20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia  |  Tidak ada pemandangan yang menakjubkan selain memberi inspirasi kepada anda untuk menempah perjalanan anda seterusnya. Mereka mengatakan bahawa kecantikan itu terletak di mata orang yang melihat, jadi kami meminta komuniti pelancong kami untuk memilih sekali lagi negara yang paling indah di dunia. Inilah hasilnya (dalam urutan terbalik). Sama ada anda tertarik dengan kawasan desa yang menarik, pulau-pulau yang belum tercemar atau puncak gunung yang melonjak tinggi, pasti ada negara di dalam senarai ini yang anda akan jatuh cinta.

20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

20. Nepal

Nepal adalah kota Kathmandu yang mistik, bendera-bendera yang berkibar dan kuil-kuil Hindu dan biara-biara Buddha, yang semuanya bertentangan dengan salah satu latar belakang dunia yang paling menakjubkan – Himalaya. Salah seorang daripada anda memberitahu kami: “Negara ini diberkati oleh Alam Semulajadi,” dan kami sememangnya bersetuju. Tetapi ia bukanlah semuanya hanya kuil dan kerohanian sahaja. Orang yang suka mengembara boleh mencuba rakit yang menyeronokkan di perairan Bhota Koshi, dan kemudian ada perjalanan untuk pengembaraan – sudah tentu. Pergi mendaki di Annapurna atau mencabar diri anda untuk memanjat gunung Everest, yang dianggap oleh orang ramai sebagai satu cabaran pengembaraan yang hebat.

20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

19. Sepanyol

Dari sisir pantai Catalunya yang indah ke atmosfera di Andalucia dan bandar berdinding bersejarah Castilla-La Mancha, Sepanyol adalah sebuah negara dengan wajah yang berbeza. Seperti yang anda katakan di dalam tinjauan kami: “Ia mempunyai hampir segala-galanya.” Apa yang sama di antara semua bahagian-bahagian ini adalah ia menjanjikan lanskap yang menakjubkan, dan kesediaan untuk meraikan tidak kira apa sahaja acara. Untuk merasakan perasaan sebenar Sepanyol, jadualkan lawatan anda bertepatan dengan salah satu hari-hari perayaan dan festival yang tak terhitung banyaknya yang diraikan sepanjang tahun. Meraikan karnival berlatar belakangkan Playa La Conca yang menakjubkan di San Sebastian atau menonton perarakan Semana Santa yang memenuhi jalan-jalan indah Seville.

BACA JUGA : 15 tempat menarik di UK ketika Musim Salji

20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

18. Chile

Pergi jauh ke pantai Pasifik Amerika Selatan, Chile menyediakan banyak kepelbagaian ke dalam daratan mereka yang agak kecil. Ianya adalah disebabkan kepada perubahan besar dalam latitud dari utara ke selatan, dari 17 ° di bawah khatulistiwa hingga 56 ° S di Patagonia – baik terus menuju ke Kutub Selatan. Anda memujinya dengan “pelbagai pemandangan dan keindahan yang terdapat di kebanyakan negara”. Ini aspek yang tidak disengajakan yang menyebabkan penciptaan langit gelap langit yang pertama di dunia di Lembah Elqui. Moai yang berabad-abad lamanya di Pulau Paskah dan anda pasti akan kembali lagi.

Image result for iguazu falls

17. Argentina

Negara yang kelapan terbesar di dunia, Argentina terbentang dari Air Terjun Iguazu di utara ke hutan liar di Tierra del Fuego. Anda akan menemui apa sahaja landskap keinginan hati anda di sini. Memerhati keindahan suasana kosmopolitan di Buenos Aires, belajar menunggang di tanah yang terbentang luas di Pampas, meneroka kebun-kebun anggur Mendoza atau melihat anak lembu dari Perito Moreno Glacier – pilihannya adalah milik anda. Ke mana sahaja anda pergi, anda akan disentuh dengan apa yang dikenali oleh seorang pembaca sebagai “geografi megah” negara.

Image result for pura lempuyang temple

16. Indonesia

Indonesia masuk ke nombor 16 dalam tinjauan ini, mengagumkan para pembaca dengan pelbagai landskap semulajadi dan budaya yang berbeza-beza. Negara ini tersebar di 17,508 kepulauan, yang membawa kepada kepelbagaian yang luar biasa dalam flora dan fauna serta makanan dan adat tempatan. Lebih daripada 500 bahasa yang berbeza digunakan di negara ini. Bali terkenal dengan kuil-kuil dan palayaran bertaraf dunia. Lombok menawarkan pantai yang luar biasa, manakala Borneo menawarkan peluang untuk melihat orangutan di alam liar. Sentimen ini disuarakan oleh satu pembaca yang menyatakan bahawa perkara terbaik tentang Indonesia adalah kepelbagaiannya. “Setiap pulau mempunyai sesuatu yang unik untuk ditawarkan.”

