20 panduan Bekerja Dari Rumah ekoran Covid-19  |  Wabak koronavirus menyebabkan lebih ramai yang bekerja dari rumah berbanding sebelumnya. Sekiranya anda baru mula bekerja dari jauh, petua pro-rumah pejabat ini dapat membantu anda kekal produktif dan mengekalkan keseimbangan.

Penularan global COVID-19, novel koronavirus, menyebabkan ramai terperangkap di rumah. Kebanyakkan negara menjalani Perintah Kawalan Pergerakan dan orang ramai dinasihatkan agar sentiasa duduk di rumah. Pekerja-pekerja juga digalakkan untuk mula bekerja dari rumah untuk jangka masa yang tidak ditentukan. Jika anda masih baru dengan gaya hidup bekerja di rumah yang disebabkan koronavirus atau telah berjaya mendapatkan pekerjaan berdasarkan jarak jauh, beberapa tabiat dan rutin anda perlu diubah untuk menjadikan kerja dari rumah berjaya.

20 panduan Bekerja Dari Rumah ekoran Covid-19

Saya telah bekerja dari jarak jauh 100% selama lebih dari lima tahun dan saya mempunyai beberapa rakan yang telah bekerja sebegini juga. Kita semua menghadapi cabaran yang unik, bukan hanya kerana kita mempunyai keperibadian yang berbeza tetapi kerana pelbagai gaya hidup dan jenis pekerjaan yang kita lakukan. Namun, sebagai pekerja jarak jauh, kita banyak menghadapi masalah teras yang sama

BACA JUGA : 15 cara untuk memulakan pendidikan anak anda di rumah

Mereka yang bekerja dari jarak jauh harus tahu bila perlu bekerja, di mana perlu bekerja dan bagaimana membuat batas antara pekerjaan dan kehidupan peribadi. Bagaimana pula dengan peralatan pejabat, pengembangan kerjaya, peluang latihan dan membina hubungan dengan rakan sekerja? Bekerja dari jauh, terutamanya bekerja dari rumah bermaksud mengambil tahu masalah ini dan lain-lain lagi. Berikut adalah 20 petua untuk menjalani kehidupan kerja jarak jauh yang lebih baik dan produktif berdasarkan pengalaman saya dan apa yang telah saya pelajari dari orang lain.

20 panduan Bekerja Dari Rumah ekoran Covid-19

1. Kekalkan Waktu Berkala

Tetapkan jadual, dan patuhi sepanjang masa. Mempunyai garis panduan yang jelas tentang bila waktu untuk bekerja dan bila tamatnya waktu bekerja membantu banyak pekerja terpencil menjaga keseimbangan kerja-kehidupan. Di sini dinyatakan salah satu kelebihan kerja jarak jauh adalah fleksibiliti di mana kadang-kadang anda perlu memanjangkan hari atau memulakan lebih awal untuk menampung zon waktu orang lain. Apabila anda menghadapinya, pastikan untuk habiskan kerja lebih awal dari biasa atau tidur sebentar pada keesokan harinya untuk menggantikan masa anda.

Aplikasi penjejakan masa automatik, seperti RescueTime, membolehkan anda memeriksa sama ada anda mematuhi jadual anda. Ianya juga dapat membantu anda mengetahui jam berapa hari anda paling produktif dan kurang produktif. Anda boleh menggunakan maklumat tersebut sebagai kelebihan anda dengan meletakkan tugas paling penting dan fokus yang tinggi pada waktu tersebut..

20 panduan Bekerja Dari Rumah ekoran Covid-19

2. Buat Rutin Pagi

Menentukan bila anda akan duduk di meja dan mula bekerja pada waktu tertentu adalah satu perkara. Membuat rutin yang memandu anda ke kerusi adalah perkara lain. Apa dalam rutin pagi anda menunjukkan bahawa anda akan mula bekerja? Mungkin membuat secawan kopi dan meluangkan masa untuk benar-benar menikmatinya sebelum anda mula melihat senarai tugasan anda. Mungkin selepas pulang daripada berjoging. Mungkin dari segi berpakaian (memakai seluar tidur untuk bekerja adalah keuntungan bagi sesetengah orang, tetapi strategi yang buruk untuk orang lain). Rutin boleh menjadi lebih kuat daripada jam untuk membantu anda memulakan setiap hari.

