43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga  | Apabila menghadiri temuduga kerja, tiga perkara penting yang kita perlu ketahui iaitu apa yang perlu dilakukan sebelum temuduga, apa yang perlu dilakukan semasa ditemuduga dan apa yang perlu dilakukan selepas temuduga.

Jadi pada asasnya apa yang berlaku pada keseluruhan proses temuduga.

Oleh sebab itu, kami ingin mendedikasikan tips ini sebagai petua yang akan membantu anda dalam ketiga-tiga perkara ini (dengan beberapa tips bonus pada akhir nanti).

Terdapat begitu banyak nasihat telah dikongsi untuk mendapatkan apa yang terbaik untuk anda, dan anda hanya perlu mencari masa sahaja untuk membacanya. Inilah sebabnya kami ingin meletakkan semua tip kami dalam format yang mudah difahami supaya anda dapat manfaatkannya dengan cepat. Kami harap ianya membantu!

BACA JUGA : Resume Terbaik Anak Kelantan Jadi Viral

Temuduga adalah aspek kritikal dalam proses pengambilan pekerja. Anda telah melepasi gambaran keseluruhan semasa menyerahkan resume dan kini sudah tiba masanya untuk anda berinteraksi dengan penemu duga yang berpontensi menjadi majikan anda sebelum mereka memutuskan untuk mengambil anda kerja atau tidak.

Adalah penting untuk menjadikan anda yang terbaik dan membenarkan penemuduga mengenali orang yang mereka akan bekerjasama. Mereka telah sedia maklum tentang pencapaian dari resume anda; kini tunjukkan keperibadian anda dan bagaimana cara anda mengendalikan diri anda dalam persekitaran yang profesional. Ini bermakna anda perlu tahu apa yang harus dilakukan sebelum temuduga, apa yang perlu dilakukan semasa temuduga, dan apa yang perlu dilakukan selepas temuduga juga.

Berikut adalah 43 cara untuk membantu anda melalui proses temuduga. Ia juga boleh dijadikan sebagai persiapan untuk temuduga melalui telefon.

43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga

Apa yang perlu dilakukan sebelum temuduga

Perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum temuduga biasanya mengutamakan penjagaan mental. Latihan temuduga adalah lebih mendebarkan daripada temubual sebenar itu sendiri. Dalam persediaan, anda perlu sentiasa focus dan latih diri supaya dalam keadaan tenang. Perasaan berdebar boleh berguna jika ia mendorong anda bertindak untuk fokus. Oleh itu ambillah nafas panjang, dan bacalah cadangan kami mengenai perkara yang perlu dilakukan sebelum temu bual yang akan membantu anda bersiap sedia apabila anda masuk ke dalam bilik.

43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga

 1. Dapatkan tidur malam yang cukup pada malam sebelumnya. Anda akan kelihatan segar dan berasa lebih baik. Ini boleh memberikan tanggapan pertama yang terbaik kepada anda.
 2. Buat penyelidikan. Ketahui syarikat yang bakal anda temubual supaya anda dapat menjawab soalan-soalan mereka dengan baik dan dalam konteks yang betul. Ia juga akan menunjukkan bahawa anda benar-benar berminat dengan syarikat itu.
 3. Makan sarapan pagi. Anda akan lebih berjaga-jaga dan fokus.
 4. Sediakan soalan terlebih dahulu. Sediakan jawapan kepada soalan-soalan asas yang paling mungkin mereka bertanya kepada anda. Sediakan juga beberapa soalan mengenai syarikat atau kedudukan yang anda memohon untuk menunjukkan bahawa anda berminat.
 5. Buat beberapa helai salinan resume anda dan letakkan di tempat yang anda tidak akan lupa untuk membawanya.
 6. Buat carian di laman web. Kemungkinan orang lain telah menemuduga dengan syarikat itu, jadi cari web dan lihat ulasan yang dikatakan tentangnya.
 7. Pastikan pakaian anda bersih dan bebas kedutan.
 8. Ketahui siapa yang akan menemuduga anda, dan belajar sedikit tentang latar belakang mereka.
 9. Ketahui kekuatan anda dan senaraikannya.
 10. Sediakan senarai referen yang kukuh supaya anda boleh berikan kepada penemuduga pada hari kejadian.
 11. Berus gigi anda.
 12. Pakai deodoran.
 13. Sediakan nota terima kasih supaya anda boleh berikannya selepas itu.
 14. Ketahui cara menjawab soalan, “Apa yang akan anda sumbangkan kepada syarikat?”
 15. Bawa tisu atau sapu tangan di dalam poket untuk mengeringkan tangan sekiranya anda gugup sebelum anda masuk.
 16. Matikan telefon bimbit anda.
 17. Sedia untuk jenis temuduga yang berbeza: tingkah laku, pengalaman, atau kedua-duanya.
 18. Sediakan papan cerita yang menarik tentang kisah disetiap tempat kerja terdahulu yang menjadikan satu kekuatan anda. Untuk setiap kekuatan atau kemahiran, anda harus mempunyai cerita tentang bagaimana anda berjaya menggunakannya. Anda akan diberi tanggapan yang jauh lebih baik jika anda dapat menyediakan senarai yang membuktikan kisah yang anda peroleh melalui pengalaman di setiap pekerjaan yang lepas.

