25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak  |  Tidak kira sama ada perjalanan pertama anda dengan anak pertama anda, atau kelima anda dengan anak kelima anda, perjalanan dengan kanak-kanak akan sentiasa menakutkan. Daripada apa yang hendak dibawa sehingga kepada bagaimana untuk sampai ke sana, ia penuh dengan potensi untuk menjadi bimbang.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tip yang dapat membantu anda mempersiapkan dan menyelamatkan anda daripada menjadi tidak siuman. Di bawah, kami telah menyenaraikan 25 petua utama untuk perjalanan dengan kanak-kanak. Sesetengahnya adalah untuk bayi, ada pula untuk kanak-kanak yang lebih tua, dan ada juga untuk anda.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

 

 

1. Lakukannya!

Walaupun idea perjalanan dengan kanak-kanak mungkin menjadi sesuatu yang luar biasa, perkara yang paling penting untuk diingati ialah: ia akan berakhir. Anda akan sampai ke sana. Anda akan bertahan.

2. Lakukannya perlahan-lahan

Anda mungkin sudah biasa bergegas mengejar kapal terbang dan melalui lapangan terbang, menggunakan semua jalan pintas rahsia itu, tetapi hari-hari tersebut sudah berakhir. Duduklah, biarkan semua orang bergegas ke sekeliling anda, dan hanya bergerak mengikut alirannya. Anda sudah tidak bertanggungjawab – nikmatinya.

3. Jangan terlebih kemas

Ingat bahawa hampir semua boleh dibeli di luar negara. Ia mungkin bukan jenama yang sama, tetapi anda akan dapat menggunakannya. Lampin sering menjadi kebimbangan apabila 100% jenama eco dan organik kadang-kadang sukar dicari. Sekiranya anda sudah terbiasa untuk menggunakan jenama eko, lakukan uji cuba dengan jenama bukan eko sebelum anda pergi untuk melihat sama ada anak anda mempunyai sebarang reaksi.

4. Hotel atau menyewa percutian?

Hotel mempunyai kemudahan (perkhidmatan bilik, makanan, perkhidmatan duduk bayi, dll.), Tetapi menyewa percutian bermakna anda boleh menjadikannya seperti rumah anda – dan menyediakan makanan anda sendiri, yang mungkin berguna jika anak anda mempunyai diet istimewa. Ia adalah pilihan peribadi, tetapi satu pemikiran yang berbaloi.

5. Tempah dengan bijak

Jika anda mengambil hotel, ambil masa untuk membuat tempahan anda. Anda mungkin telah tinggal di sana sebelum ini dan menyukainya, tetapi fikirkan dengan panjang dan teliti. Adakah bilik anda naik bukit yang curam? Adakah memerlukan banyak langkah? Apa yang mungkin menjadi syurga untuk anda berdua dengan mudah boleh menjadi mimpi ngeri apabila anda mengheret kerusi dan bayi.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

6. Tanda dan jejak mereka!

Jika anda bimbang tentang anak anda hilang, anda boleh merekodkannya dengan menulis nama dan nombor telefon anda di lengan mereka. Dengan cara itu, apabila dijumpai, anda boleh dihubungi dengan mudah. Anda juga boleh melabur dalam peranti penjejakan GPS. Lampirkannya pada pergelangan tangan atau beg anak anda dan jejak melalui aplikasinya.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

7. Kolam vs Pantai

Walaupun anda bercadang untuk tinggal di tepi pantai, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memastikan ada kolam juga. Ramai kanak-kanak suka berada di laut, tetapi yang lain tidak dapat menahannya. Kolam adalah sempurna untuk anak-anak kecil untuk berendam, menyejukkan diri – dan meletihkan diri di dalamnya.

8. Kereta tolak beroda empat vs Stroller vs Sling

Ini adalah dilema biasa semasa perjalanan dengan anak-anak dan tidak ada jawapan yang mudah. Kebanyakannya bergantung kepada di mana anda pergi. Adakah jalan-jalan itu rata dan diturap, atau akan ada jalan berlubang dan bumbung yang terlibat? Adakah ia sangat lembap atau agak sejuk? Apa yang biasa digunakan oleh anak anda?

Apa yang sesuai untuk semua keadaan adalah kerusi tolak yang ringan. Ia mudah untuk dibawa melancong dan boleh dibawa ke pintu masuk; ia boleh digunakan sebagai katil sementara untuk tidur tengah hari; ia ringan dan boleh bernafas tetapi juga boleh dilindungi dengan selimut dan penutup hujan; dan ia adalah bagus di atas hampir semua jenis jalan.

