15 cara untuk memulakan pendidikan anak anda di rumah  |  Sekiranya anda memikirkan untuk mendidik anak anda di rumah, atau hanya memberikan lebih banyak sokongan pendidikan untuk anak anda di rumah, berikut adalah 15 cara terbaik untuk mula mendidik anak-anak anda di rumah. Ada banyak perkara yang perlu diambil kira dan anda perlu membuat persiapan lebih awal, tetapi ambil nasihat kami dan anda boleh mendidik anak-anak anda di rumah dalam masa yang singkat.

Sebelum kita mulakan, mari kita lihat apa sebenarnya pendidikan di rumah dan mengapa orang memilih untuk melakukan ini.

15 cara untuk memulakan pendidikan anak anda di rumah

Apa itu pendidikan di rumah ?

Pendidikan di rumah adalah ketika anak dididik di rumah dan bukannya di sekolah. Namun, untuk tujuan artikel ini, kami juga berbicara tentang memberikan sokongan pendidikan tambahan kepada anak anda jika mereka juga berada di lingkungan sekolah, untuk membantu mereka mencapai puncak kejayaan. Adalah sangat dibenarkan untuk mendidik anak anda di rumah dan anda tidak perlu menjadi guru yang berkelayakan untuk melakukannya, yang mana kebanyakan kita adalah tidak berkelayakan.

Anak-anak yang berpendidikan di rumah umumnya mendapat semua pendidikan dari ibu bapa atau penjaga mereka, kadang-kadang dengan bantuan tutor luar. Sekiranya anda memutuskan untuk mendidik anak anda di rumah, anda tidak perlu mengikuti peraturan rasmi tentang bagaimana anda mengajar atau ketika anda mengajar. Sekiranya anda memberikan sokongan tambahan untuk pendidikan anak anda, maka anda dapat mengatur langkahnya dan membuat bahan kajian yang anda rasa benar-benar sesuai untuk anak anda. Inilah sebabnya mengapa kami mengumpulkan 15 cara terbaik untuk mula mendidik anak-anak anda di rumah, supaya anda mendapat maklumat sepenuhnya dan tahu apa yang diharapkan dan apa yang harus dilakukan.

BACA JUGA : Apa yang perlu anda tahu sebelum Homeschooling anak-anak anda di Malaysia

Dalam banyak cara, pendidikan di rumah adalah kesinambungan dari pengajaran yang diterima oleh setiap anak prasekolah dari ibu bapa atau penjaga. Tetapi dari usia tertentu, pendidikan adalah syarat undang-undang, jadi jika anda memilih untuk mendidik rumah setelah usia ini, anda perlu merancang dengan sangat teliti. Anda perlu mengetahui pendidikan usia apa yang dibenarkan di tempat anda tinggal. Sudah tentu menyokong anak anda dalam pelajarannya memerlukan tahap perancangan yang berbeza kerana anda perlu menyedari sepenuhnya apa yang mereka pelajari di sekolah dan menjadikannya penting bagi mereka.

15 cara untuk memulakan pendidikan anak anda di rumah

Mengapa ramai orang memilih pendidikan di rumah?

Apabila kita bercakap mengenai pendidikan di rumah atau homeschooling, beberapa orang tahu dari peringkat awal bahawa mereka ingin mendidik anak mereka di rumah. Mereka mungkin mempunyai alasan falsafah atau agama untuk ini. Atau mereka mungkin dididik sendiri di rumah atau dibesarkan dalam situasi di mana pendidikan tidak tertumpu pada persekitaran sekolah tradisional – contohnya ibu bapa mereka mungkin banyak melancong.

Dalam kes lain, seorang anak mungkin bermula di sekolah tetapi kemudian dibawa keluar dan dididik di rumah. Sebabnya berbeza-beza – seorang kanak-kanak mungkin mempunyai keperluan khas atau tidak berpuas hati di sekolah. Kadang-kadang ibu bapa merasakan bahawa kaedah mengajar di sekolah tidak sesuai untuk anak mereka dan bahawa mereka dapat memberikan pendidikan yang lebih baik untuk mereka di rumah.

