20 khasiat kesihatan coklat yang menakjubkan | Coklat dianggap sebagai makanan yang memanjakan kerana ia terutama berkaitan dengan kenaikan berat badan dan jerawat. Orang Amerika membelanjakan $ 10 bilion setiap tahun untuk perbelanjaan coklat. Ini bukan semuanya adalah berita buruk kerana banyak kajian menunjukkan coklat gelap mempunyai banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah 20 perkara yang mungkin tidak anda ketahui dan yang akan membantu anda untuk menikmati dengan kurang rasa bersalah. Sudah tentu secara bersederhana perasaan bersalah itu!

BACA JUGA : 8 alasan sihat untuk makan coklat berwarna gelap

Sweet and Smart: The Health Benefits of Chocolate | Houston Methodist On Health

1. Ia dapat membantu jantung anda untuk kekal sihat

Banyak kajian menunjukkan bahawa flavonoid dalam coklat dapat membantu urat dan arteri anda untuk tetap kenyal. Lebih dari 7 kajian mengikuti 114,000 peserta yang diberi beberapa hidangan coklat gelap seminggu. Hasil kajian menunjukkan bahawa risiko mereka terkena serangan jantung berkurang sekitar 37% sementara kemungkinan terkena strok adalah 29% lebih sedikit ketika mereka makan coklat dengan lebih banyak.

2. Ini dapat membantu meningkatkan ingatan anda ketika anda semakin tua

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa apabila orang tua diberi ekstrak koko yang disediakan khas yang tinggi flavanol, fungsi kognitif mereka bertambah baik. Satu-satunya masalah ialah apabila memakan coklat, peratusan flavanol koko tersebut berkurang kerana pemprosesan dan penambahan telur, gula dan susu.

3. Ia dapat membantu mengelakkan kesan panas matahari

Satu kajian yang dilakukan di London mendapati bahawa wanita yang diberi coklat dengan kandungan flavanol tinggi mampu menahan dua kali ganda jumlah sinar UV pada kulit mereka tanpa terbakar, berbanding dengan wanita yang mempunyai dos yang lebih rendah.

4. Mungkin menjadikan anda lebih baik dalam matematik

Saya tidak pernah mahir dalam matematik di sekolah. Mungkin sepatutnya saya makan lebih banyak coklat gelap! Inilah kesimpulan yang mengejutkan yang saya sampaikan setelah membaca mengenai penyelidikan Profesor David Kennedy yang merupakan Pengarah Otak, Prestasi dan Pemakanan di Pusat Penyelidikan Universiti Northumbria (UK). Peserta diberi 500 mg flavanol dalam minuman koko panas. Hasilnya mereka mendapat manfaat dari peningkatan aliran ke otak dan lebih baik dalam mengatasi persamaan matematik yang sukar.

Super Health Benefits from Chocolate that You don't Know | BiggieTips.com

5. Ini mungkin membuat anda lebih baik

Saya berharap bapa saudaraku memberi coklat kepada makcik saya ketika dia menyuruhnya berhenti menangis dan ‘bergembira’. Dia jelas tidak membaca mengenai pekerjaan di University of Swinburne di Australia. Orang-orang ini sekali lagi menyasarkan polifenol koko dan mereka mendapati bahawa ia memberi kesan yang baik terhadap mood para peserta yang lebih tenang dan bahagia.

6. Ini dapat membantu menurunkan kadar kolesterol

The Journal of Nutrition membawa artikel menarik mengenai hasil kajian yang dilakukan untuk menentukan sama ada coklat gelap boleh memberi kesan pada tahap kolesterol LDL. Mereka mendapati bahawa ketika subjek diberi bar coklat gelap dengan sterol tumbuhan dan flavanol, mereka mendapat skor yang lebih rendah pada tahap kolesterol mereka.

7. Ini boleh membantu orang yang menghidap penyakit Alzheimer

Seperti yang kita ketahui, saluran saraf ke otak menjadi rosak ketika penyakit Alzheimer menyerang, menyebabkan kehilangan fungsi mental yang teruk. Sangat menarik untuk membaca tentang bagaimana satu ekstrak dari koko, yang disebut lavado, dapat mengurangkan kerosakan yang dilakukan pada saluran penting ini.

20 khasiat kesihatan coklat yang menakjubkan

8. Ia dapat membantu anda bersenam

Flavanol ajaib lain dalam coklat adalah epicatechin. Tikus diberi zat ini dan mereka jauh lebih sihat dan kuat daripada tikus yang ada di atas air sahaja. Penyelidik mengatakan bahawa untuk mendapatkan hasil terbaik dari senaman anda, anda harus mengehadkan jumlahnya hanya kira-kira setengah dari satu persegi coklat sehari! Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak, ia boleh membatalkan kesan yang bermanfaat.

9. Ia sangat berkhasiat

Tahukah anda bahawa jika memilih coklat dengan kandungan koko yang tinggi (75% hingga 85%) anda mendapat makanan ringan yang sangat berkhasiat? Ambil sebiji coklat 100 gram khas. Ini mempunyai hampir semua RDA anda untuk tembaga dan mangan. Ia mengandungi lebih daripada separuh RDA magnesium dan kira-kira dua pertiga (67%) RDA anda untuk zat besi. Ia juga mempunyai sekitar 10% serat. Terdapat juga banyak zink, selenium dan kalium.