Saya mengatakan “pagi”, tetapi tidak semua orang yang bekerja dari rumah mengikuti jadual sembilan hingga lima. Rutin anda mungkin “memulakan” pada waktu lain dalam sehari.

20 panduan Bekerja Dari Rumah ekoran Covid-19

3. Tetapkan Peraturan Asas Dengan Orang di Sekeliling Anda

Tetapkan peraturan asas dengan orang lain di rumah anda atau yang berkongsi ruang ketika anda bekerja. Sekiranya anda mempunyai anak-anak yang pulang dari sekolah semasa anda masih bekerja, mereka memerlukan peraturan yang jelas tentang apa yang boleh dan tidak boleh mereka lakukan pada waktu tersebut. Selain itu, hanya kerana anda berada di rumah dan boleh menguruskan rumah atau menjaga haiwan peliharaan tidak bermaksud ahli keluarga lain harus menganggap anda akan selalu melakukannya. Sekiranya anda memilih untuk menguruskan rumah tangga sebegitu, tidak mengapa, tetapi jika anda menguruskan semuanya kerana anda berada di rumah, anda mungkin merasa dimanfaatkan, dan produktiviti anda mungkin akan merosot.

4. Jadual Waktu Rehat

Ketahui dasar syarikat anda mengenai waktu rehat dan manfaatkannya. Sekiranya anda bekerja sendiri, berikan masa yang mencukupi pada waktu siang untuk menjauhi skrin komputer dan telefon. Waktu makan tengah hari dan rehat selama 15 minit nampaknya menjadi standard bagi pekerja AS sepenuh masa.

5. Ikuti Waktu Rehat Sepenuhnya

Jangan menipu diri anda semasa rehat, terutamanya waktu makan tengah hari. Anda boleh menggunakan aplikasi, seperti TimeOut untuk Mac dan Smart Break untuk Windows, untuk menghalang diri menggunakan komputer selama 60 minit. Atau anda hanya boleh tetapkan jam atau pemasa biasa di skrin semasa anda berehat. Sekiranya anda kembali ke meja anda selepas hanya 40 minit, sambung rehat selama 20 minit lagi.

6. Keluar dari Rumah

Sejauh mana ia dibenarkan dan selamat di mana anda berada semasa wabak COVID-19, keluar dari rumah, dengan syarat anda menjaga jarak sosial pastinya. Nasihat yang sama juga berlaku untuk orang yang bekerja di persekitaran pejabat. Tinggalkan bangunan sekurang-kurangnya sekali sehari. Badan anda perlu bergerak. Tambahan pula, udara segar dan cahaya semula jadi akan memberi kebaikan kepada anda.

Anda tidak perlu pergi ke ruangan awam yang ramai untuk menjauhi ruang kerja solo anda (dan mungkin juga anda tidak seharusnya sekarang). Bersiar-siar. Mencabut rumput di kebun. Anda dapat menggambarkannya.

https://safety4sea.com/wp-content/uploads/2018/04/email-writing-concept-image-1080x640.jpg

7. Jangan Ragu untuk Meminta Apa yang Anda Perlukan

Sekiranya anda bekerja disyarikat atau organisasi yang menyokong persediaan kerja dari rumah, minta peralatan yang anda perlukan sebaik sahaja anda mula bekerja dari rumah, atau dalam satu atau dua hari apabila anda menyedari bahawa anda memerlukan sesuatu yang baru. Sangat penting untuk menetapkan piawai lebih awal dengan meminta apa yang anda perlukan untuk menyelesaikan tugas anda dengan selesa, termasuk monitor, papan kekunci, tetikus, kerusi, pencetak, perisian dan sebagainya. Organisasi yang terbiasa dengan pekerja jarak jauh selalunya mempunyai anggaran untuk peralatan pejabat di rumah. Tanyakan tentang perkara itu dan berapa kerap ia diperbaharui. Tidak ada salahnya untuk bertanya jika ada perjanjian pinjaman atau siapa yang akan membayar penghantaran balik atau pelupusan peralatan yang usang.

