6 kaedah latihan popular untuk tidurkan si kecil anda |  Ibu bapa baru yang penat dan perunding tidur yang disahkan bersumpah dengan beberapa teknik latihan tidur ini. Inilah yang perlu anda ketahui sebelum anda memulakan.

Untuk beberapa bulan pertama dalam hidupnya, bayi Laura Welk, Greyson, tidur lena. Dia selalu tidur siang pada siang hari, dan yang diperlukan hanyalah sebotol yang menenangkan pada waktu malam dan dia akan cepat tidur. Dia akan bangun hanya sekali malam untuk makan, dan itu akan berterusan sehingga pagi.

Tetapi ketika dia berusia kira-kira tiga setengah bulan, rutin itu hancur. “Saya akan memberinya makan, tetapi dia tidak akan tidur apabila habis suapan,” kenang Welk. “Saya akan mendodoikannya sehingga dia tertidur dan meletakkannya, dan kemudian dia akan bangun 30 minit kemudian dan saya akan melakukannya sekali lagi.” Putus asa untuk berehat, Welk membawa Greyson ke tempat tidur dengannya, tetapi kemudian dia hanya berbaring diam, memegang pacifier di mulutnya sepanjang malam. “Saya tidak tahu apa-apa mengenai tidur,” kata Welk. “Saya tidak tahu anda tidak boleh memaksa mereka tidur dan kemudian meletakkannya.”

BACA JUGA : Apa yang anda perlu lakukan sekiranya si kecil taknak tidur di katil bayi

Ketika Greyson berusia empat bulan, ibu bapa pertama kali menghubungi seorang perunding tidur, yang memberitahu mereka tentang beberapa perkara yang menghalang Greyson tidur nyenyak: Semua dodoi dan putingnya kini kekal dalam dirinya sebagai peneman tidur — atau alat yang dia perlu untuk tertidur dan terus tidur. Mereka memutuskan untuk melatihnya tidur.

Choosing the Best Sleep Training Method | Parents

Latihan tidur adalah ungkapan yang dimuatkan, dan yang sering digunakan secara sinonim dengan membiarkan bayi anda menenangkan diri, atau “menangis”, tetapi itu bukan gambaran keseluruhannya, kata Alanna McGinn, perunding tidur yang disahkan dan pengasas laman Good Night Sleep. “Ini lebih kepada tentang dapat mengajar bayi anda bahawa mereka mampu tidur secara sendiri,” katanya. Anda mahu bayi anda dapat terlelap sendiri – idealnya tanpa menyusu, dodoi atau menggunakan puting – kerana apa sahaja alat yang mereka gunakan untuk tidur pada waktu tidur adalah perkara yang sama seperti yang mereka bangun untuk mencari pada waktu malam. Ya, ini boleh terasa tidak disayangi dan bahkan kejam. Anda akan menemui pakar di kedua-dua belah isu ini: Penyokong penyusuan susu ibu mengatakan bahawa adalah normal bagi bayi dari semua peringkat umur untuk bangun berkali-kali untuk menyusu, malah jurulatih tidur yang ditemuramah untuk artikel ini tidak setuju dengan seberapa banyak tangisan dan kesusahan yang dapat diterima.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa, sekurang-kurangnya pada bayi yang berusia lebih dari enam bulan, latihan tidur dengan tangisan terkawal dan waktu tidur (kedua-duanya dijelaskan di bawah) meningkatkan tidur bayi dan tidak menyebabkan peningkatan kadar kortisol. Ini memberi beberapa jaminan bahawa sedikit tangisan — jika menyebabkan tidur lebih lena — kemungkinan tidak akan membahayakan bayi anda.

Pediatrik Michael Dickinson, presiden Persatuan Pediatrik Kanada, menasihati ibu bapa untuk mempercayai naluri mereka. “Saya rasa tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa secara psikologi akan merosakkan jika membiarkan bayi anda menangis, tetapi saya rasa seseorang perlu bersikap wajar,” katanya. “Bagi kebanyakan kita, membiarkan bayi anda menangis adalah lima hingga 10 minit.”

Anda juga tidak perlu membuat rancangan cry-it-out yang disusun jika apa yang sedang anda lakukan sekarang adalah bekerja untuk keluarga anda. Tetapi tabiat tidur yang baik tidak pernah menyakitkan, dan dapat tidur sendiri adalah kemahiran hidup yang diperlukan. Sekiranya anda melatih tidur pada waktu yang sesuai untuk bayi anda dan dengan ramuan asas tidur yang sihat, anda dapat meminimumkan jumlah tangisan bayi anda (dan, mari kita hadapi, anda) akan melakukannya.

