15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia  |  Dunia dipenuhi dengan pelbagai destinasi indah dan tempat-tempat indah untuk dikunjungi, sukar untuk menyusun senarai yang terbaik. Memikirkan pengembara yang, dengan alasan apa pun, tidak pernah menjejakkan kaki ke luar bandar asalnya, di manakah tempat pertama yang mungkin mereka kunjungi?

Senarai tempat terbaik di dunia untuk dikunjungi mesti merangkumi bandar-bandar hebat, seperti New York, Paris, London, dan sebagainya, yang masing-masing dipenuhi dengan banyak laman web individu atau tempat yang mesti dikunjungi. Senarai ini juga merangkumi laman web, monumen, dan lokasi tertentu, masing-masing juga patut dikunjungi sendiri.

Untuk lebih banyak idea mengenai tempat yang harus dikunjungi dan apa yang mesti dilihat, baca senarai tempat terbaik yang mesti dikunjungi di dunia.

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia

1. Machu Picchu, Peru

Terletak tinggi di pergunungan Andes di Peru, Machu Picchu sekarang diyakini sebagai tempat istirehat keramat bagi para penguasa Inca. Dibangun pada abad ke-15 Masehi dan ditinggalkan kurang dari 100 tahun kemudian, kawasan terpencil ini terus memukau dengan batu-batu yang sempurna, tanpa mortar dan batu-batu yang sukar ini. Batu-batu besar berjumlah banyak ton bergabung dengan sempurna antara satu sama lain, tanpa menggunakan mortar atau simen.

Perjalanan ke Machu Picchu biasanya bermula di kota gunung Cusco, yang merupakan ibu kota Empayar Inca. Cusco adalah tempat menarik untuk dijelajahi-pastikan anda menghabiskan beberapa hari di sana sebelum atau selepas pengembaraan Machu Picchu anda.

Anda boleh menaiki Inca Trail dari Cusco ke Machu Picchu. Kenaikan penuh mengambil masa lima hari, tetapi anda juga boleh memulakannya lebih dekat dan melakukan kenaikan satu, dua atau tiga hari di sepanjang laluan. Kebanyakan orang menaiki kereta api dari Cusco, yang memakan masa sekitar tiga setengah jam.

15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia

2. The Grand Canyon, Arizona

Keajaiban semula jadi yang luar biasa ini ada di negeri A.S. Arizona. Ini adalah salah satu tempat yang indah di mana gambar atau video sahaja adalah tidak mencukupi – ukuran dan ruang lingkupnya yang sukar difahami.

Dengan geologi terbentuk dalam dua juta tahun yang lalu, ya juta, gaung sepanjang 277 batu itu sendiri dipercayai telah dimulakan sekitar lima hingga enam juta tahun yang lalu. Ia dibentuk oleh aliran Sungai Colorado, yang masih mengalir melaluinya dan terus mengikis geologi sepanjang perjalanannya. Grand Canyon selebar hingga 18 batu di tempat dan kedalaman hingga satu batu. Bayangkan berdiri di tepi, melihat ke bawah tembok batu hampir satu batu ke sungai di bawah.

Sebilangan besar pelawat datang ke kawasan yang disebut sebagai Lingkaran Selatan, dan ada berbagai tempat penginapan yang tersedia, dari khemah hingga sebuah resort tepi desa mewah yang dibina dari kayu balak. Terdapat beberapa penginapan di Rim Utara yang terpencil, dan ini disediakan beberapa tahun sebelumnya.

Ramai pengunjung melalui gaung melalui Grand Canyon Railway yang bersejarah, yang berjalan dari bandar Williams, Arizona. Laluan kereta api sejauh 64 batu menyediakan cara yang menghiburkan untuk menuju ke lembah dengan makanan dan muzik langsung di kapal. Bagi mereka yang memandu, lembah ini terletak kira-kira tiga setengah jam perjalanan ke utara dari Phoenix (atau selatan dari Las Vegas).

15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia

3. Rom, Itali

Bandar Abadi lebih menyerupai muzium hidup yang besar. Pelawat akan terpukau dan dikelilingi oleh sejarah ribuan tahun. Ini adalah bandar yang agak padat, dan jadual perjalanan tiga hari membawa anda ke bilangan minimum tempat yang mesti dikunjungi.

Kawasan yang mesti dilihat ini bagi mana-mana pelawat termasuk Colosseum dan Roman Forum yang berdekatan; Pantheon; dan Vatican City, sebuah negara yang terpisah di tengah-tengah pusat Rom.