Sekiranya anda bekerja dari rumah secara tiba-tiba kerana koronavirus, minta apa yang anda perlukan dengan alasan. Anda mungkin bekerja dari rumah selama berminggu-minggu dan anda haruslah selesa, tetapi memesan kerusi dan meja pejabat baru mungkin agak keterlaluan. Pertimbangkan tetikus dan papan kekunci, ditambah dengan bantal penyokong belakang.

https://images.idgesg.net/images/article/2020/05/home-office-ideal-setup-angle-100843210-large.jpg

8. Kekalkan Ruang Pejabat yang Berdedikasi

Dalam dunia yang ideal, pekerja jarak jauh tidak hanya mempunyai pejabat khusus, tetapi juga dua komputer, satu untuk bekerja dan satu untuk keperluan peribadi. Ia lebih selamat untuk majikan dan membolehkan anda melakukan semua aktiviti NSFW anda secara tertutup. Tetapi tidak semua orang mempunyai pejabat yang berasingan di rumah mereka dan menyimpan dua mesin tidak selalu realistik. Sebaliknya, dedikasikan meja dan beberapa persisian hanya untuk kegunaan kerja. Contohnya, apabila komputer riba anda disambungkan ke monitor dan papan kekunci luaran, ini adalah waktu kerja. Apabila berada di pangkuan anda, itulah masa peribadi. Anda mungkin mahu melakukan pemisahan cakera keras anda dan membuat akaun pengguna yang berasingan untuk bekerja.

9. Kekalkan Nombor Telefon yang Berasingan

Sediakan nombor telefon yang hanya anda gunakan untuk panggilan dengan rakan sekerja dan pelanggan. Tidak semestinya talian tetap, telefon bimbit kedua, atau kad SIM. Ia boleh menggunakan perkhidmatan VoIP percuma, seperti Google Voice atau nombor Skype. Sama seperti beberapa petua lain, mempunyai nombor telefon yang berasingan membantu anda menguruskan keseimbangan kehidupan-kerja anda.

10. Gunakan VPN

Gunakan VPN setiap kali anda menyambung ke rangkaian yang tidak anda kendalikan. Itu termasuk lah Wi-Fi di ruang kerja, kafe, perpustakaan, dan lapangan terbang. Sebilangan organisasi mempunyai VPN sendiri yang memerlukan pekerja di luar pejabat untuk mengakses pelayan atau laman web tertentu yang menyimpan maklumat yang hanya bertujuan untuk penggunaan dalaman. Dalam sesetengah kes, anda juga perlu menggunakan VPN di rumah. Walau apa pun, adalah idea yang baik untuk membiasakan diri dengan membiarkan VPN anda bersambung sekerap mungkin kerana ianya lebih selamat digunakan daripada tidak.

Satu perkara lagi mengenai VPN. Ingat apabila anda berhubung dengannya, syarikat anda dapat melihat apa yang anda lakukan. Oleh itu, jangan melihat pornografi melalui VPN syarikat anda.

https://support.apple.com/library/content/dam/edam/applecare/images/en_US/iOS/ios13-1-ipad-pro-iphone-xs-group-facetime-hero.jpg

10. Bergaul dengan Rakan Sekerja

Kesepian, terputus hubungan, dan pengasingan adalah masalah biasa dalam kehidupan kerja jarak jauh, terutama untuk orang ekstrovert. Syarikat yang mempunyai budaya kerja jauh biasanya menawarkan cara untuk bersosial. Contohnya, mereka mungkin mempunyai saluran sembang di mana pekerja jarak jauh dapat bercakap mengenai minat bersama, perjumpaan untuk orang di wilayah yang sama, dan (setelah coronavirus berakhir) santai bersama. Penting untuk mengetahui berapa banyak interaksi yang anda perlukan untuk perasaan dihubungkan dan disertakan. Walaupun anda sangat introvert dan tidak suka bersosial, cubalah dahulu beberapa pengalaman interaktif sehingga anda biasa dengan suasana tersebut sehingga anda memutuskan menginginkannya. Sekiranya anda tidak berada di syarikat yang mempunyai budaya jarak jauh yang kuat, anda mungkin perlu lebih proaktif dalam memupuk hubungan.

