6 nutrien penting dan kenapa badan anda memerlukannya  |  Nutrien penting adalah sebatian yang tidak dapat dibuat oleh tubuh badan dalam kuantiti yang mencukupi. Menurut sumber yang dikendalikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, nutrien ini mesti datang dari makanan, dan ia adalah penting untuk pencegahan penyakit, pertumbuhan, dan kesihatan yang baik.

Walaupun terdapat banyak nutrien penting, ia boleh dipecahkan kepada dua kategori: makronutrien dan mikronutrien.

Makronutrien dimakan dalam jumlah yang banyak dan termasuk dalam blok pembangunan utama diet anda – protein, karbohidrat, dan lemak – yang memberikan tubuh anda tenaga.

Vitamin dan mineral adalah mikronutrien, dan dos yang kecil yang akan memberikan kesan yang baik. Terdapat enam kumpulan utama mikronutrien dan makronutrien penting.

BACA JUGA : 12 makanan sihat yang tinggi antioksidan

6 nutrien penting dan kenapa badan anda memerlukannya

1. Protein

Protein mempunyai kebaikannyanya, dan bukan hanya dalam komuniti untuk senaman. Tetapi semua gembar-gembur itu adalah untuk satu perkara yang baik. Protein adalah penting untuk kesihatan yang baik.

Protein menyediakan blok pembangunan badan, dan bukan hanya untuk otot. Setiap sel, dari tulang ke kulit hingga rambut, mengandungi protein.

Mengejutkan 16% daripada berat badan orang biasa adalah dari protein. Protein digunakan terutamanya untuk pertumbuhan, kesihatan, dan penyelenggaraan badan.

Semua hormon, antibodi, dan bahan penting lain terdiri daripada protein. Protein tidak digunakan sebagai tenaga dalam badan kecuali apabila perlu.

Protein diperbuat daripada asid amino yang berbeza. Walaupun badan boleh mencipta beberapa asid amino sendiri, terdapat banyak asid amino penting yang hanya boleh datang dari makanan. Anda memerlukan pelbagai asid amino untuk badan anda berfungsi dengan baik.

Berita baiknya ialah anda tidak perlu makan semua asid amino sekaligus. Tubuh anda boleh membuat protein lengkap dari makanan yang anda makan sepanjang hari.

Sumber yang sihat

Walaupun daging, ikan, dan telur adalah sumber asid amino penting, anda juga boleh mendapatkan protein dari sumber tumbuhan seperti kacang, kacang soya, kekacang, dan sebagainya. Berapa tepat protein yang anda perlukan setiap hari bergantung pada pelbagai faktor termasuk bagaimana anda aktif, dan umur anda.

Walaupun populariti diet protein tinggi, tidak ada kajian yang mencukupi untuk membuktikan bahawa diet ini lebih sihat atau boleh mempengaruhi penurunan berat badan, menurut Mayo Clinic.

6 nutrien penting dan kenapa badan anda memerlukannya

2. Karbohidrat

Jangan biarkan kegilaan dengan karbohidrat rendah menipu anda. Karbohidrat diperlukan untuk badan yang sihat. Karbohidrat memberi tenaga kepada badan anda, terutamanya sistem saraf dan otak anda, dan melindungi daripada penyakit, menurut Mayo Clinic.

Karbohidrat perlu terdiri daripada 45-65% daripada jumlah kalori harian anda, mengikut Garis Panduan Pemakanan untuk Sumber Amerika.

Sumber yang sihat

Sebelum anda mencapai roti putih atau pasta, ingat bahawa jenis karbohidrat yang anda makan adalah penting. Sesetengah karbohidrat lebih sihat daripada yang lain. Pilihlah bijirin, kacang, dan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya serat dan bukannya bijirin dan produk halus dengan gula tambahan.

6 nutrien penting dan kenapa badan anda memerlukannya

3. Lemak

Lemak sering mendapat reputasi yang buruk, tetapi penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa lemak yang sihat merupakan bahagian penting dalam diet yang sihat.

Menurut Sekolah Perubatan Harvard, lemak menyokong banyak fungsi tubuh anda seperti penyerapan vitamin dan mineral, pembekuan darah, pembangunan sel-sel, dan pergerakan otot.

Ya, lemak adalah kalori yang tinggi, tetapi kalori adalah sumber tenaga penting bagi tubuh anda.

Garis Panduan Pemakanan untuk Sumber Americans mengesyorkan bahawa 20-35% daripada kalori harian anda berasal dari lemak, tetapi Organisasi Sumber Daya Sumber Organisasi Kesihatan Dunia mencadangkan untuk mengekalkannya di bawah 30% kalori anda.