Sebab lain ialah ibu bapa kadang-kadang mendidik di rumah kerana mereka tidak dapat mendapat tempat untuk anak mereka di sekolah pilihan mereka.

Sekiranya anda menyokong pelajaran anak anda semasa mereka bersekolah, anda juga akan dapati 15 kaedah ini untuk memulakan mendidik anak-anak anda di rumah menarik dan relevan dengan apa yang perlu anda lakukan dan persiapkan.

Adakah anda tahu bahawa di UK 50,000 kanak-kanak dididik di rumah dan jumlah itu meningkat 80% setiap tahun? Itu mengejutkan. Tidak pernah pendidikan di rumah begitu popular dan berkembang pada angka-angka besar ini.

Peningkatan yang mengejutkan ini bermaksud bahawa sebilangan besar ibu bapa beralih ke sekolah tradisional dan menjalani cara mereka sendiri atau bahkan menghabiskan banyak masa untuk menambah karier persekolahan anak mereka.

Terdapat dua jenis pendidik utama di rumah – pelajar sekolah yang radikal, yang mengikuti arahan anak, dan anak sekolah biasa, yang mengikuti kurikulum di rumah. Di sini kita akan melihat 15 cara untuk mula mendidik anak-anak anda di rumah dan bagaimana menjayakannya pada masa yang sama. Ini akan membantu anda membuat pilihan yang tepat mengenai jalan mana yang harus anda lakukan … adakah anda pulang ke sekolah sepenuh masa atau menyediakan sistem sokongan yang lebih kuat untuk anak anda yang bersekolah.

Sebilangan besarnya adalah percubaan dan kesilapan, berdasarkan apa yang disukai dan tidak disukai di dalam keluarga anda sendiri. Setiap homeschooler yang anda ajak bicara akan memberi anda versi yang berbeza tentang bagaimana ia berfungsi untuk mereka – anda benar-benar hanya perlu mengetahui sendiri apa yang terbaik dan sesuai dengan keluarga anda.

Homeschooling atau mendidik rumah bukan untuk setiap keluarga. Tetapi setiap ibu bapa adalah pendidik di rumah.

Inilah 15 cara terbaik kami untuk mula mendidik anak-anak anda di rumah dan menjadikannya kisah kejayaan yang menarik !

1. Buat Persekitaran yang Betul

Ini sangat penting. Sekiranya anda mendidik anak di rumah, perlu ada ruang yang disediakan untuk belajar sahaja. Ia harus bebas dari gangguan, memberi inspirasi dan kondusif untuk belajar. Melaburkan sejumlah wang untuk mainan pendidikan yang hebat yang hanya akan meningkatkan pengalaman belajar mereka dan menghidupkan mata pelajaran, melibatkan mereka dalam proses pembelajaran mereka.

2. Penerimaan

Sekiranya anda akan menarik mereka keluar dari sekolah arus perdana atau lebih memberi penekanan untuk mendidik di rumah, maka anda perlu membuat mereka mengikuti idea tersebut. Sekiranya mereka tidak bersependapat, anda akan menghadapi kesukaran dengan mereka. Jelaskan sebab-sebab mendidik rumah adalah penting dan bagaimana mereka akan mendapat manfaatnya dan tidak syak lagi anda akan mendapat penerimaan mereka! Lagipun kanak-kanak mana yang suka pergi ke sekolah setiap hari? Kami tahu ia adalah tidak ramai yang pasti!

15 cara untuk memulakan pendidikan anak anda di rumah

3. Dunia adalah Bilik Darjah Anda

Ini adalah salah satu bahagian terbaik dalam mendidik anak anda. Dunia adalah bilik darjah anda dan dipenuhi dengan harta karun yang luar biasa untuk mencari dan mengajar. Anda tidak lagi terhad untuk duduk di meja dan bekerja melalui buku kerja.

