28 manfaat menakjubkan dari gandum untuk kulit dan kesihatan |  Manfaat gandum penuh telah diketahui selama bertahun-tahun. Tetapi, manfaat kesihatannya bergantung pada cara penggunaannya. Gandum yang telah diproses tidak mengandungi bahagian bijirin yang terbaik. Semasa pemprosesan bijirin, 40% daripada kandungan asalnya dikeluarkan, menjadikannya kurang berkhasiat.

28 manfaat menakjubkan dari gandum untuk kulit dan kesihatan

Makanan gandum penuh 100% mengandungi germa gandum dan bran gandum. Oleh itu, apabila anda makan makanan gandum penuh, anda akan mendapat banyak faedah pada kesihatan hasil daripada bijirin ini. Gandum penuh dalam bentuk aslinya adalah salah satu sumber terkaya bagi serat makanan, mangan dan magnesium. Sebilangan besar manfaat gandum penuh disebutkan di sini:

Isi kandungan

• Manfaat Gandum Penuh Terhadap Kulit
• Manfaat Gandum Penuh Terhadap Rambut
• Manfaat Gandum Penuh Terhadap Kesihatan
• Petua Memasak / Penggunaannya

28 manfaat menakjubkan dari gandum untuk kulit dan kesihatan

Manfaat Gandum Penuh Terhadap Kulit

Makanan bijirin penuh, termasuklah gandum, terkenal dengan banyak manfaat yang luar biasa yang dapat diberikan kepada kulit. Bijirin tidak ditapis yang mengandungi semua nutrien penting adalah penyumbang kepada kulit yang cantik dan sihat. Mari kita lihat beberapa cara di mana tepung gandum dapat memberikan manfaat kepada kulit anda:

1. Membekalkan Khasiat

Selenium yang terdapat dalam bijirin penuh, termasuklah gandum, membekalkan pelbagai manfaat untuk kulit anda. Apabila anda makan gandum penuh, salah satu manfaat kulit anda akan perolehi adalah kulit berkhasiat hasil daripada sifat antioksidan selenium.

2. Melindungi dari Kerosakan Sinar Matahari

Sifat antioksidan dalam gandum penuh dapat melindungi kulit anda dari kesan buruk sinar matahari. Ia juga melindungi kulit dari kerosakan akibat persekitaran yang lain.

3. Menjadikan Kulit Cantik

Siapa yang tidak mahu kulit cantik dan berseri? Dengan makanan gandum penuh, anda boleh mendapatkannya! Vitamin E dan zink yang terdapat dalam gandum akan memberikan anda kulit yang cantik, sihat dan bersinar.

4. Menggalakkan Keanjalan Kulit

Selenium adalah mineral yang memberikan kesan baik pada kulit anda. Bertindak sebagai agen anti-penuaan semula jadi, selenium menjadikan kulit anda berseri. Ia juga mengekalkan keanjalan kulit anda.

5. Melawan Jerawat

Gandum penuh kaya dengan kandungan serat yang membantu membersihkan badan anda dengan membuang toksin berbahaya. Apabila toksin ini dikeluarkan, kulit anda tidak mudah terdedah kepada jerawat.

6. Mencegah Kanser Kulit

Selenium yang terdapat dalam gandum penuh dan juga bijirin yang lain dipercayai dapat melindungi anda dari kanser kulit tertentu.

BACA JUGA : 19 kelebihan meminum cuka epal untuk kesihatan

28 manfaat menakjubkan dari gandum untuk kulit dan kesihatan

Manfaat Gandum Penuh Terhadap Rambut

Sama seperti kulit, rambut anda juga memerlukan makanan yang sihat dan kaya dengan nutrien untuk menjadikannya kuat dan bebas masalah. Dengan mineral dan vitamin yang terdapat dalam gandum penuh, rambut anda juga dapat memperoleh faedahnya.

7. Menjadikan Rambut Berkilau

Gandum penuh mempunyai kandungan zink. Salah satu kelebihan mineral ini adalah keupayaannya untuk menjadikan anda rambut sihat dan berkilau.

