30 cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi  |  Ciuman, bermain, dan bahkan membuat mata goo-goo pada bayi anda semua adalah kunci untuk perkembangan yang sihat. Inilah 30 cara untuk mula berkawan dengan Bayi.

Pernah perhatikan bagaimana wajah bayi anda yang cantik – pipi montel dan mata yang berkilauan dan senyuman nakal itu – entah bagaimana lebih menarik untuk ditonton daripada blockbuster yang paling banyak memenangi Oscar? Itu bukan kebetulan. Anda berdua adalah orang yang rajin untuk saling menikmati satu sama lain. Dan jika anda mengikuti naluri anda dan mengembangkan hubungan yang hebat sekarang, anda boleh menjalin hubungan yang hebat sepanjang hayatnya.

BACA JUGA : Tips dan asas penjagaan bayi yang baru lahir

Formula: on Demand or Schedule | Happy Family Organics

Dalam satu kajian, bayi yang berada dekat kepada ibu mereka dengan selamat pada usia 12 bulan (ibu yang mendapatkan bayinya untuk keselesaan ketika mereka menjelajahi tempat yang tidak dikenali) lebih cenderung pada awal usia 20-an walaupun mengalami perbalahan tetapi masih merasa berhubungan dengan pasangan mereka. “Hasil penyelidikan ini menunjukkan bahawa kemampuan kita untuk menyayangi, mempercayai, dan menyelesaikan konflik berpunca dari bagaimana kita diperlakukan sebagai bayi,” jelas penulis kajian Jeff Simpson, Ph.D., profesor psikologi tambahan di University of Minnesota.

Menyayangi anak kecil anda juga dapat membantu menjaga kesihatannya. Penyelidikan dalam Ilmu Psikologi menunjukkan bahawa ibu yang prihatin dapat menolong anak-anak melawan tekanan kronik, yang boleh menyebabkan gangguan tidur, masalah pencernaan, gangguan ingatan, kemurungan, dan kegemukan.

Merapatkan hubungan dengan kesayangan anda adalah intuitif – dan kegembiraan. “Hubungan bukan tentang bertindak dengan cara yang” betul “,” kata Daniel Messinger, Ph.D., seorang profesor psikologi kanak-kanak di University of Miami. “Ia benar-benar tentang memerhatikannya dan bertindak balas dengan sensitif.” Oleh itu, jika anda berdua berseronok, anda melakukannya dengan betul! Perlukan beberapa petunjuk? Teruskan membaca untuk 30 cara untuk merapatkan hubungan dengan bayi anda.

Bond With Baby: When and How It Happens

Merapatkan hubungan dengan Bayi: 30 Cara untuk Melakukannya

1. Menyusukan bayi anda.

Ini bukan hanya soal pemakanan — ketika si kecil memeluk anda untuk menyusu, dia mendengar degupan jantung anda, mencium aroma anda, diyakinkan oleh sentuhan kulit ke kulit.

2. Perhatikan mata bayi semasa menyusu botol.

Anda mahu mendapat kredit untuk semua makanan itu, bukan ?! Menjaga hubungan mata akan membantu bayi anda mengingati siapa anda dan betapa penting anda untuknya.

3. Beri dia urutan.

Manfaat urutan bayi sangat mengejutkan, dan anda akan merasa seperti seorang pahlawan super ketika dia tertawa dan bersenang-senang.

4. Letakkan telefon anda.

Buat masa ini, keluarga, rakan, dan rakan sekerja anda akan faham jika anda memerlukan beberapa jam untuk menjawab teks. Manfaatkan dengan memberikan semua masa tambahan itu kepada si kecil.

5. Lihat di cermin bersama.

Dia belum memahami konsep pantulan, tetapi tidak mengapa. Bayi suka melihat wajah manusia dan ini adalah cara yang baik untuk membuatnya dekat dan peribadi dengan wajahnya sendiri.

6. Dengarkan degupan jantungnya.

Ingat betapa teruja anda mendengar bunyi yang merdu semasa sonogram? Kini ia boleh menjadi muzik di telinga anda bila-bila masa anda mahu.

7. Tidur ketika dia tidur.

Jangan — kami ulangi, jangan — merasa bersalah kerana tidur pada jam 7 malam. Ibu bapa yang berehat dengan baik adalah ibu bapa yang bahagia, dan bayi anda akan mendapat banyak manfaat daripada itu.

