14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda. Apabila anak anda berada di tengah-tengah kemarahan, ia boleh menjadi sukar untuk memastikan diri anda tidak mengalami krisis anda sendiri.

“Memberontak adalah perkara yang mengerikan, jahat, tetapi ia adalah fakta zaman kanak-kanak,” kata Ray Levy, PhD, seorang psikologi klinikal yang berpangkalan di Dallas dan pengarang bersama Try and Make Me! Strategi M Try and Make Me! Simple Strategies That Turn Off the Tantrums and Create Cooperation.”Anak-anak muda – iaitu antara umur 1 hingga 4 tahun-belum menguasai kemahiran bergaul yang baik lagi. Mereka hanya cenderung untuk kehilangan kemahiran tersebut. “Dan apa yang betul-betul membuatkan mereka bermula? Semua tantrum, kata Levy, hasil dari satu perkara yang mudah: tidak mendapat apa yang mereka kehendaki.” Bagi kanak-kanak antara 1 dan 2, tantrum sering berlaku kerana mereka cuba untuk memberitahu keperluan mereka – susu yang perlu, perubahan lampin, mainan yang ada di sana-tetapi tidak mempunyai kemahiran bahasa untuk melakukannya, “kata Levy.” Mereka berasa kecewa apabila anda tidak menjawab apa yang mereka katakan dan mula memberontak ‘ “Untuk kanak-kanak yang lebih tua, tantrum adalah lebih daripada perjuangan kuasa.” Pada umur kanak-kanak adalah 3 atau 4 tahun, mereka telah berkembang dengan lebih autonomi, “tambah Levy.” Mereka sangat menyedari keperluan mereka dan keinginan-dan ingin menegaskannya dengan lebih banyak. Jika anda tidak mematuhinya? Bandar Tantrum. “

14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Image result for mom and kid

Jadi, bagaimanakah anda boleh menghalang pemberontakan ini? Berikut adalah 10 perkara yang boleh diperbetulkan yang kedua-dua pakar keibubapaan dan ibu-ibu yang lain buktikan bahawa ia berkesan.

Ambil beberapa langkah untuk menghindari tantrum

Luangkan masa bermain yang berterusan bersama dengan anak prasekolah anda. Biarkan dia mengetuai dalam memilih aktiviti itu, dan berikan perhatian penuh kepadanya. Pengalaman positif yang dikongsi itu akan memberikan anak anda asas yang lebih baik untuk menenangkan dirinya pada masa akan datang apabila dia kecewa. Cari peluang untuk memuji tingkah laku baiknya, walaupun untuk perkara yang kecil. Semakin banyak perhatian yang dia dapat untuk tingkah lakunya, semakin besar kemungkinan dia melakukannya sekali lagi. Anda juga boleh memodelkan cara yang sihat untuk mengatasi kekecewaan dalam keadaan panas, seperti mengambil nafas panjang. Sama pentingnya, apabila anda lemah, dengan berkata seperti, “Oh, Ibu benar-benar keterlaluan.” Anak anda perlu melihat dan mendengar bahawa ianya okey untuk membuat kesilapan kadang-kadang. Akhirnya, tetapkan anak kecil anda untuk berjaya. Berhati-hati dengan situasi yang cenderung berakhir dengan tantrum, dan merancang dengan sewajarnya. Sekiranya dia mengamuk ketika perutnya berbunyi, bungkus makanan ringan yang sihat. Sekiranya dia mengamuk apabila terlalu penat, menyuruhnya tidur adalah keutamaan.

14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Jangan cuba untuk menenangkannya

Abaikan dia melainkan dia membahayakan diri sendiri atau orang lain secara fizikal. Dengan mengambil perhatian anda sepenuhnya, anda tidak akan menguatkan kelakuannya yang tidak diingini itu. Keluar dari bilik dan tetapkan masa selama beberapa minit untuk melihatnya semula. Sekiranya anak anda mula memukul, menendang, menggigit, atau melemparkan benda-benda semasa memberontak, hentikannya dengan segera dan keluarkannya dari keadaan tersebut. Jelaskan bahawa menyakiti orang lain tidak dapat diterima. Lepaskan hak-hak istimewa yang ada dan letakkan dia pada timeout jika perlu. Tetapi gunakan timeout untuk tingkah laku yang berbahaya; semakin banyak anda menggunakannya, semakin kurang berkesan.