8. Melindungi Rambut Dari Kerosakan

Zink juga membantu menyuburkan rambut anda, melindungi rambut dari kerosakan yang disebabkan oleh persekitaran dan faktor kesihatan yang lain.

28 manfaat menakjubkan dari gandum untuk kulit dan kesihatan

Manfaat Gandum Penuh Terhadap Kesihatan

Mengamalkan gandum penuh di dalam diet anda adalah salah satu keputusan terbaik yang anda telah lakukan untuk kesihatan anda. Ia mempunyai banyak nutrien penting yang dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda. Ia juga dapat mencegah dan menyembuhkan banyak penyakit. Mari kita lihat manfaat gandum terhadap kesihatan:

9. Membekalkan Tenaga

Vitamin B yang terdapat dalam gandum membekalkan tenaga yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan baik. Ini bermaksud badan anda akan berfungsi dengan lebih cekap, dan begitu juga anda!

10. Menggalakkan Pergerakan usus yang betul

Gandum penuh kaya dengan sumber serat makanan. Apabila badan anda menerima jumlah serat yang tepat, ia akan mempengaruhi pergerakan usus anda. Bran gandum membantu pergerakan usus yang lebih baik, secara tidak langsung dapat mencegah dan memberikan kelegaan dari Sindrom Usus Sensitif (IBS).

11. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Dengan menjadikan gandum penuh dan bijirin lain sebahagian daripada diet harian anda dapat menjauhkan penyakit jantung koronari. Pakar mengesyorkan 6 auns bijirin sehari untuk wanita manakala lelaki perlu mengambil sekitar 8 auns setiap hari.

12. Meningkatkan Kesihatan Mata

Vitamin E, niasin dan zink dalam gandum menurunkan risiko degenerasi makula dan katarak. Ianya juga membantu melambatkan perkembangan kehilangan penglihatan. Ini adalah manfaat yang luar biasa hasil daripada gandum penuh.

13. Membantu Pesakit Diabetes

Kandungan serat yang tinggi di dalam gandum penuh menjadikannya bijirin yang ideal bagi mereka yang menderita penyakit diabetes. Ia membantu mengekalkan tahap glukosa darah dalam badan pesakit diabetes.

14. Membersihkan Sistem Anda

Peningkatan pengambilan makanan gandum penuh membantu dalam mengatasi sembelit. Serat dalam bijirin akan menyahtoksin sistem anda dan membantu menjaga kesihatan usus besar dan usus kecil anda.

15. Mencegah Kanser Payudara

Menurut penyelidikan, wanita yang mengamalkan diet tinggi serat dapat menghindari barah payudara. Makanan yang dihasilkan dari bijirin, seperti serpihan gandum, melindungi wanita pra-menopaus dari jenis kanser ini. Ini tentunya alasan yang baik untuk beralih ke serpihan gandum jika anda belum melakukannya.

16. Mengurangkan Penambahan Berat Badan

Gandum penuh adalah pilihan bijirin yang popular di kalangan pemerhati berat badan kerana ia membantu mencegah kenaikan berat badan. Pengambilan produk makanan gandum penuh membantu dalam meningkatkan metabolisme anda, memudahkan anda menurunkan berat badan yang tidak diingini. Gandum penuh juga boleh membuatkan anda berasa kenyang dengan lebih lama berbanding makan makanan lain kerana ianya mempunyai lebih banyak kandungan serat.

17. Meningkatkan Kesihatan Mental

Menurut kajian yang dilakukan oleh penyelidik di Pusat Perubatan Universiti Maryland, Vitamin E dan vitamin B yang terdapat dalam gandum boleh membantu anda dalam mencegah penyakit yang menyebabkan kemerosotan mental, seperti penyakit Alzheimer.

18. Mengawal Gejala PMS

Vitamin B dalam gandum dan bijirin lain terkenal dalam meredakan gejala PMS. Magnesium yang terdapat dalam bijirin juga sangat bermanfaat untuk gejala yang berkaitan dengan PMS.