Salah satu perubahan minda utama yang melibatkan mendidik dari rumah, ialah anda mula memikirkan ‘semuanya’ sebagai pendidikan. Hampir semua yang kita lakukan melibatkan beberapa kemahiran – berfikir, membaca, bertindak, dan lain-lain. Berhenti melihat senarai kecil “mata pelajaran kurikulum” sebagai satu-satunya bidang dalam hidup anda yang “berpendidikan”. Fikirkan ke mana anda boleh pergi, siapa yang dapat anda lihat dan apa yang boleh anda lakukan yang akan membuka cakrawala baru untuk anak anda. Adakah dengan mengunjungi bomba, pergi ke muzium tempatan, pergi ke perpustakaan atau hanya pergi ke luar untuk meluangkan masa di alam semula jadi? Anda akan kagum dengan apa yang dapat anda pelajari.

4. Perbualan

Melakukan perbualan dengan anak anda adalah kaedah terbaik untuk membuka pintu dan membiarkan pengetahuan mengalir. Melakukan perbualan dengan anak anda benar-benar menyumbang kepada pembelajarannya, dan anda perlu mempelajari seni itu sekiranya anda akan mendidik mereka di rumah. Dialog berfungsi di persekitaran pembelajaran yang lebih tersusun dan mereka juga berfungsi dengan baik dalam pendidikan di rumah. Anda boleh mengatasi sebarang masalah sebaik sahaja ianya timbul dengan berbual dengan anak anda. Walau bagaimanapun, perbualan tidak rasmi adalah kaedah terbaik, menambah pengetahuan mereka dalam otak mereka.

Berbual dengan anak anda adalah seperti membuka pintu dalam fikiran mereka.

5. Berhati-hati dengan Soalan

Kaedah terbaik untuk mendidik anak-anak anda di rumah adalah dengan menjawab soalan mereka. Satu kajian dilakukan yang menunjukkan bahawa kanak-kanak berusia empat tahun yang baru bersekolah bertanya kepada ibu mereka rata-rata dua puluh enam soalan sejam, tetapi mereka hanya mengajukan dua soalan setiap jam kepada guru mereka. Dari soalan-soalan yang diajukan di sekolah, sebahagian yang lebih kecil adalah soalan ‘rasa ingin tahu’ dan ‘Mengapa?’, Dan bahagian yang lebih besar adalah soalan ‘pengurusan’ seperti ‘Di mana gam?’ daripada apa yang berlaku di rumah. ‘Cabaran’ sangat jarang berlaku di sekolah, dan pencarian intelektual tidak ada sepenuhnya. Sekiranya anak anda mengajukan soalan, anda tahu bahawa mereka berminat dengan sesuatu, jadi jawablah dan jawablah. Ingatlah untuk tidak membebani mereka dengan terlalu banyak maklumat sehingga kepala mereka pening – beri mereka jawapan kecil dan lihat apakah mereka bertanya lebih banyak.

6. Jadi Fleksibel

Apabila anda memutuskan untuk mendidik anak-anak anda di rumah, anda mungkin mempunyai idea yang baik dalam fikiran anda tentang bagaimana keadaan harus berjalan, tetapi seperti hal kehidupan, tidak semuanya selalu mengikut perancangan. Ia memerlukan percubaan dan usaha dan akhirnya anda akan dapati apa yang sesuai untuk anda semua. Jangan paksa, ia akan tiba.

Homeschooling parents share tips on teaching kids during quarantine | Parenting News,The Indian Express

7. Ikuti Minat Anak Anda

Sebelum memulakan fikirkan apa yang ingin dikaji oleh anak-anak anda. Lihat inspirasi seperti buku, filem dan beberapa lawatan lapangan serta pertimbangkan idea mereka. Dengan cara ini, anda memberi mereka pelajaran yang benar-benar sesuai dan kekal dengan mereka. Berikut adalah contoh yang baik bagaimana satu keluarga ini melakukan pendidikan dari rumah yang melakukannya dengan baik.

8. Baca dengan kuat

Anda pasti pernah mendengarnya sebelum ini tetapi ketika anda mendidik anak-anak anda di rumah, membaca dengan kuat adalah penting. Masa bercerita adalah salah satu perkara paling bermanfaat yang dapat anda lakukan dengan anak-anak anda. Buku meluaskan fikiran dan pengalaman mereka. Dan keadaan yang rapat semasa membaca buku bersama-sama menjadikan masa ikatan keluarga yang hebat.

