5 sebab masakan dari ketuhar merosakkan kesihatan anda  |  Ketuhar Gelombang Mikro Adalah Tidak Bagus Untuk Anda: 5 Sebab Kenapa Masakan Menggunakan Ketuhar Gelombang Mikro Merosakkan Kesihatan Anda.

5 sebab masakan dari ketuhar merosakkan kesihatan anda

Mengambil hidangan beku dari peti sejuk anda, membaca arahan mudah di belakang, dan masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro boleh membawa kepada hidangan yang mengambil masa selama tiga minit. Dan kemudahan moden ini digunakan dalam banyak isi rumah Amerika. Menurut The Southwest Museum of Engineering, Communication and Computation (SMECC), lebih daripada 95 peratus rumah Amerika memiliki ketuhar gelombang mikro kerana ia dilihat sebagai “hampir mustahil / cukup sukar” untuk memasak tanpa ketuhar ini.

Ini adalah masalahnya: sementara makanan beku anda mungkin terdiri daripada produk-produk jenis Lean Cuisine dengan bahan-bahan yang sihat dan kalori yang rendah, cara memasak makanan anda secara langsung memberi kesan kepada jumlah nutrien yang digunakan oleh tubuh anda. Perkakas rumah biasa ini dapat mengurangkan nilai nutrisi makanan dan kesihatan anda dengan ketara, menjadikan anda terdedah kepada perkembangan komplikasi kesihatan akibat kegunaan gelombang mikro yang berterusan, dan menimbulkan pertanyaan: adalah kemudahan ini berbaloi untuk mengorbankan kesihatan anda?

BACA JUGA : Medan elektromagnet kesihatan awam : Ketuhar gelombang mikro

5 sebab masakan dari ketuhar merosakkan kesihatan anda

Gelombang mikro memusnahkan nutrisi makanan

Memanaskan makanan anda di dalam gelombang mikro boleh menghilangkan nutrien asalnya. Apa yang mungkin bermula sebagai sepinggan makanan yang berkhasiat kini bertukar menjadi “makanan mati” kerana pemanasan gelombang mikro dielektrik. “Ia memantul di dalam ketuhar [gelombang mikro] anda dan diserap oleh makanan yang anda masukkan di dalamnya,” tulis Dr. Joseph M. Mercola, doktor dan pakar bedah yang berlesen. Molekul air berputar dengan pantas dalam gelombang mikro dan dalam makanan dalam frekuensi tinggi yang menghasilkan geseran molekul dan memanaskan makanan anda. Ini menyebabkan struktur molekul dalam makanan anda berubah, dan hasilnya mengurangkan kandungan nutrien dalam makanan.

5 sebab masakan dari ketuhar merosakkan kesihatan anda

Gelombang mikro Memusnahkan Susu Ibu Dan Vitamin B-12

Faedah kesihatan vitamin B-12 segera berkurangan sebaik sahaja dipanaskan dalam gelombang mikro. Dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry, para penyelidik memutuskan untuk mengkaji kesan pemanasan gelombang mikro terhadap kehilangan vitamin B-12 dalam makanan seperti daging mentah, daging babi, dan susu. Keputusan kajian menunjukkan terdapat kehilangan 30 hingga 40 peratus vitamin ketika makanan menerima pendedahan gelombang mikro. Peralihan vitamin B-12 kepada bentuk vitamin yang tidak aktif didapati dalam makanan semasa proses pemanasan gelombang mikro.

Bakteria yang berkuasa dalam susu ibu juga dimusnahkan oleh pemanasan gelombang mikro. Temuan yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics meneliti amalan biasa menggunakan gelombang mikro untuk memanaskan susu ibu beku untuk kemudahan dalam taska penjagaan intensif. Penyelidik menguji 22 sampel susu manusia yang baru beku untuk menguji mereka untuk aktiviti lysozyme dan antibodi dengan memanaskan sampel selama 30 saat sama ada dengan tetapan kuasa rendah atau tinggi. Susu ibu yang diletakkan di dalam gelombang mikro pada suhu tinggi didapati mempunyai pertumbuhan E coli yang lebih besar – 18 kali lebih banyak daripada susu ibu yang dikawal (susu yang tidak dikenakan gelombang mikro). Menggunakan gelombang mikro pada suhu rendah juga menurunkan aktiviti lysozyme dan juga meningkatkan pertumbuhan bakteria berbahaya bagi bayi.

Gelombang Mikro Menghasilkan Karsinogen Dalam Makanan

Apabila anda memanaskan makanan yang dibalut plastik dalam ketuhar gelombang mikro, anda boleh menghasilkan karsinogen dalam makanan. Berdasarkan penyelidikan Rusia dan kajian Jerman, kerajaan Rusia mengeluarkan amaran mengenai ketuhar gelombang mikro tentang bahaya kesihatan yang boleh dimiliki oleh tubuh manusia dan alam sekitar. Pengumpulan makanan-makanan yang telah dikenakan gelombang mikro didapati mengandungi bahan kimia toksik seperti BPA, polietilena terpalat (PET), benzena, toluena, dan xylene kata Foodbabe.com. Bekas plastik yang digunakan untuk memanaskan makanan gelombang mikro ini didapati telah melepaskan karsinogen bersama dengan toksin berbahaya yang lain ke dalam makanan anda yang kemudian diserap oleh badan anda.

Gelombang mikro boleh mengubah darah anda

Dalam kajian klinikal Switzerland, penyelidik mendapati bahawa perubahan darah pada individu yang menggunakan susu dan sayur-sayuran yang dikenakan gelombang mikro. Lapan peserta dalam kajian itu mengambil satu siri makanan yang disediakan dalam pelbagai cara, termasuk makanan yang dipanaskan di dalam gelombang mikro. Hasil kajian menunjukkan sel darah merah menurun sementara tahap sel putih meningkat, bersama dengan kadar kolesterol. Radiasi bukan ionik gelombang mikro boleh menjejaskan perubahan dalam darah dan denyutan jantung anda.

51.gelombang elektromagnet

Gelombang Mikro Boleh Mengubah Kadar Jantung anda

Gelombang mikro boleh menghasilkan kesan pada badan anda serta-merta kerana radiasi 2.4 GHz – frekuensi sinaran yang dipancarkan oleh ketuhar gelombang mikro. Satu kajian yang dijalankan oleh Dr. Magda Havas dari Trent University mendapati tahap radiasi yang dipancarkan oleh gelombang mikro mempengaruhi kedua-dua denyutan jantung dan variasi kadar denyutan jantung. Tahap ini adalah dalam garis panduan keselamatan persekutuan tetapi cenderung menyebabkan perubahan denyutan jantung dan denyutan serta-merta. Sekiranya anda mengalami denyutan jantung yang tidak teratur atau kesakitan dada dan sering makan makanan yang dikenakan gelombang mikro, mungkin lebih baik untuk berhenti menggunakannya.

Sumber :
www.medicaldaily.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here