22 tips menjadikan remaja Islam seorang muslim yang sempurna  |  Apakah yang perlu bagi ibu bapa untuk mendapatkan seorang remaja untuk menjadi seorang Muslim yang mengamalkan Islam?

Komuniti dari “Sound Vision” telah berbual dengan ibu bapa, Imam, aktivis- aktivis dan orang Islam yang telah dewasa di barat untuk bertanya apakah perkara praktikal yang boleh dilakukan ibu-bapa untuk membantu remaja Muslim mengekalkan Iman mereka. Berikut adalah beberapa cadangan mereka:

22 tips menjadikan remaja Islam seorang muslim yang sempurna

1 – Menjadikan tugas keibubapaan adalah lebih serius daripada pekerjaan sepenuh masa

Ini bermakna kedua orang tua mesti memahami bahawa anak-anak mereka adalah kepercayaan dari Allah, dan Dia akan bertanya bagaimana mereka dibesarkan. Jika anak-anak tidak membesar mengamalkan Islam kerana kecuaian ibu bapa mereka, ia tidak akan menjadi baik dalam kehidupan ini atau seterusnya.

2 – Kurangkan atau tukar waktu kerja dan menukarkan masa tersebut dengan masa untuk keluarga

Adalah lebih baik untuk mempunyai satu kerja sepenuh masa, kurang mewah di rumah (iaitu lebih banyak kereta, pakaian mahal, rumah yang lebih besar, lebih cantik) dan lebih banyak masa bersama keluarga, daripada banyak perkara material dan ketiadaan ibu bapa.Ibu bapa tidak boleh menanamkan nilai dalam anak-anak mereka jika mereka tidak berada di sana, tamat. Hentikan pekerjaan tambahan pada hujung minggu atau pada waktu malam dan sebaliknya doronglah anak-anak ke masjid untuk Halaqas dan aktiviti-aktiviti. Atau pertimbangkan menukar syif di tempat kerja supaya anda berada di rumah ketika anak-anak berada di rumah.

22 tips menjadikan remaja Islam seorang muslim yang sempurna

3 – Bacalah Al-Quran, memahami maksudnya selama 5 minit setiap hari

Hanya 5 minit. Sama ada di dalam kereta semasa kesesakan lalu lintas, awal pagi selepas subuh, atau sebelum anda tidur, bacalah Al-Quran dengan terjemahan dan  tafsir. Kemudian lihatlah kesannya. Insya-Allah anda akan berhubung semula dengan Allah dan dalam jangka masa panjang berkembang menjadi model peranan yang membantu seluruh keluarga anda.

4 – Hadiri Halaqat mingguan

Menukar ativiti bermain kad atau menonton televisyen pada hari ahad untuk halaqat. Sekiranya anda tidak mempunyai sesuatu yang sudah ada semasa slot waktu itu, bantu Imam ini untuk menetapkannya. Hadiri dengan semangat. Bonus tambahan ini ialah apabila anak-anak melihat ibu bapa mereka berusaha untuk belajar tentang Islam, mereka akan bersemangat untuk melakukan perkara yang sama.

5 – Hormati anak yang sedang meningkat remaja

Menghormati mereka dengan tidak memperlakukan mereka seperti bayi yang baru lahir, tetapi seperti dewasa yang matang, tidak memalukan dan menghina mereka. Ini bermakna melibatkan mereka dalam aktiviti yang berguna di sekeliling rumah dan menerima pendapat mereka mengenai perkara yang penting.

6 – Menarik minat terhadap apa yang mereka lakukan

Adakah Noor bermain hoki dalam liga sukan perempuan? Hadirilah permainan Noor sekerap mungkin. Adakah Ehsan mengumpul setem? Lihat jika anda dapat mencari surat lama dari ibu bapa anda di Malaysia atau dimana sahaja dan hulurkan setem tersebut kepada mereka. Adakah Muhsin suka mencipta laman web? Lawati laman webnya, hantar satu emel tahniah di inbox dan tawarkan beberapa cadangan untuk laman web tersebut. Hulurkan kepadanya cadangan mengenai reka bentuk web canggih sebagai hadiah Hari Raya.