Image result for lion's head mountain south africa

15. Afrika Selatan

Mengejutkankan, satu-satunya negara Afrika yang berada di dalam senarai ini, Afrika Selatan – yang merupakan saiz gabungan Perancis dan Sepanyol – tidak dapat dinafikan kecantikannya. Anda akan mendapati Mountain Table yang ikonik dan pantai di mana penguin mengembara hanya dari batu dari Cape Town. Durban dengan sendirinya menjadi sebagai satu destinasi yang mesti dikunjungi, dan sudah tentu, anda akan mendapati beberapa pengalaman safari terbaik di dunia di Afrika Selatan. Seorang pembaca menjelaskan perkara terbaik mengenai Afrika Selatan: “Di mana sahaja anda pergi, anda akan sentiasa melihat gunung.”

Image result for amazon river brazil

14. Brazil

Seorang pembaca menggambarkan Brazil sebagai “lazat, cantik, berwarna-warni, bervariasi” – yang sepatutnya menjelaskan dengan lebih banyak lagi untuk menerangkan kehebatan sesuatu negara. Kebudayaan pantai yang tiada tandingannya, kepelbagaian hutan hujan Amazon dan Rio de Janeiro adalah beberapa daya tarikannya. Brazil adalah besar – lebih besar daripada Amerika Syarikat yang bersebelahan – jadi tidak mengejutkan untuk menemui rupa bumi yang pelbagai. Walaupun tidak ada gunung yang besar dan utama, negara ini dianugerahkan dengan hampir semua jenis landskap lain, sedia untuk diterokai.

BACA JUGA : 10 panduan berguna sekiranya ingin melancong secara solo

13. Switzerland

Dengan pemandangan yang menakjubkan dan pendakian yang hebat, Switzerland adalah satu tempat yang tidak mengejutkan di dalam senarai kami. Dari bandar-bandar di tepi tasik seperti Vevey dan Montreux sehingga ke Geneva dan kosmopolitan Zurich, pusat-pusat penempatan penduduk juga agak cantik. Tasik dan gunung berhak mendapat perhatian mereka, sama ada anda mendaki Eiger di rantau Jungfrau yang menakjubkan, atau menikmati pemandangan dari salah satu kereta api gunung yang pelik tetapi menarik (tetapi tepat pada waktu) yang melintasi negara. Seperti yang ditulis oleh pembaca: “Lanskap gunung dan tasiknya adalah yang paling indah yang pernah saya lihat.”

12. Australia

Dari pantai yang indah ke gunung-gunung yang berkabus dan kesan visual yang luar biasa dari Uluru, Australia adalah kemasukan baru dalam senarai kami. Beberapa daripada anda menyebut warna terang yang menerangi landskap membuatkan anda memilih tempat ini. Salah seorang daripada anda menyatakan: “kawasan desa kelihatan seperti ia berada pada ‘filter’ kamera Vivid”, sementara yang lain memuji “warna ‘pada’ wajah ‘landskap”. Dengan kebakaran liar yang menghancurkan negara selama beberapa bulan yang lalu, flora dan fauna yang sangat bervariasi di Australia amat terancam seperti yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan memberikan perhatian untuk menangani isu-isu di sekitar perubahan iklim.

Image result for mehrangarh fort

11. India

India kadang-kadang digambarkan sebagai negara “Marmite” (anda sama-sama menyukainya atau anda membencinya), tetapi banyak daripada anda terpesona oleh bangsa yang pelbagai ini. Memang benar bahawa India boleh menjadi amat menggembirakan untuk pelawat untuk pertama kali. Kebisingan, bilangan orang yang ramai, campuran warna yang tidak dapat dilupakan, tetapi bagi kebanyakan orang, apabila India sudah bersesuaian dengan anda, sukar untuk melepaskannya. Anda menerangkannya dalam tinjauan pendapat seperti: “Negara yang mempunyai perbezaan yang luar biasa – warna-warna yang cerah, tumbuh-tumbuhan yang subur, bangunan yang indah dan kuil-kuil yang indah.” Dari istana terapung Jaipur dan kesibukan Mumbai ke ladang teh yang luas, air terjun yang laju dan pantai yang indah ada cukup untuk membuat anda melancong selama bertahun-tahun.

