15 cara menyiapkan anak anda untuk bersekolah  |  Bimbang untuk menyiapkan anak anda untuk bersekolah? Apabila ia melibatkan tentang kesediaan utama, kemahiran akademik adalah jauh lebih penting daripada memupuk kemahiran sosial anak anda dan kecekapan emosi, serta memastikan mereka mengetahui rutin dan peraturan yang berkaitan dengan sekolah yang besar.

Kemahiran asas seharian yang mereka akan gunakan termasuklah dapat mengikuti rutin, beratur untuk masuk dan keluar, berinteraksi secara positif dengan rakan-rakan, duduk dan mendengar semasa waktu berkumpulan (dan tunggu giliran untuk mereka bercakap), dan melengkapkan aktiviti atas meja – begitu juga dapat duduk dengan tenang dan menumpukan perhatian untuk jangka waktu tertentu.

Berjalan ke sekolah apabila sudah memahami kemahiran tersebut akan membolehkan guru dan anak anda untuk fokus pada akademik.

Memilih program pendidikan awal yang tepat untuk anak anda adalah sesuatu yang tepat untuk anda bermula. Pihak Berkuasa Kualiti Pendidikan dan Penjagaan Kanak-Kanak Australia (ACECQA) mempunyai laman web Starting Blocks yang menyediakan petua yang hebat.

Selain itu, berikut adalah 15 cara praktikal yang anda boleh membantu menyiapkan anak anda untuk bersekolah :

15 cara menyiapkan anak anda untuk bersekolah

1. Hadiri sesi orientasi sekolah

Mengambil tahu apabila sekolah anda mengadakan sesi orientasi dan luangkan masa anda untuk hadir. Ini membolehkan kakitangan mengenali anak anda dan anak anda dapat bertemu dengan anak-anak lain yang akan memulakan sekolah pada masa yang sama. Ketahui peraturan asas seperti di mana kanak-kanak dibenarkan bermain, serta rutin dan jangkaan dari kakitangan sekolah – contohnya, hari apa pakaian seragam sukan perlu dipakai atau beg perpustakaan perlu dibawa ke sekolah. Ini akan membolehkan anda dan anak anda bersiap sedia untuk apa-apa yang berlaku di sekolah.

BACA JUGA : 8 Cara Atasi Anak Menagis Dan Takut Ke Sekolah

15 cara menyiapkan anak anda untuk bersekolah

2. Mengaturkan tarikh bermain dengan kanak-kanak yang akan berada di kelas mereka sepanjang tempoh cuti sekolah

Apabila kanak-kanak mempunyai kanak-kanak lain yang sudah biasa bermain, ini dapat membantu menyesuaikan diri dengan aspek sosial sekolah dengan lebih mudah. Hubungan sokongan dengan keluarga dan anak-anak lain boleh mengambil sedikit masa untuk mereka berkembang, tetapi ianya boleh menjadi usaha yang baik dalam jangka masa yang panjang.

15 cara menyiapkan anak anda untuk bersekolah

3. Pertimbangkan untuk mendaftarkan mereka dalam pendidikan awal dan mengambil berat jika mereka tidak hadir

Kualiti pendidikan dan penjagaan awal yang termasuk penjagaan kanak-kanak dan prasekolah / tadika, menyokong semua bidang pembangunan kanak-kanak, dan menyediakan kanak-kanak dengan kemahiran dan keyakinan untuk memulakan sekolah, yang seterusnya memudahkan peralihan mereka untuk ke sekolah – sebelum mereka memulakan sekolah, mereka akan sudah mahir untuk duduk dan mendengar, berkongsi, menyumbang kepada perbualan, dan akan mempunyai beberapa kemahiran menggunakan tangan yang berguna seperti menggunakan gam dan gunting.

Startingblocks.gov.au adalah sumber baru yang mesra keluarga yang membantu menjawab soalan tentang penjagaan anak dan pemahaman yang lebih baik tentang faedah pendidikan dan penjagaan awal kanak-kanak yang berkualiti. Ia menawarkan tip berguna kepada ibu bapa mengenai perkembangan awal kanak-kanak dan apa yang perlu dicari untuk memastikan anak anda mendapatkan pengalaman penjagaan dan pembelajaran yang berkualiti.

15 cara menyiapkan anak anda untuk bersekolah

4. Bercakap dengan anak anda dengan cara yang positif dan ceria tentang memulakan sekolah

Buku adalah cara yang baik untuk anak anda menjadi terbiasa dengan idea persekolahan (dan suka membaca adalah sesuatu yang luar biasa apabila melibatkan belajar secara umum!). Ramai kanak-kanak mendapat manfaat daripada berkongsi buku yang telah dibuat khas untuk mereka. Muat turun templat cerita “Sekolah baru saya” dan peribadikannya dengan foto anak anda dan sekolah barunya. Kemudian luangkan masa membacanya dengan anak anda secara berkala sepanjang minggu sebelum permulaan sekolah, jadi mereka akan mendapat peluang untuk bertanya dan menjadi selesa dengan sekolah yang akan mereka hadiri.