Luangkan sedikit masa untuk menjelajahi pinggiran Rom juga. Pertimbangkan untuk mendaki di sepanjang jalan yang dipenuhi kubur di Appian Way, jalan raya Rom kuno, dan lawatan ke salah satu runtuhan saluran air di luar bandar.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-maui-hawaii.jpg

4. Maui, Hawai

Pulau Hawaii ini menawarkan pelbagai pengalaman untuk pengunjung. Anda boleh meluncur, menikmati makanan di pantai di resort mewah lima bintang di Wailea, menunggang kuda melintasi gunung berapi yang tidak aktif di Taman Nasional Haleakala, atau mendaki melalui hutan hujan di Pergunungan Maui Barat. Pemandangan semula jadi menakjubkan – ia benar-benar salah satu pulau paling indah di dunia.

Apabila melibatkan tempat penginapan, ada sesuatu untuk semua orang di sini, dari penginapan dan sarapan banglo hippie desa hingga hotel peranginan mewah lima bintang. Wailea mempunyai semua pusat peranginan mewah – seperti Beverly Hills of Maui yang terletak di tepi pantai. Sekiranya anda tinggal di sini, pastikan anda bersantai dan meluangkan masa di Kihei, tempat penduduk tempatan melepak.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-masai-mara-kenya.jpg

5. Masai Mara, Kenya

Kenai’s Masai Mara adalah kawasan kepelbagaian bio yang luar biasa dan destinasi safari yang popular. Ini adalah peluang untuk melihat “lima besar” haiwan (singa, harimau bintang, badak, gajah, dan kerbau Cape) semua dalam satu perjalanan atau, jika anda bernasib baik, pada waktu tengahari.

Kawasan taman Rizab Nasional Masai Mara yang dilindungi adalah luas, lebih dari 1.500 kilometer persegi terutama padang rumput, meluas hingga ke dataran Serengeti di Tanzania. Waktu yang paling popular untuk dikunjungi adalah semasa migrasi dua kali setahun, yang utama adalah pada bulan Julai dan Ogos. Lebih sejuta haiwan liar dan haiwan lain melintasi kawasan itu dalam kumpulan besar untuk bergerak dari satu kawasan makan ke kawasan yang lain. Sebilangan besar pelawat terbang ke Nairobi, kemudian menaiki pesawat kecil ke Mara.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-montreal-canada.jpg

6. Montreal, Kanada

Semasa anda mendengar bunyi bahasa Perancis dituturkan di sekitar anda dan menjelajahi Old Montreal, berjalan-jalan di jalan-jalan batu sempitnya-anda mungkin menyangka anda berada di Perancis. Kawasan bersejarah dipenuhi dengan kedai dan kafe yang unik; bandar Kanada ini boleh menjadi peluang untuk mengalami sedikit Eropah di Amerika Utara.

Bandar ini juga memiliki tempat makanan yang berkembang pesat, dengan beberapa pasar petani yang popular, termasuk Pasar Atwater dan Pasar Jean Talon. Ia juga terkenal dengan bagelnya, dimasak panas dan segar oleh beberapa kedai roti yang mesti dikunjungi.

Pastikan untuk mengunjungi Basilika Notre-Dame yang indah dan berjalan kaki ke Gunung Royal, bukit besar (atau gunung rendah) yang dinamakan sempena bandar ini. Anda akan dihargai dengan beberapa pemandangan yang luar biasa sehingga ke pelabuhan.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-new-zealand.jpg

7. New Zealand

Dengan keindahan alamnya yang menyerlah, penduduk yang ramah, dan populariti baru-baru ini kerana penggunaannya sebagai lokasi penggambaran untuk filem Lord of the Rings (begitu juga dengan yang lain), negara pulau ini adalah salah satu tempat terbaik di dunia untuk dikunjungi. Kepelbagaian bio di sini sangat mengagumkan – dipercayai New Zealand adalah salah satu tempat terakhir di dunia yang mempunyai penduduk manusia.

Mulakan lawatan anda di ibu kota Auckland, dengan budaya, sejarah, dan muziumnya. Luangkan masa di perairan dan di pantai-Pelabuhan Waitemata yang mempunyai pantai, bersama dengan berbagai kegiatan belayar dan berperahu.