Itu adalah senarai perkara penting yang perlu dilakukan sebelum temuduga. Anda tidak perlu menghafal semuanya. Jadikan diri anda terbiasa dengan mereka dan anda akan baik-baik saja. Walaupun diantaranya rutin harian (kami harap anda memberus gigi anda), anda akan terkejut bahawa tekanan boleh menyebabkan ramai orang melupakan semua ini sebelum ditemuduga.

43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga. Kami mendapat info bahawa ramai pencari kerja telah mengambil nota dari senarai ini dan disimpan ke dalam telefon atau ditulis di atas kertas. Perkara ini membuat pagi anda berstruktur dan meningkatkan rasa yakin sambil berjalan keluar dari pintu. Jika anda rasa bahawa anda mungkin mendapat manfaat daripada ini, tuliskan senarai perkara yang perlu dilakukan sebelum temuduga kerja dan periksa ia semasa anda pergi.

Tiada siapa yang pernah tertekan kerana terlalu banyak persediaan!

 

Apa yang perlu dilakukan semasa temu duga

Sekarang anda sudah berehat dengan baik, bersedia dan telah berada di lokasi yang ditetapkan lebih awal – terdapat beberapa perkara yang harus diingat apabila anda berada dalam situasi utama. Inilah yang perlu dilakukan semasa temu duga:

 1. Jawab soalan yang ditanya.
 2. Bersalaman dengan penemuduga
 3. Biar penemuduga menunjukkan kerusi anda – kini adalah masa untuk menjadi patuh, supaya tidak menyinggung perasaan penemuduga.
 4. Katakanlah “Ya,” dengan bahasa sopan. (bukan “yeah”)
 5. Ambil masa sebelum menjawab soalan untuk menunjukkan anda menaruh beberapa pemikiran ke dalam jawapan anda.
 6. Ambil nota.
 7. Biarkan pencapaian anda bercakap untuk anda.
 8. Tanya soalan, termasuk meminta penerangan penuh mengenai jenis kerja yang akan anda lakukan.
 9. Berikan tumpuan dan ‘eye contact’.
 10. Jadi diri sendiri.
 11. Mulakan perbualan dengan topik yang anda selesa. Ini akan membolehkan anda memberikan tanggapan kepada penemuduga ke tahap yang tertentu dan menonjolkan diri dalam keadaan yang positif.

Sekarang anda tahu apa yang perlu dilakukan semasa temuduga, yang membawa kita ke senarai…

43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga

Apa yang tidak boleh dilakukan semasa temu duga

Walaupun kami sangat mengesyorkan agar anda menumpukan tenaga anda tentang apa yang perlu dilakukan semasa temu duga – pastikan anda mempunyai pengetahuan tentang perkara yang dilarang semasa temuduga. Ini boleh menipiskan peluang anda untuk diterima kerja, tetapi semuanya boleh dicegah. Selalu ingat pantang larang ini dan anda akan berada di tempat yang sangat baik semasa ditemuduga. Ingat, terdapat ramai pihak yang akan melakukan kesalahan temuduga ini. Perkara ini sahaja boleh membantu anda untuk melepasi temuduga.

BACA JUGA : Kisah Seorang wanita cemerlang ditemuduga oleh sebuah Syarikat

 1. Jangan cakap terlalu cepat.
 2. Jangan meyimpang dari jawapan. Jawab soalan secara terus.
 3. Jangan gunakan slanga.
 4. Jangan gunakan kata-kata yang anda tidak tahu maksudnya.
 5. Jangan menjadi sombong.
 6. Jangan cakap tentang kehidupan peribadi anda.
 7. Jangan beri peluang kepada majikan untuk berfikir bahawa anda tidak akan bertindak dengan baik.
 8. Jangan terlalu gugup. Anda mungkin gugup, tetapi lebih baik jika anda mengambil beberapa saat dan tenangkan minda anda; jawapan anda akan kurang menyimpang. Jika anda mendapati diri anda benar-benar gugup, minta kebenaran untuk pergi ke tandas atau dapatkan udara segar. Jangan ambil masa terlalu lama tetapi lebih baik untuk kembali tenang dan fokus.
 9. Jangan gelisah. Ini mungkin sesuatu yang perlu anda amalkan dan ia berbaloi.
 10. Jangan terlalu mempertahankan diri. Penemuduga akan bertanya soalan teknikal. Setiap orang mempunyai bintik-bintik yang lemah dan itu perkara biasa – kawalnya dan selalu membuat latihan.
 11. Jangan bawa kopi. Minum ketika ditemuduga adalah tidak menghormati situasi.