9. Tempat duduk kereta atau tidak?

Sesetengah orang setia dengan tempat duduk kereta ini, yang lain fikir ia adalah satu kegilaan untuk membawa barang yang besar untuk masa yang singkat digunakan. Mereka memerlukan kerusi tambahan di dalam penerbangan dan agak besar, tetapi kemudian anda tidak dijamin bahawa ia akan sesuai dengan apa-apa jenis kereta. Jika anda merancang untuk mempunyai tempat duduk kereta ini, ia mungkin berbaloi untuk melabur dalam kombo kerusi kereta / kerusi tolak sehingga anda tidak perlu mengangkat berat lebih banyak lagi.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

10. Mengemas dengan bijak

Beg lampin anda akan dikira sebagai beg untuk dibawa anda, jadi pastikan anda mempunyai segala-galanya (anda mungkin mahu faktor penangguhan yang mungkin juga): kain lap bayi; patung gantian; lampin; Makanan ringan (tetapi tidak penuh dengan gula!) Walau bagaimanapun, adalah bernilai membawa beberapa gula-gula yang boleh dimakan untuk membantu perubahan tekanan semasa berlepas dan mendarat); pakaian tukar; beg plastik (untuk lampin dan dalam kes pakaian menjadi sangat kotor); fon kepala; mainan; bantal; bateri atau pek kuasa tambahan; pemain tablet / DVD; dan kain lap bayi.

Jika ada lagi ruang yang kosong untuk barang anda, isikan dengan kain lap bayi – anda perlukannya.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

11. Bungkus makanan bayi

Banyak lapangan terbang akan membolehkan susu bayi dan makanan bayi dibawa melalui keselamatan dalam bekas lebih daripada 100ml. Mereka biasanya membuka bekas untuk melihat kandungan pada hentian keselamatan, tetapi ini mengambil masa tetapi tidak mencemarkan makanan. Ia patut diperiksa dengan lapangan terbang yang akan anda pergi, hanya untuk memastikannya.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

12. Merancang penerbangan anda

Cuba merancang penerbangan anda pada waktu tidur. Penerbangan malam boleh menjadi lebih mahal, tetapi jika jalan mudah adalah apa yang anda cari, anak yang sedang tidur adalah rahmat untuk semua orang. Sekiranya anda perlu membuat penerbangan yang bersambung, pastikan anda bertolak dalam masa yang baik – perkara terakhir yang anda perlukan adalah melulu keluar dengan kelam kabut melalui lapangan terbang yang tidak dikenali.

Cuba, seberapa banyak yang anda boleh, untuk menjadikan perjalanan juga adalahsebahagian percutian. Beri diri anda beberapa jam, renggangkan kaki, melawat bilik mandi, makan, bercakap, bermain, dan bersedia untuk penerbangan seterusnya. Dan jangan lupa bahawa pertaruhan terbaik untuk tambang termurah ialah dengan menempah 56 hari lebih awal.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

13. Mengkaji destinasi anda

Sekiranya anda menyusu, ia adalah berbaloi untuk melihat Google tentang sama ada atau tidak menyusukan bayi secara umum adalah OK di mana sahaja anda pergi. Sesetengah negara benar-benar OK dengannya, yang lain memerlukan anda untuk pergi ke suatu tempat sedikit lebih peribadi. Jika ragu-ragu ketika berada di sana – tanya saja.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

14. Penyelidikan, penyelidikan, penyelidikan!

Ini untuk kedua-dua sebelum perjalanan dan semasa perjalanan. Adakah bayi anda memerlukan visa? Apa perkara yang anda – dan anak anda – perlukan? Sekiranya anda membawa ubat, seperti tablet malaria? Anda tidak mahu membuat kesilapan di minit terakhir.

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

15. Di mana hendak duduk?

Di mana anda boleh duduk di atas kapal terbang dengan anak kecil kadangkala ditentukan oleh reka bentuk pesawat: sesetengahnya hanya mempunyai topeng oksigen tambahan ke atas kerusi tertentu. Walau bagaimanapun, tidak semua pesawat adalah seperti ini, jadi semak sekali lagi dengan syarikat penerbangan itu, dan ambil sedikit masa untuk berfikir tentang tempat duduk mana yang terbaik untuk anda.

Duduk di hujung kapal terbang bermakna anda akan mengganggu hanya sedikit orang. Ia juga bermakna anda boleh bangun dan memanfaatkan ruang dapur kecil dan anda akan mempunyai tandas berdekatan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kerusi-kerusi ini tidak teratur sepenuhnya, dan duduk di belakang pesawat boleh menjadi bising.

Di tengah-tengah pesawat memberi anda pilihan untuk menggunakan tempat duduk ‘bulkhead’. Bukan sahaja ini bermakna lebih banyak ruang – dan dengan itu lebih banyak ruang lantai untuk bermain – ia juga bermakna kemungkinan terdapat ‘bassinet’ (bakul bayi) (jika pesawat itu mempunyainya). Walau bagaimanapun – ia juga bermakna tiada storan di bawah tempat duduk di hadapan anda.

Duduk di bahagian depan adalah sama seperti belakang, kecuali dapur biasanya lebih kecil, dan sibuk. Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan yang benar-benar bergantung pada usia kanak-kanak adalah: tingkap atau lorong? Adakah lebih baik untuk disingkirkan atau mempunyai ruang untuk bergerak dengan mudah?