Kunjungi kawasan Rotorua untuk mengetahui dan mengalami budaya Maori orang asli dan pergi ke Queenstown untuk merasai pelbagai sukan lasak luar negara. Ingat, di sinilah terjadinya bungee jumping.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-istanbul-turkey.jpg

8. Istanbul, Turki

Ibu kota Turki adalah destinasi lain yang menawarkan gabungan budaya, makanan, dan sejarah. Terdapat ribuan tahun sejarah di sini, bermula dengan orang Yunani Kuno dan Rom Kuno dan menuju ke Empayar Uthmaniyyah.

Ini adalah negara Islam dengan pemerintahan sekular, jadi tempat yang baik bagi pelancong Barat untuk mengalami budaya Islam. Terdapat gabungan antara yang baru dan kekal abadi di sini tidak seperti di tempat lain. Anda boleh bermalam di restoran yang indah dengan makan makanan Turki yang hebat dan menari dengan muzik Turki, kemudian bangun (sangat awal) pada waktu pagi mendengar suara azan atau panggilan Islamik untuk solat pada waktu pagi. Ia bergema di atas bumbung ketika disiarkan dari pembesar suara yang terletak di atas menara masjid di bandar.

Istanbul mempunyai pengangkutan awam yang sangat baik, yang bermaksud mudah untuk mengelilingi dan menerokai semua kawasan dan monumen utama. Tempat yang mesti dilihat termasuk Masjid Biru, Hagia Sofia, dan Istana Topkapi.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-angkor-wat-cambodia.jpg

9. Angkor Wat, Kemboja

Terletak betul-betul di luar bandar Siem Reap, Kemboja, Angkor Wat adalah tempat keagamaan terbesar di dunia. Ia mula dibina sebagai kuil Hindu dan makam untuk penguasa Khmer pada awal abad ke-12 dan ditukarkan menjadi kuil Buddha pada akhir abad ke-12. Hanya sebahagian dari bandar kuno yang sangat besar. Angkor Wat adalah kawasan kuil, Angor Thom adalah kawasan kota dan istana. Terdapat beratus-ratus tempat runtuhan lain di daerah ini, yang merupakan sebahagian dari ibu kota kuno Angkor.

Siem Reap dan kuil dan reruntuhannya kini sangat mudah diakses melalui penerbangan harian dari Hong Kong dan bandar-bandar besar Asia yang lain. Penginapan bermula dari rumah tumpangan yang murah hingga resort mewah yang mewah, dengan semua yang ada di antaranya.

10. London, England

Bandar Inggeris yang bersejarah ini adalah destinasi lain yang dipenuhi dengan tempat-tempat menarik untuk dikunjungi. Perjalanan ke London adalah peluang untuk mengunjungi tempat-tempat ikonik seperti Tower Bridge, Buckingham Palace, dan Tower of London.

Manfaatkan bandar ini sebagai pusat kebudayaan juga dengan melihat pertunjukan teater West End atau menonton persembahan muzikal di Royal Albert Hall. Modern London juga merupakan kota santapan, hotel mewah, dan membeli-belah berkelas dunia.

Jangan terlepas muzium, Muzium British yang luas adalah percuma, dan biasanya agak sesak. Luangkan masa untuk mengunjungi The Wallace Collection, sebuah muzium percuma di Oxford Street. Ia mempunyai salah satu koleksi perabot dan porselin terhebat di dunia, bersama dengan beberapa lukisan Old Master yang penting.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-manhattan-new-york.jpg

11. Manhattan, New York

Salah satu daripada lima wilayah New York City, Manhattan sebenarnya adalah sebuah pulau, bersempadan dengan Sungai Timur dan Hudson (dan sedikit di tepi Sungai Harlem). Pulau ini seluas kurang dari 23 batu persegi dan merupakan rumah bagi hampir dua juta penduduk. Dan tambahan kemasukan pekerja setiap hari, dan pulau ini secara rutin menampung hampir empat juta orang.

Tidak ada bandar lain di dunia yang menawarkan tenaga frenetik New York City. Ia dipenuhi dengan tempat membeli-belah dan tempat makan terbaik di dunia, bersama dengan muzium yang luar biasa.

Manhattan juga mempunyai hati hijau yang besar, Central Park. Tidak kira musim, hotel ini menyediakan taman permainan untuk penduduk kota, yang menawarkan pelbagai aktiviti dari muzium hingga zoo. Terdapat juga banyak ruang hijau di mana anda boleh bermain dan bersantai, bersama dengan jarak berjalan kaki, berbasikal, dan luncur.

https://www.planetware.com/wpimages/2019/09/top-places-to-visit-in-the-world-paris-france.jpg

12. Paris, Perancis

Tidak ada lawatan ke ibu negara Perancis yang lengkap tanpa perjalanan ke dan struktur yang paling ikonik. Menara Eiffel setinggi 300 meter adalah struktur buatan manusia tertinggi di dunia, dari pembukaannya pada tahun 1889 selama 41 tahun hingga tahun 1930.