10. Ini dapat membantu menurunkan tekanan darah anda

Anda mungkin tidak mengetahuinya tetapi jumlah NO (Nitric Oksida) yang betul di dalam badan anda dapat membantu arteri anda untuk berehat. Ini akan membantu menghilangkan tekanan dari mereka dan hasilnya adalah jumlah BP yang lebih rendah. Manfaat lain dari flavanol coklat gelap yang membantu menghasilkan Nitrik Oksida penting ini.

11. Ia membantu anda menghasilkan lebih banyak endorfin

Ketika anda berada di tahap ang tinggi, itu mungkin disebabkan oleh kegembiraan, cinta atau selepas bersenam. Tinggi ini disebabkan oleh pembebasan endorfin yang merupakan hormon otak. Kelebihan coklat adalah flavanol juga dapat membantu penghasilan endorfin tanpa perlu melakukan maraton! Endorfin memainkan peranan penting dalam membantu mencegah kemurungan dan gangguan mental yang lain.

12. Ia dapat mengurangkan komplikasi kehamilan

Salah satu komplikasi kehamilan dikenali sebagai preeklampsia di mana tekanan darah dapat meningkat. Para penyelidik telah membuktikan bahawa salah satu bahan kimia dalam coklat gelap, theobromine, dapat merangsang jantung dan membantu arteri membesar. Apabila wanita hamil diberi dos coklat yang lebih tinggi, mereka mempunyai peluang 40% lebih rendah untuk mengalami komplikasi ini.

13. Ia boleh membantu diabetes

Anda mungkin berpendapat bahawa coklat terlalu manis untuk pesakit kencing manis dan merupakan salah satu makanan yang diharamkan, tetapi satu kajian kecil di University of L’Aquila di Itali mendapati bahawa flavonoid coklat yang betul dapat membantu metabolisme tubuh dan meningkatkan fungsi insulin. Ini boleh memberi manfaat kepada penghidap diabetes tetapi lebih banyak kajian perlu dilakukan.

20 khasiat kesihatan coklat yang menakjubkan

14. Ini dapat membantu anda mengurangkan keinginan makanan anda

Anda tahu perasaan: anda tidak boleh melakukan kerja sehingga anda makan makanan ringan. Salah satu yang paling sihat adalah sepotong coklat gelap kerana ia mengisi perut anda lebih cepat dan mengurangkan keinginan untuk makanan ringan masin dan manis, menurut sebuah kajian penyelidikan kecil.

15. Ini boleh membantu batuk anda

Kesan lain dari kimia theobromine dalam coklat adalah bahawa ia dapat menenangkan batuk yang menyusahkan. Pengilang melihat ini untuk menghasilkan sirap batuk yang lebih selamat daripada menggunakan codeine yang mempunyai beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.

16. Ia dapat membantu peredaran darah

Biasanya anda mengambil aspirin untuk membantu mencegah pembekuan darah dan memperbaiki peredaran darah. Kajian sekarang menunjukkan bahawa coklat boleh memberi kesan yang serupa.

17. Ia juga dapat membantu anda melihat dengan lebih baik

Penyelidik University of Reading ingin tahu apakah flavanol coklat gelap benar-benar dapat meningkatkan penglihatan kerana mereka tahu ia pasti meningkatkan peredaran darah secara umum. Mereka memutuskan untuk melakukan eksperimen kecil dan memberikan dua kumpulan sukarelawan sebilangan coklat putih dan gelap. Kumpulan coklat gelap menunjukkan prestasi penglihatan yang lebih baik selepas itu.

20 khasiat kesihatan coklat yang menakjubkan

18. Ini dapat membantu mengurangkan keletihan

Sekiranya anda menderita Sindrom Keletihan Kronik, anda harus mencuba menambahkan coklat ke dalam makanan harian anda. Satu kumpulan penghidap diberi dos coklat setiap hari selama dua bulan. Mereka kurang letih dan berita terbaik ialah mereka tidak menambah berat badan.

19. Ini dapat membantu menurunkan Indeks Jisim Badan anda

Terdapat banyak penekanan pada bagaimana coklat sebenarnya dapat menurunkan BMI anda (Indeks Jisim Tubuh) yang mana anda mengukur berkenaan dengan tinggi badan anda berbanding berat badan anda. Satu kajian mengambil 1,000 orang California dan mereka mendapati bahawa mereka yang makan coklat lebih kerap pada minggu ini mempunyai BMI yang lebih rendah. Keseluruhan diet dan senaman bukanlah faktor yang mempengaruhi hasil ini.

20. Ini dapat membantu mengurangkan peluang anda mendapat barah

Seperti yang telah kita sebutkan, coklat flavanol dalam coklat gelap mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan. Ini penting untuk mengelakkan tindakan radikal bebas. Seperti yang kita ketahui, inilah protagonis ketika barah mula menyerang sel.

Sekarang setelah anda menghabiskan senarai ini, mengapa tidak makan sekeping coklat gelap dan menikmatinya? Ingat, semakin gelap semakin baik!

Sumber :
www.lifehack.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here