8. Lakukan sesuatu yang bagus untuk pasangan anda.

Sama ada anda menyedarinya atau tidak, bayi anda mengambil ikatan hubungan yang diberikan oleh ibu bapanya. Kuatkan dengan membuat makan malam khas atau meluangkan masa untuk menonton filem bersama … seperti zaman dahulu!

9. Jangan tertekan dengan pencapaian.

Ia adalah sangat menggoda untuk menjelajahi internet untuk mendapatkan maklumat mengenai bilakah perkara-perkara tertentu akan berlaku, tetapi semua bayi berkembang mengikut rentak mereka sendiri. Sekiranya anda terus menantikan masa depan, anda akan ketinggalan masa sekarang!

How Do I Bond With My Baby and What Happens If Things Don't Go To ...

10. Lakukan kulit ke kulit.

Anda mungkin telah membawanya di dalam perut selama sembilan bulan, dan kemungkinan anda berdua kehilangan hubungan fizikal yang berterusan. Penjagaan kanggaru ini adalah aktiviti yang bagus dan praktikal kerana ia membantu mengatur pernafasan dan degupan jantung bayi.

11. Menyahut tangisannya.

Terutama untuk tiga bulan pertama kehidupannya, bayi anda perlu mengetahui bahawa anda berada di sana untuknya — dan mengambilnya ketika dia menangis membantu membina kepercayaan itu. Tidak, anda tidak memanjakannya!

12. Mahir dalam membedung.

Membedung dengan betul dapat mendapatkan tidur yang lebih baik untuk bayi. Ikutilah panduan yang betul.

13. Ambil baunya.

Malangnya, belum ada yang menjumpai cara untuk membotolkan bau bayi, jadi oleh kerana anda mempunyai bayi yang berbau wangi dekat dengan anda, hirup baunya. Anda akan dapati bahawa aroma anak kecil anda lebih mengujakan daripada bau bayi yang lain. Yang paling wangi. Dalam sejarah dunia.

What Causes New Baby Smell? | HowStuffWorks

14. Luangkan masa tambahan di glider.

Jadi, dia hanya tertidur dan anda merasa cukup yakin bahawa anda boleh menggunakan gerakan ninja anda untuk memindahkannya ke katil bayinya tanpa membangunkannya. Sebelum meletakkannya di bawah, bergoyang-goyang bersama-sama di bilik yang gelap dan sunyi. Inilah saat-saat yang akan anda rindukan, jadi hayatilah.

15. Permainan pakaian.

Mari kita berterus terang, jantung anda sedikit cair setiap kali anda melihat bayi anda mengenakan pakaian baru, bukan? Tidak ada yang akan menilai anda jika anda melakukan pertunjukan fesyen bayi untuk mata anda sahaja!

16. Simpan jurnal.

Tahun pertama bayi anda akan kabur, jadi catatlah semua kenangan manis yang anda hasilkan bersama. Jangan ragu untuk menggali buku harian itu dalam 16 tahun lagi ketika dia membawa kekasih pertamanya di rumah!

17. Lakukan perkenalan dengan patung mainan haiwan.

Anda pasti akan seronok melihat bayi anda menyentuh, mencium, dan merasai rakan-rakannya yang berbulu kecil. Perhatikan apabila dia memilih patung kegemarannya – anda pasti ingin menggunakannya pada waktu tidur.

30 cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi

18. Buat temu janji dengan Dr. Seuss.

Tidak pernah terlalu awal untuk menjadikannya ulat buku! Mata bonus jika anda boleh menggunakan suara yang berbeza untuk setiap watak.

19. Mengambil nafas melalui tangisan.

Ibu yang berkumpul, di Pilates adalah pembohong … semua bayi menangis. Tetapi apabila anda tegang dan kecewa, bayi anda akan meraung dengan lebih banyak lagi.

20. Tetapkan jadual.

Bayi adalah makhluk yang melakukan kebiasaan, jadi jika anda mengikuti program, si kecil akan merasa lebih selesa. Ini juga akan membantunya menyedari bahawa andalah yang membuat semua keajaiban berlaku apabila anda memnuhkan keperluannya untuk makan.