The best baby cot mattresses 2020 | Mother&Baby

Berapa umur yang sesuai untuk latihan tidur?

Sebilangan besar jurulatih tidur mengatakan masa yang tepat untuk memulakan latihan tidur (atau menggalakkan tidur sendiri, tidak semestinya menggunakan kaedah cry-it-out) adalah berdasarkan perkembangan bayi anda, tetapi biasanya antara empat dan enam bulan, ketika bayi anda mengalami ‘ Saya mempunyai banyak masa untuk membiasakan diri dengan menyusu atau tidur dengan lena. Pada tahap ini, kebanyakan bayi juga sedia untuk belajar kemahiran tidur sendiri, jelas Jennifer Garden, ahli terapi pekerjaan yang menjalankan Sleepdreams di Vancouver. Sekitar usia empat bulan, beberapa bayi mengalami regresi tidur kerana kitaran tidur mereka berubah dan ada jangka waktu tidur yang lebih ringan di setiap kitaran. “Ini adalah masa yang tepat untuk melakukan kemahiran tidur sendiri,” kata McGinn. Tidur bayi lain terganggu pada masa ini kerana mereka sedang berusaha melakukan kemahiran baru, seperti bergerak dan berguling. Sebilangan ibu bapa memilih untuk menunggu sehingga keadaan tenang sebelum memulakan kaedah latihan tidur, tetapi anda tidak perlu, kata McGinn.

Sekiranya bayi anda lebih tua dari enam bulan, jangan risau, McGinn berkata: “Tidak pernah terlambat untuk mewujudkan tabiat tidur yang baik.” Dickinson mengatakan bahawa dia mendapati sembilan bulan menjadi sesuatu yang baik bagi ibu bapa dalam hal membuatkan bayi tidur sepanjang malam. “Mereka berada di usia yang baik untuk memahami rutin dan tidak perlu makan pada waktu malam,” jelasnya.

Usia bayi anda mungkin menentukan jenis kaedah latihan tidur yang anda pilih. Anda boleh mencuba teknik menepuk lembut dengan anak berusia lima bulan, tetapi anda mungkin harus meninggalkan seorang kanak-kanak berusia satu tahun di dalam katil bayi semasa mereka memprotes (menangis atau menjerit) mengenai pengaturan waktu tidur yang baru. Jangan mencuba kaedah latihan tidur yang formal sebelum empat bulan, sehingga bayi anda dapat bertahan untuk masa maknnya dan kirkadiannya mula berkembang. (Kebanyakan bayi pada usia ini masih menyusu pada waktu malam – bertentangan dengan pemikiran yang popular, latihan tidur tidak seiring dengan menyusu pada waktu malam.) Dickinson mengatakan bahawa ramai bayi berusia empat bulan dapat melalui malam secara biologi tanpa makan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh bertindak balas dan memberi mereka makan jika kaedah lain untuk menenangkannya tidak berfungsi. Oleh kerana setiap keadaan berbeza, kami mengesyorkan agar berjumpa dengan doktor anda sebelum menahan makanan bayi anda pada waktu malam.

Sebelum memulakan

Sebelum anda berfikir tentang “melatih” bayi anda untuk tidur sendiri, pastikan anda mengikuti jadual biasa dan meletakkannya di tempat tidur di waktu yang konsisten setiap malam (petunjuk: awal biasanya lebih baik, biasanya sekitar jam 7 atau 8 malam). Bermula pada usia kira-kira dua bulan, adalah idea yang baik untuk meletakkan mereka ketika mengantuk tetapi terjaga setiap kali anda boleh, hanya untuk membiasakan mereka (dan anda), walaupun mereka sedikit menangis. Pastikan mereka terjaga untuk waktu yang sesuai sebelum tidur (bayi yang terlalu letih atau kurang letih akan menghadapi masalah untuk tidur), dan rutinkan waktu tidur yang menenangkan dan konsisten, seperti makan, mandi atau urut diikuti baju tidur dan cerita atau lagu.

Sebilangan pakar mengesyorkan memberi makan pada awal rutin untuk mengelakkan bayi makan dengan tertidur. Sebaik-baiknya, bayi anda tidak akan mula terlelap pada bila-bila masa semasa rutin tidur anda. “Anda benar-benar ingin memastikan bayi anda bersedia untuk tidur,” kata Pamela Mitelman, seorang psikologi di Montreal yang pakar dalam tidur bayi dan anak. Berhati-hatilah juga untuk mengisi waktu terjaga siang hari mereka dengan aktiviti dan rangsangan yang cukup, kata Garden. “Anak-anak harus bergerak dengan segala macam cara ketika mereka terjaga, bukan hanya duduk di kerusi goyang,” katanya.