19. Mencegah Strok

Sekiranya anda mengalami peluang yang tinggi untuk terkena strok, anda harus memilih serpihan gandum berbanding bijirin sarapan yang lain. Apabila anda memilih bijirin sarapan berserat tinggi, anda dapat mengurangkan risiko strok dan juga penyakit kardiovaskular. Untuk mengelakkan penyakit kronik ini, amalkan serpihan gandum bersama yogurt atau susu tanpa lemak dan tambahkan kepingan buah juga.

20. Bantuan Pencernaan

Bran gandum yang terdapat di dalam serpihan gandum mengandungi sifat antibakteria yang membantu mengurangkan kesan buruk pada saluran pencernaan anda yang disebabkan oleh bakteria. Kesihatan saluran usus anda juga bertambah baik apabila anda sering makan serpihan gandum. Semua ini menyumbang kepada kesejahteraan anda secara keseluruhan.

21. Keradangan Kronik yang Rendah

Betaine yang terdapat dalam gandum membantu mengurangkan keradangan kronik. Oleh itu, memakan serpihan gandum dapat membantu dalam mencegah masalah ini, dan juga membantu menurunkan risiko keadaan lain seperti kemerosotan kognitif, osteoporosis, penyakit Alzheimer, dll.

22. Mencegah Barah Kolon

Sebilangan besar manfaat serpihan gandum adalah berkaitan dengan kandungan seratnya yang tinggi, yang mendorong pembuangan bendasing yang tidak diperlukan secara teratur dari badan. Inilah sebab mengapa ia didapati penting dalam pencegahan barah usus besar. Pakar mengesyorkan 20 hingga 25 gram serat makanan perlu diamalkan setiap hari untuk lelaki dan wanita.

23. Penuh Dengan Nutrien

Serpihan gandum sarat dengan vitamin dan mineral. Ianya mengandungi vitamin A, B1, B2, B3, B6, D dan E serta mineral termasuk zat besi, kalsium, fosfor, zink, tembaga, mangan dan magnesium. Ini bermakna jika anda menambahkan serpihan gandum ke dalam diet harian anda, tubuh anda mendapat semua nutrien penting untuk berfungsi dengan baik dan kekal sihat.

24. Pengagihan Semula Lemak

Walaupun memakan bijirin, anda tidak semestinya akan menurunkan berat badan, kajian menunjukkan bahawa ia membantu mengurangkan jumlah lemak badan dan membawa kepada pembahagian lemak yang lebih sihat. Memakan roti gandum penuh dapat mengurangkan risiko mendapat lemak perut atau central adiposity, iaitu keadaan yang meningkatkan risiko masalah kesihatan yang berbeza termasuk diabetes.

25. Mengurangkan Kolesterol

Bijirin penuh boleh mencegah tubuh daripada menyerap kolesterol jahat dan juga menurunkan trigliserida, yang sebaliknya akan mengakibatkan penyakit jantung. Justeru, makanan bijirin juga telah diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Menurut tinjauan, wanita yang memakan tiga hidangan makanan bijirin penuh seperti roti gandum penuh adalah 30% kurang berisiko terkena penyakit jantung atau mati akibat serangan jantung berbanding wanita yang kurang memakan produk gandum penuh dalam tempoh seminggu.

26. Mengurangkan Tekanan Darah

Roti gandum penuh juga diketahui dapat menurunkan tekanan darah dimana ianya juga merupakan salah satu penyebab utama penyakit jantung. Kajian menunjukkan bahawa lelaki yang makan lebih banyak hidangan sarapan bergandum penuh menghadapi 19% risiko hipertensi. Kajian lain yang dilakukan pada wanita mengatakan bahawa memakan roti gandum penuh dan produk makanan bijirin lain dapat mengurangkan kolesterol darah, tahap insulin, dan tekanan darah sehingga dapat meminimumkan risiko penyakit jantung.