22 tips menjadikan remaja Islam seorang muslim yang sempurna

7 – Berhati-hati dengan masalah dan sampaikannya dengan baik

Apabila anda menghabiskan lebih banyak masa bersama anak remaja anda, anda akan lebih memahami jika ada perkara yang mengganggu mereka. Jangan sembunyikan perkara tersebut. Sampaikan kepada mereka secara terus terang. Tetapi jangan lakukannya semasa dalam pertemuan keluarga atau di hadapan orang lain. Lakukan mengikut petua seterusnya.

8 – “Bertemu janji” bersama anak remaja anda

Walaupun temu janji biasanya dikaitkan dengan pertemuan sosial lelaki dan perempuan, konsep ini boleh diperluaskan kepada mana-mana pertemuan antara dua orang yang ingin mengenali antara satu sama lain dengan lebih baik.

Sangat penting untuk “menemu janji” anak-anak anda pada peringkat remaja kerana mereka tidak lagi hanya “salah seorang budak-budak”. Mereka adalah orang dewasa muda yang memerlukan perhatian dan bimbingan pada tahap individu. Anda boleh keluar “bertemu janji” apabila Sumayyah sudah melepasi sekolah menengah (bukannya pergi ke prom), apabila Ahmad mendapat lesen memandunya atau jika anda merasakan terdapat sesuatu yang mengganggu mereka dan anda ingin menyampaikannya secara bersendirian.

9 – Jangan hanya menjadi ibu bapa kepada anak remaja, tetapi jadilah “pasangannya”

Menjadikan mereka pasangan, bermakna memberi mereka tanggungjawab dalam keluarga. Meminta Amir yang berusia 16 tahun, yang baru mendapat lesen memandu, untuk membantu ibunya membeli-belah barangan runcit pada hari Sabtu; meminta Siti yang berumur 15 tahun, yang suka bunga, bertanggungjawab untuk menjaga taman dan memotong rumput. Dengan cara ini, remaja akan merasakan mereka menjadi sebahagian daripada keluarga dan diperlukan.

10 – Membina ruang solat di rumah anda

Asingkan sebuah bilik, sebahagian dari ruang bawah tanah atau ruang tamu sebagai ruang solat. Anda boleh melakukan ini kurang daripada $25.

Jadikan ruang solat ini sepenuhnya tanggungjawab anak-anak. Berikan anak sulung galas tanggungjawab dan bahagikan jagaan untuk adik-beradik yang lebih muda. Tanggungjawab termasuk menjaga kebersihan, memastikan ahli keluarga bangun untuk solat subuh, melaungkan Azan, dan lain-lain.

11- Solat bersama dengan anak perempuan

Ini bermakna tidak mengecualikan isteri atau anak-anak perempuan daripada solat. Apabila lelaki solat, pastikan wanita berada di belakang mereka atau solat dalam berjemaah. Pastikan Imam membaca surah dengan cukup kuat untuk wanita mendengarnya jika mereka berada di bahagian lain di rumah. Juga, dorong wanita untuk solat berjemaah jika tidak ada lelaki.

12 – Bina perpustakaan dengan buku Islamik di rumah

Melengkapi rumah anda dengan pustaka Islam dengan buku-buku, kaset video dan audio mengenai pelbagai aspek Islam, yang memenuhi usia dan kepentingan semua orang. Jika Ahmad, 13 tahun, suka novel-novel pengembaraan, pastikan anda mempunyai beberapa buku pengembaraan Islam.

Dapatkan salah seorang remaja anda menjadi pustakawan. Dia menyimpan bahan-bahan yang teratur dan dalam keadaan baik. Sebarang permintaan untuk bahan yang perlu ditambah ke koleksi mesti melaluinya. Berikan pustakawan ini belanjawan bulanan untuk menempah buku-buku baru, kaset dan lain-lain.

