18 tips kebapaan yang harus diedarkan di bilik bersalin  |  Nota editor: Ini adalah paparan tetamu dari Leo Babauta dari Zen Habits, seorang bapa kepada enam orang anak. Menjadi seorang bapa boleh menjadi satu perkara yang luar biasa, apabila anda melepasi semua perkara-perkara yang kasar, semua peristiwa yang menimbulkan tekanan, kehilangan privasi, dan banyak cara yang boleh membuatkan anda hilang kawalan. Tetapi selain daripada beberapa perkara itu, kebapaan adalah sesuatu yang indah.

Setiap ayah mempunyai ketakutan bahawa dia tidak akan menjadi ayah yang hebat, bahawa dia akan merosakkan seterusnya akan gagal. Ia datang sebagai satu tugas.

Malangnya, apa yang tidak datang dengan tugas itu adalah satu set arahan yang mudah. Sebagai lelaki, kami sering akan melangkaui manual itu, memikirkan yang kita boleh melepasinya…tetapi apabila keadaan menjadi salah, sangat baik untuk mendapatkan manual itu untuk kembali. Kebapaan memerlukan manual itu.

Dan sementara sebagai bapa kepada enam orang anak, anda mungkin mengatakan bahawa saya layak untuk menulis manual itu, itu tidak benar – saya masih terkapai-kapai seperti orang lain. Walau bagaimanapun, saya telah menjadi bapa selama lebih daripada 15 tahun, dan dengan 6 anak-anak saya telah belajar banyak tentang apa yang berhasil dan apa yang tidak, apa yang penting dan apa yang anda boleh abaikannya dengan selamat (bukan seperti bunyi ganjil yang menjengkelkan dari enjin).

18 tips kebapaan yang harus diedarkan di bilik bersalin

Berikut adalah tips kebapaan yang saya harap mereka berikan kepada saya ketika saya menyambut kelahiran anak pertama saya. Ia akan banyak membantu saya. Saya harap ia akan membantu anda menjadi seorang ayah yang lebih hebat daripada sekarang – anda boleh bebas untuk merujuk kembali kepadanya sebagai ‘cheat sheet’, bila-bila masa anda memerlukan bantuan.

1. Hargai masa anda dengan mereka

Satu perkara yang akan mengagumkan anda ialah berapa cepatnya tahun-tahun akan berlalu. Anak perempuan sulung saya berusia 15 tahun, yang bermaksud saya mempunyai tiga tahun bersamanya sebelum dia meninggalkan sarangnya. Masa itu tidak cukup! Masa yang anda miliki dengan mereka adalah pendek dan berharga – luangkan dengan sebaik-baiknya. Luangkan banyak masa yang anda boleh dengan mereka, dan jadikannya berkualiti, masa untuk berkasih sayang. Cubalah untuk hadir sebanyak mungkin semasa anda bersama mereka – jangan biarkan minda anda hanyut, kerana mereka dapat merasakannya.

BACA JUGA : Kenali makanan pepejal pertama untuk bayi anda

18 tips kebapaan yang harus diedarkan di bilik bersalin

2. Ia akan menjadi lebih mudah

Orang lain mungkin mempunyai pengalaman yang berbeza, tetapi saya selalu mendapati 2 bulan pertama adalah yang paling sukar, ketika bayi itu baru dan ingin menyusu sepanjang waktu sepanjang malam dan anda sering tidak tidur malam dan berjalan sepanjang hari seperti zombie . Ia akan menjadi lebih mudah, kerana mereka telah mendapat corak tidur yang biasa. Beberapa tahun pertama juga lebih banyak kerja keras yang diperlukan daripada tahun-tahun kemudian, dan ketika mereka memasuki sekolah menengah mereka menjadi orang dewasa yang berdikari. Ia menjadi semakin mudah, percayalah.

3. Jangan melihat apa-apa sebagai tugas seorang”ibu

Kongsi tanggungjawab. Walaupun terdapat banyak perkara yang baik dari zaman datuk nenek kita yang perlu kita kembalikan, tetapi tugas keibubapaan yang berasingan bukanlah salah satu daripada mereka. Sesetengah lelaki masih melihat kewajipan tertentu sebagai tugas “ibu”, tetapi jangan menjadi salah seorang daripada bapa tersebut. Terlibat dalam segalanya, dan kongsi beban dengan mama bayi anda. Menukar lampin, memandikan, pakaikan mereka pakain, dan memberi mereka makan (anda boleh memberi mereka susu di dalam botol).

4. Kasih sayang menguasai segalanya

Yang ini kedengaran biasa, tetapi ia sepatutnya menjadi pusat falsafah ayah anda untuk beroperasi: kesimpulannya, tunjukkan kasih saying kepada anak-anak anda. Apabila anda marah, bukannya menjerit, tunjukkan mereka kasih sayang. Apabila mereka kecewa, tunjukkan mereka kasih sayang. Apabila mereka kurang menjangkakannya, tunjukkan mereka kasih sayang. Segala-galanya hanyalah butirannya.