Memasukkan lemak sihat dalam diet anda boleh membantu anda mengimbangi gula darah anda, mengurangkan risiko penyakit jantung dan diabetes jenis 2, dan memperbaiki fungsi otak anda. Mereka juga anti-radang yang kuat, dan mereka boleh mengurangkan risiko arthritis, kanser, dan penyakit Alzheimer.

Sumber yang sihat

Lemak tidak tepu yang paling terkenal adalah omega-3 dan omega-6 asid lemak. Lemak tak tepu adalah penting untuk tubuh anda kerana ia menyediakan asid lemak penting yang tidak dapat dibuat oleh tubuh anda. Anda boleh mencari lemak yang sihat ini dalam kacang, biji, ikan, dan minyak sayuran (seperti zaitun, alpukat, dan biji rami). Minyak kelapa menyediakan lemak berasaskan tumbuhan dalam bentuk trigliserida rantaian sederhana yang memberikan faedah kesihatan seperti penggunaan lebih cepat oleh organ sebagai pembekal tenaga dan kawalan selera.

Elakkan lemak trans dan batasi pengambilan lemak tepu berasaskan haiwan seperti mentega, keju, daging merah, dan ais krim.

Image result for sources of vitamin

4. Vitamin

Vitamin adalah penting untuk mencegah penyakit dan kekal sihat. Tubuh memerlukan mikronutrien ini untuk menyokong fungsinya. Terdapat 13 vitamin penting yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi dengan baik, termasuk vitamin A, C, B6, dan D.

Setiap vitamin memainkan peranan penting dalam badan, dan tidak mendapat cukup vitamin boleh menyebabkan masalah kesihatan dan penyakit. Ramai rakyat Amerika tidak mendapat banyak vitamin penting. Vitamin adalah penting untuk penglihatan, kulit, dan tulang yang sihat.

Vitamin boleh mengurangkan risiko kanser paru-paru dan prostat, dan mereka antioksidan yang kuat. Vitamin seperti vitamin C meningkatkan sistem imun dan membantu menyembuhkan badan.

Sumber yang sihat

Sekiranya anda makan makanan yang bervariasi, seimbang dengan sayur-sayuran dan buah-buahan, dan mempunyai saluran pencernaan berfungsi normal dan sihat, anda mungkin tidak perlu mengambil suplemen vitamin.

Image result for sources of minerals

5. Mineral

Sama seperti vitamin, mineral membantu menyokong badan. Mereka penting untuk banyak fungsi badan, termasuk membina tulang dan gigi yang kuat, mengawal metabolisme anda, dan tetap terhidrat dengan betul. Antara mineral yang paling biasa adalah kalsium, besi, dan zink.

Selain mengukuhkan tulang, kalsium membantu dengan transmisi isyarat saraf, mengekalkan tekanan darah yang sihat, dan pengecutan dan pengenduran otot. Besi menyokong sel darah merah dan penciptaan hormon, sementara zink meningkatkan sistem ketahanan badan dan penyembuhan luka.

Image result for water

6. Air

Anda boleh hidup selama berminggu-minggu tanpa makanan, tetapi anda tidak boleh tahan lebih dari beberapa hari tanpa air. Air sangat penting untuk setiap sistem dalam badan anda. Ia juga perkara utama yang anda buat. Sekitar 62% berat badan anda adalah air.

Air meningkatkan fungsi dan mood otak anda. Ia bertindak sebagai penyerap kejutan dan pelincir dalam badan. Ia juga membantu menghilangkan toksin, membawa nutrien ke sel, menghidratkan badan, dan mengelakkan sembelit.

Bahkan dehidrasi ringan dapat membuat anda merasa letih dan menjejaskan konsentrasi dan prestasi fizikal anda.

Sumber yang sihat

Anda tidak perlu meneguk air dengan terlalu banyak supaya kekal terhidrasi. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga boleh menjadi sumber yang hebat. Kunyah beberapa bayam atau tembikai untuk kekal terhidrasi.

Cara terbaik untuk mengetahui jika anda terhidrasi dengan betul adalah warna dan jumlah air kencing anda. Jika air kencing anda tidak kerap dan kuning pucat atau hampir cerah, anda memerlukan lebih banyak air.

Kesimpulan

Makan makanan yang pelbagai dengan buah-buahan, sayur-sayuran, protein dan lemak yang sihat, dan bijirin penuh adalah cara terbaik untuk mendapatkan secukupnya nutrien penting ini termasuk kategori phytonutrients yang penting – bahan kimia yang bermanfaat dalam tumbuh-tumbuhan berwarna-warni yang menghalang penyakit. Mikronutrien dan makronutrien ini penting untuk tubuh anda berfungsi normal dan kekal sihat.

Sumber :
www.healthline.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here