13 – Bawa mereka untuk aktiviti – aktiviti Islamik

Daripada makan malam mewah di restoran, simpan wang anda untuk membawa ahli keluarga ke majlis makan malam atau aktiviti masyarakat Muslim. Lakukan usaha lebih untuk pergi ke acara di mana remaja Muslim lain akan hadir dan penceramah menyampaikan mesejnya kepada orang ramai tersebut.

Ia juga penting untuk selalu mengambil Siti dan Ahmad ke kem dan persidangan Islam di mana mereka akan bertemu dengan anak-anak muslim lain usia mereka pada skala yang lebih besar.

14 – Berpindah ke tempat yang hampir dengan masjid

Jika anak-anak anda dapat berinteraksi dengan anak-anak Muslim dan bukan Islam setiap hari, ia akan menjadi lebih sihat untuk pertumbuhan mereka. Mungkin berpindah ke tempat yang lebih dekat dengan masjid akan membantu juga.

15 – Membantu remaja memulakan kumpulan belia mereka sendiri

Selepas tinggal di kawasan kejiranan Muslim dan menghadiri aktiviti Islam secara kerap, remaja dalam banyak kes akan membina persahabatan dengan umat Islam yang lain. Jangan biarkan ia berakhir di sini.

Bantu mereka menubuhkan kumpulan belia, bukan hanya untuk belajar tentang Islam, tetapi untuk lakukan aktiviti bersama-sama seperti berenang, dan lain-lain. Mempunyai perjumpaan di rumah ahli setiap minggu atau 2 bulan sekali. Pastikan belia ini terlibat dalam kerja yang berguna seperti membersihkan sampah di sekitar masjid atau melawat rumah orang tua. Kumpulan ini mesti mempunyai pantauan daripada ibu bapa, walaupun kuasa membuat keputusan remaja tidak boleh diganggu kecuali sangat diperlukan.

22 tips menjadikan remaja Islam seorang muslim yang sempurna

16 – Hadkan menonton TV dan pantau tontonan TV secara umum

Pesaing terbesar ibu bapa untuk perhatian anak-anak adalah TV. Panduan untuk tidak menggunakan T.V. dari Sound Vision. Memantau apa yang semua orang tonton secara mudah adalah bermaksud untuk mengingatkan dan membantu semua orang mengelakkan rancangan yang menggambarkan seksual, keganasan dan menggalakkan aktiviti-aktiviti tidak Islamik. Letakkan senarai rancangan yang boleh diterima dan tidak boleh diterima pada dinding di sebelah T.V.

Mewujudkan satu petang / malam tanpa TV bererti mempunyai satu malam minggu apabila tiada sesiapa, dewasa, remaja atau kanak-kanak dibenarkan menonton televisyen. Semoga ini langkah pertama ke arah pengurangan TV secara umum di rumah. Ini adalah masa yang ideal untuk mempunyai petua seterusnya.

17 – Mempunyai perjumpaan keluarga mingguan

Tujuan untuk mengetahui apa yang sedang berlaku dalam kehidupan setiap orang dan untuk berunding dengan keluarga mengenai isu-isu penting. Azfar mula menghadiri Baihaki, Imran baru pulang dari kem pemuda Islam, Bilal menerima ujian algebra yang terakhir. Intinya bukanlah untuk memberikan berita ini dalam bentuk point. Ia adalah untuk mendapatkan perbincangan dan komunikasi antara semua orang, dan untuk mengetahui tentang apa yang sedang berlaku dalam kehidupan setiap orang, yang akan menjadi lebih sukar apabila anak-anak sudah menjadi remaja.

Ini juga merupakan tempat untuk berunding dengan keluarga dan membuat keputusan tentang isu-isu utama yang mempengaruhi semua orang: pindah ke bandar lain; perkahwinan salah seorang ahli keluarga; kesukaran dengan pembuli di sekolah, dan sebagainya.

Sila ambil perhatian:  Kaedah syura dalam keluarga tidak bermakna undian majoriti menentukan apa yang perlu dilakukan mengenai keadaan. Walaupun ibu bapa masih bertanggungjawab, menyuarakan pendapat dan cadangan anak remaja dan anak-anak muda dapat membantu ibu bapa untuk mempertimbangkan dalam membuat keputusan muktamad tentang sesuatu perkara.