27. Mengeyangkan

Roti gandum penuh dapat mengawal kenaikan berat badan dengan membuat anda merasa kenyang dalam jangka masa yang lebih lama berbanding roti putih atau kuih yang dibuat daripada tepung. Hal ini kerana biji-bijian memerlukan lebih banyak masa untuk dicerna jadi kesan kenyang mereka bertahan lebih lama. Menurut Gans, pengarang The Small Change Diet, roti gandum penuh membantu mengawal bahagian saiz hidangannya. Untuk mendapatkan kenyang yang maksimum dan protein tambahan, anda boleh menambahkan bijirin semasa penyediaan roti.

28. Kaya Dengan Sumber Vitamin B

Bijirin penuh kaya dengan semua jenis vitamin B termasuk thiamin, niasin, dan riboflavin, yang sangat membantu dalam meningkatkan metabolisme. Jenis vitamin B lain yang dikenali sebagai asid folik atau folat diketahui dapat membantu tubuh membentuk sel darah merah yang penting untuk mencegah beberapa kecacatan kelahiran yang biasa pada bayi.

Sebenarnya anda akan mendapat faedah yang tidak berpenghujung apabila anda meningkatkan pengambilan gandum penuh setiap hari. Terdapat banyak produk makanan yang diperbuat daripada gandum penuh untuk dipilih. Ini lebih memudahkan anda untuk menambahkannya ke dalam diet anda. Pelbagai jenis roti gandum, pasta, bijirin, dan lain-lain boleh didapati jika anda ingin mengambil lebih banyak makanan gandum penuh. Anda juga boleh membuat pencuci mulut dan manisan kegemaran anda dengan tepung gandum penuh untuk memberikan kesihatan yang lebih baik kepada seluruh keluarga anda!

Tips Memasak / Penggunaannya

Adakah anda tertanya-tanya bagaimana untuk menambah hidangan anda dengan gandum penuh? Berikut adalah beberapa idea resipi untuk membantu anda!

1. Roti Sedap Dengan Buah Ara, Kacang Walnut Dan Kurma

Apa yang lebih baik daripada roti yang mempunyai kebaikan gandum penuh, buah ara, walnut, dan kurma? Ini adalah resipi mudah yang sangat senang untuk dibuat. Oleh itu, cubalah!

Bahan-bahan :
• 3/4 cawan tepung gandum penuh
• 3/4 cawan tepung serba guna
• 1 1/2 sudu teh baking soda
• 1/8 sudu teh garam
• Semburan masakan
• 1/3 cawan walnut yang dicincang
• 3/4 cawan susu mentega rendah lemak
• 1/2 sudu teh kulit lemon yang diparut
• 1/4 sudu teh buah pala
• 1/8 sudu the cengkih
• 2/3 cawan buah ara kering yang dicincang
• 1/3 cawan kurma cincang
• 1/2 cawan gula perang
• 2 sudu besar minyak canola
• 2 biji telur besar

Penyediaan :
1. Panaskan ketuhar anda hingga 350 darjah.
2. Panaskan susu mentega rendah lemak, kulit lemon, buah pala dan cengkih dalam periuk di atas api sederhana. Pastikan anda tidak membiarkannya mendidih. Masukkan buah ara dan kurma selepas menutup api dan biarkan sehingga ia menjadi lembut.
3. Campurkan minyak, gula serta telur ke dalam mangkuk dan pukul sehingga adunan sebati. Ambil campuran susu mentega yang telah disejukkan dan tambahkan ke dalam mangkuk.
4. Sekarang ambil tepung yang disediakan, garam serta serbuk penaik dan campurkan ke dalam mangkuk besar. Masukkan bancuhan susu mentega dan kacau hingga menjadi lembap. Seterusnya, masukkan adunan ke dalam loyang roti 8×4 yang telah bersalut minyak memasak dan taburkan walnut cincang.
5. Bakar pada suhu 350 darjah selama lebih kurang 40 minit.
6. Setelah dibakar, biarkan loyang sejuk dan angkat roti. Sejukkan roti sekali lagi di rak dan sajikannya bila anda mahu!

 

2. Muffin Sarapan yang gemilang

Tidak sempurna jika tidak memulakan hari anda dengan sarapan pagi yang sihat, dan muffin ini adalah pelengkapnya!