Sebaik sahaja anda mendapat semua ramuan tidur malam yang baik dan anda bersedia membiarkan bayi anda belajar tidur sendiri, berikut adalah enam kaedah biasa yang perlu dipertimbangkan.

7 Best Mini Cribs on the Market (2020 Reviews)

1. Periksa dan pujuk (juga dikenali sebagai kaedah Ferber, hilang bertahap, penantian progresif atau kaedah selang)

Terdapat banyak variasi kaedah periksa dan pujuk, tetapi prinsip umum adalah sama: Anda ingin terus memeriksa bayi anda pada selang waktu yang telah ditetapkan tetapi jangan sekali-kali memberi susu atau mendodoikannua untuk tidur, kerana itu bermaksud mereka tidak tertidur sendiri.

Setelah menjalani rutin tidur anda, letakkan bayi anda di dalam katilnya, tinggalkan bilik dan tunggu sejumlah waktu (katakanlah, satu minit). Kemudian masuk dan yakinkan bayi anda dengan kata-kata seperti “Mommy love you” atau sedikit sentuhan, seperti gosokan atau tepukan. McGinn mengatakan lebih baik tidak mengangkat bayi. Sebaliknya, Garden menggunakan kaedah ini untuk bayi berusia tujuh bulan ke atas. (Pada pendapatnya, bayi yang lebih muda memerlukan kehadiran ibu bapa sehingga mereka tahu mereka tidak ditinggalkan, terutama jika mereka telah berusaha.)

Terus pergi dan periksa mereka, meningkatkan jumlah masa sekitar 10 atau 15 minit, dan kemudian teruskan sehingga mereka tertidur. Apabila mereka bangun, anda memulakan selang periksa dan pujuk sekali lagi.

Teknik ini memerlukan masa hingga seminggu untuk berfungsi, tetapi anda harus mula melihat kemajuan setelah beberapa malam. Ramai pakar mengesyorkan menyimpan log latihan tidur untuk menenangkan diri. Sebilangan ibu bapa mendapati bahawa masuk ke bilik akan memburukkan lagi bayi dan mungkin mempertimbangkan kaedah yang lebih langsung, seperti hilang sepenuhnya.

2. Kehilangan, atau menangislah (CIO, cry it out)

Idea di sebalik hilang (atau kehilangan penuh untuk membezakannya dari kehilangan bertahap) adalah bahawa anda ingin memadamkan tingkah laku (menangis) dengan tidak membalasnya. Seperti kaedah periksa dan pujuk, lakukan rutin waktu tidur anda, letakkan di tempat tidur bayi, katakan selamat malam dan berjalan keluar. Ini tentunya kaedah latihan tidur yang paling kontroversial, dan bahkan para pakar tidak bersetuju dengan apa yang harus anda lakukan seterusnya – semuanya bergantung pada tahap bayi anda dalam perkembangan, dan juga apa yang sesuai untuk ibu bapa.

McGinn, misalnya, mencadangkan meninggalkan bayi anda hingga pagi, kecuali jika anda telah menentukan bahawa mereka masih memerlukan susu pada waktu malam. “Malam pertama itu boleh menjadi sukar,” kata McGinn. “Mereka boleh bangun setiap jam menangis.”

Mitelman, sebaliknya, mengesyorkan agar ibu bapa menunggu sekurang-kurangnya satu atau dua kali bangun sebelum kembali ke bilik. Kemudian, jika bayi bangun selepas tengah malam, dia yakin tidak apa-apa untuk tidursemula, menenangkan bayi anda selama beberapa minit dan kemudian pergi lagi. Dia juga menyokong penjadualan susu biasa pada waktu malam jika bayi anda masih memerlukannya.

Ibu bapa sering teragak-agak untuk menempuh laluan ini, bimbang dengan seberapa banyak tangisan yang akan berlaku. Walaupun McGinn tidak menafikan ia sukar pada mulanya, dia mendapati ibu bapa sering terkejut dengan seberapa cepat ia berfungsi. “Ya, ada banyak tangisan, tetapi jangka pendek,” katanya. “Anda mungkin sering menangis selama dua hingga tiga malam, tetapi setiap malam semakin kurang.” Dia mengatakan bahawa anda mesti melihat peningkatan yang ketara dengan kaedah ini pada waktu tiga atau empat malam tetapi menambah bahawa penting untuk mencubanya selama seminggu sebelum menentukan bahawa ia tidak berfungsi.

