20 tips berkesan untuk menjadi orang yang lebih baik |  Salah satu perkara yang kita selalu cuba lakukan adalah menjadi orang yang lebih baik. Itu kerana kita tahu bahawa menjadi versi yang lebih baik daripada diri kita sendiri akan membantu mereka menjadi lebih berjaya dalam kehidupan.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan kira-kira 20 petua yang akan membantu anda menjadi orang yang lebih baik. Sudah tentu setiap tips ini tidak perlu berada dalam turutan. Anda mungkin tidak dapat mencapai semua tip ini tetapi ia adalah baik untuk anda cuba. Anda tidak akan menyesal, percayakan saya! Dan jangan bimbang jika anda memerlukan masa untuk menjalankannya. Anda akan dapat menjayakan tip-tips baru apabila masa berlalu insya-Allah. Mari mulakan!

20 tips berkesan untuk menjadi orang yang lebih baik

1. Mempunyai keinginan untuk berubah

Allah tidak akan mengubah kamu kecuali kamu memutuskan untuk berubah. Itulah sebabnya anda perlu bersedia untuk berubah dan benar-benar meletakkan pemikiran dan usaha ke dalam pemikiran itu kerana apabila ada kehendak pasti ada cara insya-Allah.

2. Berhenti membuat alasan

Anda tidak boleh mengharapkan untuk berubah jika anda terus membuat alasan untuk apa-apa yang salah dengan anda, kerana anda tidak akan dapat melihat apa-apa yang perlu diubah dengan anda dengan cara itu. Anda harus bertanggungjawab terhadap tindakan anda dan bertanggungjawab terhadap keputusan anda. Anda tidak boleh menyalahkan sesiapa atau apa-apa untuk kesilapan anda. Sebaliknya, cuba belajar daripada kesilapan anda, yang seterusnya akan membantu anda menjadi orang yang lebih baik.

3. Berhenti menjadi marah

Jika anda membiarkan diri anda marah, kemarahan anda akan mengubah kemampuan membuat keputusan anda dan anda akan mula membuat keputusan yang tidak begitu rasional. Kemarahan juga dikenali sebagai penyebab yang merosakkan hubungan dan memberi kesan negatif terhadap kesihatan seseorang. Jadi, jika anda membiarkannya mengatasi anda, ia akan menghalang anda memperbaiki diri anda. Ia mungkin menghadapi masalah. Saya tahu mengawal kemarahan adalah satu tugas yang sukar, tetapi jika anda berusaha sebaik mungkin, anda akan mendapat manfaat daripada ganjaran yang besar.

20 tips berkesan untuk menjadi orang yang lebih baik

4. Lebih menjadi diri sendiri

Untuk menjadi orang yang lebih baik, anda harus belajar melihat diri sendiri dan mengetahui bagaimana anda berkelakuan dalam situasi yang berbeza. Kemudian anda akan tahu bila untuk memperbaiki diri anda jika anda melakukan sesuatu dengan tidak wajar, dan terus melakukan apa yang anda lakukan dengan betul. Perkara ini sangat penting kerana anda tidak boleh menjadi orang yang lebih baik jika dari awal anda tidak tahu apa yang anda harus perbaiki tentang diri sendiri.

5. Cintai diri sendiri

Apabila anda mencintai diri sendiri, anda akan mahu yang terbaik untuknya. Oleh itu, anda akan mencari apa sahaja yang boleh menjadikannya lebih selesa dan memuaskan. Belajarlah untuk menerima diri anda untuk siapa anda dan kemudian anda akan dapat meningkatkannya dan berasa lebih baik. Beritahu diri anda bahawa anda baik hati dan belas kasihan, bahawa anda layak dan penting, apa pun yang akan membuat anda merasa disayangi dan diterima sendiri. Anda harus bermula dengan mencintai diri sendiri kerana anda tidak akan dapat mengasihi orang lain jika anda tidak menyayangi diri sendiri terlebih dahulu.

6. Tetapkan matlamat untuk diri anda

Setiap orang harus mempunyai tujuan tertentu dalam kehidupan. Lagipun, kita dibawa ke dalam kehidupan ini dengan satu alasan; membina dunia ini dan bekerja untuk akhirat. Atas sebab itu, anda harus menetapkan matlamat dan tujuan untuk diri sendiri untuk mendapatkannya. Tuliskannya dalam nota pada telefon anda atau pada jurnal yang anda simpan. Setiap kali anda mencapai matlamat, anda secara objektif akan mempelajari lebih lanjut tentang diri anda dan mengetahui cara memperbaikinya insya-Allah.