Bahan-bahan
• Semburan masakan
• 1 cawan tepung gandum penuh
• 1/2 cawan tepung serba guna
• 1 cawan oat biasa
• 3/4 cawan gula perang
• 1 sudu besar bran gandum
• 2 sudu teh baking soda
• 1/4 sudu teh garam
• 1 cawan yogurt biasa tanpa lemak
• 1 cawan pisang ranum yang dilecek
• 1 cawan kurma cincang
• 3/4 cawan walnut cincang
• 1/2 cawan nanas kering yang dicincang
• 3 sudu besar biji rami
• 1 biji telur besar

Penyediaan :
1. Panaskan ketuhar anda hingga 350 darjah.
2. Ambil 18 biji pelapik muffin dan cawan muffin kemudian semburkan dengan semburan memasak.
3. Campurkan tepung-tepung yang disediakan dan masukkan oat, gula, bran gandum, soda dan garam dalam mangkuk besar dan pukul.
4. Campurkan telur, pisang dan yogurt dan masukkan ke dalam campuran tepung kemudian kacau sehingga menjadi sedikit lembab.
5. Sekarang, masukkan nanas, walnut, dan kurma ke dalam campuran.
6. Seterusnya, masukkan adunan ke dalam cawan muffin anda dan taburkan dengan biji rami.
7. Bakar pada suhu 350 darjah selama lebih kurang 20 minit.
8. Selepas dibakar, keluarkan muffin dari loyang dan sejukkan di atas rak.
9. Setelah sejuk, anda boleh menghidangkannya dan menikmati keenakan muffin yang sedap dan lazat ini!

3. Biscotti Coklat Gelap yang Lazat

Nikmati hidangan coklat gelap yang lazat dan penuh dengan kebaikan tepung gandum penuh!

Bahan-bahan :
• 9.5 auns tepung gandum penuh
• 2 sudu biji rami
• 1/2 sudu teh baking soda
• 1/4 sudu teh garam
• 1/3 cawan gula pasir
• 1/3 cawan gula perang gelap
• 2 biji telur besar (putih sahaja)
• 1 biji telur besar
• 1 1/2 sudu teh ekstrak vanilla
• 2/3 cawan coklat cip gelap
• 3/4 cawan badam tanpa garam

Penyediaan :
1. Panaskan ketuhar anda hingga 350 darjah.
2. Campur dan pukul tepung, baking soda, biji rami, dan garam.
3. Campurkan telur, putih telur, dan gula dalam mangkuk dan pukul selama dua minit dengan kelajuan tinggi menggunakan pengisar.
4. Sekarang masukkan tepung dan campuran telur bersama-sama dan gaulkan bersama coklat dan badam.
5. Bahagikan adunan menjadi tiga bahagian sama rata dan gulungkan setiap bahagian menjadi gulungan 6 inci.
6. Ambil gulungan tersebut dan letakkan dengan jarak tiga inci di atas kertas minyak (parchment paper) dan tepuk hingga setebal satu inci.
7. Bakar pada suhu 350 darjah selama 28 minit.
8. Apabila ianya sudah mengeras, keluarkan dan biarkan sejuk di rak.
9. Setelah sejuk, potong secara menyerong menjadi kepingan ½ inci.
10. Letakkan di atas loyang dan kurangkan panas oven anda kepada 325 darjah.
11. Biarkan ianya dipanggang selama 7 minit.
12. Sekarang keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di rak.
13. Setelah siap, anda boleh mengunyah biskut pada bila-bila masa yang anda mahukan dan merasai kebaikan gandum penuh memenuhi badan anda!

Terdapat banyak makanan enak yang boleh anda sediakan dengan tepung gandum penuh. Ianya mudah untuk dibuat dan sudah pasti semua orang dalam keluarga anda akan menyukainya. Tambahkan ke dalam diet harian anda dan nikmati banyak manfaat tepung gandum penuh untuk kekal sihat dan kuat selama bertahun-tahun yang akan datang!
Adakah diet harian anda merangkumi gandum penuh? Adakah anda mempunyai beberapa resipi menarik? Kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.

Sumber :
www.stylecraze.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here