14 trik genius untuk simpan makanan agar segar lebih lama  | Berikut adalah cara-cara yang anda boleh lakukan untuk menyimpan makanan yang dibeli agar lebih tahan lama (masih segar) dan tidak rosak seperti berkulat atau sebagainya :

14 trik genius untuk simpan makanan agar segar lebih lama

1. Letakkan tuala kertas di dalam bekas salad

Lapiskan sayuran anda dengan beberapa helai tisu dapur untuk menyerap pemeluwapan yang dihasilkan oleh sayuran ketika mereka sejuk. Kelembapan yang berlebihan boleh menjadikan makanan segar anda layu dan dengan lebih cepat, jadi tisu itu menjadikannya segar lebih lama lagi, dan ia menjadikan peti sejuk anda bersih tanpa sebarang usaha tambahan, kerana tidak ada orang yang patut menghabiskan hari Minggu mereka membersihkan air sisa timun.

2. Jangan asingkan pisang sebelum memakannya

Anda mungkin berfikir bahawa anda menghasilkan pembungkusan pisang yang super produktif dengan menjadikannya bahagian untuk setiap hari, tetapi sebenarnya helah untuk menghalang pisang ini berubah menjadi warna coklat adalah dengan memastikan mereka bersama-sama selama mungkin. Balutkan batang pisang dalam ‘clingfilm’ ketika pertama kali membelinya, dan hanya cabut satu pisang ketika anda sudah bersedia untuk memakannya. Ini sepatutnya memberi anda 3-5 hari tambahan untuk menikmati pisang yang sempurna.

14 trik genius untuk simpan makanan agar segar lebih lama

3. Masukkan epal dalam beg kentang anda

Kentang yang bercambah berada di senarai teratas untuk makanan yang disukai oleh semua orang. Ternyata cara terbaik untuk mencegah kentang ini dari berubah menjadi buruk dan tidak boleh dimakan adalah dengan menyimpan epal di dalam beg tersebut – epal menghasilkan gas etilena, yang membuat kentang lebih segar dan lebih pejal, dan bersedia untuk dilenyek dalam beberapa minggu lagi.

14 trik genius untuk simpan makanan agar segar lebih lama

4. Tetapi pastikan epal jauh dari buah-buahan dan sayuran lain

Gas etilena mungkin baik untuk kentang, tetapi ia tidak baik untuk hampir semua barang-barang yang lain. Keluarkan epal dari mangkuk buah (dan dalam beg plastik di dalam peti sejuk) dan anda sepatutnya mula mendapati bahawa barang pembelian anda yang lain adalah lebih baik.

5. Basuh beri dalam cuka

Oleh kerana takdir ini adalah kejam, buah beri adalah kedua-duanya iaitu a) buah-buahan yang paling mahal dan b) paling cepat untuk berkulat sekiranya dibiarkan lama. Anda boleh melanjutkan kesegaran buah ini dengan membersihkannya di dalam 1 cawan cuka dan 3 cawan air sebelum anda memasukkannya ke dalam peti sejuk – ini membunuh kulat spora dan bakteria yang menjadikan buah-buahan ini tidak segar. Pastikan anda mengeringkannya dengan teliti sebelum menyimpan.

BACA JUGA : 6 nutrien penting dan kenapa badan anda memerlukannya

14 trik genius untuk simpan makanan agar segar lebih lama

6. JANGAN simpan tomato anda di dalam peti

Serius. Anda akan membunuh rasa mereka, dan tekstur berair mereka tidak dapat bertahan dengan baik dalam keadaan sejuk. Untuk memanfaatkan sepenuhnya tomato anda, simpannya di kaunter untuk membolehkan mereka memasaknya dengan khasiat yang penuh. Untuk pengetahuan anda, sayur-sayuran lain yang tidak boleh ditinggalkan di dalam peti sejuk termasuk kentang dan bawang, walaupun mereka harus disimpan di tempat gelap dan dingin dan bukannya di tempat yang terdedah kepada matahari.