20 tips berkesan untuk menjadi orang yang lebih baik

7. Bersyukurlah dan hargailah

Syukurlah kepada Allah atas berkat-berkat yang banyak yang Dia perlihatkan kepadamu setiap hari, dan menghargai apa yang kamu miliki daripada terlalu obsess dengan apa yang kamu inginkan. Juga berterima kasih kepada orang ramai dengan apa sahaja kebaikan yang mereka lakukan kepada anda dan menghargai pemikiran dan usaha mereka.

8. Jadilah model contoh

Menjadi contoh kepada seseorang, akan menggalakkan anda untuk sentiasa berusaha dengan lebih baik kerana anda tidak mahu mengecewakan sesiapa yang memodelkan anda. Anda akan sentiasa mencari cara untuk memperbaiki diri anda dan berhati-hati dengan cara anda bertindak kerana anda sentiasa mahu memberikan contoh yang baik kepada orang lain. Sama seperti ketika ibu bapa ingin menjadi contoh kepada anak-anak mereka, mereka akan berusaha sebaik mungkin untuk membuat keputusan dan mengambil tindakan yang akan dihormati oleh anak-anak mereka.

9. Melatih Menahan Diri

Anda sepatutnya dapat mengimbangi antara kerja anda dan kehidupan anda di luar kerja. Keseimbangan ini perlu supaya anda tidak bosan jika anda hanya memberi tumpuan kepada kerja atau jika anda hanya duduk dan menikmati kesenangan anda. Sekiranya anda bosan, anda tidak akan berpuas hati, dan oleh itu, anda tidak akan merasa senang dengan diri anda. Ingat, semuanya mempunyai masa tersendiri.

10. Kawal Kemarahan Dan Cemburu Anda

Kemarahan dan cemburu adalah sifat manusia yang sangat biasa. Tetapi siaft-sifat ini tidak menyenangkan dan merosakkan diri jika mereka tidak dapat mengawalnya. Sekali lagi, anda akan mencederakan diri sendiri sebelum orang lain apabila anda marah atau cemburu terhadap seseorang, justeru, menjadi tidak gembira dan tidak berpuas hati. Cuba untuk tidak membandingkan diri anda dengan orang lain dan fikir mereka lebih baik daripada anda.

Sebaliknya ingatlah bahawa terdapat banyak orang yang malang dan anda mempunyai keadaan yang lebih baik daripada mereka Alhamdulillah. Ini akan banyak membantu.

Juga, cuba untuk tidak mudah marah dengan apa-apa, tetapi jika anda berbuat demikian, cuba maafkan siapa yang pernah membuatkan anda marah. Ini tidak bermakna bahawa anda lemah dan ia akan menjadi seperti tidak ada apa-apa yang buruk berlaku, sebaliknya, apa yang berlaku masih berlaku tetapi anda cukup kuat untuk melepaskan diri dari berat beban yang menjejaskan anda dan sekarang menjadikan anda sembuh.

20 tips berkesan untuk menjadi orang yang lebih baik

11. Memaafkan

Apabila seseorang menyakitkan anda, cuba memaafkan mereka. Saya tahu itu mungkin sukar tetapi cuba sahaja. Jika anda tidak memaafkan mereka untuk apa sahaja yang mereka lakukan dan memendamnya terhadap mereka sepanjang hayat anda, anda akan menyakiti diri anda lebih banyak kerana ia tidak sihat untuk berdendam. Itu hanya akan menjejaskan badan dan minda anda secara negatif.

12. Mendengar

Adalah sangat penting untuk mendengar pada seseorang. Kadang-kadang apabila anda mendengar dengan teliti, anda akan mempelajari perkara-perkara yang anda tidak akan tahu jika anda tidak mendengar kepadanya. Walaupun orang ramai pada hari ini sentiasa sibuk dan terburu-buru, cuba untuk membuat sedikit masa untuk mendengar orang lain kerana ia pasti akan menjejaskan kehidupan anda secara positif insya-Allah.

13. Jadilah Jujur

Jujur adalah salah satu ciri yang paling penting dari orang yang baik. Apabila anda jujur, anda akan berasa lebih baik tentang diri anda dan orang akan mempercayai anda lebih kerana anda tidak akan memberitahu sebarang pembohongan; anda akan menjadi berterus terang. Dengan cara ini, anda akan berasa selesa tentang semua yang anda katakan atau lakukan kerana anda tahu bahawa anda tidak menyembunyikan apa-apa dan segala-galanya adalah jelas dan mudah.

14. Jadi berguna

Membantu orang lain adalah salah satu cara terbaik untuk menjadikan anda orang yang lebih baik. Apabila anda membantu seseorang yang memerlukan anda akan merasa berpuas hati dengan pencapaian anda sendiri. Anda akan menyedari bahawa apa yang anda lakukan adalah sesuatu yang berharga kepada orang lain dan bahawa anda membawa perbuatan baik dengan bantuan anda insya-Allah.

