25 tips membantu anda tenang dan cara kawal kemarahan  |  Kemarahan adalah perasaan yang normal dan dapat menjadi emosi positif ketika menolong anda mengatasi isu atau masalah, sama ada di tempat kerja atau di rumah.

Namun, kemarahan dapat menjadi masalah jika menimbulkan keganasan, ledakan, atau bahkan pertengkaran fizikal.

BACA JUGA : 14 cara untuk meredakan kemarahan anak-anak anda

Kawalan kemarahan adalah penting untuk membantu anda mengelakkan daripada mengatakan atau melakukan sesuatu yang mungkin anda sesali. Sebelum kemarahan meningkat, anda boleh menggunakan cara khusus untuk mengawal kemarahan. Berikut adalah 25 kaedah untuk mengawal kemarahan anda :

25 tips membantu anda tenang dan cara kawal kemarahan

1. Membuat kiraan

Mengira dari bawah (atau menaik) hingga 10. Sekiranya anda benar-benar marah, mulalah dengan 100. Dalam masa yang anda perlukan untuk menghitung, degup jantung anda akan perlahan, dan kemarahan anda mungkin akan reda.

2. Tarik nafas

Nafas anda menjadi sempit  dan mempercepat ketika anda menjadi marah. Terbalikkan arah itu (dan kemarahan anda) dengan menarik nafas dalam-dalam dari hidung anda dan menghembus nafas dari mulut anda selama beberapa saat.

25 tips membantu anda tenang dan cara kawal kemarahan

3. Pergi berjalan-jalan

Bersenam dapat menenangkan saraf dan mengurangkan kemarahan. Berjalan-jalan, menunggang basikal anda, atau memukul beberapa bola golf. Apa sahaja yang menggerakkan anggota badan anda baik untuk minda dan badan anda.

4. Tenangkan otot anda

Kelonggaran otot progresif yang berlaku pada anda adalah untuk menegangkan dan perlahan-lahan mengendurkan pelbagai kumpulan otot di dalam badan anda, satu demi satu. Semasa anda menegangkannya dan melepaskannya, tarik nafas perlahan-lahan dalam kiraan.

25 tips membantu anda tenang dan cara kawal kemarahan

5. Ulangi Ucapan Positif

Cari perkataan atau frasa yang membantu anda menenangkan dan memberi tumpuan semula. Ulangi perkataan itu berulang-ulang pada diri anda apabila anda kecewa. “Tenang,” “Tenang, dan” Anda akan baik-baik saja “semuanya adalah contoh yang baik.

6. Regangan

Regangan leher dan regangan bahu adalah contoh yang baik dari gerakan yoga yang tidak berat yang dapat membantu anda mengawal tubuh dan emosi anda. Tidak memerlukan peralatan mewah.

25 tips membantu anda tenang dan cara kawal kemarahan

7. Fokus pada perkara lain secara keseorangan

Masuk ke bilik yang tenang, tutup mata anda, dan berlatih untuk melihat diri anda dalam suasana santai. Fokus pada perincian dalam pemandangan khayalan: Apa warna air? Berapa tinggi gunung? Seperti apa suara kicauan burung? Amalan ini dapat membantu anda merasa tenang di tengah kemarahan.

8. Mainkan beberapa lagu

Biarkan muzik menjauhkan anda dari perasaan anda. Masukkan earbud atau masuk ke kereta anda. Tingkatkan muzik kegemaran anda dan bernyanyi, bop, atau menghilangkan kemarahan anda.

9. Berhenti bercakap

Apabila anda sedang marah, anda mungkin tergoda untuk membiarkan kata-kata marah itu dikeluarkan, tetapi anda lebih cenderung melakukan keburukan daripada kebaikan. Berpura-pura bibir anda ditutup rapat, seperti yang anda lakukan semasa kecil. Keadaan tanpa bercakap ini akan memberi anda masa untuk mengembalikan fikiran anda.

10. Berikan anda masa

Beri rehat kepada diri sendiri. Duduk jauh dari orang lain. Pada masa yang tenang ini, anda dapat memproses peristiwa dan mengembalikan emosi anda menjadi neutral. Anda mungkin merasa masa yang jauh daripada orang lain sangat membantu anda sehingga anda akan menjadualkannya ke dalam rutin harian anda.

11. Mengambil tindakan

Manfaatkan tenaga marah anda. Tandatangani petisyen. Tuliskan nota kepada pegawai. Lakukan sesuatu yang baik untuk orang lain. Salurkan tenaga dan emosi anda ke dalam sesuatu yang sihat dan produktif.

12. Tulis dalam diari anda

Apa yang anda tidak boleh katakan, mungkin anda boleh menulis. Tuliskan apa yang anda rasakan dan bagaimana anda mahu bertindak balas. Memprosesnya melalui perkataan yang ditulis dapat membantu anda menenangkan dan menilai kembali peristiwa yang menimbulkan perasaan anda.