Image result for nachi japan

10. Jepun

Satu campuran yang menarik dari zaman purba dan moden, Jepun telah memasuki senarai kami pada nombor sepuluh. Kereta api berkelajuan tinggi menjadikannya mudah untuk melihat pelbagai pemandangan di mana-mana – dari kuil-kuil Shinto bersejarah dan ketenangan Gunung Fuji ke bandar-bandar neon-lit Tokyo dan Osaka. Anda memuji “puncak salji, langit biru yang dipenuhi dengan burung-burung pemangsa, taman-taman yang dipenuhi dengan bunga ceri dan sungai-sungai,pantai yang jernih, pantai dan pulau-pulau kecil, kawasan luar bandar yang tidak berkesudahan, kehijauan yang seperti hutan buluh tropika”. Dengan negara yang menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pada 2020, banyak khazanah Jepun dijangka menjadi perhatian tahun ini.

BACA JUGA : Apa sebenarnya yang dilindungi dalam Insuran Travel ?

Image result for Chateau de Sully-sur-Loire, Loire Valley, France

9. Perancis

Perancis adalah kedua-duaya iaitu negara terbesar di EU dan salah satunegara yang paling mempunyai kepelbagaian. Pertimbangkan puncak puncak salji Alps, kehijauan yang subur di Pyrenees pada musim panas, medan lavender berwarna ungu, batu emas chateaux, pantai berangin dan rumah separa kayu. Dan kita tidak perlu lagi menyebut Paris. Spertimana seorang pembaca menyatakan, “Setiap sudut yang anda ambil akan membawa kepada pemandangan gambar poskad.” Sekiranya anda sangat ingin menolak Perancis sebagai tidak berbaloi untuk percutian keluarga, lihat lebih mendalam – anda pasti tertarik dengan apa yang anda temui.

Image result for vik iceland

8. Iceland

Iceland adalah tetap nombor lapan dalam pengundian kami. Dengan pantai berliku-liku, mata air panas dan gunung berapi, anda pastinya sudah tahu apa yang membuat Iceland begitu istimewa, tetapi kami tetap akan menyenaraikan beberapa sebab. Kekayaan mata air panas dengan ciri-ciri kesihatan, peluang untuk menyaksikan ‘northern lights’ yang sukar untuk dilihat, dan menikmati makanan yang menakjubkan di Reykjavík bermakna anda boleh menikmati pengalaman yang berbeza dalam satu perjalanan singkat. Negara ini penuh dengan cerita rakyat, bermula dengan orang tersembunyi, atau huldufólk, yang mana ramai penduduk pulau percaya bahawa ianya benar. Ada juga yang membina rumah kecil untuk mereka. Lawati diri anda untuk melihat bagaimana “bahagian yang berlainan daripadanya kelihatan seperti planet yang berlainan”, sepertimana salah seorang dari anda sebutkan.

Image result for monument alley arizona

7. Amerika Syarikat

Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang besar, ia adalah mustahil untuk menerangkan tentang semua tempat yang anda akan dapat keindahan di sini. Sepertimana satu pembaca berkata, “Ia mempunyai segala-galanya dari pantai ke padang pasir, gunung ke daratan, pemandangan pemandangan arctik yang menakjubkan di Alaska ke California Selatan yang hangat dan bertenaga – dan beberapa bandar paling ikonik di dunia.” Melihat ke kehidupan liar adalah cara yang baik untuk melihat negara ini; dan yang menyediakan peluang yang hebat untuk melihat hidupan liar. Sudah tentu, Amerika Syarikat juga mempunyai pantai cantik yang berlimpah – dari gelombang Pasifik yang memukul pantai Jersey. Di antaranya, bandar-bandar, padang pasir, dan berbatu-batu lebuh raya terbuka yang akan menyentuh jiwa pengunjung.

Image result for lofoten islands

6. Norway

Dari fjords yang indah sehingga ke kawasan ibukota yang padat, Oslo, terdapat begitu banyak untuk ditemui di Norway. Seperti yang dikatakan oleh salah seorang daripada anda dalam kaji selidik kami, Norway menawarkan “gunung-gunung yang menakjubkan, pantai yang menarik, fjords yang menakjubkan dan ibu kota yang kurang diperkatakan dan unik.” Tromsø, di Arktik Circle, muncul sebagai salah satu hab budaya terulung di negara ini, dan juga menjadikan tempat yang tepat untuk memulakan perjalanan ‘northern lights’ anda pada musim sejuk. Pada musim panas, cahaya matahari yang menakutkan di tengah malam menyuluh segala-galanya dalam warna merah-emas. Di sebelah selatan, perjalanan bot di sepanjang fjord akan memberikan anda gambar-gambar yang tidak berkesudahan.