21. Pergi temu janji mama-dan-saya.

Rasa berani? Pergi ke zoo! Tidak begitu berani? Kedai kopi di sudut jalan juga boleh. Keluar dengan bayi akan mengingatkan anda bahawa dunia masih berputar di luar kepompong kecil anda.

22. Cipta nama panggilan untuknya.

Anda ibunya, jadi anda boleh memanggilnya apa sahaja yang anda mahukan. Selain itu, nama samaran yang anda berikan kepadanya akan menjadi rahsia kecil yang hanya anda kongsi bersama.

23. Buat senarai main dan keluarkan Beyonce dalaman anda.

Pilih lima lagu kegemaran anda, mainkan untuk bayi secara berkala, dan nyanyikan bersama. Anda akan mendapat keterujaan apabila dia mula akhirnya turut bergoyang sekali, dan ia adalah bagus baginya untuk mendengar suara anda.

24. Keluarkan gambar lama bayi anda.

Mungkin dia mempunyai mata anda, senyuman anda, atau rambut anda. Apa sahaja kemiripan yang anda dapati akan membuatkan anda merasa langsung berhubung dengannya.

25. Nikmati masa makan.

Apabila tiba masanya untuk memulakan pepejal (sekitar 6 bulan), jangan bimbang tentang kekotoran. Sebaliknya, fokuskan pada kenikmatan dan penerokaan manis bayi anda mengenai cita rasa, tekstur, dan bau baru yang dia alami.

26. Lakukan helah anda.

Buat keseronokan dengan menggerakkan kening anda dan menjelirkan lidah anda, dan bersiaplah untuk jantung anda meletup ketika anda akhirnya membuat bayi tersenyum.

30 cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi

27. Tinggalkan kekotoran.

Setiap hari anda akan mempunyai pilihan: Bersihkan rumah atau berpelukan dengan bayi di sofa. Kami mengatakan masa berpelukan lebih penting daripada rumah yang bersih!

28. Rasa tertekan?

Bercakap dengannya. Hari-hari awal keibuan boleh menyebabkan anda mengasingkan diri, jadi jangan ragu untuk membincangkannya dengan BFF kecil baru anda. Dia akan senang mendengar suara anda, dan anda akan merasa seperti beban telah diangkat. Bolehkah anda katakan menang / menang?

29. Hadapi najisnya.

Ya, kami mengatakannya. Menukar lampin merupakan satu perkara yang buruk, tetapi anda boleh menjadikannya seronok dengan menyanyikan lagu gembira semasa anda mengelap, mengagumi betapa comelnya bahagian bawah bayi anda, atau menghasilkan sejuta perkataan yang berbeza untuk najisnya.

30. Cium dia, cium dia, cium dia.

Dalam beberapa tahun lagi, dia akan menghapuskan senyuman anda dan memberi anda “pandangan itu.” Tetapi sekarang? Dia sangat tidak berdaya, jadi lakukannya!

30 cara mudah untuk merapatkan hubungan dengan bayi

Bagaimana jika anda tidak jatuh cinta pada pandangan pertama?

Anda melihat orang asing kecil yang berkerut merah ini – tambahan pula sedang menagis sekuat hati- dan anda tidak merasa diatasi dengan kasih sayang? Jangan panik, kata Nancy Mork, pengarah bersekutu di Erikson Institute Fussy Baby Network di Chicago. Reaksi itu benar-benar normal. “Begitu banyak ibu bapa mempunyai harapan bahawa mereka akan langsung jatuh cinta pada bayi mereka,” katanya. “Jika itu tidak terjadi, mereka merasa mereka telah gagal.”

Tetapi ramai ibu bapa merasa kekurangan emosional pada awal kelahiran bayi yang baru lahir. “Ramai ibu bapa berjuang untuk membina hubungan dengan bayi yang baru lahir yang hampir tidak dapat melakukan kontak mata, apalagi berkomunikasi dengan cara untuk membina hubungan yang erat,” kata Chuck Schaeffer, Ph.D., seorang psikologi pembiakan dan kebapaan yang berpusat di New York City ahli.

Yakinlah: Tidak ada cara yang betul untuk menjalin hubungan dengan bayi anda. “Selagi anda ,merasa seronok dan merasa bahagia di sekitar anak anda, dia akan merasa bahagia dan selamat, dan ikatan secara semula jadi akan berlaku.”

Sumber :
www.parents.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here