25 tips penting semasa melancong bersama kanak-kanak

16. Lakukan latihan

Ini boleh menjadi pakej latihan dan perjalanan ke lapangan terbang – atau sejauh mana anda boleh pergi – demi kepentingan anda dan anak anda. Lapangan terbang besar dan sibuk, dan anak anda mungkin mendapati semuanya agak keterlaluan. Memudahkannya dengan latihan itu mungkin akan membuatkan keadaan lebih lancar untuk hari itu. Satu lagi tip yang baik adalah melakukan latihan penerbangan. Mungkin hujung minggu di luar negeri? Menaiki pesawat kecil sekejap akan memperkenalkan anak kecil anda dengan penerbangan, dan biarkan anda melihat jika dia mempunyai sebarang kebimbangan tertentu.

17. Adakah kos rendah berbaloi?

Walaupun ia mungkin menggoda untuk menggunakan kapal terbang kos rendah sekarang lebih-lebih lagi anda adalah keluarga, ingatlah bahawa kapal terbang tersebut sering terbang ke lapangan terbang yang jauh, yang boleh membawa lebih banyak perjalanan. Ia mungkin berbaloi meninggalkan syarikat penerbangan murah dan membayar lebih sedikit untuk kemudahan dan ketenangan fikiran (apatah lagi dengan fakta bahawa perbezaan harga, apabila anda faktor pengangkutan tambahan dari lapangan terbang jauh ke pusat bandar, biasanya adalah minimum).

18. Di Lapangan Terbang – daftar masuk dalam talian

Cuba untuk meminimumkan masa yang dihabiskan untuk beratur apabila berada di lapangan terbang. Salah satu perkara yang paling mudah dilakukan ialah daftar masuk dalam talian, maka apa yang perlu anda lakukan adalah pergi ke tempat letak bagasi dan melalui laluan keselamatan. Kebiasaannya atau kadang-kadang terdapat kawasan keluarga di pemeriksaan keselamatan, jadi anda tahu bahawa semua orang di sekeliling anda berada dalam keadaan yang sama; atau pesawat yang sama?

19. Tinggalkan banyak masa

Jika anda mahu meminimumkan masa untuk beratur, anda tentu tidak mahu tergesa-gesa. Tinggalkan rumah dengan dengan beberapa jam sebelum berlepas – jika anda sampai ke lapangan terbang dengan cepat, gunakan kawasan permainan dan biarkan anak-anak anda penat: lebih banyak tenaga yang mereka habiskan di tanah, semakin kurang mereka akan bermain di udara.

20. Apa kesilapan yang boleh berlaku?

Sebelum anda pergi, tuliskan senarai semua yang boleh menjadi salah, bermula dari kesesakan sebelum penerbangan sehingga ke ketinggalan penerbangan sepenuhnya, dan tuliskan bagaimana anda dapat mengatasi perkara tersebut. Berjalan melalui situasi sebelum ia berlaku boleh menyiapkan diri anda secara mental – hanya sekiranya ia berlaku!

21. Jelaskan perjalanan

Jika anak anda baru dalam penerbangan dan melancong secara amnya, ceritakannya. Biarkan mereka tahu apa yang akan berlaku dan bila ia akan berlaku, seperti ketika mereka perlu mengikat tali pinggang keledar dan mengapa. Kebanyakan kanak-kanak berfikir terbang adalah menyeronokkan, jadi perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menggalakkannya. Akhirnya, ia adalah satu pengembaraan!

22. Merancang – tetapi jangan lakukannya secara keterlaluan

Anda ingin menghiburkan anak-anak anda, tetapi anda tidak mahu seluruh perjalanan menjadi kelam kabut. Daripada membuat tempahan untuk berpuluh-puluh lawatan, minta mereka menulis – atau menjejakinya melalui aplikasi. Momondo adalah panduan untuk tempat-tempat di bandar boleh didapati untuk 14 bandar raya, dan mempunyai lebih daripada 200 petua, warna berkod untuk mood, seperti keluarga, sosial dan tempatan. Mereka juga percuma, dan mempunyai peta luar talian supaya anda tidak perlu bimbang tentang penggunaan data.

23. Jumpa dan bantu

Semak sama ada syarikat penerbangan atau lapangan terbang anda menyediakan perkhidmatan jumpa dan membantu. Tidak semua, tetapi banyak yang akan membantu anda sebanyak mungkin, dari pelepasan hingga ke ketibaan. Sekiranya anda melakukan perjalanan dengan lebih daripada seorang kanak-kanak, bersendirian dengan satu anak, atau jika anda baru sepenuhnya untuk ini, perkhidmatan ini boleh menjadi penyelamat!

24. Tetap tenang

Sekiranya anak anda memilih masa yang paling teruk untuk menjerit seperti beruang dari dimensi lain, tarik nafas panjang dan cuba bertenang.

25. Nikmatinya

Tinggalkan banyak masa, kemas dengan baik, dan jadikan perjalanan tersebut sebagai sebahagian daripada pelancongan. Ingatlah bahawa anda akan menjadi OK, dan anda sepatutnya menikmati diri anda!

Sumber :
www.momondo.co.uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here