5. Pantau tindak balas anak anda mengenai perbualan tentang sekolah

Perhatikan jika mereka bertindak balas dengan bersemangat, atau dengan kekeliruan atau kebimbangan. Ikuti petunjuk mereka seberapa banyak yang mungkin, menjawab soalan mereka, tetapi jangan membebankan mereka dengan maklumat jika mereka kelihatan tidak peduli dan tidak terlalu berminat – perlu diingat bahawa kanak-kanak mungkin sukar untuk berfikir tentang peristiwa masa depan dari segi minggu dan bulan. Dapatkan bantuan jika anak anda kelihatan bimbang atau terbeban mengenai sekolah.

Starting Blocks juga mempunyai beberapa petua yang baik untuk ibu bapa membantu kanak-kanak apabila mereka memulakan sekolah.

6. Menangani tingkah laku yang mencabar dengan pemahaman

Tingkah laku yang mencabar biasanya merupakan cara yang cuba diceritakan anak-anak kepada anda, jadi penting untuk menentukan apa yang anak anda cuba sampaikan untuk berkomunikasi menggunakan tingkah laku mereka. Ini memberikan anda peluang untuk mengajar kanak-kanak tentang tingkah laku positif untuk menggantikan sesuatu yang mencabar dan menangani sebarang isu yang berlaku. Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai tingkah laku anak anda, dapatkan sokongan seawal mungkin.

Apabila anak anda menyesuaikan diri, penting untuk terus menyokong perkembangan mereka.

7. Menggalakkan tingkah laku yang positif atau yang bersesuaian

Kanak-kanak perlu dapat melakukan apa yang diminta oleh guru, mematuhi peraturan, dan berinteraksi secara tepat dengan kedua-dua orang dewasa dan anak-anak lain.

Salah satu cara yang paling berkesan untuk menggalakkan tingkah laku positif ini adalah dengan memberi ganjaran kepadanya. Apabila anak anda berkelakuan dengan cara yang positif, berikan pujian khusus, contohnya – “anda bagus kerana mengambil giliran!”; menunjukkan kasih sayang dan emosi positif, contohnya, senyuman besar, pelukan atau high fives; atau gunakan ganjaran yang nyata termasuk pelekat, bintang pada carta, atau permainan khas dengan Ibu atau Ayah.

8. Sediakan rutin yang membantu anak anda untuk tidur dan bangun pada waktunya untuk bersiap sedia untuk bersekolah

Tidur yang mencukupi adalah penting untuk sekolah – ia penting untuk tingkah laku yang baik dan untuk menumpukan perhatian. Pada hari permulaan sekolah juga boleh meletihkan, jadi tabiat tidur yang baik adalah kunci dan harus bermula pada minggu-minggu sebelum persekolahan.

9. Bantu anak anda menggunakan tandas secara berdikari

Sangat berguna untuk kanak-kanak dapat menggunakan tandas secara berdikari apabila tiba masa untuk mereka mulai bersekolah. Amalkan menggunakan tandas awam dan jelaskan bahawa di sekolah terdapat tandas berasingan untuk kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki. Juga membantu mereka mempelajari kemahiran praktikal seperti membuka dan menutup kunci tandas, memakai seluar sebelum meninggalkan bilik tandas, dan untuk kanak-kanak lelaki, menggunakan tempat buang air kecil.

Untuk mendapatkan lebih banyak tips tentang mewujudkan rutin kebersihan yang baik di rumah, lawati laman web Starting Blocks.

10. Ajar mereka untuk menjaga barang-barang mereka

Sepertimana dengan tandas, kanak-kanak perlu menjaga barang-barang sekolah mereka. Bantu anak anda mengemas dan beg sandang yang mereka akan gunakan untuk sekolah. Pastikan beg sekolah anak anda mudah dikenali sebagai kepunyaan mereka. Berlatihlah untuk makan semasa rehat dan makan tengah hari selain daripada kotak makan tengah hari sekolah (gunakan kotak makan tengah hari yang semudah mungkin untuk dibuka dan dituutp), membiarkan mereka membuka sebarang bungkusan yang akan digunakan untuk makan di sekolah.

11. Berlatih bermain permainan di mana sesorang perlu mengangkat tangan untuk mengatakan sesuatu dan tunggu giliran mereka untuk mengambil bahagian

Juga membantu mereka memahami bahawa tidak semua orang mendapat peluang untuk bercakap setiap kali di dalam kelas walaupun mereka boleh mengangkat tangan mereka.