Gunakan lawatan anda sebagai senaman menaiki tangga dan naik 300 anak tangga dari permukaan tanah hingga yang pertama dari tiga tingkat di menara. Sekiranya anda berada dalam keadaan hebat, naik 300 langkah lagi ke tingkat kedua. Kemudian naik lif di sini untuk sampai ke puncak. Selain bersenam, anda juga akan menjangkaui kebanyakan orang yang ingin menaiki lif sepanjang jalan.

15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia

13. San Francisco, California

San Francisco adalah bandar Amerika yang benar-benar unik dan salah satu tempat percutian hebat di dunia. Terokai bukit-bukaunya, naik kereta kabel yang menaiki bukitnya, dan makan makanan laut di Fisherman’s Wharf. Luangkan masa juga untuk menjelajahi Marin County di seberang Golden Gate Bridge, termasuk bandar Sausalito yang indah. Monumen Nasional kayu merah gergasi Muir Woods hanya 30 minit jauhnya dan juga amat berbaloi untuk dikunjungi di samping itu.

Pastikan juga meluangkan masa untuk lawatan ke atau lebih baik lagi, perjalanan ke Jambatan Golden Gate. Monumen kejuruteraan moden ini merangkumi selat yang menghubungkan Teluk San Francisco dan Lautan Pasifik. Jambatan sepanjang enam batu sepanjang enam batu menghubungkan bandar California Utara dengan Marin County.

Dibuka pada tahun 1937, jambatan ini mempunyai keindahan geometri yang unik dan dapat dilihat dari banyak kawasan di kedua-dua sisi bentangannya. Beberapa pemandangan terbaik adalah dari Marin Headlands, bahagian berbukit di Kawasan Rekreasi Nasional Golden Gate, taman nasional yang merangkumi kawasan di kedua-dua sisi jambatan.

15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia

14. Hong Kong

Bandar terbesar di Asia dapat terasa seperti Manhattan Asia, dengan pencakar langit gergasi di kawasan yang padat dan tumpuan yang serius terhadap perniagaan. Tetapi dengan pengembaraan yang lebih mendalam, dan anda akan dapati gabungan budaya Cina kuno yang unik di kota ini dan juga sisa-sisa sejarah Kolonial Inggerisnya. Pencakar langit yang berkilauan dibina dengan perancah buluh yang dipasang dengan tangan dalam gabungan yang baru dan lama.

Bandar ini terbahagi kepada dua bahagian utama: Pulau Hong Kong dan Kowloon, dipisahkan oleh Victoria Harbour. Naik Star Ferry di seberang pelabuhan, masih merupakan salah satu tawaran perjalanan yang hebat, memandangkan pemandangan yang menakjubkan di kedua-dua belah pihak. Anda juga boleh menjelajah ke kawasan luar bandar untuk menjelajahi Outlying Islands yang jarang penduduknya, laluan mendaki, dan pantai yang indah.

15 tempat terbaik dan menarik untuk dilawati di dunia

15. Marrakesh, Maghribi

Mulakan pengembaraan Marrakech anda di Jemaa el-Fnaa, dataran terbuka utama di bandar Maghribi. Ini pintu masuk ke Madinah atau kota berdinding lama. Kawasan ini tidak seperti tempat lain di dunia, yang memperlihatkan pertunjukan kemanusiaan yang berterusan. Terdapat pemain muzik, pesona ular, pelatih monyet, pertandingan tinju amatur, dan penari perut waria.

Ini juga pasar makanan gergasi, serta pasar barang antik gergasi dan swap. Anda juga boleh mendapatkan potongan rambut atau melakukan kerja pergigian. Pada waktu malam, ada penghibur api, dan pameran makanan di luar diadakan di pusat, dengan deretan gerai makan di hadapan kaunter yang dilapisi kerusi.

Destinasi Afrika yang eksotik ini hanyalah penerbangan singkat (biasanya kurang dari empat jam) dari kebanyakan bandar besar Eropah. Sebagai destinasi percutian yang popular, sering terdapat penerbangan. Penginapan berkisar dari riads, rumah tradisional yang dijadikan hotel butik mewah di Madinah hingga resort mewah bertaraf lima bintang di luar bandar di kawasan yang disebut La Palmeraie.

Sumber :
www.planetware.com

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here