan risiko kanser yang berkurangan, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengkaji sama ada faktor lain memainkan peranan.

Ringkasan :

Bawang putih mengandungi allicin, sebatian yang telah terbukti membunuh sel-sel kanser dalam kajian-ujian tabung uji. Kajian mendapati bahawa makan lebih banyak bawang putih boleh mengakibatkan risiko perut, prostat dan kanser kolorektal yang menurun.

13. Ikan yang berlemak

Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa memasukkan beberapa hidangan ikan dalam diet anda setiap minggu boleh mengurangkan risiko kanser anda.

Satu kajian besar menunjukkan bahawa pengambilan ikan yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko kanser saluran pencernaan yang lebih rendah (Sumber 46).

Satu lagi kajian yang mengikuti 478,040 orang dewasa mendapati bahawa makan lebih banyak ikan menurunkan risiko kanser kolorektal, sedangkan daging merah dan diproses sebenarnya meningkatkan risiko (Sumber 47).

Khususnya, ikan berlemak seperti salmon, makarel dan ikan bilis mengandungi nutrien penting seperti vitamin D dan omega-3 asid lemak yang dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah.

Sebagai contoh, mempunyai tahap vitamin D yang mencukupi dipercayai untuk melindungi dan mengurangkan risiko kanser (Sumber 48).

Di samping itu, asid lemak omega-3 dijangka menghalang perkembangan penyakit (Sumber 49).

Sasarkan untuk dua hidangan ikan berlemak setiap minggu untuk mendapatkan dos asid lemak omega-3 dan vitamin D, dan untuk memaksimumkan manfaat kesihatan yang berpotensi dalam nutrient-nutrien ini.

Namun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan bagaimana penggunaan ikan berlemak secara langsung mempengaruhi risiko kanser pada manusia.

Ringkasan : 

Penggunaan ikan boleh mengurangkan risiko kanser. Ikan berlemak mengandungi vitamin D dan omega-3 asid lemak, dua nutrien yang dipercayai melindungi daripada kanser.

Kesimpulan

Apabila penyelidikan baru terus membangun, semakin jelas bahawa diet anda boleh memberi kesan besar kepada risiko kanser anda.

Walaupun terdapat banyak makanan yang berpotensi untuk mengurangkan penyebaran dan pertumbuhan sel-sel kanser, penyelidikan semasa adalah terhad kepada ujian tabung uji, kajian haiwan dan pemerhatian.

Lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami bagaimana makanan ini secara langsung boleh menjejaskan perkembangan kanser pada manusia.

Sementara itu, ia adalah satu pertaruhan yang selamat bahawa diet yang kaya dengan makanan keseluruhannya, digabungkan dengan gaya hidup yang sihat, akan meningkatkan banyak aspek kesihatan anda.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here