12. Mengajar anak anda strategi untuk menenangkan diri

Kanak-kanak perlu tahu cara untuk menenangkan diri dengan sewajarnya apabila mereka kecewa dan anda tidak dapat membantu mereka. Gunakan aktiviti yang sesuai dengan usia, yang menenangkan, contohnya, bermain mainan yang lembut, menggunakan bola tekanan, minum air atau belajar untuk mengelap mata mereka sendiri dengan tisu. Ia juga merupakan idea yang baik untuk membincangkan aktiviti menenangkan diri anak anda dengan guru baru.

13. Menggalakkan kemahiran menggunakan pensel  untuk pra-akademik

Walaupun tiada siapa yang mengharapkan anak anda mula bersekolah dengan skrip tulisan bersambung yang cantik sebagai kemahiran mereka, dengan mempunyai genggaman pensil atau krayon yang betul adalah kemahiran awal yang berguna. Lakukan tutorial dalam talian dan luangkankan sedikit masa setiap hari untuk melukis di meja bersama sebelum mereka memulakan sekolah – menunjukkan cara yang betul untuk memegang pensil atau krayon. Kemahiran gunting seperti memotong bentuk asas juga berguna untuk anak anda kuasai pada tahun pertama sekolah.

Image result for prepare your child for school

14. Galakkan mereka untuk mengenali dan menulis nama pertama mereka sendiri

Salah satu perkara pertama yang akan mereka pelajari di sekolah ialah menulis nama mereka pada hasil kerja mereka, dan dapat mengeja adalah sesuatu yang amat membantu – walaupun mereka tidak dapat menulisnya (atau bahkan mengejanya – dengan kuat dan dengan betul), permulaannya akan membantu.

Image result for prepare your child for school

15. Buat rutin selamat tinggal yang khusus

Mampu mengucapkan selamat tinggal tanpa air mata dan rengekan membantu hari tersebut untuk satu permulaan yang baik – beberapa kanak-kanak akan berjalan tanpa melihat belakang, sementara yang lain akan berjalan sambil menjerit daripada bangunan dan menarik anda dari pintu pagar untuk melarang anda pergi.

Anda memahami anak anda dengan sebaik-baiknya dan apa yang akan berfungsi untuk mereka, tetapi cadangannya adalah termasuk menyerahkannya kepada guru, mengucapkan selamat tinggal dan meninggalkannya tanpa terlalu banyak masalah.

Bercakap kepada guru untuk strategi yang mereka telah lihat berhasil untuk orang lain dan bersetuju dengan strategi tersebut sebelum anda memulakan sekolah. Banyak sekolah mempunyai rutin pagi, yang mungkin melibatkan semua kanak-kanak yang berbaris atau terlibat dalam perhimpunan yang pendek. Ritual sekolah ini di mana kanak-kanak boleh melihat dan meniru apa yang dilakukan oleh anak-anak lain, juga boleh memudahkan pemisahan daripada anda.

Bagaimanakah saya boleh menilai pilihan penjagaan anak saya dengan yakin?

Perkara yang paling penting yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk memastikan bahawa tahun-tahun penting ini adalah yang terbaik untuk anak mereka adalah untuk memberi mereka pengalaman yang berkualiti, sama ada di rumah atau di tempat penjagaan anak. Tetapi bagaimana untuk mereka tahu yang mana adalah pilihan yang tepat?

Untuk membantu membuat proses lebih mudah untuk ibu bapa, piawaian kualiti kebangsaan telah dibangunkan untuk menyokong ibu bapa semasa menilai pilihan penjagaan anak dan / atau prasekolah untuk anak mereka.

Ibu bapa boleh mengetahui lebih lanjut tentang piawaian kualiti kebangsaan ini di laman web Starting Blocks. Dibangunkan oleh Pihak Berkuasa Kualiti Pendidikan dan Penjagaan Kanak-Kanak Australia (ACECQA), Startingblocks.gov.au memberikan ibu bapa titik permulaan untuk maklumat dan nasihat yang mereka perlukan untuk bukan sahaja memahami mengapa dan bagaimana kualiti pendidikan awal kanak-kanak membawa hasil yang lebih baik, tetapi juga alat yang mereka perlukan semasa memilih penjagaan.

Starting Blocks – langkah awal anda ke pendidikan awal dan penjagaan kanak-kanak

Starting Blocks dibawa kepada anda oleh Pihak Berkuasa Pendidikan dan Penjagaan Kanak-kanak Australia (ACECQA), yang bertanggungjawab untuk meningkatkan kualiti dan peningkatan berterusan dalam pendidikan awal kanak-kanak dan penjagaan dan di luar penjagaan waktu sekolah di Australia.

Sumber :
www.kidspot.com.au

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here