Salah satu cara utama bersosial di tempat kerja ketika mereka bekerja dari rumah adalah melalui aplikasi pesanan perniagaan seperti Slack. Satu-satunya masalah ialah ianya mungkin memberikan peluang terlalu banyak untuk bersosial.

https://buildingstatecapability.files.wordpress.com/2020/04/screen-shot-2020-04-17-at-9.58.55-am.png?w=660

11. “Muncul” dalam Mesyuarat dan Didengari

Sudah tentu, anda akan mengambil bahagian dalam persidangan video dan panggilan persidangan, tetapi ada baiknya anda juga menghadiri mesyuarat pilihan. Pastikan anda bercakap semasa perjumpaan supaya semua orang tahu bahawa anda wujud dalam perjumpaan tersebut. Seringkas, “Terima kasih, semua. Bye!” pada akhir perjumpaan akan membuat kehadiran anda diketahui.

12. Gunakan Panggilan Video

Sekiranya majikan anda cuai untuk menempatkan anda di bilik yang sama dengan pekerja lain, minta perjalanan tahunan atau separuh tahun dalam kontrak anda. Ia mungkin untuk perancangan tahunan, latihan, atau pengembangan kumpulan. Atau, ikuti acara perniagaan lain, seperti mesyuarat fiskal tahunan, persidangan berdekatan, atau pesta percutian pejabat. Jangan tunggu seseorang menjemput anda ke pejabat atau acara. Bersikap proaktif.

Bagi mereka yang tiba-tiba bekerja dari rumah dan juga berusaha mengurangkan hubungan bersemuka, buat panggilan video dengan rakan sekerja atau pengurus seminggu sekali untuk melapor.

https://fjwp.s3.amazonaws.com/blog/wp-content/uploads/2019/02/05174017/sickatwork.png

13. Ambil Cuti Sakit

Apabila anda tidak sihat, ambil cuti sakit yang anda perlukan. Sekiranya hari sakit adalah sebahagian daripada pakej pampasan anda, guna apabila anda perlukan. Tidak menggunakannya seperti membuang wang. Sekiranya anda seorang freelancer yang tidak dibayar cuti sakit, ianya sangat berlawanan dengan masa itu emas dan anda menggunakan tenaga semasa sakit. Perlu diingatkan bahawa kadang-kadang lebih baik berehat dan kumpul tenaga sehingga anda dapat menjadi diri anda yang paling produktif dalam jangka masa panjang.

14. Cari Peluang Latihan

Apabila anda tidak berada di pejabat bersama rakan sekerja, anda mungkin akan ketinggalan kursus latihan dan pengembangan kemahiran yang diajar secara langsung. Syarikat anda mungkin lupa untuk memasukkan anda ke kursus latihan dalam talian. Anda juga mungkin boleh menganggap ini sebagai peluang untuk mengelak, tetapi anda mungkin kehilangan peluang untuk mempelajari sesuatu yang berguna. Bersuara dan pastikan anda disertakan.

Selain latihan Top-Down, anda boleh meminta kursus, latihan, dan bimbingan secara atas talian atau secara peribadi sekiranya anda memerlukannya. Bagi mereka yang bekerja jarak jauh 100 peratus, cari peluang belajar yang diadakan di ibu pejabat syarikat atau pejabat terdekat anda. Dengan cara ini, anda dapat menjalani latihan dan bersemuka dengan rakan sekerja.