13. Cari penyelesaian yang paling segera

Anda mungkin marah kerana anak anda sekali lagi meninggalkan bilik mereka dalam keadaan tidak kemas sebelum pergi melawat rakan. Tutup pintu. Anda boleh menghentikan kemarahan anda buat sementara waktu dengan meletakkannya di luar pandangan anda. Cari penyelesaian yang serupa dalam apa jua keadaan.

14. Latih semula tindak balas anda

Cegah kemarahan dengan mengulang kembali apa yang akan anda sampaikan atau bagaimana anda akan mendekati masalah di masa depan. Tempoh latihan ini memberi anda masa untuk memainkan beberapa penyelesaian yang mungkin.

15. Gambarkan tanda supaya berhenti

Simbol universal untuk berhenti dapat membantu anda menenangkan diri ketika anda sedang marah. Ini adalah cara cepat untuk membantu anda membayangkan keperluan untuk menghentikan diri, tindakan anda, dan menjauhi keadaan itu.

16. Ubah rutin anda

Sekiranya perjalanan lambat ke tempat kerja membuat anda marah sebelum sempat anda meminum kopi, cari jalan baru. Pertimbangkan pilihan yang mungkin memakan masa lebih lama tetapi akhirnya membuat anda tidak kecewa.

17. Berbual dengan rakan

Jangan menambahkan peristiwa yang membuat anda marah. Bantu diri anda memproses apa yang berlaku dengan bercakap dengan rakan yang dipercayai dan menyokong yang mungkin dapat memberikan perspektif baru.

18. Ketawa

Tidak ada yang dapat menterbalikkan mood buruk melainkan mood baik. Pecahkan kemarahan anda dengan mencari cara untuk ketawa, sama ada bermain dengan anak-anak anda, menonton persembahan komedi, atau melihat meme.

19. Amalkan kesyukuran

Luangkan masa untuk menumpukan perhatian pada perkara yang betul apabila semuanya terasa salah. Menyedari berapa banyak perkara baik yang anda miliki dalam hidup anda dapat menolong anda meneutralkan kemarahan dan menterbalikkan keadaan.

20. Tetapkan masa

Perkara pertama yang terlintas dalam fikiran ketika anda marah kemungkinan bukan perkara yang harus anda katakan. Beri diri anda masa yang ditetapkan sebelum anda bertindak balas. Kali ini akan menolong anda lebih tenang dan fokus.

21. Tulis sepucuk surat

Tulis sepucuk surat atau e-mel kepada orang yang membuat anda marah. Kemudian, padamkannya. Selalunya, menyatakan emosi anda dalam sesuatu bentuk adalah apa yang anda mahukan, walaupun itu dalam sesuatu yang tidak akan pernah dilihat.

22. Bayangkan memaafkan mereka

Mencari keberanian untuk memaafkan seseorang yang telah menzalimi anda memerlukan banyak kemahiran emosi. Sekiranya anda tidak dapat melangkah sejauh itu, sekurang-kurangnya anda boleh berpura-pura bahawa anda memaafkannya, dan anda akan merasakan kemarahan anda hilang.

23. Amalkan empati

Cuba berada di tempat orang lain dan lihat keadaannya dari sudut pandangan mereka. Apabila anda bercerita atau menghidupkan kembali peristiwa seperti yang mereka lihat, anda mungkin mendapat pemahaman baru dan menjadi kurang marah.

24. Luahkan kemarahan anda

Ia adalah OK untuk mengatakan perasaan anda, selagi anda mengatasinya dengan cara yang betul. Mintalah rakan yang dipercayai untuk membantu anda bertanggungjawab terhadap tindak balas yang tenang. Kekecohan tidak menyelesaikan masalah, tetapi dialog matang dapat membantu mengurangkan tekanan dan meredakan kemarahan anda. Ia juga dapat mengelakkan masalah di masa depan.

25. Cari saluran kreatif

Ubah kemarahan anda menjadi produksi yang nyata. Pertimbangkan untuk melukis, berkebun, atau menulis puisi ketika anda kecewa. Emosi adalah idea yang kuat untuk individu kreatif. Gunakan emosi anda untuk mengurangkan kemarahan.

Kesimpulan

Kemarahan adalah emosi normal yang dialami setiap orang dari semasa ke semasa. Namun, jika anda mendapati kemarahan anda berubah menjadi keganasan atau ledakan, anda perlu mencari cara yang sihat untuk mengatasi kemarahan.

Sekiranya tips ini tidak membantu, pertimbangkan untuk berbincang dengan doktor anda. Pakar kesihatan mental atau ahli terapi dapat membantu anda mengatasi faktor-faktor asas yang boleh menyebabkan kemarahan dan masalah emosi yang lain.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here