14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Semakin kuat dia menjerit, semakin lembut anda bercakap

Anak anda akhirnya akan memadankan suaranya dengan padanan volume anda kerana, pada akhirnya, dia mahu mendapat perhatian anda. Ingat bahawa dia berasa kecewa atau sedih dapat membantu anda tetap tenang. Jika dia melakukannya di panggung wayang atau tempat awam lain, bawa dia keluar. Cuba memberinya pilihan untuk duduk di bangku atau di dalam kereta sementara dia bertenang. Bagi sesetengah kanak-kanak, mempunyai pilihan seperti ini dapat membantu, terutama jika kekurangan kawalan adalah sebab di sebalik pemberontakannya.

Post-tantrum, ikuti permintaan asal yang memulakan kemarahannya sejak mula. Sekiranya dia marah kerana anda memberitahu dia untuk mengambil mainan, dia masih perlu mengambil mainan itu apabila dia tenang. Sekiranya dia hilang kawalan kerana anda berkata dia tidak boleh makan biskut, maka jangan beri dia biskut setelah air matanya berhenti. Apabila anak anda menurut dan memungut mainan, puji dia. Lagipun, itu adalah tingkah laku positif yang anda mahu dia ingat dan ulangi.

14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Fahami keadaan mengapa dia bertindak sedemikian

Anak prasekolah anda akhirnya boleh menggunakan kata-kata untuk memberitahu anda apa yang dia perlukan atau inginkan, tetapi itu tidak bermakna tantrumnya sudah tamat. Dia masih belajar bagaimana untuk mengendalikan emosinya, jadi percanggahan kecil dengan pantas dapat menjadi hilang kawalan sepenuhnya. Oleh kerana anak anda juga sedang berdikari, memerlukan bantuan anda boleh membuatnya kecewa. Dia mungkin hilang kawalan apabila dia mencuba tugas yang mencabar, seperti mengikat kasutnya, dan menyedari bahawa dia tidak boleh melakukannya sendiri. Walaupun tantrum boleh bermula dengan kemarahan, mereka sering berpunca dari kesedihan. Kanak-kanak boleh tersesat dalam keadaan yang besar dan tidak adil, dan ianya sukar untuk melihat penghujungnya.

Cuba helah ini adalah untuk tantrum bagi kanak-kanak di antara set 2 dan setengah tahun kebawah, kata Dr. Hoecker. “Kanak-kanak umur ini biasanya mempunyai perbendaharaan kata hanya kira-kira 50 perkataan dan tidak boleh menghubungkan lebih dari dua bersama-sama pada satu masa. Komunikasi mereka adalah terhad, tetapi mereka mempunyai semua pemikiran dan keinginan ini dan perlu dipenuhi. Apabila anda tidak mendapatkan mesej atau salah faham, mereka tidak mahu mengeluarkan keecewaan mereka. ” Satu penyelesaian, dia berkata: bahasa isyarat. Ajar anak anda bagaimana untuk menggunakan beberapa kata kunci-seperti makanan, susu, dan penat-boleh melakukan keajaiban.

Satu lagi pendekatan adalah untuk empati dengan anak anda, yang membantu mengambil beberapa kelebihan daripada tantrum mereka, dan kemudian bermain detektif. “Anak saya berusia 22 bulan mengalami tantrumnya yang boleh bertambah selama! -20 minit,” kata Melanie Pelosi, ibu tiga dari West Windsor, New Jersey. “Kami telah mengajar beberapa perkataan dalam bahasa isyarat, tetapi jika dia mahukan sesuatu seperti wayang, dia tidak akan tahu bagaimana untuk memintanya – dan masih pelik. Jadi saya berkata, ‘Tunjukkan saya apa yang anda mahu,’ dan kemudian saya akan melihat apa yang ditunjukkan. Ia tidak selalunya jelas tetapi dengan sedikit masa dan latihan, anda akan mula berkomunikasi dengan lebih baik. Sekiranya dia menunjuk kepada adiknya, contohnya, ia biasanya bermaksud bahawa dia merampas sesuatu daripadanya dan saya boleh memintanya untuk memberikannya kembali. Saya tidak dapat memberitahu anda berapa banyak kegagalan, kemarahan yang ditimbulkan, kami telah mengelakkannya dengan cara ini! “