18 tips kebapaan yang harus diedarkan di bilik bersalin

5. Kanak-kanak suka membuat keputusan

Walaupun lebih mudah untuk menjadi ibu bapa yang berkuasa, apa yang anda ajar kepada anak anda adalah untuk mengikut arahan tidak kira apa. Sebaliknya, ajar anak anda membuat keputusan, dan dia akan membesar dengan lebih berkebolehan – dan lebih bahagia. Kanak-kanak sukakan kebebasan dan keputusan, seperti mana-mana manusia lain. Tugas anda adalah untuk membolehkan mereka membuat keputusan, tetapi dalam parameter yang anda tetapkan. Beri mereka pilihan antara dua sarapan yang sihat, sebagai contoh, dan bukannya membenarkan mereka makan semangkuk gula jika mereka memilih.

6. Sedikit kesabaran membawa kepada sesuatu yang besar

Sebagai seorang ibu bapa, saya tahu dan juga bagaimana mudahnya kehilangan kesabaran dan kemarahan anda. Walau bagaimanapun, membiarkan diri anda bertindak dalam kemarahan atau kekecewaan bukan perkara terbaik untuk anak anda, dan anda harus ingat itu. Ini bermakna anda perlu menarik nafas panjang, atau berjalan kaki, apabila anda mula kehilangan kesabaran anda. Amalkan kesabaran dengan anak anda dan hubungan anda, dan anak anda, akan memberi manfaat sepanjang jangka masa yang panjang.

7. Jenaka juga diperlukan

Akan ada masa apabila anak anda melakukan sesuatu yang mungkin membuat anda marah – menulis menggunakan krayon di seluruh dinding adalah contoh yang baik, begitu juga dengan membuang beberapa jenis cecair di sofa anda, atau menyelinap keluar dan mengambil kereta anda untuk bertemu Dengan kawan. Walaupun anda perlu mengajar anak anda untuk tidak melakukan perkara-perkara ini, lebih baik hanya ketawa dalam keadaan tersebut. Saya telah belajar untuk melakukan ini lebih kerap, dan ia membantu saya menjaga kewarasan saya.

18 tips kebapaan yang harus diedarkan di bilik bersalin

8. Bacakan kepada mereka, dengan kerap

Sama ada anda seorang pembaca atau tidak, membaca kepada anak-anak anda (dari masa mereka bayi dan seterusnya) adalah penting. Ia menjadikan mereka dalam tabiat membaca, dan menyediakan mereka untuk pembelajaran seumur hidup. Ia memberi anda masa yang istimewa bersama, dan menjadi tradisi anak anda akan hargai. Saya membaca dengan semua anak-anak saya, dari kanak-kanak berusia 2 tahun dan 15 tahun saya, dan suka setiap perkataan yang kami baca bersama.

9. Jangan jadi ayah yang tidak ada bersama

Kesalahan terbesar yang dibuat oleh bapa adalah tidak ada bersama dengan anak-anak mereka. Sentiasa, selalu sediakan waktu setiap hari dan setiap minggu untuk anak-anak anda. Jangan biarkan apa-apa melanggar masa suci ini. Dan pada saat-saat besar dalam kehidupan anak anda – permainan bola sepak, persembahan muzik, sains sains – adakah anda yang terbaik untuk berada di sana. Ini sangat bermakna.

10. Biarkan mereka bermain

Kanak-kanak benar-benar berkembang melalui bermain – dan walaupun ia mungkin kelihatan jelas, anda harus membiarkan mereka banyak bermain sebebas yang mungkin. Itu selain dari TV dan permainan video (lihat di bawah), selain dari membaca, selain daripada apa yang berstruktur atau pendidikan. Hanya biarkan mereka bermain, dan bina sesuatu, dan berseronok.

Image result for fatherhood

11. Tingkatkan imaginasi mereka

Bermain engan bebas, yang disebutkan di atas, adalah cara terbaik untuk mengembangkan imaginasi, tetapi kadang-kadang anda boleh memberikan sedikit percikan. Main dengan anak-anak anda, membina kota kubu, berpakaian sebagai ninja, berlakon, membayangkan anda seorang penjelajah atau watak-watak dalam filem atau buku…pilihannya tidak akan habis, dan anda akan berseronok begitu juga mereka.

12. Hadkan TV dan permainan video

Saya tidak mengatakan bahawa anda perlu menjadi Amish atau apa-apa pun, tetapi terlalu banyak jenis hiburan ini membuatkan mereka tidak bermain dengan lebih imaginatif, yang anda akan dapat daripada membaca, dari luar untuk bersenam. Saya cadangkan satu jam sehari “masa media”, tetapi anda boleh mencari jumlah yang berhasil untuk anda dan keluarga anda.