Apa yang perlu dilakukan selepas temuduga

43 tips yang harus dilakukan sebelum, semasa dan selepas temuduga. Pertama sekali, tarik nafas panjang, anda telah melepasi bahagian yang paling mencabar. Menunggu respon daripada pengurus pengambilan pekerja sudah pasti membuatkan anda gelisah, dengan mengetahui apa yang harus dilakukan selepas temuduga sebenarnya dapat membantu anda mempengaruhi hasilnya. Sebaik sahaja anda telah mencapai langkah-langkah ini, anda boleh yakin bahawa anda telah melakukan segala-galanya yang termampu untuk mendapatkan tawaran kerja.

 1. Hantarkan ucapan terima kasih anda. Sentiasa ingat supaya selalu berterima kasih kepada penemuduga sebelum anda pergi. E-melkan kepada mereka ucapan anda anda kerana semakin banyak anda berhubung, semakin lama mereka mengingati anda daripada pemohon lain. Ia menunjukkan anda bijak, bermotivasi, dan anda peduli. Bilangan calon temuduga adalah terlalu tinggi, jadi jika anda melaksanakan perkara ini, peluang anda lebih cerah daripada mereka yang hanya berharap.
 2. Buat senarai perkara baik yang anda telah lakukan dan perkara yang anda ingin memperbaiki. Ini boleh menjadi salah satu cara yang paling berkesan untuk dilakukan selepas temuduga kerana ia membolehkan anda memperbaiki untuk temuduga lain yang akan datang, atau menilai kelemahan yang akan membantu dalam kerjaya anda. Lakukan perkara ini sejurus selepas temuduga adalah paling sesuai kerana situasi itu masih segar. Tuliskan nota penting sudah cukup tanpa perlukan huraian. Perkara yang paling penting untuk diingat adalah jujur dengan diri sendiri. Walaupun anda tidak suka cara temuduga itu dijalankan, pastinya ada sesuatu yang boleh anda memperbaikinya.
 3. Sentiasa ikuti perkembangan dengan sewajarnya. Kadang-kadang penemuduga akan memberitahu anda bila mereka membuat keputusan tapi ia juga menjadi tanggungjawab anda untuk membuat susulan. Ini adalah salah satu langkah yang paling penting untuk diingat selepas temuduga. Sesuatu susulan selepas temuduga tidak merugikan dan tidak menjadikan anda kelihatan putus asa (ramai pencari kerja telah menyatakan kebimbangan dengan perkara ini). Jika anda diberitahu ada tarikh tertentu untuk menerima maklum balas, tunggu sehingga tarikh itu telah berlalu sebelum membuat susulan.

Perkara yang perlu dilakukan selepas temuduga adalah lebih kepada menunggu keputusan dan membuat susulan dengan betul. Jangan sesekali melangkaui langkah-langkah ini kerana anda tidak pernah tahu apa yang akan berlaku walaupun anda tidak berpuas hati semasa hari ditemuduga. Kami telah mendengar begitu banyak daripada individu yang melalui temuduga yang teruk, tetapi masih mendapat tawaran.

Fikiran anda boleh memainkan helah dengan membesar-besarkan kesilapan terkecil sehingga kelihatan seperti keseluruhan proses itu adalah gagal. Jadi yakinlah, jika anda mengikuti setiap langkah dari awal yang kami cadangkan anda akan baik-baik saja!

Kesimpulannya

Perkara ini harus dijadikan garis panduan ketika menangani proses temuduga kerja. Ingat bahawa apa yang perlu dilakukan sebelum temuduga adalah sebahagian besarnya mengenai penyediaan umum dan keselesaan diri.

Apa yang perlu dilakukan semasa temu duga adalah mengenai menjadi professional. Jika anda kekalkan perkara ini diminda, anda akan baik-baik saja. Jangan menyukarkan setiap perkara. Anda tidak perlu mengingati setiap tip di senarai kami untuk mendapatkan temuduga yang berjaya. Banyak perkara akan datang secara semulajadi jika anda bersedia dengan baik.

Apa yang perlu dilakukan selepas temubual pula adalah mengenai susulan yang dibuat pada masa yang tepat. Sekiranya anda tidak mempunyai temuduga kerja yang lain, cuba untuk melakukan sesuatu yang produktif. Ini adalah peluang yang baik untuk menilai kelemahan anda yang sepatutnya disenaraikan, atau menonton wayang.

Langkah bonus yang terakhir

Akhir sekali, kami sangat mengesyorkan agar anda mengemaskini maklumat anda dalam laman pencarian kerja dilaman web sebelum temuduga. Ramai majikan melihat maklumat anda dalam talian sebelum temudiga anda, dan mempunyai maklumat yang baik adalah satu kelebihan. Teruskan ke laman perisian pengurusan reputasi dalam talian untuk bermula.

Dengan itu, semoga berjaya!

Sumber :
www.brandyourself.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here