14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Berikan ruang kepada anak anda

“Kadang-kadang kanak-kanak hanya perlu meluahkan kemarahannya, jadi biarkan dia!” kata Linda Pearson, seorang pengamal jururawat dan penulis The Discipline Miracle. (Cuma pastikan bahawa tiada apa-apa pun yang dapat mencederakannya.) “Saya mempunyai keyakinan yang besar dalam pendekatan ini kerana ia membantu kanak-kanak belajar bagaimana untuk melepaskan diri dengan cara yang tidak mencederakan mereka. Mereka dapat meluahkan rasa mereka, dan dapatkan semula kawalan diri – tanpa terlibat dalam pertarungan atau pertempuran kehendaknya dengan anda. ” Helah ini boleh berfungsi dengan sendirinya atau selari dengan sedikit mengabaikannya.

Fahami tantrum

Mengapa kanak-kanak mengalami tantrum? Berikut adalah panduan untuk memahami kemarahan anak anda dan bagaimana untuk menangani mereka di rumah dan di tempat awam.

14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Alihkan fokus mereka

Ini semua tentang switcheroo mental yang berubah – membuatkan anak anda terlibat dan berminat dengan sesuatu yang lain sehingga dia lupa tentang kemarahan yang baru sahaja dia lakukan “Beg tangan saya penuh dengan segala macam helah, seperti mainan-anak-anak saya yang mereka sudah lama tidak melihatnya, buku, dan makanan ringan,” kata Alisa Fitzgerald, seorang ibu dari Boxford, Massachusetts. Setiap kali kejadian itu berlaku, dia akan keluarkan, satu demi satu, sehingga sesuatu mendapat perhatian anak-anak. “Saya juga mendapati helah itu boleh membantu menghindari mereka daripada hilang kawalan sebelum ia berlaku, jika anda dapat menghalangnya tepat pada waktunya,” tambahnya. Sekiranya anak anda hendak pergi jauh ke pasar raya kerana anda tidak mahu membeli bijirin gula-gula super, cuba dengan cepat menukar gear dan bersuara dengan penuh semangat, “Hei, kita perlukan beberapa ais krim. Ingin bantu saya memilih perasanya? ” atau “Ooh, lihat tangki lobster di sana!” Jelas Levy: “Kanak-kanak mempunyai tumpuan perhatian yang agak pendek – yang mana ia biasanya mudah dialihkan dan ia sentiasa membantu jika anda benar-benar bersemangat apabila anda melakukannya. Ia menjadikan mereka lupa tentang kemarahan mereka mula melakukan perkara lain dengan lebih pantas. ” Fitzgerald bersetuju: “Anda perlu mengeluarkan baakat pelakon dalaman anda dan menjadi penghibur – yang mempunyai alat peragaan!”

Image result for kid hug mom

Beri mereka satu pelukan yang erat

“Ini mungkin seperti perkara terakhir yang anda mahu lakukan apabila anak anda meletus, tetapi ia benar-benar boleh membantu dia melepaskannya,” kata Levy. “Saya bercakap tentang pelukan yang erat, dan jangan mengatakan apa-apa apabila anda melakukannya-anda sekali lagi akan memasuki peperangan tentang kehendak masing-masing. Pelukan membuatkan mereka berasa selamat dan biarkan mereka tahu bahawa anda ambil berat tentang mereka, walaupun anda tidak bersetuju dengan tingkah laku mereka. ” Cartwright Holecko, dari Neenah, Wisconsin, mendapati bahawa ia membantu: “Kadang-kadang saya fikir mereka hanya perlu tempat yang selamat untuk meluahkan emosi mereka.”

Image result for kid eat

Beri mereka makanan atau cadangkan sedikit R&R

“Menjadi letih dan lapar adalah dua penyebab tantrum terbesar,” kata Levy. Secara fizikal, kanak-kanak sudah berada di ambang hilang kawalan, jadi ia tidak akan mengambil banyak emosi untuk menjadikannya hilang kawalan. “Ibu bapa sering kali bertanya kepada saya mengapa anaknya mengalami hilang kawalan ini setiap hari, dan ternyata mereka berlaku sekitar waktu yang sama setiap hari – sebelum makan tengah hari atau makan malam dan pada waktu petang. Ianya bukan satu kebetulan! Nasihat saya: bagi mereka makan , mandikan mereka, dan beri mereka sayur-sayuran – sama ada itu menjadikan mereka tidur atau membiarkan mereka menonton TV sebentar. ” Fikirkan betapa marahnyan anda apabila anda terlepas waktu tidur atau gula dalam darah anda jatuh merudum, katanya. Dengan anak-anak muda, yang mempunyai keperluan tidur dan makanan yang lebih besar, kesan itu diperbesarkan sepuluh kali ganda.