13. Pelajari “tidak yang tegas”

Walaupun saya sentiasa memberi kebebasan untuk memilih kepada anak-anak, dan untuk bermain secara bebas, dan banyak kebebasan lain, perlu ada batasan. Ibu bapa yang tidak menetapkan sempadan akan mempunyai anak-anak dengan masalah tingkah laku, yang mempunyai masalah apabila mereka membesar. Dan ia juga adalah tidak baik untuk selalu berkata “ya”, ia juga tidak baik untuk kanak-kanak itu berkata “tidak” pada mulanya … dan kemudian mengalah apabila mereka mengamuk atau merayu. Ajar mereka bahawa “tidak” anda adalah tegas, tetapi hanya katakan “tidak” apabila anda benar-benar merasakan bahawa ia adalah sempadan yang perlu anda tetapkan.

Image result for fatherhood

14. Modelkan tingkah laku yang baik

Ia adalah satu perkara untuk memberitahu anak anda apa yang patut dilakukannya, tetapi untuk mengatakan satu perkara dan melakukan yang lain hanyalah akan merosakkan mesej tersebut. Malah, pelajaran sebenar yang anak anda akan belajar adalah apa yang anda lakukan. Anak anda sentiasa memerhatikan anda, untuk mempelajari tingkah laku yang sesuai. Contohnya minuman alcohol yang berlebihan atau merokok atau penggunaan dadah oleh ibu bapa, misalnya, akan menjadi tertanam di kepala anak. Adab buruk, tingkah laku tidak konsisten, tabiat selekeh, kemarahan dan sikap negatif, kemalasan dan ketamakan…semua tingkah laku ini akan merosakkan anak anda. Sebaliknya, modelkan tingkah laku yang anda ingin anak anda belajar.

15. Sentiasa melayan ibu mereka dengan penuh hormat

Sesetengah bapa boleh bersikap kasar terhadap pasangan mereka, dan ini akan menyebabkan kitaran penderaan apabila kanak-kanak itu membesar. Tetapi di luar penderaan fizikal atau lisan, ada dosa yang lebih ringan terhadap ibu kepada anak anda: iaitu tingkah laku yang tidak sopan. Jika anda melayan ibu anak anda dengan tidak hormat, anak anda bukan sahaja akan mempelajari kelakuan itu, tetapi membesar dengan rasa tidak aman dan masalah emosi yang lain. Layan ibu anak anda dengan penuh hormat pada setiap masa.

Image result for fatherhood

16. Biarkan mereka menjadi diri sendiri

Ramai ibu bapa cuba membentuk anak mereka menjadi orang yang mereka mahu anaknya jadi…walaupun keperibadian anak tidak sesuai dengan cetakan itu. Sebaliknya, tunjukkan kelakuan dan nilai yang baik dalam anak anda, tetapi berikan kebebasan anak anda untuk menjadi dirinya sendiri. Kanak-kanak, seperti semua manusia, mempunyai kebiasaan dan personaliti yang berbeza. Biarkan keperibadian mereka berkembang. Sayangi anak anda untuk siapa dia, bukan siapa yang anda mahu dia jadi.

17. Ajarkan mereka berdikari

Dari usia awal, ajar anak-anak anda untuk melakukan sesuatu dengan sendiri, secara beransur-ansur membiarkan mereka menjadi lebih berdikari apabila mereka bertambah tua. Walaupun ia mungkin kelihatan sukar dan memakan waktu untuk mengajar anak anda melakukan sesuatu yang anda boleh lakukan dengan lebih pantas sendiri, ia berbaloi dalam jangka masa yangpanjang, untuk keyakinan diri kanak-kanak dan juga dari segi berapa banyak yang anda perlu lakukan. Sebagai contoh, anak-anak saya tahu bagaimana untuk mencuci hidangan mereka sendiri, membantu membersihkan rumah, membersihkan bilik mereka, melipat dan mengasingkan pakaian kotor, mandi, mengemaskan diri dan pakaian mereka sendiri, dan banyak lagi – menjimatkan banyak masa dan tugas untuk saya. Malah, anak saya berumur 2 tahun tahu bagaimana untuk mengambil sesuatu apabila dia diberitahu untuk berbuat demikian.

18. Bekerjasama dengan ibu

Ia tidak baik untuk mempunyai seorang ibu bapa yang mengatakan satu perkara, manakala yang seorang lagi bercanggah dengan yang lain. Sebaliknya, anda dan ibu harus bekerjasama sebagai pasukan keibubapaan, dan harus berdiri sendiri dengan keputusan masing-masing. Oleh itu, adalah penting untuk anda membincangkan keputusan ini terlebih dahulu, supaya anda tidak perlu menyokong keputusan yang anda tidak setuju.

Sumber : 
www.artofmanliness.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here