6 kaedah latihan popular untuk tidurkan si kecil anda

3. Kaedah kerusi

Ini adalah kaedah latihan tidur yang sangat beransur-ansur (McGinn memberikan kliennya rancangan dua minggu untuk pelaksanaannya) dan memerlukan banyak disiplin dari pihak ibu bapa. Sekali lagi, anda menyiapkan bayi anda untuk tidur, tetapi bukannya meninggalkan bilik, anda duduk di kerusi di sebelah buaian. Apabila mereka tertidur, tinggalkan bilik, tetapi setiap kali mereka bangun, duduk di kerusi sehingga mereka tertidur. Setiap beberapa malam, gerakkan kerusi lebih jauh dan lebih jauh sehingga anda keluar dari bilik.

“Pro kaedah ini ialah ibu atau ayah ada dan hadir,” kata McGinn. “Tetapi masalahnya, mungkin masih ada yang menangis, dan sekarang bayi memerhatikan anda menyaksikan mereka menangis. Sangat sukar untuk konsisten dengan kaedah ini. “

Mitelman tidak mengesyorkan kaedah ini kepada pelanggannya kerana dia mengatakan bahawa mempunyai ibu bapa di dalam bilik tetapi tidak memberi respons kepada bayi itu membingungkan dan mungkin juga terlalu banyak rangsangan, bergantung pada usia dan tahap perkembangan bayi. “Mereka mungkin melampau sehingga mereka tidak dapat menenangkan diri,” katanya.

4. Angkat, letakkan dan tepuk

Untuk bayi yang berumur kurang dari tujuh bulan, Garden lebih suka pendekatan di mana anda berada di dalam bilik tanpa memberi mereka terlalu banyak bantuan untuk tidur. Contohnya, anda boleh berdiri di atas katil bayi mereka dan menepuknya, menepuk perut atau memberi tekanan untuk menenangkan dan meyakinkan mereka.

Pilihan lain adalah membiarkan mereka menangis sebentar, tetapi ketika mereka mulai melampau, pilihlah untuk menenangkan mereka tetapi letakkan kembali sebelum mereka tertidur. “Tugas kami adalah membantu menenangkan anak, dan tugas mereka adalah untuk tertidur,” kata Garden.

Walaupun kaedah ini dapat berfungsi dengan baik untuk bayi yang lebih muda, setelah enam atau tujuh bulan, kehadiran anda mungkin membuat bayi anda lebih kecewa, dan mengambilnya dan meletakkannya kembali mungkin akan menjadi terlalu banyak rangsangan.

5. Memudarkan waktu tidur-rutin

Dengan teknik memudarkan ini, teruskan kaedah apa pun yang anda gunakan untuk membantu bayi anda tertidur (seperti dodoi atau menyusu), tetapi kurangkan masa yang anda habiskan untuk melakukannya sehingga, secara teori, anda tidak perlu melakukannya di semua. Ini adalah teknik yang bagus untuk meminimumkan tangisan, tetapi malangnya, ramai ibu bapa sukar untuk bertahan. “Harus ada pengakhiran,” jelas Mitelman. “Sebagai contoh, kami akan memenuhi keperluan ini selama lima hingga tujuh hari dan kemudian kami akan melonggarkannya sedikit.” Tetapi jika anda bersedia untuk mematuhi rancangan dan membawa bayi anda ke matlamat akhir untuk tidur tanpa bantuan anda, Mitelman mengatakan bahawa ia patut dicuba. “Apa pun cara yang dapat dilakukan oleh anak untuk tidur secara sendiri adalah baik kerana itulah kunci utama untuk tidur sepanjang malam.”

6. Memudarkan waktu tidur-jam

Tidak terkeliru dengan teknik memudarkan waktu tidur-rutin yang dijelaskan di atas, memudarkan waktu tidur-jam melibatkan memasukkan bayi anda ke dalam katil bayi pada waktu mereka biasanya tertidur, dan menjadikan waktu tidur baru mereka selama beberapa malam, dan kemudian secara beransur-ansur memindahkannya ke waktu yang lebih awal. Contohnya, katakan bahawa anda selalu meletakkan bayi anda pada waktu malam pada pukul 7:30 malam, tetapi mereka cenderung menangis atau menangis di dalam katil bayi selama 20 minit atau lebih, sehingga akhirnya mereka terlelap sekitar pukul lapan. Ini bermaksud 7:50 hingga 8 malam sebenarnya adalah “waktu tidur semula jadi” mereka, walaupun anda menginginkannya lebih awal Untuk mengetahui bila bayi anda secara semula jadi tertidur, simpan buku harian selama beberapa malam untuk mengesan bila mereka akhirnya tidur. (Menggunakan monitor video dapat membantu dengan ini.) Beberapa malam kemudian, gerakkan keseluruhan rutin 15 minit lebih awal. Teruskan memindahkan waktu tidur lebih awal dengan 15 minit setiap malam (jika diperlukan) sehingga bayi anda telah mengubah tabiat lama mereka untuk terlelap pada waktu yang dikehendaki dan bukannya lewat.