9. Percayai Perasaan Anda

Tidak ada yang tahu keluarga anda lebih baik daripada anda. Jangan biarkan sesiapa pun memberitahu anda bagaimana cara melakukan pendidikan di rumah atau mendidik anak-anak anda di rumah. Sekiranya perkara tidak sesuai, buat perubahan – dan jangan bimbang jika penyelesaian anda berbeza dengan yang lain. Walaupun anda mula-mula memulakan pendidikan di rumah, anda boleh yakin. Anda pasti tahu apa yang perlu dilakukan, percayalah pada diri sendiri dan ia akan berjaya!

10. Apa yang anda mahu Pelajari ?

Ini mungkin terdengar pelik, tetapi anda juga merupakan sebahagian dari perjalanan mendidik rumah ini dan mungkin juga ada perkara yang ingin anda pelajari. Cuba dan gabungkan ini ke dalam pembelajaran anda dengan anak-anak anda dan lihat di mana ia membawa anda!

11. Minimumkan hafalan

Selalunya di sekolah arus perdana terdapat tumpuan besar untuk belajar dengan ingatan. Perkara ini tidak seharusnya berlaku jika anda mendidik anak-anak anda di rumah. Sama ada anda melakukan pendidikan di rumah atau membantu mereka membuat kerja rumah mereka, terangkan bagaimana dan mengapa sehingga mereka dapat memahaminya sepenuhnya. Lebih penting untuk mengetahui cara mencari jawapan daripada mengetahui jawapannya. Biarkan anak-anak anda juga melakukan penyelidikan mereka sendiri jika anda bersekolah di rumah atau membantu kerja rumah dengan melihat di internet untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan yang mungkin mereka ada.

Coronavirus: Parents share homeschooling fails amid Covid-19 quarantine | The Independent | The Independent

12. Galakkan Kesalahan

Anak-anak harus selalu diajar cara memeriksa semula kerja rumah mereka, namun masih akan ada kesilapan dan begitulah cara kita semua belajar. Galakkan mereka untuk mencuba perkara baru ketika anda belajar di rumah, walaupun mereka tidak tahu jawapannya tetapi mereka telah mencuba yang terbaik, itu cukup bagus!

13. Bantu Kerja Rumah

Melihat sekilas kerja rumah tidak mencukupi. Anda kadang-kadang harus duduk bersama anak anda dan memerhatikan bagaimana mereka melakukan sesuatu – bagaimana mereka membaca, bagaimana mereka membuat pengiraan matematik atau merangka karangan. Bercakap dengan mereka tentang apa yang mereka lakukan dan fahami bagaimana dia mendapat jawapannya. Ini adalah kaedah terbaik untuk mencari masalah dan mengatasinya dengan segera.

14. Berfikir Jangka Panjang

Jangan sekali-kali berfikir bahawa satu ujian yang tidak baik akan gagal atau merosakkan akademik anak anda. Akan ada kegagalan tetapi penting untuk membicarakannya. Jaga perspektif dan lebih baik mendorong mereka daripada bertumpu pada tahap buruk yang mereka dapat. Anda juga mahu menjadi orang yang mendorong pembelajaran sepanjang hayat dan menyukainya juga.

Why You Shouldn't Trust Homeschooling Statistics

15. Awasi Anak Anda

Sekiranya anda telah memulakan perjalanan mendidik di rumah maka penting untuk memerhatikan anak-anak anda. Tonton mereka bermain atau hanya bergaul dengan rakan mereka. Adakah mereka kelihatan gembira? Adakah mereka kelihatan yakin? Adakah mereka mempunyai harga diri yang sihat? Sekiranya anda dapat menjawab ya untuk semua perkara di atas, maka anda tahu bahawa ini berfungsi untuk anda sebagai sebuah keluarga.

Tidak melakukan kesalahan dalam mendidik di rumah boleh menjadi sukar, dan akan memerlukan percubaan dan kesalahan untuk mendapatkan keseimbangan yang tepat. Tidak ada satu ukuran yang sesuai untuk semua. Walau bagaimanapun, jika anda mengikuti 15 cara kami untuk mula memberi nasihat kepada anak-anak anda di rumah, anda akan mula mempunyai rentk lebih awal daripada yang anda fikirkan.

Sumber :
www.spielgaben.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here