Image result for kid smiling

Beri anak-anak anda sebab untuk mereka berkelakuan baik

Keadaan tertentu adalah satu percubaan untuk kanak-kanak. Mungkin dengan duduk makan lama di restoran atau duduk dengan diam di gereja. Walau bagaimana keadaan yang mencetuskannya, ini adalah helah: “Ini mengenai menyedari apabila anda meminta anak anda melakukan sesuatu dan menawarkan kepadanya rasuah yang dapat mencegahnya daripada terjadi,” kata Pearson. “Ketika anda sedang dalam perjalanan ke restoran, misalnya, beritahu dia, ‘Alex, Mommy meminta anda untuk duduk dan makan malam anda dengan baik malam ini Saya benar-benar berfikir anda boleh melakukannya Dan jika anda boleh berkelakuan baik, kita pulang ke rumah dan saya akan membenarkan anda menonton video. “Untuk rekod anda, Pearson mengatakan rasuah seperti ini adalah baik-baik saja, selagi ia dilakukan mengikut cara anda dan diberitahu terlebih dahulu – bukan di bawah tekanan semasa tantrum. Sekiranya anak anda mula hilang kawalan pada satu masa, perlahan-lahan mengingatkannya tentang “upah” yang anda bincangkan. “Sungguh mengagumkan bagaimana ini dapat mengembalikan mereka kembali menjadi baik,” kata Pearson.

Image result for kid smiling

Bergurau tentangnya

Setiap ibu bapa tidak mengendahkan tantrum anak-anak mereka di tempat awam, atas alasan yang jelas. Anda bimbang ibu bapa yang lain akan menganggap anda seorang ibu yang tidak baik-bahawa anda telah membesarkan anak iblis yang tidak terkawal. Tetapi itu, kata Kazdin, boleh mengundang anda untuk membuat pilihan yang hanya akan membawa kepada lebih kemarahan. “Kanak-kanak, walaupun sangat muda, mereka adalah pintar,” katanya. “Jika anda marah atau menegur atau mengalah dan biarkan dia dapat apa yang dia mahu untuk mengakhiri krisis sebelum lebih ramai orang mula merenung, dia akan belajar bahawa-aha! -Itu berhasil.” Cara terbaik anda, Kazdin berkata, adalah untuk membiarkannya, plaster sedikit senyuman Mona Lisa di wajah anda, dan berpura-pura semuanya baik-baik sahaja. Dan apa yang difikirkan oleh orang lain? “Kami tahu dari kajian bahawa satu-satunya perkara yang orang menilai adalah tindak balas anda terhadap krisis,” kata Levy. “Jika anda kelihatan tenang dan seperti anda telah menguasainya – ya, walaupun anda tidak melakukan apa-apa untuk menghalangnya – mereka fikir, Sekarang itulah ibu yang baik.”

Image result for mom and kid

Jauhkan diri

Menjauhkan anak-anak dari tempat kejadian tantrum dapat membuatkan mereka lupa tentang perkara tersebut. “Ia juga merupakan strategi hebat apabila anda berada di luar,” kata Levy. “Jika anak anda mula memberontak disebabkan mainan atau bar gula-gula yang dia mahu, ambil dia dan bawa dia ke kawasan yang berbeza di kedai atau di luar sehingga dia bertenang. Mengubah tempat itu benar-benar boleh mengubah tingkah laku mereka.”

Mendisiplin tanpa memukul

Pada masa yang akan datang, jika anda merasakan keinginan untuk memukul, ambil nafas dalam-dalam dan pertimbangkan apa yang anda mahu anak anda belajar. Tonton video ini untuk mendapatkan lebih banyak petua tentang cara mendisiplinkan anak anda.

 

Sumber :
www.parents.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here