Walaupun McGinn tidak menggunakan teknik ini dengan pelanggannya, dia mengatakan helah dengan rutin latihan apa pun adalah dengan sangat konsisten dan komited untuk memindahkan waktu tidur lebih awal. “Sangat mudah untuk tidak konsisten dengan sesuatu perkara atau menyerah dan kemudian anak itu terlambat tidur,” kata McGinn

6 kaedah latihan popular untuk tidurkan si kecil anda

Kebaikan yang lebih besar

Atas nasihat perunding tidur, Welk dan suaminya mengambil puting Greyson, memindahkan penyusuan sebelum mandi (supaya dia tidak mengaitkan susu dengan tidur) dan memilih untuk memulakan dengan kaedah yang sangat lembut (kerana dia baru berusia empat bulan pada masa itu). Ayah Greyson memasukkannya ke dalam katil bayi dan berdiri di sebelahnya, menepuknya sehingga dia tertidur, selama lebih kurang seminggu. Itu berjalan lancar, dan kemudian mereka mula meninggalkannya segera setelah memasukkannya ke dalam katil bayi tanpa menepuknya sepenuhnya untuk tidur. “Selama kira-kira sebulan, dia akan menangis setiap malam selama 10 hingga 15 minit sebelum tertidur,” kenang Welk. Sukar untuk mendengar bayinya menangis, tetapi dia merasa yakin bahawa itu demi kebaikannya kerana mereka berdua berehat dan gembira pada siang hari. Kini, Greyson berusia 11 bulan dan juara tidur, setelah menahan diri dari menyusu malam ketika tujuh bulan.

Sekiranya anda was-was mengenai latihan tidur, bolehkah anda memikirkannya dengan cara berikut: Apakah keperluan perkembangan bayi saya sekarang? “Pada 11 bulan, mereka tidak memerlukan untuk menyusu pada waktu malam tetapi mereka memerlukan tidur yang konsisten, ”kata Garden. Ya, malam-malam menangis itu memilukan. Tetapi kemungkinannya adalah, jika anda mempertimbangkan latihan tidur, itu kerana apa yang anda lakukan sekarang tidak sesuai untuk anda.

Semasa bayi anda bertambah tua dan keperluan tidurnya berubah, pastikan anda menyesuaikan waktu bangun tidur, tidur siang dan waktu tidur dengan sewajarnya untuk menolong mereka terus mudah tertidur dan terus tidur. Sebilangan ibu bapa menganggap latihan tidur sebagai usaha “satu-dan-selesai”: Anda banyak menangis selama beberapa hari dan hadiah anda adalah tidur yang sempurna. Tetapi ia benar-benar perubahan gaya hidup – setelah anak anda mempunyai kemahiran untuk tertidur, mereka masih memerlukan rutin, konsistensi dan membantu menyesuaikan diri ketika menghadapi halangan, seperti memulakan hari di tempat mengasuh, kedatangan adik baru atau ketika melakukan percutian (di mana mereka mungkin harus tidur di tempat atau katil yang berbeza). Selsema dan sakit, serta perubahan masa, juga boleh menyebabkan perubahan dalam jadual anda yang sempurna. Caranya di sini adalah untuk kembali ke landasan secepat mungkin. Sekiranya anda mula membiarkan atau mengaktifkan tabiat lama dan buruk, dan perubahan tidur, akan memakan masa lebih lama untuk kembali ke rutin biasa.

McGinn menyamakannya dengan menunggang basikal: Pasti, anak-anak agak goyah ketika anda mengeluarkan basikal selepas musim sejuk, tetapi tidak lama lagi mereka kembali seperti profesional. “Anda tidak perlu mengajarkan kembali kemahiran untuk tertidur,” katanya.

Lakukan penyelidikan anda, berbincanglah dengan doktor anda dan jika anda tidak mampu, pertimbangkan untuk mendapatkan khidmat perunding tidur atau mengikuti bengkel. Tidur bayi anda mungkin kelihatan seperti misteri bagi anda, tetapi ada orang yang memahami kerumitan dan dapat membantu. Walaupun tidak semua orang setuju dengan setiap pendekatan, tidak ada yang akan berbalah tentang kelebihan tidur malam yang baik, untuk bayi dan ibu bapa yang keletihan.

Sumber :
www.todaysparent.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here