Celery in foil

7. Bungkus saderi di dalam kertas logam

Dalam bungkus plastik yang anda dapatkan dari pasar raya, saderi akan bertahan selama seminggu atau dua paling banyak – menjengkelkan jika anda hanya menggunakan beberapa tangkai sahaja pada satu masa. Tukar pembungkusan asal dengan sekeping kertas aluminium – ia membolehkan gas yang merosakkan saderi anda hilang, bukannya terperangkap di dalam plastik, jadi saderi itu tetap segar cukup lama untuk lebih banyak digunakan untuk mencicah ‘hummus’

Herbs in water

8. Jaga herba seperti sejambak bunga

Membeli herba segar di dalam beg dan menyimpannya di situ sudah pasti akan menyebabkan ia layu. Sebaliknya, gunakan apa yang anda perlukan pada hari itu, dan kemudian simpan seluruh herba tersebut di dalam segelas air di atas tingkap. Sekiranya anda sudah cukup dewasa untuk mempunyai tetamu makan malam, anda juga boleh meletakkan beberapa jenis yang berbeza di atas meja di tempat bunga dan biarkan setiap orang menghias makanan mereka sendiri.

9. Dan apabila anda ingin menggunakannya, bekukannya di dalam minyak zaitun

Apabila kaedah di atas telah dilakukan, anda boleh mencincang halus, menambahnya ke dulang kiub kosong, dan kemudian tuangkan minyak zaitun ke atas. Membekukan sehingga yang ditetapkan, dan ia akan bertahan selama berbulan-bulan – untuk digunakan, hanya tambah pada kuali panas sehingga minyak telah masak.

10. Simpan cendawan dalam beg kertas

Pengeluar sayur yang betul menggunakan kaedah ini atas sebab-sebab tertentu – beg kertas dapat menyimpan cendawan jauh lebih cekap daripada tab plastik biasa. Kelembapan menyebabkan lendir pada cendawan, jadi menyimpannya dengan cara ini menjadikannya bersih dan kering (dan jika anda meninggalkannya terlalu lama dan mendapati ia terlalu kering, anda boleh membilas cendawan dengan segera di dalam sinki dan ia akan menjadi segar semula).

image

11. Biarkan avocado masak pada suhu bilik

Terdapat beberapa perkara dalam hidup yang lebih sedih daripada ingin membuat roti bakar avokado dan menjumpai satu buah yang menyedihkan dan keras. Lindungi emosi makan tengahari anda dengan mengekalkan avokado sehingga ia masak (anda tahu ia masak apabila ia masuk ke dalam sedikit jika ditekan), kemudian letakkannya di dalam peti sejuk untuk menghentikan proses dan menjadikannya tersedia untuk dimakan. Sebaik sahaja anda telah memotongnya, simpan avocado itu pada separuh sisanya dan perahkan sedikit jus lemon untuk memelihara kesegarannya.

Onions in tights

12. Masukkan bawang anda ke dalam ‘tights’

Ini sudah jelas bukanlah satu penyimpanan yang cantik tetapi jika anda mempunyai sepasang ‘tights’ lama yang sudah tidak digunakan, ia adalah lebih baik digunakan untuk meletakkan bawang-bawang anda. Letakkannya satu demi satu, simpulkan di antara setiap biji dan simpannya di tempat yang gelap dan kering sehingga anda memerlukannya. Ya, kawan-kawan serumah anda mungkin akan mempersoalkan pilihan ini – sehingga mereka kehabisan ramuan untuk makan malam dan bawang di dalam ‘tights’ inilah yang akan menyelamatkan anda.

Raisins

13. Simpan kismis dalam kedap udara

Kismis mengambil masa bertahun-tahun untuk menjadi buruk, tetapi untuk menjadi kering dan kenyal hanya mengambil masa beberapa minggu jika anda tidak menyimpannya dengan betul. Letakkan kismis anda ke dalam balang atau bekas kedap udara akan menjadikannya gemuk, lembap dan sempurna untuk diletakkan di atas bubur. Sekiranya kismis ini mengecut, rendamnya di dalam air panas selama satu atau dua jam akan membantu, tetapi seperti biasa, pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati.

Lettuce

14. Aiskan sayuran anda

Anda terlalu baik untuk mendapatkan salad yang lembik dan anda tahu. Hidrasikan semula dan segarkan daun anda dengan meleraikan dan meletakkannya ke dalam satu bekas yang dipenihu dengan air yang berais selama dari 5-30 minit, bergantung kepada bagaimana keadaan sayuran tersebut.

Sumber :
www.cosmopolitan.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here