18 – Wujudkan “Malam Halal yang Menyeronokkan” sekali sebulan

“Kegembiraan adalah Haram” adalah suatu jenaka yang kadang-kadang didengar di kalangan pemuda Islam, mengejek sikap sesetengah orang Islam yang mana hampir semua perkara yang menyeronokkan secara automatik dilabel Haram (dilarang).

Hiburan Islam adalah perkara yang menjadi perhatian umat Islam. Lagu-lagu Islam, lagu-lagu pendek, dan lain-lain adalah alat yang boleh digunakan sebagai mesejIslam. Mungkin Jamil berusia 16 tahun tahu bagaimana bermain Duff, sementara kakaknya Amira, 14, boleh menulis dan menyanyi dengan baik. Biarkan mereka menyampaikan lagu Islam mereka sendiri kepada seluruh keluarga. Atau menimta Riduan yang berusia 12 tahun membaca beberapa puisi terbaiknya. Jadikan salah seorang remaja menguruskan acara ini. Bantu mereka mewujudkan kriteria hiburan halal yang boleh diterima dan tidak boleh diterima.

19 – Memberikan model peranan yang betul ; Apa yang akan dilakukan Abu Bakar?

Selain daripada diri anda sendiri menjadi contoh dengan mencuba mempraktikkan Islam, pastikan anda memberi remaja dengan bahan bacaan tentang Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabatnya, lelaki dan wanita. Jika tidak, watak-watak pada program yang ditonton anak-anak anda di televisyen boleh menjadi “Sahabat” mereka.

Bincangkan apa yang dilakukan oleh Sahabat Nabi dalam keadaan yang berkaitan dengan kehidupan remaja. Apa yang akan dilakukan oleh Abu Bakar As-Siddiq jika dia melihat seseorang menjual jawapan kepada peperiksaan akhir kelas 11? Apa yang akan dilakukan Aishah jika dia dihadapkan dengan peluang untuk menipu ibu bapanya?

21 – Baca buku mengenai Keibubapaan Secara Positif

Ini boleh daripada buku yang ditulis oleh orang Islam, tetapi buku oleh orang bukan Islam juga boleh membantu. Walau bagaimanapun, hanya bersiap sedia dan pastikan anda dapat mengenal pasti apa yang diterima oleh Islam berbanding apa yang tidak diterima oleh Islam.

21 – Pastikan mereka berkahwin awal

Masyarakat Barat dipenuhi oleh seksual: di TV, papan iklan, di jalan-jalan, bas, di dalam filem, dan sebagainya. Seorang remaja Muslim yang menghadapi perkara ini berada dalam kedudukan yang sukar: tunduk kepada godaan atau cuba benar-benar, berusaha dengan kuat untuk tidak tergoda. Pastikan mereka berkahwin lebih awal (lihat beberapa tips untuk ibu bapa) akan mengurangkan tekanan, dan mereka tidak perlu berhenti belajar untuk melakukan ini. Ingat, sebagai ibu bapa, anda juga akan bertanggungjawab jika anak lelaki atau anak perempuan anda mahu berkahwin, tetapi anda menghentikannya dan mereka akhirnya melakukan hubungan seks di luar perkahwinan. Anda juga perlu ingat apabila melakukan langkah ini untuk tidak memaksa anak lelaki atau anak perempuan untuk berkahwin dengan seseorang yang tidak disukai mereka.

 

22 – Akhir sekali, Berdoa

Berdoa. Ia adalah benar-benar Allah yang membimbing, tetapi jika anda telah melakukan tugas anda sebagai ibu bapa, Insya-Allah…menjadikan anak remaja anda seorang muslim yang baik akan lebih mudah dilakukan berbanding jika anda telah mengabaikan tugas ini. Juga, berdoa untuk anak remaja anda di hadapan mereka. Ini mengingatkan mereka betapa anda menyayangi mereka dan keprihatinan anda terhadap mereka.

Sumber :
www.soundvision.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here