15. Berkomunikasi secara berlebihan

Bekerja dari jarak jauh memerlukan anda berkomunikasi secara berlebihan. Beritahu semua orang yang perlu mengetahui jadual dan ketersediaan anda dengan kerap. Beritahu apabila anda menyelesaikan projek atau tugas penting. Berkomunikasi secara berlebihan tidak semestinya anda harus menulis karangan lima perenggan untuk menjelaskan setiap pergerakan anda tetapi ianya bermaksud sentiasa mengingatkan. Bergurau tentang bagaimana percutian anda yang akan datang yang telah anda sebutkan sebanyak enam kali, kemudian sebutkannya sekali lagi.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/3Kt5a-Emp-72ZjvytRM7Ryt8P3i8hnYYLYn2Y16JPs3NuFYk5O1ujS8fg2Es9YcAWTzCLTnNdixuiMxjk_Y7Q4Jr8hgcJugkzg

16. Bersikap Positif

Saya suka pesanan ringkas dan jelas, tetapi saya tahu bahawa semakin sedikit masa berhadapan dengan orang, semakin kurang cara mereka tahu bagaimana menafsirkan nada saya dalam menulis. Apabila anda bekerja secara sepenuh masa, anda mesti bersikap positif, sehingga anda merasa terlalu positif. Jika tidak, anda berisiko terdengar seperti tersentak. Pelik tapi benar. Jadi, gunakan tanda baca! Cari emoji kegemaran anda :D. Anda akan memerlukannya.

17. Manfaatkan Keadaan Anda

Setiap minggu, saya membakar roti. Kenapa? Kerana saya bekerja dari rumah dan saya boleh melakukannya. Tambahan pula, saya menikmati semasa membuatnya. Semasa saya bekerja di pejabat sepenuh masa, saya bergelut mencari masa untuk memasukkan sesuatu ke dalam ketuhar dengan kerap. Bekerja dari jarak jauh dilengkapi dengan faedah unik. Manfaatkan mereka. Anda layak mendapatkannya.

18. Jangan Terlalu Tegas pada Diri Anda

Pekerja jarak jauh yang paling berjaya mempunyai reputasi kerana sangat berdisiplin. Tambahan pula, ia memerlukan tumpuan yang serius untuk melakukan pekerjaan pejabat sepenuh masa dari ruang yang tidak konvensional. Ada yang mengatakan, kadang-kadang ia boleh mengalihkan perhatian mereka. Sekiranya anda mendapati diri anda bekerja satu minit dan menempah penerbangan untuk percutian anda yang seterusnya, jangan marah akan diri anda terlalu tegas. Sebagai gantinya, tanyakan pada diri anda adakah mereka di pejabat melakukan perkara yang sama. Sekiranya jawapannya adalah ya, kurangkan sedikit ketegangan kemudian kembali bekerja. Yang paling penting, ingat lah, anda perlu mengimbangkan produktiviti dengan penjagaan diri; jika tidak, anda berisiko untuk tertekan.

https://www.incimages.com/uploaded_files/image/1920x1080/getty_200493710-002_2000146820009280376_193311.jpg

19. Tamatkan Hari Anda Dengan Rutin

Sama seperti anda harus memulakan hari anda dengan rutin, buatlah rutin yang menandakan berakhirnya waktu kerja anda. Ini mungkin merupakan daftar keluar pada aplikasi pesanan perniagaan, membawa anjing anda bersiar-siar, atau memulakan kelas yoga pada pukul 6 petang. Mungkin jadikan sesuatu yang semudah mematikan komputer anda dan menghidupkan podcast kegemaran anda. Apa sahaja yang anda pilih, lakukan secara konsisten untuk menandakan berakhirnya waktu bekerja.

https://www.thespruce.com/thmb/DWdIFMAGHQkZZIebmVstvaGJfyU=/2880x1920/filters:fill(auto,1)/how-to-create-daily-routine-hero-bdef1687b3e1477a9edf64f3b9790183.jpg

20. Jadikannya Peribadi

Segala petua di atas, carilah cara yang paling sesuai untuk anda. Kadang-kadang jawapannya jelas, tetapi pada masa lain anda mungkin memerlukan inspirasi dari orang lain yang berada dalam situasi yang sama. Komuniti pekerja jarak jauh yang menyokong satu sama lain sememangnya wujud, sama ada anda menjumpainya di saluran Slack organisasi anda atau dalam talian melalui blog atau Twitter. Pertimbangkan juga bahawa anda mungkin perlu mengubah rutin anda sekali-sekala, agar tidak terlalu….rutin.

Sumber :
www.sea.pcmag.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here