15. Lakukan Perkara Anda Tidak Biasa Lakukan

Kadang-kadang, ada perkara yang biasanya tidak anda fikirkan. Anda tidak mahu mengambil risiko itu. Walau bagaimanapun, melakukan perkara-perkara yang biasanya anda tidak lakukan akan meningkatkan peluang anda untuk menjadi orang yang lebih baik kerana anda akan mencabar diri sendiri untuk mencuba sesuatu yang baru, sesuatu yang mungkin anda telah takut pada masa lalu. Bersikaplah terbuka dan cubalah untuk mengatasi ketakutan dan keraguan anda.

20 tips berkesan untuk menjadi orang yang lebih baik

16. Membuat Orang Gembira

Buat orang yang anda sayangi, atau mana-mana orang lain secara rawak yang mungkin anda jumpa pada hari anda, gembira. Buat mereka tersenyum. Rasa yang sangat memuaskan adalah mengetahui bahawa anda membuat seseorang gembira. Fikirkan cara kreatif yang berbeza yang akan menarik perhatian seseorang sekarang dan seterusnya. Anda akan merasa sangat berpuas hati dengan diri anda.

17. Tunjukkan kepada Mereka Bahawa Anda Mengambil Berat

Adalah baik untuk mengetahui bahawa seseorang mengambil berat tentang anda, bukan kah begitu? Mengetahui perkara tersebut membolehkan kita mengakui bahawa menunjukkan kepada mereka bahawa kita mengambil berat terhadap mereka akan membuatkan mereka berasa gembira, dan dengan itu, membuatkan kita gembira. Anda boleh menunjukkan bahawa dengan semata-mata memberitahu mereka bahawa “saya mengambil berat tentang anda” tetapi adalah lebih ikhlas untuk membiarkan mereka menyimpulkan perkara tersebut dengan tindakan anda sendiri terhadap mereka. Lakukan sesuatu yang baik untuk mereka, bantu mereka dengan sesuatu yang perlu mereka lakukan, apa-apa perbuatan kecil akan berhasil untuk tujuan ini.

18. Berikan Kepada Orang Lain

Apa yang anda berikan kepada orang lain adalah apa yang benar-benar kekal dengan anda kerana Allah akan memberi ganjaran kepada anda lebih banyak jika anda memberi daripada jika anda menjaga sendiri. Sebenarnya, apabila kamu berikan kepada orang lain, Allah akan membalas kamu dalam kehidupan ini dan di akhirat insya-Allah. Ini jenis ganjaran yang akan membuat anda berasa sangat bersyukur dan berpuas. Jadi, berilah amal kepada yang memerlukan. Ia tidak perlu terlalu besar. Sebarang sumbangan kecil akan dikira.

19. Terokai Bakat Anda

Adakah anda sedar tentang kemahiran atau bakat yang anda mahir? Sekiranya anda sedar, letakkan usaha untuk meningkatkannya. Adakah anda berfikir bahawa anda tidak mempunyai satu bakat pon? Semua orang mempunyai sesuatu yang mereka boleh lakukan. Sekiranya anda berfikir bahawa anda tidak bagus pada sesuatu yang tertentu, anda cuma belum lagi menjumpainya. Terokai bakat anda. Cuba cari aktiviti yang mungkin anda minati dan ternyata sangat mahir. Apabila anda mencari bakat anda, pastikan untuk memperkayakan dan mengamalkannya. Anda mungkin mendapat pendapatan daripadanya.

20. Lakukan Apa yang Anda Suka

Walaupun anda mempunyai pekerjaan yang membayar banyak wang, jika anda tidak suka apa yang anda lakukan, anda tidak akan gembira. Siapa yang mahu menghabiskan hidup mereka dalam pekerjaan yang mereka benci? Dan walaupun anda tidak selalunya boleh menjadikan hobi anda sebagai kerjaya hidup anda, sekurang-kurangnya anda perlu meluangkan sedikit masa untuk mengamalkannya. Oleh itu, anda tidak akan merasakan bahawa hidup anda kosong jika anda tidak melakukan apa yang anda cintai.

Inilah pada asasnya! Berapa banyak petua yang anda sudah laksanakan dalam hidup anda? Berapa banyak yang tidak? Adakah anda bercadang untuk menjadi orang yang lebih baik insya-Allah? Adakah terdapat sebarang tip lain yang boleh anda tambah? Kongsi pendapat anda di bawah dan kongsi artikel ini jika anda menyukainya!

Sumber :
www.muslimink.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here