Image result for alberta canada

5. Kanada

Turun dari tempat kedua hingga kelima dalam tinjauan tahun ini ialah Kanada: tempat asal ‘lumberjacks’, memerang dan sirap maple (jika anda percaya semua yang anda baca). Sudah tentu, terdapat banyak lagi yang ditawarkan di Kanada, sekurang-kurangnya campurannya keindahan asli dan landskap yang megah. Wilayah Yukon adalah tempat padang gurun yang hebat, sementara gunung B.C menarik beribu-ribu pemain ski dan papan salji. Warna-warna biru Lake Louise adalah kegembiraan untuk Instagrammer, dan bandar-bandar Pantai Timur di Toronto dan Montreal dengan daya tarikan restoran dan suasana kosmopolitan mereka. Anda memuji “pemandangan yang megah, gaya hidup santai, hidupan liar [dan] luar rumah yang hebat.”

4. Greece

Dengan air biru bercahaya yang menyaingi Caribbean pada hari yang cerah, Greece adalah magnet untuk orang yang menyukai pantai. Tetapi jangan lupa, ini adalah negara yang mempunyai banyak aspek termasuk salah satu koleksi terkaya monumen bersejarah di dunia. Kami sangat berminat – Greece adalah subjek Panduan Rough yang pertama pada tahun 1982. Dan nampaknya anda juga, apabila negara ini mendaki ke tempat keempat dalam tinjauan kami. Mengikut komen anda, anda menyukai “lautan jernih yang mengagumkan,” “atmosfera”, “warisan yang mendalam,” dan apa yang dianggap oleh pembaca sebagai “pantai terbaik di dunia”.

BACA JUGA : 10 tips terbaik untuk belajar di luar negara

20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

3. United Kingdom

Sesetengah daripada anda di media sosial mengeluh pilihan kami untuk mengumpulkan United Kingdom bersama-sama, tetapi kami memilih untuk berbuat demikian kali ini untuk menyerlahkan kecantikan yang pelbagai bahawa sudut yang berbeza dari negara kolektif kami tawarkan kepada pengunjung. Ramai di antara kamu memuji “pelbagai landskap yang luar biasa di kawasan kecil”. Dari kegemaran anda, kawasan Lake District, Dataran Tinggi Scotland dan Pantai Welsh adalah tema sama. Jika anda tinggal di UK dan cenderung untuk melancong ke luar negara untuk bercuti kenapa tidak merancang ‘staycation’dan meneroka beberapa tempat yang indah di depan pintu anda.

20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

2. New Zealand

Di tempat kedua ialah New Zealand. Anda memilih untuk “landskap indah yang tidak berkesudahan”, dan penghormatan penduduk yang menunjukkan alam semula jadi. Di sini anda boleh mencabar diri anda dengan bungee jumping di Queenstown, kemudian masuk ke dalam kehidupan bandar-bandar sejuk di Auckland. Dari golf ke berbasikal gunung, pengembaraan luar menjadi standard di negara yang mesra ini.

20 senarai negara yang paling mempesonakan di dunia

1. Itali

Beberapa negara menerima banyak penghargaan untuk kecantikannya kerana Itali, yang telah mengambil tempat teratas dalam tinjauan tahun ini mengenai negara-negara yang paling indah di dunia. Dari ladang anggur Chianti yang mengalir ke pantai Amalfi yang berkilauan dan gunung Trentino, tempat yang agak kecil ini mempunyai pelbagai landskap yang berbeza. Runtuhan Rom menggambarkan negara ini, yang bermaksud anda akan merasa berhubung dengan warisan bertulis Itali di mana-mana sahaja anda pergi. Bandar-bandar seperti Rom, Florence dan Venice membuatkan anda cair dengan suasana romantik, dan kampung-kampung di atas bumbung akan menghubungkan anda dengan tradisi lama. Sudah tentu, ada juga makanan, dari sayur-sayuran yang segar di gerai-gerai pasar sehingga ke minyak zaitun yang hijau keemasan. Beberapa daripada anda menyatakan bahawa Itali mempunyai jumlah tertinggi Tapak Warisan Unesco di dunia. Yang lain pula menyatakan “bandar-bandar dan pecan yang indah serta kawasan luar bandar yang indah”. Letakkan semuanya bersama dan anda mempunyai satu negara yang sangat istimewa.

Sumber :
www.roughguides.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here